– Karjakin får hele den massive russiske sjakknasjonen i ryggen, sier Espen Agdestein, Carlsens manager, til NRK.
Mandag
i New York i høst.Karjakin i seg selv er en formidabel motstander. Men selv om han må sitte alene ved brettet, får han betydelig hjelp.
– For russerne er ikke dette et spørsmål om penger. Det betyr at Karjakin får de trenerne han vil ha. I prinsippet kan han velge fra øverste hylle blant de russiske toppspillerne, og det betyr at navn som Kramnik, Svidler og Gristsjuk kan være aktuelle for teamet hans - såfremt den personlige kjemien mellom dem stemmer, sier Atle Grønn, sjakkekspert og professor i russisk.
EKSPERT: Atle Grønn, her under VM i Sotsji.
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRKAlle de tre spillerne han nevner er blant verdens 20 sterkeste. Kramnik er faktisk nummer to i verden.
Økonomiske muskler i forbundet
Det er ingen selvfølge at så sterke spillere vil ønske å hjelpe Karjakin, selv om russerne betaler. Men om det skulle skje, er det trolig unikt i nyere tid. Så langt er russerne villige til å gå i det som blir en prestisjekamp for russisk sjakksport.
Karjakin er den første russeren som deltar i VM siden Vladimir Kramnik i 2008.
– Det blir en kolossal kamp for russerne, sier NRKs sjakkkommentator Torstein Bae.
I tillegg har Karjakin et godt forhold til den russiske sjakkpresidenten og oligarken Andrej Filatov, som er god for over en milliard dollar. Karjakin er dessuten kjent for å støtte Vladimir Putin.
– Når Russland endelig er tilbake i en VM-match, med en gullgutt som Karjakin som har de rette politiske meningene, kommer de til å kjøre på med alle ressurser som finnes, sier Grønn.
VIDUNDERBARN: Sergej Karjakin og Magnus Carlsen har begge vært i verdenseliten i sjakk siden de var unge gutter.
Foto: Bildemontasje / NRKCarlsen må finne kreative åpninger
De økonomiske musklene kommer godt med for å arrangere treningsleire og lignende, men er altså aller viktigst for å få de beste sekundantene, også kalt trenere eller hjelpere. De hjelper spilleren med å forberede seg, spesielt i åpningsfasen.
Russiske sjakkspillere er kjent for å arbeide beinhardt. Der Carlsen har popularisert intuisjon og kreativitet i sjakken, er russerne kjent for å pugge åpninger og sjakkteori i tusenvis av timer. Et omfattende team med hardtarbeidende stormestere kan gjennomstudere Carlsens partier og finne svakheter.
Espen Agdestein tror verdensmesteren vil prøve å forberede nye åpninger, så det blir umulig for russerne å lese seg opp.
– Her gjelder det for Magnus å ha et bredt repertoar med nye idéer. Det gjelder å ikke bli forutsigbar, sier Agdestein.
Atle Grønn påpeker at det ikke nødvendigvis holder med mange hjelpere.
– Umiddelbart høres det skummelt ut. Men husk at Anand også hadde et stort apparat.
- Les også: