Mener rettferdigheten seiret da Carlsen tok VM-tittelen

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen smilte bredt etter å ha tatt VM-gull i hurtigsjakk for første gang siden 2015.

Magnus Carlsen

SMIL: Magnus Carlsen ble omringet av fans i Moskva etter VM-gullet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Det er en veldig lettelse etter å ha mislykkes i hurtigsjakken så mange år på rad nå. Det er veldig, veldig deilig, sier Magnus Carlsen.

Han gikk gjennom hele turneringen uten å tape. I det siste ble Carlsen enig med Hikaru Nakamura om remis allerede etter 22 spilte trekk. Det holdt til at nordmannen tok sin ellevte VM-tittel totalt. Det er hans tredje hurtigsjakk-tittel.

Leontxo Garcia

SJAKKEKSPERT: Leontxo Garcia har fulgt Magnus Carlsen i en årrekke, og roser ham etter VM-gullet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Dette var veldig imponerende. Han spilte best sjakk, og resultatene var enestående. Ikke bare ble han verdensmester, han burde også hatt en pris for måten han kjempet på. Han kritiserte konkurrentene, og rettferdigheten seiret da han vant, sier Leontxo Garcia, sjakkjournalist i El País og kommentator under VM i Moskva.

Garcia sikter til Carlsens kritikk etter dag to, der han mente konkurrentene var kyniske da de spilte raske remiser.

SEIER: Her blir det remis mot Nakamura, og Carlsen vinner VM.

Seiersoppskriften: Ikke «tilte»

Carlsen endte på 11,5 poeng. Det er tangering av poengrekorden i hurtigsjakk-VM.

– Det harket litt første halvannen dag her. Men jeg følte at innstillingen min var veldig god gjennom turneringen, smiler Carlsen.

Det var liten tvil om at hurtigsjakk-tittelen var etterlengtet. Etter seieren gikk Carlsen gjennom et folkehav på arenaen i Moskva. Han signerte autografer, stilte opp på bilder og ble intervjuet av en masse av journalister.

Nettopp denne tålmodigheten var en nøkkel, mener pappa Henrik Carlsen.

– Jeg var klar på at jeg ikke skulle miste tålmodigheten. At jeg ikke skulle spille for hardt på vinst. Jeg ville heller nøye meg med noen remiser underveis, sier Carlsen til NRK.

– Det har vært en mental utfordring i år å nullstille seg. Han må være litt mer tålmodig mot relativt svakere spillere. De er mer enn gode nok til å presse ham hvis han ikke er for forsiktig. Det han sier om å spille klokt og ikke «tilte» er suksessoppskriften. Men formen har ikke vært helt topp. Han var bedre i India og Elfenbenskysten tidligere i år, her har han jobbet mye mer, sier pappa Henrik.

– Det ble perfekt

Magnus Carlsen

KUNNE SMILE: Magnus Carlsen var naturligvis svært fornøyd med å ta sin tredje VM-tittel i hurtigsjakk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

En av årsakene til denne tålmodigheten er samtidig at Carlsen har unngått tap. Det ga både selvtillit og en ro som han merket han fikk bruk for ved brettet.

– Jeg har unngått flausene jeg har hatt de første dagene tidligere. Jeg unngikk tap, det er det viktigste. Det at jeg har greid å unngå tap gjorde meg veldig rolig. Jeg vet at hvis jeg ikke taper, så er det aldri for sent, sier Carlsen.

– Tap gjør også noe med psyken. Det ble veldig mye remiser i starten, men jeg vet at det aldri er for sent å vinne noen på rad. Jeg har hatt relativt god kontroll hele turneringen. Gjennomføringen totalt er jeg veldig fornøyd med, legger han til.

Nervøs i starten

Allerede før dagen startet snakket Henrik Carlsen om at sønnen nok var litt preget av stundens alvor. Det påpekte også hovedpersonen selv .

– Det var veldig intenst. Jeg merker det er siste dagen, det er en helt annen spenning i rommet og for meg selv. Det bar partiet også preg av, at det begge spillerne var litt nervøse. Det var ikke nødvendigvis dårlig spill, men det var kanskje noen beslutninger vi begge gjorde som var litt på den trygge siden, sa Magnus Carlsen.

Men etter hvert som dagen gikk, klarte Carlsen å holde nervene i sjakk. Samtidig møtte han spillere som måtte vinne for å henge med i tetkampen.

– Det ble perfekt. I dag møtte jeg folk som trengte å slå meg. Det greide jeg å utnytte. Jeg likte veldig godt å spille med den ledelsen jeg hadde før i dag, sier Carlsen.

Allerede søndag skal Carlsen spille VM i lynsjakk. Og selvtilliten er det i hvert fall ikke noe å si på før den turneringen.

– Jeg har veldig bra selvtillit for den. Jobben er bare halvgjort her, jeg er sulten på mer.

 • Se seiersintervjuet med Magnus Carlsen her:

Sportsnyheter

Spansk storspelar med Italia-stikk: – Dei kan slite mot større lag

Italia valsa over Tyrkia i EM-opninga, men Cesc Fabregas såg svakheiter i det italienske laget.

Siste nytt

 • Nederlandsk nøkkelspiller ute

  Stjernemidtstopperen Matthijs de Ligt blir ikke skadefri til Nederlands første kamp i fotball-EM mot Ukraina søndag, melder NTB. Juventus-proffen har et lyskeproblem og har stått over flere treninger i EM-oppkjøringen.

  – Kampen kommer litt tidlig for ham. Vi har to gruppekamper etter det. Om det var en virkelig viktig kamp, ville vi forsøkt det (å la de Ligt spille), men vi vil ikke risikere noe, sier landslagssjef Frank de Boer.

  19-åringen Jurriën Timber fra Ajax kan bli plassert i midtforsvaret mot ukrainerne. Han har bare spilt to A-landskamper.

  De Boer avslørte også at veteranen Maarten Stekelenburg (38) er hans foretrukne keeper i EM-åpningen. Nederlands ordinære førstevalg, Jasper Cillessen, mister mesterskapet på grunn av koronasmitte.

  izELBJMUjS0
  Foto: AFP
 • Maguire aktuell mot Kroatia

  Englands Harry Maguire er foran skjemaet etter skade, melder NTB. Landslagssjef Gareth Southgate holder oppe et lite om håp om at han spiller i Englands EM-åpning mot Kroatia søndag.

  – Vi vil ikke utelukke det da han er lenger framme (etter skade) enn det vi kunne tro på dette tidspunktet, men det er et «langskudd», sa Southgate til ITV på spørsmål om Maguire kan spille søndag.

  Maguire har ikke spilt kamp siden han pådro seg en ankelskade 9. mai.

  3xC7lccRo00
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Ny rival for Warholm

  Nivået på 400 meter hekk har takket være Karsten Warholm, Rai Benjamin og Abderrahman Samba hatt en voldsom heving de siste årene. Nå er en ny rival på vei.

  Sean Burrel (19) satte nemlig ny juniorverdensrekord på distansen med 47,85 i studenmesterskapen i Eugene, Oregon natt til lørdag. Det melder Det internasjonale friidrettsforbundet (WA). Den gamle rekorden på 48,02 hadde tilhørt Danny Harris siden 1984.

  Burrel er den fjerde i verden som løper under 48 blank på distansen så langt i OL-sesongen. Blant dem er ikke Karsten Warholm, som ikke har løpt distansen ennå. Han har til gjengjeld åpnet sesongen med ny verdensrekord på 300 meter hekk.

Sendeplan

Kl. Program Kanal