Hopp til innhold

Karjakin kan få hjelp av russisk superteam

Magnus Carlsen møter ikke bare Sergej Karjakin i VM, men en hel russisk sjakknasjon. – Dette er ikke et spørsmål om penger for russerne, sier sjakkekspert.

Sergej Karjakin

STERKE LAGKAMERATER: Sergej Karjakin, her sammen med lagkameratene Aleksandr Gristsjuk og Vladimir Kramnik under OL i Tromsø.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Karjakin får hele den massive russiske sjakknasjonen i ryggen, sier Espen Agdestein, Carlsens manager, til NRK.

Mandag ble det klart at det tidligere vidunderbarnet Sergej Karjakin (26) blir Magnus Carlsens VM-motstander i New York i høst.

Karjakin i seg selv er en formidabel motstander. Men selv om han må sitte alene ved brettet, får han betydelig hjelp.

– For russerne er ikke dette et spørsmål om penger. Det betyr at Karjakin får de trenerne han vil ha. I prinsippet kan han velge fra øverste hylle blant de russiske toppspillerne, og det betyr at navn som Kramnik, Svidler og Gristsjuk kan være aktuelle for teamet hans - såfremt den personlige kjemien mellom dem stemmer, sier Atle Grønn, sjakkekspert og professor i russisk.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn, her under VM i Sotsji.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Alle de tre spillerne han nevner er blant verdens 20 sterkeste. Kramnik er faktisk nummer to i verden.

Økonomiske muskler i forbundet

Det er ingen selvfølge at så sterke spillere vil ønske å hjelpe Karjakin, selv om russerne betaler. Men om det skulle skje, er det trolig unikt i nyere tid. Så langt er russerne villige til å gå i det som blir en prestisjekamp for russisk sjakksport.

Karjakin er den første russeren som deltar i VM siden Vladimir Kramnik i 2008.

– Det blir en kolossal kamp for russerne, sier NRKs sjakkkommentator Torstein Bae.

I tillegg har Karjakin et godt forhold til den russiske sjakkpresidenten og oligarken Andrej Filatov, som er god for over en milliard dollar. Karjakin er dessuten kjent for å støtte Vladimir Putin.

– Når Russland endelig er tilbake i en VM-match, med en gullgutt som Karjakin som har de rette politiske meningene, kommer de til å kjøre på med alle ressurser som finnes, sier Grønn.

Magnus Carlsen og Karjakin

VIDUNDERBARN: Sergej Karjakin og Magnus Carlsen har begge vært i verdenseliten i sjakk siden de var unge gutter.

Foto: Bildemontasje / NRK

Carlsen må finne kreative åpninger

De økonomiske musklene kommer godt med for å arrangere treningsleire og lignende, men er altså aller viktigst for å få de beste sekundantene, også kalt trenere eller hjelpere. De hjelper spilleren med å forberede seg, spesielt i åpningsfasen.

​Russiske sjakkspillere er kjent for å arbeide beinhardt. Der Carlsen har popularisert intuisjon og kreativitet i sjakken, er russerne kjent for å pugge åpninger og sjakkteori i tusenvis av timer. Et omfattende team med hardtarbeidende stormestere kan gjennomstudere Carlsens partier og finne svakheter.

Espen Agdestein tror verdensmesteren vil prøve å forberede nye åpninger, så det blir umulig for russerne å lese seg opp.

– Her gjelder det for Magnus å ha et bredt repertoar med nye idéer. Det gjelder å ikke bli forutsigbar, sier Agdestein.

Atle Grønn påpeker at det ikke nødvendigvis holder med mange hjelpere.

– Umiddelbart høres det skummelt ut. Men husk at Anand også hadde et stort apparat.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal