Lille Caruana om Carlsens fysikk: – Størrelse er ikke alt

ZÜRICH (NRK.no): Fabiano Caruana (21) er den eneste i sjakkeliten som er yngre enn Magnus Carlsen (23). Den spebygde, stille italieneren spås en lysende framtid - så lys at han kan bli verdens beste.

Fabiano Caruana og Magnus Carlsen

Fabiano Caruana (t.v.) er en lettvekter i forhold til Magnus Carlsen. Mange mener en imponerende fysisk fremtoning er avgjørende i sjakkens psykologi, men ikke italieneren.

Foto: NRK/NTB scanpix

Fabiano Caruana

Fabiano Caruana er en stille sjakkspiller. Her står han og lytter til stjernespillerne Aronian, Anand og Gelfand.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg synes ikke jeg er den største rivalen hans akkurat nå. Men hvis jeg gjør de riktige tingene, og får den utviklingen jeg håper på, kan jeg utfordre Magnus, sier Fabiano Caruana til NRK.no.

Den beskjedne amerikansk-italieneren er den yngste av verdens ti beste sjakkspillere.

Han er født to år etter Magnus Carlsen, og tar så lite plass han kan i sjakksirkuset. Når de store stjernene prater, står han gjerne i utkanten av sirkelen og ser på gjennom tykke brilleglass.

– Ser ut som en forskremt gutt

Men ikke la deg lure. Den 21 år gamle stormesteren er en gnistrende sjakkspiller allerede, noe femteplassen på verdensrankingen viser.

– Han er en tøffing. Han ser nesten ut som en forskremt gutt, men han er en tiger. Han er en intens kriger med enorme ambisjoner. Det er veldig imponerende, sier sjakkredaktør Dirk Jan ten Geuzendam, og får støtte av en norsk stormester:

– Jeg har fulgt ham i noen år nå, og det er lett å se at han har forbedringspotensial. Og likevel er han så god allerede, sier Simen Agdestein.

Fabiano Caruana

Fabiano Caruana har en enorm arbeidskapasitet. Det betyr at han har blitt sterk i åpningen av partiene, som ofte avhenger av hvor mye man forbereder seg.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Viktig med fysikk for å sette seg i respekt?

Den gamle norgesmesteren mener den mørkhårede italienerens store svakhet er den litt spede kroppsfasongen og stille personligheten.

– I sjakk er kroppsspråk viktig. Da jeg spilte mot Caruana, tenkte jeg ikke på at jeg møtte nummer fire i verden. Jeg tenkte at jeg skulle slå den pjokken, sier han.

NTG-treneren setter ord på en utbredt oppfatning i sjakken: at det er viktig å ha en imponerende fysisk fremtoning for å vinne den psykologiske kampen over brettet.

Mener han ikke taper på fysikken

Caruana selv forteller NRK.no at han jobber med fysikken, men han vil ikke gå med på at størrelsen hans er noen psykologisk ulempe.

– Jeg mener fysisk form er viktig, men jeg tror ikke størrelse er alt. Det er ikke det samme som fysisk form. Jeg er i ganske god form, og jeg prøver å beholde den formen, sier han.

NRK-kommentator Torstein Bae tror ikke Caruana er for liten til å få respekt av motstanderne. Tvert imot tror han at 21-åringen er bedre psykologisk rustet for å møte Carlsen bedre enn en del av de andre i verdenseliten.

– Noen spillere har sagt at de nesten blir hypnotisert av Magnus, men Caruana er yngre. På den måten er han egentlig den som er mest «up and coming» av de to, og jeg tror ikke han frykter Magnus like mye som enkelte andre, sier Bae.

Caruana trives dessuten mot nordmannen. I innbyrdes oppgjør har han to seire, to tap og fem remiser. Han er en av få spillere som har spilt jevnt med Carlsen over så mange partier.

– Han kan bli veldig farlig for Magnus framover, en av de aller farligste. Han er egentlig skummel både nå og framover, sier Torstein Bae.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana har gjort det helt likt i oppgjør dem imellom: To seire hver. Her er de under lynsjakken i Zürich.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Ble proff som 12-åring

Det skal i hvert fall ikke stå på innsatsen. Stjerneskuddet er nemlig kjent som et skikkelig arbeidsjern. Allerede som 12-åring ble han «profesjonell» sjakkspiller da foreldrene flyttet fra Brooklyn i USA til Europa for at den lille gutten skulle satse på sjakk.

– Det var foreldrene mine som tok valget. Men jeg angrer ikke, sier Caruana med sin lave, mørke stemme.

Fabiano Caruana

Fabiano Caruana mener det er et mysterium at Magnus Carlsen trener så lite som det ryktes.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siden den gang har han bare spilt, spilt og spilt.

– Jeg synes det er ekstremt viktig å jobbe hardt, og jeg prøver å gjøre så mye jeg kan. Det må du gjøre for å bli værende i toppen – med én gang du slapper av, kan andre spillere få en fordel, sier den lynende intelligente spilleren.

– Det Magnus gjør er et mysterium

På mange måter er han en motpol til Magnus Carlsen, som ikke er kjent for voldsomme treningsmengder.

Den fåmælte verdensfemmeren synes det er et mysterium at Carlsen jobber så lite som ryktene sier.

– Jeg vet ikke helt hva Magnus gjør. Han må ha jobbet mye med sjakk for å bli så sterk. Men for meg er det litt av et mysterium hvordan han gjør det, sier Caruana.

Målet til italieneren er i hvert fall klart – han skal dytte ned Magnus Carlsen fra sjakktronen.

– Først må jeg prøve å bli bedre, vinne turneringer og vise at jeg hører hjemme på dette nivået. Men ja, det er et mål å utfordre Carlsen, sier Fabiano Caruana.

Carlsen advarer - vil ikke tape igjen

Søndag møter han Carlsen i Zürich Chess Challenge. Og Carlsen forteller at han er skjerpet og klar for utfordringen.

– Jeg tapte mot ham siste. Jeg har ikke tenkt å la det skje igjen, sier Carlsen selvsikkert.

Siste nytt

 • Spansk motstand for Molde

  Molde tok seg videre på imponerende vis i 16-delsfinalen mot Hoffenheim torsdag kveld.

  Derfor var de i potten sammen med flere store lag da trekningen til 8-delsfinalene ble trukket fredag.

  Manchester United var også med i trekningen, og mange hadde nok håpet at Ole Gunnar Solskjær skulle få et gjensyn med gamleklubben.

  Slik ble det ikke. Molde fikk spansk motstand i Granada. Manchester United fikk en enda tøffere trekning og skal møte Zlatan Ibrahimovic og Milan.

  Disse møtes:

  Ajax – Young Boys

  Dynamo Kiev – Villarreal

  Roma – Sjakhtar Donetsk

  Olympiakos – Arsenal

  Dinamo Zagreb – Tottenham

  Manchester United – Milan

  Slavia Praha – Rangers

  Granada – Molde

  Molde
  Foto: Ralph Orlowski / AFP
 • Sterk prestasjon av Vickhoff Lie

  Lara Gut-Behrami vant fredagens utforrenn i Val di Fassa i Italia, to hundredeler foran Ramona Siebenhofer og 26 hundredeler foran Corinne Suter. Det var første gang verdenscupen ble kjørt i denne bakken.

  Kajsa Vickhoff Lie, som vant onsdagens utfortrening, gjorde en god prestasjon og tok en sterk 6.-plass, 82 hundredeler bak. Ragnhild Mowinckel slet imidlertid gjennom hele løypa, og var over to sekunder bak vinneren i mål.

  Lørdag skal det kjøre utfor for kvinnene igjen i samme bakke, før det er super-G på søndag.

  Kajsa Vickhoff Lie på utfortrening i Val di Fassa
  Foto: Alessandro Trovati / AP
 • To Molde-spillere på ukas lag

  To Molde-spillere har fått plass på ukas lag i europaligaen etter sensasjonseieren over Hoffenheim i 16-delsfinalen.

  Molde tok seg videre til åttedelsfinalen med en sterk prestasjon og 2-0-seier borte mot Hoffenheim torsdag. Det ga avansement etter 3-3 i første kamp, som ble spilt i Spania på grunn av norske koronaregler.

  Keeper Andreas Linde og tomålsscorer Eirik Ulland Andersen får plass på rundens lag i europaligaen, som offentliggjøres av Uefa.

  Europa League - Round of 32 Second Leg - TSG 1899 Hoffenheim v Molde
  Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal