Karjakin kan få hjelp av russisk superteam

Magnus Carlsen møter ikke bare Sergej Karjakin i VM, men en hel russisk sjakknasjon. – Dette er ikke et spørsmål om penger for russerne, sier sjakkekspert.

Sergej Karjakin

STERKE LAGKAMERATER: Sergej Karjakin, her sammen med lagkameratene Aleksandr Gristsjuk og Vladimir Kramnik under OL i Tromsø.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Karjakin får hele den massive russiske sjakknasjonen i ryggen, sier Espen Agdestein, Carlsens manager, til NRK.

Mandag ble det klart at det tidligere vidunderbarnet Sergej Karjakin (26) blir Magnus Carlsens VM-motstander i New York i høst.

Karjakin i seg selv er en formidabel motstander. Men selv om han må sitte alene ved brettet, får han betydelig hjelp.

– For russerne er ikke dette et spørsmål om penger. Det betyr at Karjakin får de trenerne han vil ha. I prinsippet kan han velge fra øverste hylle blant de russiske toppspillerne, og det betyr at navn som Kramnik, Svidler og Gristsjuk kan være aktuelle for teamet hans - såfremt den personlige kjemien mellom dem stemmer, sier Atle Grønn, sjakkekspert og professor i russisk.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn, her under VM i Sotsji.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Alle de tre spillerne han nevner er blant verdens 20 sterkeste. Kramnik er faktisk nummer to i verden.

Økonomiske muskler i forbundet

Det er ingen selvfølge at så sterke spillere vil ønske å hjelpe Karjakin, selv om russerne betaler. Men om det skulle skje, er det trolig unikt i nyere tid. Så langt er russerne villige til å gå i det som blir en prestisjekamp for russisk sjakksport.

Karjakin er den første russeren som deltar i VM siden Vladimir Kramnik i 2008.

– Det blir en kolossal kamp for russerne, sier NRKs sjakkkommentator Torstein Bae.

I tillegg har Karjakin et godt forhold til den russiske sjakkpresidenten og oligarken Andrej Filatov, som er god for over en milliard dollar. Karjakin er dessuten kjent for å støtte Vladimir Putin.

– Når Russland endelig er tilbake i en VM-match, med en gullgutt som Karjakin som har de rette politiske meningene, kommer de til å kjøre på med alle ressurser som finnes, sier Grønn.

Magnus Carlsen og Karjakin

VIDUNDERBARN: Sergej Karjakin og Magnus Carlsen har begge vært i verdenseliten i sjakk siden de var unge gutter.

Foto: Bildemontasje / NRK

Carlsen må finne kreative åpninger

De økonomiske musklene kommer godt med for å arrangere treningsleire og lignende, men er altså aller viktigst for å få de beste sekundantene, også kalt trenere eller hjelpere. De hjelper spilleren med å forberede seg, spesielt i åpningsfasen.

​Russiske sjakkspillere er kjent for å arbeide beinhardt. Der Carlsen har popularisert intuisjon og kreativitet i sjakken, er russerne kjent for å pugge åpninger og sjakkteori i tusenvis av timer. Et omfattende team med hardtarbeidende stormestere kan gjennomstudere Carlsens partier og finne svakheter.

Espen Agdestein tror verdensmesteren vil prøve å forberede nye åpninger, så det blir umulig for russerne å lese seg opp.

– Her gjelder det for Magnus å ha et bredt repertoar med nye idéer. Det gjelder å ikke bli forutsigbar, sier Agdestein.

Atle Grønn påpeker at det ikke nødvendigvis holder med mange hjelpere.

– Umiddelbart høres det skummelt ut. Men husk at Anand også hadde et stort apparat.

Siste nytt

 • Åpner for flere tilskuere på idrettsarrangementer

  Regjeringen åpner fra fredag for flere tilskuere på idrettsarrangementer. Ved faste tilviste plasser blir det lov med 1500 personer innendørs og 3000 utendørs.

  Dette er ikke uten betingelser. Man kan maksimalt benytte 50 prosent av tribunekapasiteten, og publikum skal på innendørsarrangementer deles i kohorter på inntil 200 personer. Det skal hele tiden være minst to meters avstand mellom kohortene. Utendørs kan kohortene være på inntil 500 personer.

  Lettelsene tas godt imot av idretten.

  – Dette er et stort skritt i riktig retning og betyr at norsk idrett igjen kan ta imot et betydelig høyere antall publikum på våre anlegg og arenaer, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  Eliteserien fotball 2021: Rosenborg - Mjøndalen (3-1)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Oilers økte ligaledelsen

  Stavanger Oilers slo Sparta 4-1 i torsdagens kamp i eliteserien i ishockey, og økte med det ligaledelsen til seks poeng ned til Stjernen.

  Stjernen ledet lenge ligaen og så svært sterke ut i kampen om seieren. Oilers har imidlertid våknet og levert godt i det siste. Torsdag var intet unntak, til tross for god motstant fra Sparta.

  Sparta kunne med seier delt 2.-plassen med Stjernen, men holder ennå tredjeplassen.

  Eliteserien i ishockey 2021: Manglerud - Stavanger (0-3)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Remis for Carlsen i skandinavisk duell

  Magnus Carlsen spilte remis med svarte brikker mot svenske Nils Grandelius i den femte runden av sjakkturneringen i Wijk aan Zee torsdag.

  Resultatet gir Carlsen tre poeng etter de første fem rundene, og nordmannen er dermed godt plassert i tetsjiktet foran de neste rundene av den prestisjetunge turneringen i Nederland.

  Torsdagens parti var over etter 54 trekk. Grandelius doblet sin poengfangst i turneringen. Han hadde en remis og tre tap på de fire første rundene.

  Marius Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal