Hopp til innhold

Carlsen-utspillet som overrasker eksperten: – Det er sykt

Samme dag som Magnus Carlsen vant sjakk-VM i New York, begynte han å forberede seg til VM i hurtig- og lynsjakk. Det synes ekspert Atle Grønn er ganske spesielt.

Magnus Carlsen

FEIRET: Magnus Carlsen gliste bredt etter VM-seieren i New York. Men i bakhodet forberedte han seg til hurtig- og lynsjakk-VM.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

– Det er jo snart et VM i lyn- og hurtigsjakk, og det er en lynsjakktittel som jeg vil ta tilbake. Det er alltid nye mål, og jeg satt allerede i går og tenkte på hvilke åpninger jeg skulle spille i Qatar.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Dette sa en litt trøtt og sliten Magnus Carlsen til NRK – sent i november – dagen etter at han endelig klarte å overliste Sergej Karjakin i sjakk-VM i New York.

Midt i kaoset – den lange pressekonferansen og den elleville festen der han ble sprutet ned med champagne og overøst med gratulasjoner – brukte Carlsen altså tid og hjernekapasitet på å tenke ut åpningsvarianter til VM i hurtigsjakk og lynsjakk, som skulle holdes en måned senere.

Hvem er det som gjør noe slikt?

– Sjakknerd

Sjakkekspert og stormester Atle Grønn ler høyt når han tenker over det hele.

– Det er jo sykt, sier Grønn, og leter litt etter ordene.

–​ Jeg syntes det var rart. Det viser jo at han har sjakkinteressen på plass, og sånn sett er en sjakknerd. Han synes sjakk er gøy, tydeligvis.

Den norske stjernen hadde lenge trøbbel mot Karjakin da de to spilte klassisk sjakk, men viste storform da det hele ble avgjort i hurtigsjakk.

NRK-ekspert Torstein Bae tror Carlsen ønsket å utnytte den etterlengtede «godfølelsen» da han satt og pugget åpningsvarianter mens alle andre feiret gullet.

– Det sier litt om hvor mye han koste seg med hurtigsjakk i VM. Den siste dagen da det var kort tenketid, så spilte han kjempegodt. Da fikk han godfølelsen og skulle bygge videre på det inn til VM i Qatar. Han håper selvfølgelig på å ta tre gull på ett år, sier Bae.

Intervju med Magnus Carlsen dagen etter han ble verdensmester i sjakk. Reporter er Ole Rolfsrud.

SE VIDEO: Dette sa Magnus Carlsen dagen etter VM-tittelen ble sikret.

Mindre forberedelser enn ellers

Stormester Simen Agdestein var tidligere lærer for Carlsen og kjenner ham svært godt. Han svarer både «ja» og «nei» på spørsmål om han er overrasket over Carlsen-utspillet.

Agdestein mener den tidligere eleven har gjort lignende helt siden han var liten gutt.

– Magnus gjør dette fordi han hele tiden tenker over hvordan han skal utvikle seg. Det synes jeg er bra. Magnus har alltid fokus på hva som kan bli bedre, sier Agdestein, som selv skal delta i VM.

Men selv om Carlsen startet forberedelsene tidlig til romjulas NRK-sendte turnering, er det faktisk slik at de aller fleste ikke forbereder seg i like stor grad før dette mesterskapet som de ville gjort til et «vanlig» sjakk-VM.

– Du kan spille mye friere i åpningene i lyn- og hurtigsjakk. Det er ikke noe katastrofe om stillingen – teoretisk sett – er dårligere. Ting skjer så fort at motstanderen ikke klarer å straffe deg uansett. Du har større marginer, noe som passer Magnus veldig bra, sier Atle Grønn.

Sportsnyheter

Her gråter rennlederen etter skandalen – nå kritiseres avgjørelsen

Hele 90 prosent av løperne gikk feil på kvinnenes fellesstart med skibytte på Beitostølen. Arrangøren legger seg flat.

Siste nytt

 • Topp-ti-plassering glapp for Kristoff i belgisk endagsritt – Tratnik seiret

  Uno-X-rytter Alexander Kristoff spurtet til 14.-plass i det belgiske verdenstourrittet Omloop Het Nieuwsblad lørdag. Vismas Jan Tratnik stakk av med seieren.

  Kristoff hang med hovedfeltet hele veien inn til mål, men var aldri med i kampen om seieren.

  Et sterkt brudd bestående av blant andre Wout Van Aert og Christophe Laporte så lenge ut til å skulle gjøre opp seg imellom om førsteplassen, men med i underkant av ti kilometer igjen til mål ble de hentet inn av hovedfeltet.

  Fra det nye hovedfeltet stakk så Tratnik og Nils Politt (UAE) ifra og fikk et forsprang. Duoen holdt unna, og i spurten var det Tratnik som sørget for karrierens største triumf.

  I feltet vant Van Aert spurten og sikret tredjeplassen foran blant andre Kristoff, Rasmus Tiller (nummer 32) og Markus Hoelgaard (nummer 36).

  Hele ti nordmenn stilte på startstreken sammen med et særdeles sterkt felt. Utover de sju nordmennene i Uno-X-trøya, var også Amund Grøndahl Jansen (Jayco Alula), Sven Erik Bystrøm (Groupama-FDJ) og Edvald Boasson Hagen (Decathlon AG2R) med.

  Rittet på de belgiske landeveier gikk over 202,2 kilometer mellom Gent og Ninove. Nederlandske Dylan van Baarle vant fjorårsutgaven. Da ble Kristoff nummer fire.

  Søndag er det nye muligheter for triumf på belgiske landeveier. Da deltar Uno-X i rittet Kuurne-Brussel-Kuurne. (NTB)

  Tour de France 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Kolstad klar for NM-finale – knuste Haslum i semifinalen

  Kolstad er finaleklar i NM etter å ha slått Haslum 33-26 i semifinalen lørdag. I kampen om tittelen møter de enten Elverum eller Kristiansand.

  Regjerende NM-mester Kolstad sikret seieren etter en overlegen andreomgang, men fikk tøff kamp i innledningen.

  Haslum gikk rett i strupen på Christian Berges menn og ledet 4-1 da det var spilt fem minutter. Kolstad våknet utover i førsteomgangen og fikk etter hvert oppgjøret inn i sitt spor. Til pause ledet de 16-12.

  Trønderne stakk ytterligere fra etter hvilen og ledet med sju mål snaue ti minutter inn i andreomgangen.

  Haslum var sjanseløse på å hente inn forspranget, og det endte med sjumålsseier.

  Kolstads stjernespiller Sander Sagosen ledet an med sju scoringer. Gabriel Setterblom hadde også en god kamp og scoret fem av Kolstads mål.

  Haslums Stig-Tore Moen Nilsen noterte seg for hele ni fulltreffere.

  Elverum og Kristiansand møtes til kamp om den andre finaleplassen senere lørdag. Finalen spilles søndag. (NTB)

  vn6t4Q0GkC8
  Foto: NTB
 • Ulvensøen vant jaktstarten i verdenscupfinalen i ski-o

  Anna Ulvensøen sørget for norsk seier på kvinnenes jaktstart i verdenscupfinalen i skiorientering i Estland.

  Hun duellerte med svenske Magdalena Olsson om seieren. Olsson ble nummer to og Ulvensøen nummer tre på fredagens sprint.

  – Jeg var veldig usikker på veivalgene underveis, men jeg ledet ved begge kartbyttene. Samtidig visste jeg at det kunne vær forskjell på gaflingene, og ut fra siste fellespost var Magdalena foran meg, sa Ulvensøen.

  Det handlet om 10-15 sekunder i favør av Olsson.

  – Jeg jobbet hardt for å ta henne igjen, men plutselig falt hun på flatmark i løypa rett foran meg, fortalte Ulvensøen.

  Det var vindfullt i mildværet i Estland, og en del granbar i løypene, men det var løssnø som felte Olsson.

  – Skien hennes skar ut av løypa og ned i løssnøen, forklarte Ulvensøen, som har en liten sjanse til å ta igjen sammenlagttoer Olsson når verdenscupen avsluttes søndag med mellomdistanse.

  Ulvensøen har VM-gull på mellomdistanse tidligere i sesongen.

  Jørgen Baklid, som gjorde rent bord i VM med fire gull (inkludert sprintstafetten sammen med Ulvensøen), ble beste norske mann med 4.-plass på jaktstarten. Han beholdt sin plassering fra sprinten. Det ble dobbelt finsk seier med Niklas Ekström som vinner. (NTB)

  skiorientering
  Foto: Norges Orienteringsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal