Normal

Defensiv Kowalczyk avskriver seg selv

Justyna Kowalczyk (32) snakker ned sine egne sjanser denne sesongen. Hun har et håp om to pallplasseringer: Tour de Ski og Kollen.

Kowalczyk

SKAL REISE SEG: Justyna Kowalczyk forbereder seg på en laber mellomsesong før hun satser på å slå tilbake igjen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Denne sesongen blir annerledes . Jeg er ikke en kriger lengre. Jeg har blitt eldre og roligere. Med tanke på det jeg har oppnådd, trenger jeg ikke å jage eller bevise noe, sier Kowalczyk i et intervju med polske TVP.

32-åringen er i likhet med de norske løperne på treningssamling i Val Senales. Den polske skidronningen har selv vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger. Hun står også med fire Tour de Ski-seire, som ble tatt på rappen fra 2010-2013.

Men fjorårssesongen ble en lang nedtur. VM-bronsen fra lagsprinten i Falun ble kun et plaster på såret.

Kowalczyk

TOK BRONSE: Her jubler Justyna Kowalczyk (t.h.) og Sylwia Jaskowiec for VM-bronsen i lagsprint i Falun.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Ifølge TVP planlegger Kowalczyk å droppe 16 av 36 verdenscuprenn denne sesongen. Satsingen på langløp skal gi henne bedre kapasitet frem mot 2017-VM og 2018-OL.

Verdenscuprennene vil med noen få unntak kun bli brukt som trening.

– Tøff belastning

– Jeg vil først og fremst konsentrere meg om klassiske renn. Hovedmålet i verdenscupen blir 30-kilometeren i Holmenkollen, sier Kowalczyk, som aldri har vunnet i løypene hun selv kaller «langrennsmekka».

32-åringen mener også at hun er bedre forberedt til Tour de Ski enn sist – da hun kollapset i den fryktede «monsterbakken». Men Kowalczyk understreker samtidig at hun vil være fornøyd med en topp fem-plassering.

– Hun har vært gjennom mye i sin karriere, men jeg tror ikke vi skal avskrive Kowalczyk i toppen riktig ennå. Dette handler nok mer om at hun trenger en sesong hvor det er mindre press på henne. Hun har en tøffere belastning mentalt enn de norske siden hun er en ensom langrennsstjerne i Polen, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Det kan være godt for henne med en sesong hvor hun ikke er i en forsvarsposisjon. Det kan gjøre at hun kommer sterkere tilbake, sier Bjørn.

Hovedmålet: 30-kilometeren i Sør-Korea

Kowalczyk har tidligere fortalt om sine depresjoner. Hun har også hatt en rekke skader, og 32-åringen måtte senest i mars operere kneet.

Men i mai var langrennsstjernen tilbake i full trening. 32-åringen forteller at hun har fått trent jevnt gjennom hele sommeren og høsten.

Likevel har hun altså ingen forventning om å hamle opp med de største favorittene i verdenscupen. Kowalczyk har allerede rettet blikket mot Pyeongchang i 2018.

Da går nemlig 30-kilometeren i klassisk.

– Det er det store målet, sier Kowalczyk.

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
4-4-2 med Schau og Aune
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM hestesport: Kjøring: maraton
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
VM hestesport: kjøring, maraton