Mener rettferdigheten seiret da Carlsen tok VM-tittelen

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen smilte bredt etter å ha tatt VM-gull i hurtigsjakk for første gang siden 2015.

Magnus Carlsen

SMIL: Magnus Carlsen ble omringet av fans i Moskva etter VM-gullet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Det er en veldig lettelse etter å ha mislykkes i hurtigsjakken så mange år på rad nå. Det er veldig, veldig deilig, sier Magnus Carlsen.

Han gikk gjennom hele turneringen uten å tape. I det siste ble Carlsen enig med Hikaru Nakamura om remis allerede etter 22 spilte trekk. Det holdt til at nordmannen tok sin ellevte VM-tittel totalt. Det er hans tredje hurtigsjakk-tittel.

Leontxo Garcia

SJAKKEKSPERT: Leontxo Garcia har fulgt Magnus Carlsen i en årrekke, og roser ham etter VM-gullet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Dette var veldig imponerende. Han spilte best sjakk, og resultatene var enestående. Ikke bare ble han verdensmester, han burde også hatt en pris for måten han kjempet på. Han kritiserte konkurrentene, og rettferdigheten seiret da han vant, sier Leontxo Garcia, sjakkjournalist i El País og kommentator under VM i Moskva.

Garcia sikter til Carlsens kritikk etter dag to, der han mente konkurrentene var kyniske da de spilte raske remiser.

SEIER: Her blir det remis mot Nakamura, og Carlsen vinner VM.

Seiersoppskriften: Ikke «tilte»

Carlsen endte på 11,5 poeng. Det er tangering av poengrekorden i hurtigsjakk-VM.

– Det harket litt første halvannen dag her. Men jeg følte at innstillingen min var veldig god gjennom turneringen, smiler Carlsen.

Det var liten tvil om at hurtigsjakk-tittelen var etterlengtet. Etter seieren gikk Carlsen gjennom et folkehav på arenaen i Moskva. Han signerte autografer, stilte opp på bilder og ble intervjuet av en masse av journalister.

Nettopp denne tålmodigheten var en nøkkel, mener pappa Henrik Carlsen.

– Jeg var klar på at jeg ikke skulle miste tålmodigheten. At jeg ikke skulle spille for hardt på vinst. Jeg ville heller nøye meg med noen remiser underveis, sier Carlsen til NRK.

– Det har vært en mental utfordring i år å nullstille seg. Han må være litt mer tålmodig mot relativt svakere spillere. De er mer enn gode nok til å presse ham hvis han ikke er for forsiktig. Det han sier om å spille klokt og ikke «tilte» er suksessoppskriften. Men formen har ikke vært helt topp. Han var bedre i India og Elfenbenskysten tidligere i år, her har han jobbet mye mer, sier pappa Henrik.

– Det ble perfekt

Magnus Carlsen

KUNNE SMILE: Magnus Carlsen var naturligvis svært fornøyd med å ta sin tredje VM-tittel i hurtigsjakk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

En av årsakene til denne tålmodigheten er samtidig at Carlsen har unngått tap. Det ga både selvtillit og en ro som han merket han fikk bruk for ved brettet.

– Jeg har unngått flausene jeg har hatt de første dagene tidligere. Jeg unngikk tap, det er det viktigste. Det at jeg har greid å unngå tap gjorde meg veldig rolig. Jeg vet at hvis jeg ikke taper, så er det aldri for sent, sier Carlsen.

– Tap gjør også noe med psyken. Det ble veldig mye remiser i starten, men jeg vet at det aldri er for sent å vinne noen på rad. Jeg har hatt relativt god kontroll hele turneringen. Gjennomføringen totalt er jeg veldig fornøyd med, legger han til.

Nervøs i starten

Allerede før dagen startet snakket Henrik Carlsen om at sønnen nok var litt preget av stundens alvor. Det påpekte også hovedpersonen selv .

– Det var veldig intenst. Jeg merker det er siste dagen, det er en helt annen spenning i rommet og for meg selv. Det bar partiet også preg av, at det begge spillerne var litt nervøse. Det var ikke nødvendigvis dårlig spill, men det var kanskje noen beslutninger vi begge gjorde som var litt på den trygge siden, sa Magnus Carlsen.

Men etter hvert som dagen gikk, klarte Carlsen å holde nervene i sjakk. Samtidig møtte han spillere som måtte vinne for å henge med i tetkampen.

– Det ble perfekt. I dag møtte jeg folk som trengte å slå meg. Det greide jeg å utnytte. Jeg likte veldig godt å spille med den ledelsen jeg hadde før i dag, sier Carlsen.

Allerede søndag skal Carlsen spille VM i lynsjakk. Og selvtilliten er det i hvert fall ikke noe å si på før den turneringen.

– Jeg har veldig bra selvtillit for den. Jobben er bare halvgjort her, jeg er sulten på mer.

 • Se seiersintervjuet med Magnus Carlsen her:

Siste nytt

 • Johansen og Fulham klare for PL

  Fulham sikret plassen i Premier League, etter 2–1 seier i playoff-finalen mot Brentford. Kampen gikk til ekstraomganger, og det var ikke før i slutten av første ekstraomgang at Fulham fant nettmaskene.

  Joe Bryan måket til på frispark og satte inn 1–0, og fem minutter før ordinær tid satt Bryan sin andre scoring for kvelden. Brentford fikk en redusering på overtid, men den kom i seneste laget. Dermed sikret Fulham opprykket som er verdt milliarder.

  Brentford, som ikke har vært i den øverste divisjonen siden 1947, må ta til takke med nok en sesong i Championship. Stefan Johansen satt på benken hele kampen for Fulham.

  Championship Play-Off Final - Brentford v Fulham
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Manchester City signerer ving

  Manchester City har signert den 20 år gamle vingen Ferran Torres fra Valencia. Spanjolen har signert en femårskontrakt med Manchester-klubben.

  – Jeg er så glad for å slutte meg til City. Alle ønsker å spille for angrepslag, og Manchester City er et av de mest offensive lag i verden, sier han til klubbens nettsted.

  Ferran Torres
  Foto: Jose Jordan / AFP
 • Wigan-anke avslått, blir nedrykk

  Den engelske fotballklubben Wigan må belage seg på spill på nivå tre etter at anken mot poengstraffen for å settes under administrasjon ble avvist.

  Wigan ville på sine sportslige resultater ha berget plassen i mesterskapsserien med klar margin, men klubben ble idømt 12 minuspoeng etter å ha blitt satt under administrasjon i begynnelsen av juni da de nye eierne fra Hongkong medga at de ikke greide å overholde klubbens økonomiske forpliktelser.

  Uten straffen ville Wigan endt på 13.-plass, men med straffen havnet klubben nest sist og rykker ned i League One. (NTB)

  Britain Soccer Wigan Finances
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal