NRK Meny
Normal

Carlsen: – Karjakin vil få hjelp av alt som kryper og går

Magnus Carlsen (25) er sikker på at Sergej Karjakin stiller med toppet lag til VM i New York. Men han er svært kryptisk rundt sitt eget.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen på dagens pressetreff i Oslo.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Eehm neeeeeeei. Nei. Jo. Ikke helt. He-he-he, sier Magnus Carlsen.

Han har akkurat fått spørsmål om det er klart hvem som skal hjelpe ham med forberedelser og sjakkanalyser i forbindelse med årets store høydepunkt i sjakk, VM i New York i november.

Men verdensmesteren nekter å avsløre noe særlig mer enn at hans danske trener Peter Heine Nielsen er den eneste sjakklige hjelperen som reiser med ham til USA.

– Vi har gjort store framskritt i oppbyggingen av teamet. Men jeg har jo tradisjon for å ikke si så mye om det. Peter er selvfølgelig med.

– De fleste som kjenner meg liker meg ikke

Det er tradisjon i sjakken for at de beste spillerne får hjelp av hjelpere, såkalte «sekundanter», for å utmanøvrere motstanderne i åpningsdelen av spillet. Det er trolig der VM-motstander Sergej Karjakin vil sette inn skytset mot Carlsen.

– Karjakin får hele den massive russiske sjakknasjonen i ryggen, sa manager Espen Agdestein til NRK tidligere i år.

– For russerne er ikke dette et spørsmål om penger. Det betyr at Karjakin får de trenerne han vil ha. I prinsippet kan han velge fra øverste hylle blant de russiske toppspillerne. Navn som Kramnik, Svidler og Gristsjuk kan være aktuelle for teamet hans, sa Atle Grønn, sjakkekspert og professor i russisk.

Carlsen frykter likevel ikke å bli satt sjakk matt av grundige russiske åpningsforberedelser.

– Jeg vet jo ikke om Karjakin skal ha et stort team eller ikke. Men jeg regner med han får hjelp av det meste som kan krype og gå av folk han kjenner. Uansett, jeg skal bare spille mot Karjakin, ikke hele teamet hans, sier Carlsen selvsikkert.

– Kommer du til å få hjelp av alt som kan krype og gå av folk du kjenner? spør VGs reporter.

– De fleste som kjenner meg liker meg ikke, så det tror jeg ikke, sier Carlsen med et ironisk glis.

Vil ikke se Brooklyn Bridge

Det er nylig blitt klart at sjakk-VM skal spilles i en glassboks med utsikt mot landemerket Brooklyn Brigde.

– Jeg liker meg i glassburet, så det skal bli bra. Jeg vet ikke om jeg har lyst til å se Brooklyn Bridge, det skal jo helst være sånn at jeg ikke ser og hører så mye av det som skjer utenfor, sier Carlsen til NRK.

VIP-lounge

Slik forteller arrangøren at det vil se ut inne i VM-lokalet.

I morgen reiser han til Baku for å delta for Norge i sjakk-OL. Det er første del av treningsopplegget fram mot VM, som du kan se på NRK.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag