De dystre tallene som kaster mørkt lys over OL: 121 barn døde på Judo-trening i Japan siden 1983

TOKYO (NRK): Mens verdens beste utøvere kjemper om OL-gull i judo, er sannheten brutal i den japanske sporten. Human Rights Watch mener Japan svikter på menneskerettigheter.

Olympics Japan Judo Abuse

PÅ TRENING: En gruppe barn på judotrening i Oiso, vest for Tokyo.

Foto: Hiro Komae / AP

I et digitalt møte i forbindelse med OL rettet organisasjonen flere knallharde påstander mot japanske myndigheter. Blant annet forteller de om utstrakt bruk av vold i barneidretten.

– I flere tiår er japanske barn brutalt slått og verbalt misbrukt for å vinne titler og medaljer, skriver organisasjonen i en pressemelding med tittelen «Japan feiler med menneskerettigheter».

Det er spesielt to ting som trekkes frem av organisasjonen:

 • Den utstrakte bruken av fysisk og psykisk misbruk i barneidretten
 • Manglende rettigheter for seksuelle minoriteter eller LHBT

121 barn døde på trening

Organisasjonen viser til en rapport utarbeidet i 2020. «Jeg er slått så mange ganger at jeg har mistet tellingen» heter rapporten der organisasjonen har intervjuet 50 personer fra japansk idrett.

Judo forside

RAPPORTEN: Dette er forsiden på rapporten utarbeidet av Human Rights Watch.

Foto: Faksimile Human Rights Watch

Judo er enormt i Japan. OL-øvelsene foregår i den ikoniske stadion Nippon Budokan. Veien til de mange gymsalene landet rundt virker langt unna. Human Rights Watch skriver at minst 121 barn har dødd som følge av judoopplæring fra 1983 til 2016. Det er kun dødsfall registrert på judoskoler. Tallene er hentet fra Japan Judo Accident Victims Association, en forening av foreldre som har gått sammen for å få en slutt på bruk av vold i barneidretten.

Keiko Kobayashi er grunnleggeren av organisasjonen. For 16 år siden fikk sønnen hennes hjerneblødning på trening.

– Treneren tok strupetak på ham og holdt det helt til han fikk hjerneblødning og fikk alvorlig funksjonsnedsettelse som følge av hendelsen, sier Kobayashi.

Olympics Japan Judo Abuse

PÅRØRENDE: Keiko Kobayashi kjemper for rettighetene for barn i japansk idrett etter at sønnen ble alvorlig skadd på judo-trening.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Hun forteller at skolen behandlet det som et uhell, det fikk ingen konsekvenser for treneren, og at det kan være store mørketall i landet.

– Dette er kun dødsfall registrert på judoskoler. Dødsfall andre steder, som på private institusjoner, er ikke med i oversikten, sier Kanae Doi til NRK.

Hun er sjefen for Human Rights Watch i Japan, og er svært skuffet over myndighetenes respons. Etter at rapporten ble lagt fram har de ikke hørt stort.

– Deres respons var «takk». De hørte hva vi sa, men det har ikke skjedd mye siden, sier Doi til NRK.

Norsk judo-kjenner: – Overrasket

Arne Midtlund driver nettstedet Judomania Norge, og skrev om problemet for ti år siden.

– Det overrasket meg da jeg fant det ut. I Japan var man ikke villig til å ta tak i problemet De offisielle institusjonene ville ikke forholde seg til det, sier Midtlund til NRK.

De siste årene har det japanske forbundet innrømmet at det er et utbredt problem. Midtlund hørte med forbund i Frankrike, USA, England og Norge og sammenlignet med Japan. Ingen rapporterer om noen tilfeller av dødsfall eller alvorlige skader i andre land.

– Forklaringen er kanskje at det er kulturforskjeller. Judo er en del av skoleverket, så hvilke som helst lærer underviser i judo. Det henger igjen gamle, rigide treningsmetoder og treneren skal respekteres. Elevene har ikke noe annet valg enn å adlyde, sier Arne Midtlund.

Håp om bedring

Kravet fra menneskerettighetsorganisasjonen er å få slutt på mishandling av barn og unge.

Deres forslag er å opprette et senter for sikker sport. Det skal være uavhengig av myndighetene og har fått navnet «Japan Safe Sport»

– De skal jobbe med å oppdage og utestenge kriminelle trenere som misbruker unge utøvere, sier Minky Worden, global direktør i Human Rights Watch.

Minky Worden i HRW

BEKYMRET: Minky Worden savner handling fra japanske myndigheter.

Foto: SKJERMDUMP

Hun er tydelig på at nåværende system ikke holder. IOC-presidenten skal ha kontaktet Japans olympiske komité om saken og informert om sikkerhetsrutinene. Warden håper ord blir til handling.

– Når en tenåringsutøver opplever misbruk. Hva blir gjort? Det er et døgnåpent telefonnummer i Lausanne, det er ikke bra nok for å løse problemet, sier Worden.

Siste nytt

 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • ESPN: Pelé tilbake på sykehuset

  Fotballegenden Pelé er tilbake på intensivavdelingen på sykehuset bare tre dager etter at han ble skrevet ut. Det melder ESPN Brasil fredag. Han skal være innlagt på São Paulo’s Albert Einstein Hospital.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst på tykktarmen, men helsetilstanden skal tilsynelatende ha forverret seg etter at han ble utskrevet.

  Opplysningene er ikke bekreftet av sykehuset.

  Mange regner Pelé for å være tidenes beste fotballspiller. Han vant VM tre ganger med Brasil i 1958, 1962 og 1970.

  Pele, Edson Arantes do Nascimento, Pelé
  Foto: Matt Rourke / AP
 • Ruud vant første kampen i Davis Cup

  Casper Ruud sørget for at Norge fikk en best mulig start på Davis Cup-kampen mot Usbekistan da han slo Khumogun Sultanov 2-0 i sett (6-3, 6-3).

  Lagene spiller på nivå 1.

  Casper Ruud er ranket som nummer ti i verden og var naturlig nok stor favoritt mot Sultanov som er ranket som nummer 418 i verden.

  Ruud tok det første settet nokså enkelt etter 29 minutters spill. I det andre settet trengte Ruud litt ekstra tid på å avgjøre. Usbekeren brøt Ruuds serve på stillingen 5-2 til nordmannen. Ruud brøt direkte tilbake og tok settet 6-3. Dermed var seieren sikret til 1-0-ledelse for Norge.

  Viktor Durasovic fulgte opp med 6-4,6-4 over Dennis Istomin og sørget for at Norge har en 2-0-ledelse på nivå 1 foran lørdagens kamper.

  Casper Ruud
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal