– Han har vært sjakkproff hele livet

Hvem er egentlig Sergej Karjakin? Her er det du trenger å vite om mannen som skal møte Magnus Carlsen i VM.

Sergej Karjakin

VM-motstander: Sergej Karjakin, her under Norway Chess i 2014.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mandag ble det klart at russiske Sergej Karjakin (26) blir Magnus Carlsens motstander i VM i november.

NRK-seere med god hukommelse kjenner ham kanskje som mannen med den blå dressen i VM i lyn- og hurtigsjakk i fjor. Men hvem er han egentlig?

1. Han har relativt lav spillestyrke

Sergej Karjakin
Foto: Kent Skibstad, Skibstad, Kent / NTB scanpix

Alle i verdenstoppen i sjakk har selvfølgelig ufattelig spillestyrke. Men relativt sett, i forhold til både Carlsen og en del av de andre i elitesjakken, har Sergej Karjakin ganske lav rating.

I skrivende stund er han nummer åtte på verdensrankingen med 2779 ratingpoeng. Det er 71 poeng bak Carlsen, og nesten 20 poeng bak spillere som Fabiano Caruana og Vladimir Kramnik.

2. Han er god når det gjelder

Likevel har Karjakin en imponerende sjakk-CV. Årsaken er blant annet en enestående evne til å levere i de viktigste turneringene. Til tross for at han sjelden har vært ratet blant de aller beste i verden, har han vunnet både Chess World Cup, VM i hurtigsjakk, OL (tre ganger) og nå Kandidatturneringen.

– Han spiller ikke like godt som de beste i snitt. Men han vinner de viktigste turneringene, sier sjakkekspert Atle Grønn.

3. Han er kald som en fisk

Sergej Karjakin
Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Hvorfor er Karjakin så god i de største og viktigste turneringene? Det er da nervene spiller inn som mest. Magnus Carlsen var så nervøs i VM i 2014 at han nesten veltet en brikke. Karjakin er på sin side kjent for å være iskald, kanskje den kaldeste av toppspillerne.

– Han er en tøff type. Han er veldig mentalt sterk, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

4. Han er utholdende

Enda en fordel for Karjakin i store, prestisjefulle konkurranser: Han er kjent for å holde koken i lange turneringer. Det kan bli avgjørende i VM, som består av tolv beinharde partier.

– Han er ekstremt seig, sier Atle Grønn.

5. Han er en forsvarsspiller i verdensklasse

Anand og Karjakin
Foto: Kent Skibstad, Skibstad, Kent / NTB scanpix

Magnus Carlsen er kjent for å skaffe seg en bitteliten fordel og kverne motstanderen i stykker. Karjakin spesialiserer seg på å stå imot nettopp det.

– Karjakin er i stand til å bite tennene sammen. Han redder mange vanskelige stillinger. Det blir en utfordring for Magnus å knekke Karjakin når han har overtaket, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

6. Han er sjakkhistoriens største barnestjerne

Så hvem er egentlig personen Sergej Karjakin? Vel, det mest iøyenfallende er at han slo gjennom ekstremt tidlig. Han ble tidenes yngste stormester som 12-åring. Selv Magnus Carlsen greide ikke det før han hadde fylt 13. Jevngamle Karjakin var hakket bedre enn sin norske rival helt til de var rundt 15 år gamle.

– Det vitner om et helt ekstraordinært talent. Han har et kolossalt potensial og er farlig for Magnus, sier Torstein Bae.

7. Han er et arbeidsjern uten like...

Men Karjakin er mye mer enn sitt talent. Ikke lenge etter han begynte med sjakk som femåring begynte han å trene seriøst og målrettet.

– Han er den klassiske representanten for den sovjetiske sjakkskolen. Det betyr at han er ekstremt skolert og veldig disiplinert. Han har vært sjakkproff hele livet, på mange måter. Allerede som 12-åring ble han brukt som trener under en VM-kamp, sier Atle Grønn.

8. ... og derfor kan kan være litt forutsigbar

Karjakins bakgrunn fra den russiske sjakkskolen, hvor man pugger i timesvis, gjør at han kanskje mangler litt på kreativiteten - spesielt i forhold til Magnus Carlsen.

– Det er en styrke at han er skolert, men han er kanskje hemmet litt av det også, for han er opplært til å vite hva som er den beste strategien. Han velger ofte de faste variantene han har studert i hundrevis av timer. Han mangler kanskje litt på kreativiteten, sier Atle Grønn.

9. Han er Putins mann

Men Karjakin har også en politisk kontroversiell side. Han var opprinnelig ukrainer, men skiftet nasjonalitet til Russland i 2009. Han har siden det vært en uttalt tilhenger av Vladimir Putins politikk. Karjakin tok bilde av seg selv i Putin-t-skjorte i fjor, og har uttalt både at han «støtter Putin i alt han gjør» og at han er «ekstremt glad» for at Russland annekterte hjemstedet Krim i 2014.

– Karjakin er regimets yndling. Han er Putins mann. Men sjakkmiljøet er mer splittet i saken. For meg virker det som mange av de russiske og ukrainske toppspillerne reagerer på at han har markert seg såpass sterkt Pro-Putin, sier sjakkekspert Atle Grønn, som også er professor i russisk språk.

10. Han kommer til å bli støttet med rubler

Statusen som det offisielle Russlands yndling gjør at Karjakin trolig kan få så mye støtte han vil i oppladningen til kampen. Penger er ikke et spørsmål, og dermed kan han skaffe seg de beste hjelperne og trenerne i verden.

– Han kommer til å få hele den massive russiske sjakknasjonen i ryggen, sier Espen Agdestein.

11. Han har med seg kona rundt i sjakkverdenen

Mens Magnus Carlsen (25) reiser rundt på turneringer med sin far, er Sergej Karjakin (26) allerede gift for andre gang. Han giftet seg med sin nåværende kone i 2014, og de bor i Moskva. Kona Galia er ofte med rundt i verden for å heie på mannen sin.

12. Han var Carlsens rival som barn

Magnus Carlsen og Karjakin
Foto: Bildemontasje / NRK

Magnus Carlsen så opp til Karjakin da han var rundt 10-12 år. Siden den gang har nordmannen gått forbi den jevngamle russeren, men de kjenner hverandre godt. Karjakin fortalte nylig at de to ikke er bestevenner, men at de i blant snakkes på Skype.

– Nå opplever jeg at de har et saklig forhold som konkurrenter, sier Torstein Bae.

Laster Twitter-innhold

13. Han har greid seg fint mot Carlsen før

Carlsen
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Carlsen og Karjakin har møttes 18 ganger med lang betenkningstid. Det har endt med 14 remis, tre seirer til Carlsen og én seier til Karjakin.

– De resultatene opplever jeg er ganske dekkende for styrkeforholdet dem imellom. Magnus er litt sterkere, men er ikke overlegen på noen som helst måte. Jeg tror det blir en veldig tøff og tett match, der Karjakin kommer til å stå på og jobbe natt og dag fram mot november. Dette er hans livs sjanse. Jeg tror det går helt fram til det tolvte og siste partiet, og kanskje til og med til tiebreak, sier Torstein Bae.

Siste nytt

 • Ruud avanserer på rankingen

  Som ventet er Casper Ruud ranket som nummer 15 på siste ATP-ranking etter innsatsen i Roland-Garros.

  Casper Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Paris, men det holdt likevel til å avansere til 15.-plass. Nordmannen har aldri vært høyere rangert.

  Nordmannen tok tilsvarende plassering som i fjorårets utgave av Grand Slam-turneringen i Paris, og dermed tapte han ingen rankingpoeng. Ruud passerte franskmannen Gaël Monfils, som røk ut i andre runde i turneringen. (NTB)

  French Open
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Eriksen: – Jeg gir ikke opp

  Christian Eriksen har uttalt seg for første gang til media etter at han fikk hjertestans under EM-kampen mellom Danmark og Finland lørdag.

  Uttalelsen er gitt via agenten Martin Schoots til den italienske avisen La Gazzetta dello Sport. Til avisen sier agenten på vegne av den danske stjernen:

  – Takk skal dere ha, jeg gir ikke opp. Jeg føler meg bedre nå, men jeg vil forstå hva som skjedde. Jeg vil si takk til alle for hva de gjorde for meg, sier Eriksen ifølge avisen.

  29-åringen har vært innlagt på Rigshospitalet i København siden lørdag, og skal etter forholdene ha det bra.

  Denmark Finland Euro 2020 Soccer
  Foto: Stuart Franklin / AP
 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut.

  For Brann fikk Niklas Jensen Wassberg (17) sin første kamp fra start. Han er barnebarnet til Roald "Kniksen" Jensen, som også Brann-debuterte som 17-åring, skriver BT.

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal