Hopp til innhold

Kowalczyk: – Jeg lider av dyp depresjon

Den polske langrennsstjernen Justyna Kowalczyk forteller at hun er inne i en tung periode av livet sitt: 31-åringen sliter psykisk og lider av dyp depresjon.

Kowalczyk

– I starten av mai hadde jeg et totalt nervesammenbrudd. Jeg har lider av dyp depresjon og har fått hjelp av psykiatere, sier Justyna Kowalczyk

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk smilte bredt etter å ha tatt OL-gull på 10-kilometer klassisk. Men nå forteller hun om et tungt liv utenfor skisporet.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– Jeg har flere ganger vært så langt nede at jeg har vurdert å avslutte hele karrieren, sier Justyna Kowalczyk i et stort intervju med den polske avisen Gazeta.

Skistjernen har de siste sesongene vært blant de mestvinnende langrennsløperne sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug. Men tirsdag snakker hun ut i polsk media om den tøffe tiden utenfor langrennssporet.

– I starten av mai hadde jeg et totalt nervesammenbrudd. Jeg lider av dyp depresjon og har fått hjelp av psykiatere, sier hun til Gazeta.

31-åringen har det siste året fortalt flere ganger at hun har vurdert fremtiden som langrennsløper på grunn av mangel på motivasjon. Det er imidlertid først nå hun har fortalt om depresjonen.

– Det eneste jeg har er sport

Kowalczyk har, som de fleste andre i langrennssirkuset, enormt mange dager på reisefot i løpet av et år. Dette har ifølge henne selv slitt stort på psyken.

– Jeg har i flere måneder hatt problemer med å sove. I forbindelse med verdenscuprenn har jeg ikke fått sove før klokka fire på natten, for så å stå opp klokken seks for oppvarming og renn klokken 11. Selv med seier og jubel der og da, var det ingen stor glede. Etterpå har jeg gått tilbake til et tomt hotellrom og depresjonen, sier Kowalczyk og legger til:

– I mange måneder var taket på hotellrommet den eneste utsikten. Mitt privatliv er i oppløsning og det eneste som er igjen er sport. Derfor har jeg bestemt å fortsette som langrennsløper.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marit Björgen,Justyna Kowalczyk, Therese Johaug

Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug har stått sammen på pallen utallige ganger. Den polske stjernen har av mange blitt sett på som jernkvinnen av de tre, men nå sier hun at det er langt ifra sannheten.

Foto: Markku Ulander / Ap

Ingen jernkvinne

Polakken, som i vinter tok OL-gull i Sotsji på 10-kilometer klassisk, blir av mange konkurrenter og journalister sett på som en jernkvinne. Hun leverer knallresultater i sporet og er ikke redd for å gå hardt ut mot konkurrenter og arrangørene.

Dette viste hun blant annet i vinter da hun boikottet Tour de Ski på grunn av programendringer.

– Jeg har opptrådt som en jernkvinne i mange intervjusituasjoner og på pressekonferanser. Mange mener jeg er en sta og aggressiv kvinne, men jeg vil ikke lyve lenger. Faktum er at noe i livet mitt har gått i stykker og jeg klarer ikke å finne en løsning, sier hun.

– Jeg ville nylig ta en pause frem til 1. august for å finne ut hva som er viktig i livet, men jeg klarte ikke å la være å trene. Jeg har funnet ut at det eneste trygge akkurat nå er sporten. Derfor begynner jeg treningen igjen nå, sier Kowalczyk.

Hun dro tirsdag på treningsleir i Dachstein i Østerrike og skal ifølge polske medier ikke være tilgjengelig for intervjuer på over en måned.

Intervjuet med Kowalczyk trykkes i sin helhet i papirutgaven til Gazeta onsdag.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal