Hopp til innhold

Carlsen: – Motstanderne har mindre og mindre respekt for meg

KRAGERØ (NRK): Magnus Carlsen (27) har flere ganger følt seg utspilt av årets VM-motstander, men liker egentlig at oppgaven i november blir større enn noen gang før.

Magnus Carlsen, Kragerø

I VM-MODUS: Magnus Carlsen spiller ikke bare sjakk under treningssamling i Kragerø. Det ble også tid til fotballgolf med sekundantene Laurent Fressinet og Petter Heine Nielsen (t.h.).

Foto: Jørn André Lien / NRK

– Jeg er innstilt på at det blir kjemping fra første til siste trekk, og at det kommer til å svinge litt mer enn det har gjort tidligere, sier Magnus Carlsen til NRK.

Han tror VM-kampen mot verdenstoer Fabiano Caruana i London i november kan bli mer spennende og actionfylt enn tidligere år.

– Jeg føler at motstanderne har mindre og mindre respekt for meg. Det er også en god ting, for det gjør kanskje at jeg får flere sjanser fordi de spiller litt hardere mot meg, mener Carlsen.

– Nesten på mitt nivå

Den siste tiden har han vært på treningssamling sammen med sine viktigste støttespillere, trenere og sekundanter i Kragerø. VM-planen er i ferd med å klekkes. Og den bør helst være solid, for Caruana kan fort by på en real utfordring for verdenseneren – selv om han ikke har slått Carlsen på 13 forsøk de siste tre årene.

– Han har utspilt meg ganske ofte opp igjennom årene. Jeg har for så vidt hatt gode resultater, men jeg har virkelig måttet kjempe med nebb og klør, og også tapt enkelte partier, forklarer nordmannen, som spiller sin fjerde strake VM-kamp.

Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana

TØFF DUELL: Verdensener Magnus Carlsen har et statistisk overtak på verdenstoer Fabiano Caruana. I årets Norway Chess vant nordmannen partiet.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Jeg har følt det lenge at Caruana har hatt styrken inne til å være nesten på mitt nivå, men han har ikke vært stabil nok. I år har han vært veldig stabil, og det gjør at han har nærmet seg på «ratingen» og kvalifisert seg til en kamp som blir veldig tøff, fortsetter han.

Annerledes med mindre respekt

Magnus Carlsen, Kragerø

FLERE TALENT: Magnus Carlsen liker å koble av med ballspill.

Foto: Jørn André Lien / NRK

Italiensk-amerikanske Caruana truet virkelig Carlsens topposisjon på verdensrankingen i sommer, men 27-åringen beholdt overtaket foran storoppgjøret.

Caruana er en av de få som vet han kan slå Magnus. Han har gjort det en del ganger, selv om Magnus har slått ham flere. Statistisk sett er det den største oppgaven Magnus har hatt, og det gir VM et nytt aspekt, sier trener Peter Heine Nielsen.

Carlsen innrømmer at han har følt seg overlegen i forkant av møtene med Viswanathan Anand og Sergej Karjakin. Han vil likevel ikke gjøre store endringer med egen spillestil.

– Det er vanskelig, og heller ikke så lurt. Jeg tror jeg i stor grad skal klare å diktere spillet fremfor at jeg skal se så mye på ham. Jeg vet litt om hva han er god og dårlig på, men jeg vil ikke innrette alt etter det for da unngår jeg å spille på mine egne styrker, poengterer Carlsen.

 • VM-kampen mellom Magnus Carlen og Fabiano Caruana spilles over 12 partier i London fra 9.–28. november, og vises på NRK.

Siste nytt

 • Line Kloster på 2.-plass i B-heat i Spania

  Line Kloster ble nummer to i B-heatet på 400 meter under friidrettsstevnet i spanske Huelva tirsdag. Tiden 52,62 er et stykke bak hennes årsbestetid.

  Kloster har løpt på 52,15 denne sesongen.

  Laura Müller fra Tyskland vant B-heatet i Huelva på 52,24. Carmen Aviles fra Spania ble nummer tre med 52,73.

  Salwa Eid Naser fra Bahrain vant A-heatet med 49,78. Alle åtte i det heatet løp raskere enn Klosters tid, og de sju første løp under 52 sekunder. (NTB)

  r-J2F9SUpHk
  Foto: NTB
 • Alcaraz utklasset Tsitsipas – møter Djokovic i semifinalen

  Verdensener Carlos Alcaraz utklasset Stefanos Tsitsipas og møter Novak Djokovic i semifinalen i Roland-Garros.

  Alcaraz feide Tsitsipas av rødgrusen med sifrene 6-2, 6-1, 7-6 (7-5) i en kamp som varte to timer og 12 minutter.

  Casper Ruud møter Holger Rune onsdag i en av de to siste kvartfinalene. (NTB)

  0dXz9r-mRKs
  Foto: AP
 • Riises Avaldsnes rystet Vålerenga

  Serieleder Vålerenga har vært i en egen klasse til nå i Toppserien, men mot John Arne Riises Avaldsnes gikk Oslo-laget på en real smell. Kampen endte til slutt 1–1, og dermed endte seiersrekken til Vålerenga, som ikke hadde gitt fra seg poeng på fem kamper.

  – Det er klart at det er skuffede Vålerenga-spillere som ikke får med seg tre poeng mot Avaldsnes, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

  Vålerenga tok ledelsen på et selvmål etter et drøyt kvarter. Karina Sæviks avslutningsforsøk ble reddet av keeper Kelsey Daugherty, men returen gikk rett i en uheldig Susan Duah og spratt i eget mål.

  Tabelljumboen lot seg ikke sette ut og gjorde en god prestasjon mot den suverene serielederen. I det 65. minutt kom et fortjent utligningsmål da Maria Hovmark nikket inn et innlegg fra Kristina Svandal.

  Synne Skinnes Hansen sto for målene da Rosenborg vant borte mot LSK Kvinner i kampen om å være Vålerengas nærmeste utfordrer. Det NRK-sendte oppgjøret mellom Brann og Stabæk fra Bergen endte uten scoringer.

  (NRK / NTB)

  Avaldsnes har hatt det tøft i Toppserien i år og mange trodde de skulle få det tøft mot serielederen Vålerenga.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste