Hopp til innhold
VM cricket: Finale.

Cricket

Oppsummert

 • Kl 15.25: VM-finale i cricket. Se VM-finalen i cricket mellom England og Vestindia.
 • Komm.: Yousuf Gilani.
 • Rapport: Rasisme gjennomsyrer engelsk cricket

  En ny rapport viser at rasisme gjennomsyrer det erkeengelske spillet cricket. En egen uavhengig kommisjon ble nedsatt i 2021 for å undersøke anklager om rasisme og kjønnsdiskriminering.

  Halvparten av de 4000 som kommisjonen har intervjuet, forteller om diskriminering de siste fem årene. Andelen er vesentlig høyere for intervjuobjekter fra etnisk sammensatte grupper, kvinner og lavere sosiale klasser.

  Kommisjonen konkluderer med at det svikter både når det gjelder mangfold, inkludering og likebehandling. Rapporten anbefaler at det blir gjennomført likelønn for kvinnelige og mannlige spillere innen 2030. I dag tjener kvinnelige spillere bare vel 20 prosent av det som mannlige spillere får.

  Etter framleggingen sier cricket-ledere i England og Wales at det ikke er gjort nok for å hindre inngrodd rasisme og kjønnsdiskriminering i sporten. De lover å «restarte spillet», skriver nyhetsbyrået AFP.

 • Cricket vil på OL-programmet

  Det internasjonale cricketforbundet (ICC) søkjer om å få plass i sommar-OL i Los Angeles i 2028. Men det er mest for å posisjonere seg til OL i Brisbane i 2032, skriv gamesbids.com.

  – Vi har over ein milliard cricket-fans rundtom i verda, og talet er veksande seier cricketpresident Greg Barclay.

  Han innser at det kan bli vanskeleg å kome med i Los Angeles, der baseball og softball nesten heilt sikkert er tilbake, og at det derfor blir svært vanskeleg å få endå ein lagidrett på programmet.

  Men Barclay meiner det er nødvendig å søkje for å markere interessa.

  Det eigentlege målet er OL i 2032. I Australia er cricket-interessa enorm, og Brisbanes historiske cricketarena The Gabba skal oppgraderast for ein milliard australske dollar før OL.

  Cricket
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Rasisme-bråk i britisk cricket

  Ein kommisjon som skal granske skuldingar om grov rasisme i britisk cricket, har fått over 1000 meldingar den siste veka.

  Tysdag fekk britiske parlamentarikarar høyre ei kjensleladd forklaring frå den tidlegare cricketstjerna Azeem Rafiq, som fortalde om korleis lagkameratar i ei årrekke overauste han med rasistiske kommentarar i garderoben då han spela for Yorkshire Country Cricket Club.

  Rafiq hevda overfor kulturkomiteen i det britiske Parlamentet at rasismen i britisk cricket er «institusjonalisert», systematisk og til tider svært grov. Han fortalde om at grov ordbruk mynta på hans og lagkameratars pakistanske bakgrunn blei ein norm, som aldri blei utfordra av leiinga i klubben.

  Etter Rafiqs framferd i Parlamentet har det strøymd på med nye skuldingar om rasisme i cricketsporten. Over 1000 personar har kontakta den uavhengige kommisjonen for likeverd i cricket (ICEC), ifølge BBC.

  Azeem Rafiq
  Foto: AP
 • Utøvere gjemmer seg for Taliban

  Afghanske kvinnelige cricketspillere har gått i skjul for Taliban. De skal ha blitt utsatt for trusler om drap om de utøver sporten sin.

  BBC har snakket med Asel, som ikke er hennes virkelige navn, om situasjonen for kvinnelige idrettsutøvere.

  – Enhver kvinne som spiller cricket eller utøver en annen sport, er ikke trygg nå, sier hun.

  Hun og lagkamerater har opprettet en gruppe på WhatsApp for å støtte hverandre. Asel forteller om frykt, og hun viser til en historie fra en av medlemmene i gruppen.

  – Taliban oppsøkte de som spilte cricket og sa de kunne bli drept om de fortsatt med det, forteller Asel til BBC.

  Taliban har bedyret at de vil sikre kvinners rettigheter, men det kommer stadig flere rapporter fra Afghanistan som tyder på det motsatte.

   Youths play cricket at sunset at the Nader Khan hilltop in Kabul on September 22, 2020.
  Foto: Wakil Kohsar / AFP
 • Cricket-VM blir utvida

  Cricket-VM for menn blir utvida til 14 lag igjen frå 2027, melder det internasjonale cricketforbundet (ICC).

  Talet på lag har endra seg ofte. Det var 14 lag også i 2011 og 2015. I 2019 var det redusert til ti, det blir det også i 2023. Men så blir det altså 14 igjen (54 kampar), iallfall i 2027 og 2031.

  Det litt mindre T20-VM, som blir arrangert annakvart år, skal utvidast frå 16 til 20 lag (55 kampar) frå 2024 og minst til 2030.

  VM i cricket
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
VM i cricket.
Direkte fra Melbourne, Australia.
Kommentator: Yousuf Gilani 
Programleder: Ole Rolfsrud

Siste nytt

 • Warholm og Ingebrigtsen nominert til prestisjefull pris

  De to nybakte verdensmesterne, Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm, ble i dag nominert til årets mannlige friidrettsutøver i Europa.

  Avgjørelsen vil bestå av en fjerdedel fra stemmeavgivning på sosiale medier, sammen med en fjerdedel fra nasjonale forbund, presse og et ekspert panel.

  Forrige år ble Jakob Ingebrigtsen og Armand Duplantis de første i historien til å dele prisen på herresiden.

  Prisseremonien vil skje 21. oktober, i Vilnius i Litauen.

  Track & Field: Prefontaine Classic Press Conference
  Foto: Kirby Lee / Reuters
 • Nedtur for Baldauf i kvartfinalen i bryte-VM

  Felix Baldauf ble et nummer for liten i kvartfinalen mot iranske Mohammadhadi A. Saravi i 97-kilosklassen i bryte-VM i Beograd fredag.

  Det norske håpet røk 1-4 i møtet med Saravi og må nå håpe på en ny medaljemulighet gjennom systemet med rekvalifisering.

  Dersom Baldauf skal komme inn i bronsekampen igjen, må Saravi vinne sin semifinale og sikre seg finaleplass.

  Baldauf innledet mesterskapet med å slå georgieren Giorgi Melia 3-1 etter en tett og jevn kamp. Deretter fikk nordmannen det atskillig enklere mot svenske Aleksandar Georgije Stjepanetic. Den duellen gikk Baldauf seirende ut av med hele 9-0.

  Kampen var avgjort allerede før pause. Oppgjøret ble stanset som følge av at Baldauf var i egen klasse poengmessig.

  Så kom tapet for Saravi. (NTB)

  baldauf
  Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP
 • Mol og Sørum er spent på uvant faktor i VM

  Fra 6. - 15. oktober skal verdensmesterskapet i sandvolleyball arrangeres i Tlexcala i Mexico. I den anledning stiller Mol og Sørum som tittelforsvarere. En av utfordringene stjerneduoen kommer til å bli konfrontert med er tynn luft på over 2000 meters høyde.

  – Høyden er en faktor som er ny for oss. Vi hadde en liten samling i Mexico tidligere i år og opplevde stor forskjell fra de forholdene vi er vant med. Pulsen steg fortere og ballen beveget seg veldig annerledes. Så vi er glad for å ha noen dager i forkant, sier Mol og Sørum til NRK.

  Så langt i år har duoen vært stødige med topp tre plassering i de syv første turneringene på verdenstouren. I tre av dem ble det seier.

  I august ble det dog en overraskende exit i kvartfinalen i EM for Mol og Sørum. Isteden endte svenske Åhmann og Hellvig som gullmedaljører i mesterskapet. Söta bror kan også bli å frykte når VM går av stabelen.

  –Sverige og USA er de som har skilt seg mest ut i år. De har en litt annen spillestil med mye andreball og et tempo som utfordrer oss ganske mye, sier Mol og Sørum.

  – Det blir veldig spennende. Det er mange gode konkurenter som har lyst til å slå oss, så vi gleder oss til å komme i gang, legger de til.

  EM Sandvolley 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste