Hopp til innhold

Karjakin kan få hjelp av russisk superteam

Magnus Carlsen møter ikke bare Sergej Karjakin i VM, men en hel russisk sjakknasjon. – Dette er ikke et spørsmål om penger for russerne, sier sjakkekspert.

Sergej Karjakin

STERKE LAGKAMERATER: Sergej Karjakin, her sammen med lagkameratene Aleksandr Gristsjuk og Vladimir Kramnik under OL i Tromsø.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Karjakin får hele den massive russiske sjakknasjonen i ryggen, sier Espen Agdestein, Carlsens manager, til NRK.

Mandag ble det klart at det tidligere vidunderbarnet Sergej Karjakin (26) blir Magnus Carlsens VM-motstander i New York i høst.

Karjakin i seg selv er en formidabel motstander. Men selv om han må sitte alene ved brettet, får han betydelig hjelp.

– For russerne er ikke dette et spørsmål om penger. Det betyr at Karjakin får de trenerne han vil ha. I prinsippet kan han velge fra øverste hylle blant de russiske toppspillerne, og det betyr at navn som Kramnik, Svidler og Gristsjuk kan være aktuelle for teamet hans - såfremt den personlige kjemien mellom dem stemmer, sier Atle Grønn, sjakkekspert og professor i russisk.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn, her under VM i Sotsji.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Alle de tre spillerne han nevner er blant verdens 20 sterkeste. Kramnik er faktisk nummer to i verden.

Økonomiske muskler i forbundet

Det er ingen selvfølge at så sterke spillere vil ønske å hjelpe Karjakin, selv om russerne betaler. Men om det skulle skje, er det trolig unikt i nyere tid. Så langt er russerne villige til å gå i det som blir en prestisjekamp for russisk sjakksport.

Karjakin er den første russeren som deltar i VM siden Vladimir Kramnik i 2008.

– Det blir en kolossal kamp for russerne, sier NRKs sjakkkommentator Torstein Bae.

I tillegg har Karjakin et godt forhold til den russiske sjakkpresidenten og oligarken Andrej Filatov, som er god for over en milliard dollar. Karjakin er dessuten kjent for å støtte Vladimir Putin.

– Når Russland endelig er tilbake i en VM-match, med en gullgutt som Karjakin som har de rette politiske meningene, kommer de til å kjøre på med alle ressurser som finnes, sier Grønn.

Magnus Carlsen og Karjakin

VIDUNDERBARN: Sergej Karjakin og Magnus Carlsen har begge vært i verdenseliten i sjakk siden de var unge gutter.

Foto: Bildemontasje / NRK

Carlsen må finne kreative åpninger

De økonomiske musklene kommer godt med for å arrangere treningsleire og lignende, men er altså aller viktigst for å få de beste sekundantene, også kalt trenere eller hjelpere. De hjelper spilleren med å forberede seg, spesielt i åpningsfasen.

​Russiske sjakkspillere er kjent for å arbeide beinhardt. Der Carlsen har popularisert intuisjon og kreativitet i sjakken, er russerne kjent for å pugge åpninger og sjakkteori i tusenvis av timer. Et omfattende team med hardtarbeidende stormestere kan gjennomstudere Carlsens partier og finne svakheter.

Espen Agdestein tror verdensmesteren vil prøve å forberede nye åpninger, så det blir umulig for russerne å lese seg opp.

– Her gjelder det for Magnus å ha et bredt repertoar med nye idéer. Det gjelder å ikke bli forutsigbar, sier Agdestein.

Atle Grønn påpeker at det ikke nødvendigvis holder med mange hjelpere.

– Umiddelbart høres det skummelt ut. Men husk at Anand også hadde et stort apparat.

Siste nytt

  • Sverige markerte sammen med det spanske landslaget

    Sammen med Spania markert Sverige sin motstand mot bråket i det spanske fotballforbundet før lagenes kamp i nasjonsligaen fredag kveld.

    Før kampen poserte de to lagene med et stort banner med teksten «Vår kamp er en global kamp».

    De siste ukene har det vært mye bråk i det spanske forbundet etter at fotballpresidenten kysset en av spillerne på munnen, mot hennes vilje, etter VM-triumfen i sommer. Flere av landslagsspillerne har nektet å spille og presidenten har etter hvert gått av.

    Helt opp til denne uken var det usikkert om Spania i det hele tatt kunne stille lag i nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits.

    En avtale mellom regjeringen og fotballforbundet gjorde at de fleste av de uttatte spillerne møtte opp til kamp under den nye treneren Montse Tome.

    Sverige og Spania markerer sammen
    Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
  • Uno-X-signering ble europamester

    Det danske supertalentet Henrik Pedersen (18) signerte nylig en fireårskontrakt med Uno-X. Fredag tok han EM-gull på landeveien i Nederland.

    Pedersen kom alene til mål på U23-fellesstarten under mesterskapet i nederlandske Emmen. Sølvvinner Ivan Romeo ble slått med 25 sekunder.

    Den danske europamesteren har de siste sesongene syklet for kontinentallaget ColoQuick. Foran neste sesong går veien videre til norske Uno-X. (NTB)

  • Baldauf røk ut av VM i kvartfinalen

    Felix Baldauf ble et nummer for liten i kvartfinalen mot iranske Mohammadhadi A. Saravi i 97-kilosklassen i bryte-VM i Beograd fredag.

    Det norske håpet røk 1-4 i møtet med Saravi og måtte håpe på en ny medaljemulighet gjennom systemet med rekvalifisering. Da måtte Saravi gha vunnet sin semifinale mot Gabriel Kindelan og sikre seg finaleplass, men det skjedde ikke. Saravi tapte, og dermed er mesterskapet over for Baldauf.

    Felix Baldauf
    Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste