Hopp til innhold

De dystre tallene som kaster mørkt lys over OL: 121 barn døde på Judo-trening i Japan siden 1983

TOKYO (NRK): Mens verdens beste utøvere kjemper om OL-gull i judo, er sannheten brutal i den japanske sporten. Human Rights Watch mener Japan svikter på menneskerettigheter.

Olympics Japan Judo Abuse

PÅ TRENING: En gruppe barn på judotrening i Oiso, vest for Tokyo.

Foto: Hiro Komae / AP

I et digitalt møte i forbindelse med OL rettet organisasjonen flere knallharde påstander mot japanske myndigheter. Blant annet forteller de om utstrakt bruk av vold i barneidretten.

– I flere tiår er japanske barn brutalt slått og verbalt misbrukt for å vinne titler og medaljer, skriver organisasjonen i en pressemelding med tittelen «Japan feiler med menneskerettigheter».

Det er spesielt to ting som trekkes frem av organisasjonen:

  • Den utstrakte bruken av fysisk og psykisk misbruk i barneidretten
  • Manglende rettigheter for seksuelle minoriteter eller LHBT

121 barn døde på trening

Organisasjonen viser til en rapport utarbeidet i 2020. «Jeg er slått så mange ganger at jeg har mistet tellingen» heter rapporten der organisasjonen har intervjuet 50 personer fra japansk idrett.

Judo forside

RAPPORTEN: Dette er forsiden på rapporten utarbeidet av Human Rights Watch.

Foto: Faksimile Human Rights Watch

Judo er enormt i Japan. OL-øvelsene foregår i den ikoniske stadion Nippon Budokan. Veien til de mange gymsalene landet rundt virker langt unna. Human Rights Watch skriver at minst 121 barn har dødd som følge av judoopplæring fra 1983 til 2016. Det er kun dødsfall registrert på judoskoler. Tallene er hentet fra Japan Judo Accident Victims Association, en forening av foreldre som har gått sammen for å få en slutt på bruk av vold i barneidretten.

Keiko Kobayashi er grunnleggeren av organisasjonen. For 16 år siden fikk sønnen hennes hjerneblødning på trening.

– Treneren tok strupetak på ham og holdt det helt til han fikk hjerneblødning og fikk alvorlig funksjonsnedsettelse som følge av hendelsen, sier Kobayashi.

Olympics Japan Judo Abuse

PÅRØRENDE: Keiko Kobayashi kjemper for rettighetene for barn i japansk idrett etter at sønnen ble alvorlig skadd på judo-trening.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Hun forteller at skolen behandlet det som et uhell, det fikk ingen konsekvenser for treneren, og at det kan være store mørketall i landet.

– Dette er kun dødsfall registrert på judoskoler. Dødsfall andre steder, som på private institusjoner, er ikke med i oversikten, sier Kanae Doi til NRK.

Hun er sjefen for Human Rights Watch i Japan, og er svært skuffet over myndighetenes respons. Etter at rapporten ble lagt fram har de ikke hørt stort.

– Deres respons var «takk». De hørte hva vi sa, men det har ikke skjedd mye siden, sier Doi til NRK.

Norsk judo-kjenner: – Overrasket

Arne Midtlund driver nettstedet Judomania Norge, og skrev om problemet for ti år siden.

– Det overrasket meg da jeg fant det ut. I Japan var man ikke villig til å ta tak i problemet De offisielle institusjonene ville ikke forholde seg til det, sier Midtlund til NRK.

De siste årene har det japanske forbundet innrømmet at det er et utbredt problem. Midtlund hørte med forbund i Frankrike, USA, England og Norge og sammenlignet med Japan. Ingen rapporterer om noen tilfeller av dødsfall eller alvorlige skader i andre land.

– Forklaringen er kanskje at det er kulturforskjeller. Judo er en del av skoleverket, så hvilke som helst lærer underviser i judo. Det henger igjen gamle, rigide treningsmetoder og treneren skal respekteres. Elevene har ikke noe annet valg enn å adlyde, sier Arne Midtlund.

Håp om bedring

Kravet fra menneskerettighetsorganisasjonen er å få slutt på mishandling av barn og unge.

Deres forslag er å opprette et senter for sikker sport. Det skal være uavhengig av myndighetene og har fått navnet «Japan Safe Sport»

– De skal jobbe med å oppdage og utestenge kriminelle trenere som misbruker unge utøvere, sier Minky Worden, global direktør i Human Rights Watch.

Minky Worden i HRW

BEKYMRET: Minky Worden savner handling fra japanske myndigheter.

Foto: SKJERMDUMP

Hun er tydelig på at nåværende system ikke holder. IOC-presidenten skal ha kontaktet Japans olympiske komité om saken og informert om sikkerhetsrutinene. Warden håper ord blir til handling.

– Når en tenåringsutøver opplever misbruk. Hva blir gjort? Det er et døgnåpent telefonnummer i Lausanne, det er ikke bra nok for å løse problemet, sier Worden.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal