NRK Meny
Normal

Christiansen dropper studiene for OL-satsing

LILLESTRØM (NRK): Svømmekometen Henrik Christiansen (19) går rett fra EM-medalje til matteeksamen. Han innrømmer at studiene nok må settes på pause når OL-forberedelsene starter for alvor.

Svømmekometen Henrik Christiansen tok en imponerende bronsemedalje under EM forrige fredag. Denne uka har han matteeksamen, og 19-åringen innrømmer at studiene må vike når forberedelsene til Rio-OL starter for fullt.

Fredag svømte den norske 19-åringen inn til en imponerende bronsemedalje på 1500 meter fri under EM. På 400 meter ble det en fjerdeplass. Og norgesrekordene ble slått, gang på gang.

– EM har vært fantastisk. Jeg har satt personlige rekorder i samtlige løp og føler jeg har fått ut det jeg er god for. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Henrik Christiansen, som tok en sjelden morgen fri etter hjemkomsten fra Israel.

Hjem til eksamen

Og vel hjemme på Lillestrøm er fokuset allerede flyttet videre: nemlig til matteeksamen på fredag.

Henrik Christiansen

TRAVELT: Svømmer Henrik Christiansen viser frem EM-bronsen. Denne uken har han eksamen.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Jeg har bare vært på fire forelesninger eller noe, så nå blir det intensiv lesing, men jeg tror det skal gå greit, forteller han.

Christiansen gikk ut av videregående i sommer, men valgte å begynne på matematikkfag på universitetet i Oslo denne høsten.

– Det har vært deilig å ha noe annet å fokusere på enn svømmingen. Men det er langt ifra det enkleste i verden. Det krever utrolig mye disiplin. Jeg tenker at det ikke blir nye fag etter jul, for da blir det såpass mye reise, og jeg må bare fokusere på svømmingen frem til OL, innrømmer han.

Trener 1300-1400 timer

Mange treningstimer skal legges ned før sommerlekene. Og Christiansen trener mer enn de aller fleste idrettsutøvere.

– Det blir en god del. Jeg har ikke nøyaktig antall timer, men jeg tipper det blir 1300-1400 timer, avslører han.

Neste mål for unggutten er langbane-EM i mai, før sommer-OL i Rio. Ifølge landslagssjef Petter Løvberg var dette bare delmål for Christiansen, mens OL i Tokyo i 2020 var hovedmålet. Det vil ikke svømmeren helt si seg enig i nå.

– Det er jo OL vi trener for denne sesongen. EM er litt i tillegg. Jeg hadde ikke spisset formen så mye nå, så at jeg klarer å svømme så fort uten å være 100 prosent, er utrolig gøy. Det sier litt om kapasiteten og hva jeg kanskje kan være i stand til å gjøre i OL, sier Christiansen.

Skrudde av telefonen

Han tror også forventningspresset vil øke, nå som den første internasjonale medaljen er et faktum. Det lar han seg ikke skremme av.

– Jeg forventer litt mer press, men det er noe vi skal jobbe med. Under EM la jeg vekk telefonen og slettet alt av sosiale medier. Jeg gikk inn i en konkurranseboble. Ikke en gang mamma og pappa fikk melde meg. Det funket utrolig godt, og er noe jeg vil gjenta, forteller Christiansen.

Henrik Christiansen

Siste nytt

 • – Lukter trolig på mentolsalve

  Flere TV-seere la merke til at de russiske spillerne luktet på noe i spillertunellen før andre omgang. I NRKs VM-studio forklarte ekspert Carl Erik Torp hva de trolig luktet på:

  – Det er sannsynligvis en mentolsalve som de lukter på for å åpne litt luftveier og kvikne litt ekstra til. Dette har vi sett ofte med forskjellige idrettsutøvere, sier Torp.

  VM-studio fra Kontraskjæret.
 • West Ham sikret seg franske Diop

  West Ham har signert den franske midtstopperen Issa Diop. 21-åringen hentes fra Toulouse og har signert en femårskontrakt. Premier League-klubben har ikke oppgitt overgangssummen, men ifølge britiske medier er den rundt 22 millioner pund (238 millioner kroner).

   Issa Diop
  Foto: Regis Duvignau / Reuters
 • Salah starter mot Russland

  Ifølge Egypts lagoppstilling er Mohamed Salah i startoppstillingen til Egypts kamp mot Russland i kveld. Liverpool-spilleren har vært ute med en skulderskade, og spilte ikke da Egypt tapte 0-1 for Uruguay.

  Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Veien til VM: Portugal og Australia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Saudi-Arabia
FIFA Fotball-VM 2018: Iran - Spania