Hopp til innhold

De er unge, sultne og lovende – dette er Solskjærs supertalenter

Halvparten av Manchester Uniteds spillerstall er 23 år eller yngre. Flere av dem har allerede utmerket seg.

Manchester United

HEVDER SEG: Siden Ole Gunnar Solskjær overtok jobben som Manchester United-manager har han vært klar på at han ønsker å bruke unge spillere. Og når muligheten har bydd seg for de unge stjernene, har de virkelig benyttet anledningen til å vise seg fram.

Foto: Oli Scarff / AFP

– Du blir alltid vurdert ut ifra resultater, men DNA-et i denne klubben og min filosofi vil alltid være at unge spillere med gode holdninger må få en sjanse, har Ole Gunnar Solskjær sagt tidligere.

Som følge av at flere av de mest rutinerte spillerne har vært ute med skader, har Ole Gunnar Solskjærs unge talenter fått muligheten og benyttet anledningen til å vise seg fram.

Champion league Manchester United-Barcelona

Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Da Manchester United slo Brighton 3-1 forrige helg, stilte Solskjær med sesongens yngste startoppstilling av samtlige lag i Premier League med en snittalder på 23 år og 350 dager.

Mot Sheffield United i helgen stilte de røde djevlene med sesongens fjerde yngste lag. Det spesielle i helgen var at snittalderen på de tre målscorerne var 19 år, ni måneder og 24 dager.

Her er noen av Solskjærs unge stjerneskudd, som også blir vurdert av redaktør i united.no, Dag Langerød:

Brandon Williams (19) - den fremadstormende

Premier League - Sheffield United v Manchester United

Brandon Williams reduserte til 1-2 for Manchester United i helgen.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Helgens første målscorer for Manchester United var Brandon Williams.

Unge og lovende Brandon Williams har nærmest vokst opp i den røde Manchester United-drakta. 19-åringen har gått gradene fra klubbens juniorakademi og kjempet seg inn på førstelaget denne sesongen. Forsvarsspilleren startet sin første kamp i Premier League hjemme mot Brighton forrige helg og mottok stående applaus fra tribunen da han ble byttet ut på overtid.

Langerød: – Han gikk fra å være en i mengden til å bli en offensiv back med teknikk og driv man legger merke til.

Scott McTominay (22) - den kommende lederen

Premier League - Norwich City v Manchester United

Scott McTominay.

Foto: John Sibley / Reuters

Den skotske midtbanespilleren Scott McTominay er på mange måter blitt en av Solskjærs mest betrodde menn denne sesongen. Så langt har 22-åringen spilt samtlige 12 kamper i serien og virkelig stått fram som en av klubbens mest solide spillere.

Langerød: – Han har blitt litt av symbolet på nye United – et United som skal bygges rundt egenproduserte spillere som gir alt for drakta.

Mason Greenwood (18) - sammenlignes med Robin van Persie

Premier League - Sheffield United v Manchester United

Mason Greenwood skled inn utligningen til 2-2 i helgens kamp.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Mason Greenwood fikk en uventet debut for Manchester Uniteds førstelag da han kom inn i det 87. minuttet i Mesterligaens åttedelsfinale forrige sesong borte mot PSG.

18-åringen ble den nest yngste målscoreren i klubbens historie da han scoret i Europaliga-kampen mot Astana tidligere i høst, bare 17 år og 353 dager gammel. Han scoret sitt første Premier League-mål i helgen.

Solskjær mener avslutningsferdighetene hans kan sammenlignes med storscoreren Robin van Persie.

Langerød: – Det spesielle med Greenwood er at han er like god med begge bein, klinisk foran mål, med stor ro og en evne til å komme til sjanser.

Angel Gomes (19) - den lille, men store spilleren

Angel Gomes

Angel Gomes.

Foto: Oli Scarff / AFP

Allerede da midtbanespilleren Angel Gomes var seks år gammel ble han en del av akademiet til Manchester United. I det man kan kalle gjennombruddssesongen 2016/17 ble han den yngste United-spilleren til å score hat trick på akademinivå. Han ble også den første spilleren som er født på 2000-tallet til å få minutter i Premier League, da han fikk sin debut mot Crystal Palace i mai 2016 kun 16 år og 263 dager gammel.

Langerød: – Han har briljert på reservelaget, og vært kaptein på aldersbestemte engelske landslag. Det sier en del om personligheten. Men det er ingen fordel at han bare veier rundt 55 kilo. Det er mange små som er gode fotballspillere, men 55 kilo er lite.

James Garner (18) - pasningsfoten

Europa League - Group L - Partizan Belgrade v Manchester United

James Garner.

Foto: Marko Djurica / Reuters

Også den sentrale midtbanespilleren James Garner er blant unggutta som nærmest har vokst opp i Manchester United og gått gradene fra klubbens juniorakademi. 18-åringen fikk være med førstelaget på oppkjøringstur i fjor sommer og siden da har utviklingen gått fort. Med skader på både Paul Pogba og Nemanja Matic er ikke 18-åringen langt unna en plass på førstelaget.

Langerød: – En egenutviklet spiller som på reservelaget har vist en god pasningsfot, duellstyrke og denne sesongen scoret mange mål. Han har virket noe nervøs på førstelaget, men er bare 18 år. Han må få litt tid på seg.

Marcus Rashford (22) - stjerna

Marcus Rashford

Marcus Rashford.

Foto: Oli Scarff / AFP

Til tross for at Marcus Rashford kun er 22 år gammel, har han nesten 200 kamper for Manchester United og er på mange måter klubbens store stjerne akkurat nå. Angrepsspilleren er på god vei mot sin beste Premier League-sesong foran mål med sine syv scoringer så langt. Også han scoret i helgen.

Totalt nærmer han seg 60 scoringer totalt i den røde trøya.

Langerød: – Han slo til under Louis van Gaal, men har vokst til å bli et fysisk prakteksemplar – med stor fart og enorm styrke. Han blir verdensklasse den dagen han begynner å score enda mer på alle de store sjansene han kommer til.

Aaron Wan-Bissaka (21) - takleren

Aaron Wan Bissaka

Aaron Wan-Bissaka.

Foto: Oli Scarff / AFP

21-åringen Aaron Wan-Bissaka fikk sitt store gjennombrudd i Premier League forrige sesong i Crystal Palace, og ble hentet til Manchester United i sommerens overgangsvindu. I forbindelse med signeringen beskrev Solskjær Wan-Bissaka som en ung og sulten spiller, og hevder høyrebacken er en av de mest lovende forsvarsspillerne i Premier League.

Langerød: – Han var og er Englands beste takler. Wan-Bissaka kan nesten bare bli bedre når han blir mer vant til klubb, lagkamerater og spillestil.

Daniel James (22) - røverkjøpet

Daniel James

Daniel James.

Foto: Oli Scarff / AFP

Daniel James var Solskjærs første signering. 22-åringen ble hentet i sommerens overgangsvindu fra Swansea, og har så langt taklet overgangen til Manchester United svært bra. James er kanskje mest kjent for sin ekstreme hurtighet.

Den tidligere Manchester United-spilleren Ryan Giggs hevder James kan minne om en ung utgave av Cristiano Ronaldo.

Langerød: – Et røverkjøp! 15 millioner pund (177 millioner kroner) for en spiller som har imponert så godt som hver gang han har fått sjansen. Han er ekstremt rask, pliktoppfyllende i det defensive arbeidet og er det som kan kalles en typisk Solskjær-spiller.

Siste nytt

 • Colombias fotballpresident ble arrestert etter Copa America-finalen

  Finalen mellom Colombia og Argentina i Copa America ble preget av tårer og panikk før kampstart.

  Nå melder nyhetsbyrået AP at presidenten i Det colombianske fotballforbundet, Ramón Jesurún, er arrestert av politiet.

  Totalt foretok politiet 27 arrestasjoner etter de kaotiske scenene som utspilte seg, der supportere før kampen forsøkte å ta seg inn på finalearenaen i Miami uten billetter, og kampen ble forsinket i en time og 20 minutter.

  Flere personer ble skadet og arrestert etter at politiet ble tvunget til å gripe inn med tåregass.

  Pågripelsen fant sted tidlig mandag morgen, lokal tid. Jesurún er anklaget for tre tilfeller av grov vold mot en tjenestemann.

  Argentina vant finalen over Colombia 1-0.

  (NTB)

  Copa America Soccer Argentina Colombia
  Foto: Julio Cortez / AP
 • Spansk parade i Madrid etter EM-gullet

  Det spanske herrelandslaget i fotball ble mandag hyllet i hovedstaden Madrid etter at de tok sin fjerde EM-tittel.

  Luis de la Fuentes mannskap glitret gjennom hele mesterskapet, og det spanske stjernegalleriet gikk seirende ut av samtlige sju kamper.

  Finaletriumfen mot England var spanjolenes 19. seier på 22 kamper under ledelse av De la Fuente. Siden 0-2-tapet mot Skottland i mars i fjor har Spania bare tapt én landskamp.

  – Det er så mye glede og stolthet i dette laget nå. Vi nyter virkelig dette øyeblikket. Jeg er så glad på landets vegne. Jeg håper alle kjenner på den samme stoltheten som vi gjør nå, sa De la Fuente etter seieren mot England.

  Flere eksperter hevet øyenbrynene da forbundsmannen De la Fuente ble hentet inn som ny landslagssjef. Han hadde vært trener for ulike aldersbestemte landslag i nesten ti år før han fikk toppjobben i 2022.

  Siden den gang har han fått det spanske landslaget til å funke etter tolv år uten mesterskapssuksess.

  – Jeg visste at spillerne trodde på meg. I halvannet år har de vært ufeilbarlige. Denne gruppen med spillere kan fortsette å vokse. De går ikke lei av å konkurrere. Fra første dag har de ønsket å gjøre folk stolte. Vi har vært trofaste mot en idé som spillerne har forstått til perfeksjon, fortsatte landslagssjefen.

  (NTB)

  Euro 2024 Soccer Spain
  Foto: Andrea Comas / AP
 • Bodø/Glimt solgte Grønbæk for rekordsum

  Bodø/Glimt er enig med Ligue 1-klubben Rennes om en rekordovergang for danske Albert Grønbæk (23).

  Det bekrefter Glimt på sine nettsider.

  – Det er vemodig, men jeg syns det er på riktig tidspunkt, og noe jeg har ønsket selv. Det er med blandede følelser at jeg reiser nå, for jeg har hatt en vanvittig god tid i Glimt, sier Grønbæk.

  Onsdag erfarte både VG, Nettavisen og Avisa Nordland overgangen. De to sistnevnte skrev at avtalen har en totalpakke på 15 millioner euro, noe som tilsvarer over 170 millioner kroner. I tillegg skal det ligge noen bonuser og en videresalgsklausul i avtalen.

  Det gjør den til tidenes største i Eliteserien. Den tidligere rekorden hadde David Datro Fofana på 130 millioner kroner da han gikk fra Molde til Chelsea.

  Glimt skriver ikke hvor mye overgangssummen er, men betegner den som «en større overgangssum».

  – Det er en veldig fin historie. Det betyr selvfølgelig mye at jeg kan gi igjen i forhold til det som Bodø/Glimt har gitt meg, så det setter jeg pris på, sier Grønbæk.

  Grønbæk gjorde sommeren 2022 overgang fra danske AGF til Bodø/Glimt, hvor han har gjort braksuksess. Fasiten etter 87 kamper med Glimt er 30 mål og 16 målgivende pasninger.

  Rennes endte forrige sesong på 10.-plass i Ligue 1, fem poeng bak 7.-plassen som sikret spill i conferenceligaen.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Sandefjord (1-1)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal