Karjakin kan få hjelp av russisk superteam

Magnus Carlsen møter ikke bare Sergej Karjakin i VM, men en hel russisk sjakknasjon. – Dette er ikke et spørsmål om penger for russerne, sier sjakkekspert.

Sergej Karjakin

STERKE LAGKAMERATER: Sergej Karjakin, her sammen med lagkameratene Aleksandr Gristsjuk og Vladimir Kramnik under OL i Tromsø.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Karjakin får hele den massive russiske sjakknasjonen i ryggen, sier Espen Agdestein, Carlsens manager, til NRK.

Mandag ble det klart at det tidligere vidunderbarnet Sergej Karjakin (26) blir Magnus Carlsens VM-motstander i New York i høst.

Karjakin i seg selv er en formidabel motstander. Men selv om han må sitte alene ved brettet, får han betydelig hjelp.

– For russerne er ikke dette et spørsmål om penger. Det betyr at Karjakin får de trenerne han vil ha. I prinsippet kan han velge fra øverste hylle blant de russiske toppspillerne, og det betyr at navn som Kramnik, Svidler og Gristsjuk kan være aktuelle for teamet hans - såfremt den personlige kjemien mellom dem stemmer, sier Atle Grønn, sjakkekspert og professor i russisk.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn, her under VM i Sotsji.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Alle de tre spillerne han nevner er blant verdens 20 sterkeste. Kramnik er faktisk nummer to i verden.

Økonomiske muskler i forbundet

Det er ingen selvfølge at så sterke spillere vil ønske å hjelpe Karjakin, selv om russerne betaler. Men om det skulle skje, er det trolig unikt i nyere tid. Så langt er russerne villige til å gå i det som blir en prestisjekamp for russisk sjakksport.

Karjakin er den første russeren som deltar i VM siden Vladimir Kramnik i 2008.

– Det blir en kolossal kamp for russerne, sier NRKs sjakkkommentator Torstein Bae.

I tillegg har Karjakin et godt forhold til den russiske sjakkpresidenten og oligarken Andrej Filatov, som er god for over en milliard dollar. Karjakin er dessuten kjent for å støtte Vladimir Putin.

– Når Russland endelig er tilbake i en VM-match, med en gullgutt som Karjakin som har de rette politiske meningene, kommer de til å kjøre på med alle ressurser som finnes, sier Grønn.

Magnus Carlsen og Karjakin

VIDUNDERBARN: Sergej Karjakin og Magnus Carlsen har begge vært i verdenseliten i sjakk siden de var unge gutter.

Foto: Bildemontasje / NRK

Carlsen må finne kreative åpninger

De økonomiske musklene kommer godt med for å arrangere treningsleire og lignende, men er altså aller viktigst for å få de beste sekundantene, også kalt trenere eller hjelpere. De hjelper spilleren med å forberede seg, spesielt i åpningsfasen.

​Russiske sjakkspillere er kjent for å arbeide beinhardt. Der Carlsen har popularisert intuisjon og kreativitet i sjakken, er russerne kjent for å pugge åpninger og sjakkteori i tusenvis av timer. Et omfattende team med hardtarbeidende stormestere kan gjennomstudere Carlsens partier og finne svakheter.

Espen Agdestein tror verdensmesteren vil prøve å forberede nye åpninger, så det blir umulig for russerne å lese seg opp.

– Her gjelder det for Magnus å ha et bredt repertoar med nye idéer. Det gjelder å ikke bli forutsigbar, sier Agdestein.

Atle Grønn påpeker at det ikke nødvendigvis holder med mange hjelpere.

– Umiddelbart høres det skummelt ut. Men husk at Anand også hadde et stort apparat.

Siste nytt

 • Bayern München-spiller smittet

  Mesterligavinner Bayern München har fått sitt første koronasmittetilfelle. Serge Gnabry har testet positivt og mister onsdagens kamp mot Atlético Madrid.

  Gnabry er også uaktuell til helgens seriekamp mot Eintracht Frankfurt.

  Klubben meldte om den positive testen i en kort melding på sitt nettsted, der det opplyses at 25-åringen er isolert i sitt hjem.

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Juventus åpnet med seier

  Álvaro Morata scoret begge målene da Juventus åpnet mesterligaen med 2-0-seier borte mot Dinamo Kiev.

  Den innleide Atlético Madrid-spissen ble dermed den avgjørende faktoren i en relativt sjansefattig kamp, der Juventus stort sett hadde god kontroll. (NTB)

  Ukraine Soccer Champions League
  Foto: Valentyn Ogirenko / AP
 • Overraskelse i Chelsea-troppen

  Chelsea har registrert sin mangeårige målvakt og nåværende rådgiver Petr Cech i Premier League-troppen for inneværende sesong.

  Tirsdag var det frist for Premier League-klubbene å melde inn sine 25-mannstropper, og særlig ett navn peker seg ut på Chelseas liste.

  Cech har ikke spilt en offisiell kamp siden han la opp som Arsenal-spiller i 2019. Likevel er 38-åringen med blant de 17 utlendingene i Chelsea-troppen.

  Tsjekkeren spilte for Chelsea fra 2004 til 2015 og vant en rekke store titler med London-laget. Siden sommeren 2019 har han vært ansatt i klubben som utvikler og teknisk rådgiver. (NTB)

  Petr Cech
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal