NRK Meny
Normal

Christiansen dropper studiene for OL-satsing

LILLESTRØM (NRK): Svømmekometen Henrik Christiansen (19) går rett fra EM-medalje til matteeksamen. Han innrømmer at studiene nok må settes på pause når OL-forberedelsene starter for alvor.

Svømmekometen Henrik Christiansen tok en imponerende bronsemedalje under EM forrige fredag. Denne uka har han matteeksamen, og 19-åringen innrømmer at studiene må vike når forberedelsene til Rio-OL starter for fullt.

Fredag svømte den norske 19-åringen inn til en imponerende bronsemedalje på 1500 meter fri under EM. På 400 meter ble det en fjerdeplass. Og norgesrekordene ble slått, gang på gang.

– EM har vært fantastisk. Jeg har satt personlige rekorder i samtlige løp og føler jeg har fått ut det jeg er god for. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Henrik Christiansen, som tok en sjelden morgen fri etter hjemkomsten fra Israel.

Hjem til eksamen

Og vel hjemme på Lillestrøm er fokuset allerede flyttet videre: nemlig til matteeksamen på fredag.

Henrik Christiansen

TRAVELT: Svømmer Henrik Christiansen viser frem EM-bronsen. Denne uken har han eksamen.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Jeg har bare vært på fire forelesninger eller noe, så nå blir det intensiv lesing, men jeg tror det skal gå greit, forteller han.

Christiansen gikk ut av videregående i sommer, men valgte å begynne på matematikkfag på universitetet i Oslo denne høsten.

– Det har vært deilig å ha noe annet å fokusere på enn svømmingen. Men det er langt ifra det enkleste i verden. Det krever utrolig mye disiplin. Jeg tenker at det ikke blir nye fag etter jul, for da blir det såpass mye reise, og jeg må bare fokusere på svømmingen frem til OL, innrømmer han.

Trener 1300-1400 timer

Mange treningstimer skal legges ned før sommerlekene. Og Christiansen trener mer enn de aller fleste idrettsutøvere.

– Det blir en god del. Jeg har ikke nøyaktig antall timer, men jeg tipper det blir 1300-1400 timer, avslører han.

Neste mål for unggutten er langbane-EM i mai, før sommer-OL i Rio. Ifølge landslagssjef Petter Løvberg var dette bare delmål for Christiansen, mens OL i Tokyo i 2020 var hovedmålet. Det vil ikke svømmeren helt si seg enig i nå.

– Det er jo OL vi trener for denne sesongen. EM er litt i tillegg. Jeg hadde ikke spisset formen så mye nå, så at jeg klarer å svømme så fort uten å være 100 prosent, er utrolig gøy. Det sier litt om kapasiteten og hva jeg kanskje kan være i stand til å gjøre i OL, sier Christiansen.

Skrudde av telefonen

Han tror også forventningspresset vil øke, nå som den første internasjonale medaljen er et faktum. Det lar han seg ikke skremme av.

– Jeg forventer litt mer press, men det er noe vi skal jobbe med. Under EM la jeg vekk telefonen og slettet alt av sosiale medier. Jeg gikk inn i en konkurranseboble. Ikke en gang mamma og pappa fikk melde meg. Det funket utrolig godt, og er noe jeg vil gjenta, forteller Christiansen.

Henrik Christiansen

Siste nytt

 • Storseier for Solbakkens menn

  Ståle Solbakken og FC København fikk en strålende start på oppkjøringen til vårsesongen. FCK slo Vejle 4–0 etter mål av Jonas Wind, Andrija Pavlovic og Federico Santander.

  Vårsesongen starter 4. februar. Da venter byrival Brøndby i cupen.

  Solbakken
  Foto: Claus Bech Andersen / NTB scanpix
 • Gjersem videre i EM

  Anne Line Gjersem er klar for friløpet i EM lørdag. Hun fikk 48,70 poeng for kortprogrammet torsdag, og er dermed kvalifisert som nummer 17.

   Anne Line Gjersem
  Foto: Yuri Kadobnov / AFP
 • Kvalifiseringen utsatt til i morgen

  Dårlig vær utsetter kvalifiseringen i VM i skyflygning. Starten er nå flyttet til fredag 14:30. Daniel-André Tande, Johann Forfang, Robert Johansson og Andreas Stjernen hopper for Norge.

  Tande etter siste rennet
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM kunstløp: Friløp, par
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM kunstløp: Friløp par
EM håndball menn: Kroatia - Hviterussland