Hopp til innhold

De dystre tallene som kaster mørkt lys over OL: 121 barn døde på Judo-trening i Japan siden 1983

TOKYO (NRK): Mens verdens beste utøvere kjemper om OL-gull i judo, er sannheten brutal i den japanske sporten. Human Rights Watch mener Japan svikter på menneskerettigheter.

Olympics Japan Judo Abuse

PÅ TRENING: En gruppe barn på judotrening i Oiso, vest for Tokyo.

Foto: Hiro Komae / AP

I et digitalt møte i forbindelse med OL rettet organisasjonen flere knallharde påstander mot japanske myndigheter. Blant annet forteller de om utstrakt bruk av vold i barneidretten.

– I flere tiår er japanske barn brutalt slått og verbalt misbrukt for å vinne titler og medaljer, skriver organisasjonen i en pressemelding med tittelen «Japan feiler med menneskerettigheter».

Det er spesielt to ting som trekkes frem av organisasjonen:

  • Den utstrakte bruken av fysisk og psykisk misbruk i barneidretten
  • Manglende rettigheter for seksuelle minoriteter eller LHBT

121 barn døde på trening

Organisasjonen viser til en rapport utarbeidet i 2020. «Jeg er slått så mange ganger at jeg har mistet tellingen» heter rapporten der organisasjonen har intervjuet 50 personer fra japansk idrett.

Judo forside

RAPPORTEN: Dette er forsiden på rapporten utarbeidet av Human Rights Watch.

Foto: Faksimile Human Rights Watch

Judo er enormt i Japan. OL-øvelsene foregår i den ikoniske stadion Nippon Budokan. Veien til de mange gymsalene landet rundt virker langt unna. Human Rights Watch skriver at minst 121 barn har dødd som følge av judoopplæring fra 1983 til 2016. Det er kun dødsfall registrert på judoskoler. Tallene er hentet fra Japan Judo Accident Victims Association, en forening av foreldre som har gått sammen for å få en slutt på bruk av vold i barneidretten.

Keiko Kobayashi er grunnleggeren av organisasjonen. For 16 år siden fikk sønnen hennes hjerneblødning på trening.

– Treneren tok strupetak på ham og holdt det helt til han fikk hjerneblødning og fikk alvorlig funksjonsnedsettelse som følge av hendelsen, sier Kobayashi.

Olympics Japan Judo Abuse

PÅRØRENDE: Keiko Kobayashi kjemper for rettighetene for barn i japansk idrett etter at sønnen ble alvorlig skadd på judo-trening.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Hun forteller at skolen behandlet det som et uhell, det fikk ingen konsekvenser for treneren, og at det kan være store mørketall i landet.

– Dette er kun dødsfall registrert på judoskoler. Dødsfall andre steder, som på private institusjoner, er ikke med i oversikten, sier Kanae Doi til NRK.

Hun er sjefen for Human Rights Watch i Japan, og er svært skuffet over myndighetenes respons. Etter at rapporten ble lagt fram har de ikke hørt stort.

– Deres respons var «takk». De hørte hva vi sa, men det har ikke skjedd mye siden, sier Doi til NRK.

Norsk judo-kjenner: – Overrasket

Arne Midtlund driver nettstedet Judomania Norge, og skrev om problemet for ti år siden.

– Det overrasket meg da jeg fant det ut. I Japan var man ikke villig til å ta tak i problemet De offisielle institusjonene ville ikke forholde seg til det, sier Midtlund til NRK.

De siste årene har det japanske forbundet innrømmet at det er et utbredt problem. Midtlund hørte med forbund i Frankrike, USA, England og Norge og sammenlignet med Japan. Ingen rapporterer om noen tilfeller av dødsfall eller alvorlige skader i andre land.

– Forklaringen er kanskje at det er kulturforskjeller. Judo er en del av skoleverket, så hvilke som helst lærer underviser i judo. Det henger igjen gamle, rigide treningsmetoder og treneren skal respekteres. Elevene har ikke noe annet valg enn å adlyde, sier Arne Midtlund.

Håp om bedring

Kravet fra menneskerettighetsorganisasjonen er å få slutt på mishandling av barn og unge.

Deres forslag er å opprette et senter for sikker sport. Det skal være uavhengig av myndighetene og har fått navnet «Japan Safe Sport»

– De skal jobbe med å oppdage og utestenge kriminelle trenere som misbruker unge utøvere, sier Minky Worden, global direktør i Human Rights Watch.

Minky Worden i HRW

BEKYMRET: Minky Worden savner handling fra japanske myndigheter.

Foto: SKJERMDUMP

Hun er tydelig på at nåværende system ikke holder. IOC-presidenten skal ha kontaktet Japans olympiske komité om saken og informert om sikkerhetsrutinene. Warden håper ord blir til handling.

– Når en tenåringsutøver opplever misbruk. Hva blir gjort? Det er et døgnåpent telefonnummer i Lausanne, det er ikke bra nok for å løse problemet, sier Worden.

Siste nytt

  • Uno-X-rytter med knallsterk plassering i belgisk ritt

    Uno-X-rytter Stian Fredheim endte på 8.-plass i det belgiske endagsrittet Brugge-De Panne. Jasper Philipsen vant på hjemmebane i Belgia.

    Jasper Philipsen spurtslo nederlandske Olav Kooij, Yves Lampaert og Frederik Frison. Kooij endte på 2.-plass, mens Lampaert ble nummer tre.

    21 sekunder bak Philipsen rullet den norske 19-åringen Stian Fredheim over målstreken. Uno-X-rytteren ble nummer åtte totalt. Det er hans beste resultat på seniornivå. Fredheim var den nest yngste på startstreken.

    Endagsrittet startet i Brugge og avsluttet i De Panne, og var på 221 kilometer. (NTB)

    Uno-X
    Foto: DIRK WAEM / AFP
  • Bjøntegaard legger opp

    Erlend Øvereng Bjøntegaard (32) legger opp som skiskyter og toppidrettsutøver etter 11 år på toppnivå.

    – Livet som skiskytter og toppidrettsutøver har nå kommet til veis ende, skriver han på sin Instagram-konto

    – Hele mitt voksne liv har vært dedikert til skiskyting, og det er derfor mange følelser i kroppen når jeg nå takker for meg.

    Videre i innlegget skriver han at skolebenken er det som venter til høsten.

    Bjøntegaard debuterte i verdenscupen i skiskyting 28. november 2012 med en sjuendeplass på normaldistansen i svenske Östersund.

    Hans beste mesterskapsplassering er femteplassen fra sprinten under OL i Pyeongchang i 2018.

    Bjøntegaard ble europamester i sprint så sent som denne sesongen. I verdenscupen har han to annenplasser som beste resultat. (NRK/NTB)

    Erlend Øvereng Bjøntegaard
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Mann pågrepet under svensk landslagstrening – hadde med seg mistenkelige bager

    En mann som oppførte seg truende, skal ha tatt seg inn på den svenske landskamparenaen i fotball mens Zlatan Ibrahimovic & co. trente onsdag.

    Det er Aftonbladet som omtaler episoden som fant sted på Friends Arena i Stockholm.

    Mannen skal ha kommet seg langt inn på arenaen samtidig som de svenske stjernene trente onsdag ettermiddag.

    – Mannen har sagt ting som har fått oss til å reagere, sier politiets pressetalsmann Daniel Wikdahl.

    I en pressemelding opplyser Stockholm-politiet at mannen, som er i 60-årene, skal ha hatt med seg et antall bager som inntil betraktes som mistenkte farlige gjenstander. Innholdet skal inntil videre ikke være undersøkt.

    I påvente av dette opprettholdes de sperringene som er opprettet rundt nasjonalarenaen.

    Politiet har startet etterforskning i saken med det som beskrives som mulige grove trusler og forberedelser til grov allmennfarlig ødeleggelse.

    Mannen er tatt hånd om av politiet.

    Zlatan Ibrahimovic
    Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste