– Han har vært sjakkproff hele livet

Hvem er egentlig Sergej Karjakin? Her er det du trenger å vite om mannen som skal møte Magnus Carlsen i VM.

Sergej Karjakin

VM-motstander: Sergej Karjakin, her under Norway Chess i 2014.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mandag ble det klart at russiske Sergej Karjakin (26) blir Magnus Carlsens motstander i VM i november.

NRK-seere med god hukommelse kjenner ham kanskje som mannen med den blå dressen i VM i lyn- og hurtigsjakk i fjor. Men hvem er han egentlig?

1. Han har relativt lav spillestyrke

Sergej Karjakin
Foto: Kent Skibstad, Skibstad, Kent / NTB scanpix

Alle i verdenstoppen i sjakk har selvfølgelig ufattelig spillestyrke. Men relativt sett, i forhold til både Carlsen og en del av de andre i elitesjakken, har Sergej Karjakin ganske lav rating.

I skrivende stund er han nummer åtte på verdensrankingen med 2779 ratingpoeng. Det er 71 poeng bak Carlsen, og nesten 20 poeng bak spillere som Fabiano Caruana og Vladimir Kramnik.

2. Han er god når det gjelder

Likevel har Karjakin en imponerende sjakk-CV. Årsaken er blant annet en enestående evne til å levere i de viktigste turneringene. Til tross for at han sjelden har vært ratet blant de aller beste i verden, har han vunnet både Chess World Cup, VM i hurtigsjakk, OL (tre ganger) og nå Kandidatturneringen.

– Han spiller ikke like godt som de beste i snitt. Men han vinner de viktigste turneringene, sier sjakkekspert Atle Grønn.

3. Han er kald som en fisk

Sergej Karjakin
Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Hvorfor er Karjakin så god i de største og viktigste turneringene? Det er da nervene spiller inn som mest. Magnus Carlsen var så nervøs i VM i 2014 at han nesten veltet en brikke. Karjakin er på sin side kjent for å være iskald, kanskje den kaldeste av toppspillerne.

– Han er en tøff type. Han er veldig mentalt sterk, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

4. Han er utholdende

Enda en fordel for Karjakin i store, prestisjefulle konkurranser: Han er kjent for å holde koken i lange turneringer. Det kan bli avgjørende i VM, som består av tolv beinharde partier.

– Han er ekstremt seig, sier Atle Grønn.

5. Han er en forsvarsspiller i verdensklasse

Anand og Karjakin
Foto: Kent Skibstad, Skibstad, Kent / NTB scanpix

Magnus Carlsen er kjent for å skaffe seg en bitteliten fordel og kverne motstanderen i stykker. Karjakin spesialiserer seg på å stå imot nettopp det.

– Karjakin er i stand til å bite tennene sammen. Han redder mange vanskelige stillinger. Det blir en utfordring for Magnus å knekke Karjakin når han har overtaket, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

6. Han er sjakkhistoriens største barnestjerne

Så hvem er egentlig personen Sergej Karjakin? Vel, det mest iøyenfallende er at han slo gjennom ekstremt tidlig. Han ble tidenes yngste stormester som 12-åring. Selv Magnus Carlsen greide ikke det før han hadde fylt 13. Jevngamle Karjakin var hakket bedre enn sin norske rival helt til de var rundt 15 år gamle.

– Det vitner om et helt ekstraordinært talent. Han har et kolossalt potensial og er farlig for Magnus, sier Torstein Bae.

7. Han er et arbeidsjern uten like...

Men Karjakin er mye mer enn sitt talent. Ikke lenge etter han begynte med sjakk som femåring begynte han å trene seriøst og målrettet.

– Han er den klassiske representanten for den sovjetiske sjakkskolen. Det betyr at han er ekstremt skolert og veldig disiplinert. Han har vært sjakkproff hele livet, på mange måter. Allerede som 12-åring ble han brukt som trener under en VM-kamp, sier Atle Grønn.

8. ... og derfor kan kan være litt forutsigbar

Karjakins bakgrunn fra den russiske sjakkskolen, hvor man pugger i timesvis, gjør at han kanskje mangler litt på kreativiteten - spesielt i forhold til Magnus Carlsen.

– Det er en styrke at han er skolert, men han er kanskje hemmet litt av det også, for han er opplært til å vite hva som er den beste strategien. Han velger ofte de faste variantene han har studert i hundrevis av timer. Han mangler kanskje litt på kreativiteten, sier Atle Grønn.

9. Han er Putins mann

Men Karjakin har også en politisk kontroversiell side. Han var opprinnelig ukrainer, men skiftet nasjonalitet til Russland i 2009. Han har siden det vært en uttalt tilhenger av Vladimir Putins politikk. Karjakin tok bilde av seg selv i Putin-t-skjorte i fjor, og har uttalt både at han «støtter Putin i alt han gjør» og at han er «ekstremt glad» for at Russland annekterte hjemstedet Krim i 2014.

– Karjakin er regimets yndling. Han er Putins mann. Men sjakkmiljøet er mer splittet i saken. For meg virker det som mange av de russiske og ukrainske toppspillerne reagerer på at han har markert seg såpass sterkt Pro-Putin, sier sjakkekspert Atle Grønn, som også er professor i russisk språk.

10. Han kommer til å bli støttet med rubler

Statusen som det offisielle Russlands yndling gjør at Karjakin trolig kan få så mye støtte han vil i oppladningen til kampen. Penger er ikke et spørsmål, og dermed kan han skaffe seg de beste hjelperne og trenerne i verden.

– Han kommer til å få hele den massive russiske sjakknasjonen i ryggen, sier Espen Agdestein.

11. Han har med seg kona rundt i sjakkverdenen

Mens Magnus Carlsen (25) reiser rundt på turneringer med sin far, er Sergej Karjakin (26) allerede gift for andre gang. Han giftet seg med sin nåværende kone i 2014, og de bor i Moskva. Kona Galia er ofte med rundt i verden for å heie på mannen sin.

12. Han var Carlsens rival som barn

Magnus Carlsen og Karjakin
Foto: Bildemontasje / NRK

Magnus Carlsen så opp til Karjakin da han var rundt 10-12 år. Siden den gang har nordmannen gått forbi den jevngamle russeren, men de kjenner hverandre godt. Karjakin fortalte nylig at de to ikke er bestevenner, men at de i blant snakkes på Skype.

– Nå opplever jeg at de har et saklig forhold som konkurrenter, sier Torstein Bae.

Laster Twitter-innhold

13. Han har greid seg fint mot Carlsen før

Carlsen
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Carlsen og Karjakin har møttes 18 ganger med lang betenkningstid. Det har endt med 14 remis, tre seirer til Carlsen og én seier til Karjakin.

– De resultatene opplever jeg er ganske dekkende for styrkeforholdet dem imellom. Magnus er litt sterkere, men er ikke overlegen på noen som helst måte. Jeg tror det blir en veldig tøff og tett match, der Karjakin kommer til å stå på og jobbe natt og dag fram mot november. Dette er hans livs sjanse. Jeg tror det går helt fram til det tolvte og siste partiet, og kanskje til og med til tiebreak, sier Torstein Bae.

Siste nytt

 • Lyon cupmeister etter straffedrama

  Ada Hegerbergs Lyon kunne sleppe jubelen laust etter at det måtte straffesparkkonkurranse til for å avgjere vinnaren av den franske cupfinalen.

  Det stod mållaust etter 90 minutt i oppgjeret mellom Lyon og PSG. Kampen gjekk rett til straffesparkkonkurranse, der Lyon var sterkast.

  PSG-målvakt Christiane Endler bomma på hovudstadslagets fjerde straffe, og gav overtaket til Lyon som vann 4-3 på straffer.

  Karina Sævik sat på benken gjennom heile kampen for PSG, medan Ada Hegerberg ikkje var med grunna kneskaden ho pådrog seg i januar.

  Lyon feiring
  Foto: PHILIPPE DESMAZES
 • Storsiger for Rosenborg

  Rosenborg hadde få problem med å slå Sarpsborg i eliteserien søndag kveld.

  Rosenborg tok leiinga gjennom Gjermund Åsen etter fire minutt, før Ismaila Coulibaly utlikna midtvegs i omgangen.

  Men i andre omgang var det ingen tvil om kvar poenga skulle ende. To mål frå Carlo Holse på seks minutt tok lufta frå Sarpsborg. Mål frå Kristoffer Zachariassen og Dino Islamovic fastsette resultatet til 5–1 til Rosenborg, som no er fire poeng bak Odd på 3.-plass.

  Carlo Holse
  Foto: Ole Martin Wold / Ole Martin Wold
 • Team Koteng vann 12-timarsstafetten

  Det stod lenge mellom tre lag på 12-timarsstafetten på Blinkfestivalen søndag. Til slutt var det Team Koteng, med Astrid Øyre Slind (bildet), Stian Hoelgaard, og Torleif Syrstad som var sterkast. Dei vann framfor Team Nordic Athlete og Team Ragde.

  Men det var lenge jamt mellom desse tre laga, og det var ikkje før det stod att to rundar at Hoelgaard stakk av frå dei øvrege laga. Han fekk ei komfortabel luke, og kunne juble med sitt lag etter 12 timar på rulleski.

  Astrid Øyre Slind

Sendeplan

Kl. Program Kanal