NRK-ekspert: – Her burde Brasil fått straffe

Berre timar etter at Tyskland gjekk på sjokktap, avgav også Brasil poeng i opningskampen.

STRAFFE? Gabriel Jesus blir tatt av ei sveitsisk forsvarsspelar og vil ha straffe. Det vil ikkje dommaren, han vil heller ikkje konsultere VAR-skjermen

Men det kunne sett annleis ut om dommaren hadde gitt Brasil straffe eit kvarter før slutt. Gabriel Jesus blei felt, men dommar Cesar Ramos avviste protestane. Han konsulterte ikkje VAR-dommarane heller.

– For meg er det straffe. Han blir halden lenge nok, sa Lise Klaveness. – Han hjelpte nok litt til sjølv, det er kanskje det som er grunnen, sa Klaveness.

Brasil viste gulltakter i heile første omgang mot Sveits. Så glapp det i den andre, og det blei 1-1.

– Eg er ikkje nøgd med resultatet. Vi hadde 20 sjansar, men avslutningane var altfor dårlege, sa Brasil-trenar Tite.

Det Brasil gjorde før pause, svekka iallfall ikkje favorittstempelet for laget som har vunne VM fem gonger, og som har vunne alle sine opningskampar i VM sidan 1982.

Det tok mindre enn 20 minutt, så viste Brasil kvifor dei er i Russland. Philippe Coutinho fekk ballen i returrommet og etter ein perfekt touch klistra han ballen i mål via stanga.

Sjå superscoringa her:

KUNSTVERK: Her dundrar Philippe Coutinho Brasil i leiinga med sitt kanonskot frå 20 meter, via bortre stolpe og inn nesten heilt oppe i krysset

– Det kan ikkje gjerast betre, sa LSKs landslagsspiss Guro Reiten i NRKs studio.

– Brasil skifter posisjonar og angrip frå fleire kantar på ein gong. Derfor får Coutinho tid til så skyte fordi sveitsarane som skal passe på han, er på jobb ein annan stad, sa NRKs Lise Klaveness.

Scoringa var Coutinhos 11 på landslaget. Fem av dei har kome frå utanfor feltet.

Brasil skapte mest, men Sveits la seg ikkje akkurat ned. Likevel makta dei sjeldan å kome til skikkelege avslutningar. Det gjekk for sakte, og Brasils midtforsvar hadde aldri problem. Brasils keeper hadde ingen travel første omgang.

– Sjølvtilliten har dei fått tilbake etter VM for fire år sidan, sa Carl-Erik Torp i NRKs studio på Kontraskjæret i Oslo i pausen.

Utlikning

UTLIKNING: Steven Zuber header inn utlikninga til 1–1

Sveits gjekk til verket utan respekt etter pause, og fekk betalt etter berre fem minutt. Xherdan Shaqiris hjørnespark sat rett på skallen til ein nokså umarkert Steven Zuber, som sette ballen over keeper Alisson, og 1–1.Brasils forsvarsspelar Miranda blei dytta, men ikkje verre enn at dommaren godkjende målet.

– Målet til Sveits burde ikkje vore godkjent, sa Coutinho i det offisielle Fifa-intervjuet etter kampen.

– Men no gjekk det som det gjekk, og vi må sjå fram mot neste kamp. Dette laget har ein sterk mentalitet, la han til.

– Eg blei dytta, og det hadde dommaren sett om han hadde sett videoen, sa Miranda sjølv.

Og derfrå var det slutt på Brasils dominans. Sveits var i høgaste grad med i kampen, og Brasil sleit fælt med å skape sjansar.

Var det straffe?

Før det nærma seg slutten, og straffesituasjonen.

Og så kom Brasil tilbake i dei siste minutta. To minutt før full tid var Neymar så nær så nær. Og på fem overtidsminutt suste ballen rundt det sveitsiske buret og keeper Yann Sommer. Fem minutt på overtid tok Neymar frispark som nærmast dansa på streken før den blei avklart.

Men Sveits heldt unna til eit overraskande poeng. Og Brasil blei snytt for sigeren for første opningskamp sidan 1–1 mot Sverige i 1978.

– Her er det berre små justeringar som skal til, så blir dette heilt utruleg bra, sa Torp etter kampen.

Brasils storstjerne Neymar blei tatt hardt og ofte. Ifølgje statistikkstaden Opta-Joe fekk han 10 frispark. Det er det meste ein spelar har fått i ein kamp sidan Alan Shearers 11 mot Tunisia for 20 år sidan.

• Leicester rykket opp igjen til Premier League

Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

Leicester
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

– Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

Arne Slot
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

– Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

– Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.