Hopp til innhold

Mener rettferdigheten seiret da Carlsen tok VM-tittelen

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen smilte bredt etter å ha tatt VM-gull i hurtigsjakk for første gang siden 2015.

Magnus Carlsen

SMIL: Magnus Carlsen ble omringet av fans i Moskva etter VM-gullet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Det er en veldig lettelse etter å ha mislykkes i hurtigsjakken så mange år på rad nå. Det er veldig, veldig deilig, sier Magnus Carlsen.

Han gikk gjennom hele turneringen uten å tape. I det siste ble Carlsen enig med Hikaru Nakamura om remis allerede etter 22 spilte trekk. Det holdt til at nordmannen tok sin ellevte VM-tittel totalt. Det er hans tredje hurtigsjakk-tittel.

Leontxo Garcia

SJAKKEKSPERT: Leontxo Garcia har fulgt Magnus Carlsen i en årrekke, og roser ham etter VM-gullet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Dette var veldig imponerende. Han spilte best sjakk, og resultatene var enestående. Ikke bare ble han verdensmester, han burde også hatt en pris for måten han kjempet på. Han kritiserte konkurrentene, og rettferdigheten seiret da han vant, sier Leontxo Garcia, sjakkjournalist i El País og kommentator under VM i Moskva.

Garcia sikter til Carlsens kritikk etter dag to, der han mente konkurrentene var kyniske da de spilte raske remiser.

SEIER: Her blir det remis mot Nakamura, og Carlsen vinner VM.

Seiersoppskriften: Ikke «tilte»

Carlsen endte på 11,5 poeng. Det er tangering av poengrekorden i hurtigsjakk-VM.

– Det harket litt første halvannen dag her. Men jeg følte at innstillingen min var veldig god gjennom turneringen, smiler Carlsen.

Det var liten tvil om at hurtigsjakk-tittelen var etterlengtet. Etter seieren gikk Carlsen gjennom et folkehav på arenaen i Moskva. Han signerte autografer, stilte opp på bilder og ble intervjuet av en masse av journalister.

Nettopp denne tålmodigheten var en nøkkel, mener pappa Henrik Carlsen.

– Jeg var klar på at jeg ikke skulle miste tålmodigheten. At jeg ikke skulle spille for hardt på vinst. Jeg ville heller nøye meg med noen remiser underveis, sier Carlsen til NRK.

– Det har vært en mental utfordring i år å nullstille seg. Han må være litt mer tålmodig mot relativt svakere spillere. De er mer enn gode nok til å presse ham hvis han ikke er for forsiktig. Det han sier om å spille klokt og ikke «tilte» er suksessoppskriften. Men formen har ikke vært helt topp. Han var bedre i India og Elfenbenskysten tidligere i år, her har han jobbet mye mer, sier pappa Henrik.

– Det ble perfekt

Magnus Carlsen

KUNNE SMILE: Magnus Carlsen var naturligvis svært fornøyd med å ta sin tredje VM-tittel i hurtigsjakk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

En av årsakene til denne tålmodigheten er samtidig at Carlsen har unngått tap. Det ga både selvtillit og en ro som han merket han fikk bruk for ved brettet.

– Jeg har unngått flausene jeg har hatt de første dagene tidligere. Jeg unngikk tap, det er det viktigste. Det at jeg har greid å unngå tap gjorde meg veldig rolig. Jeg vet at hvis jeg ikke taper, så er det aldri for sent, sier Carlsen.

– Tap gjør også noe med psyken. Det ble veldig mye remiser i starten, men jeg vet at det aldri er for sent å vinne noen på rad. Jeg har hatt relativt god kontroll hele turneringen. Gjennomføringen totalt er jeg veldig fornøyd med, legger han til.

Nervøs i starten

Allerede før dagen startet snakket Henrik Carlsen om at sønnen nok var litt preget av stundens alvor. Det påpekte også hovedpersonen selv .

– Det var veldig intenst. Jeg merker det er siste dagen, det er en helt annen spenning i rommet og for meg selv. Det bar partiet også preg av, at det begge spillerne var litt nervøse. Det var ikke nødvendigvis dårlig spill, men det var kanskje noen beslutninger vi begge gjorde som var litt på den trygge siden, sa Magnus Carlsen.

Men etter hvert som dagen gikk, klarte Carlsen å holde nervene i sjakk. Samtidig møtte han spillere som måtte vinne for å henge med i tetkampen.

– Det ble perfekt. I dag møtte jeg folk som trengte å slå meg. Det greide jeg å utnytte. Jeg likte veldig godt å spille med den ledelsen jeg hadde før i dag, sier Carlsen.

Allerede søndag skal Carlsen spille VM i lynsjakk. Og selvtilliten er det i hvert fall ikke noe å si på før den turneringen.

– Jeg har veldig bra selvtillit for den. Jobben er bare halvgjort her, jeg er sulten på mer.

  • Se seiersintervjuet med Magnus Carlsen her:

Siste nytt

  • IOC-presidenten vil vise at Seinen er trygg før OL: – Jeg bader gjerne

    President for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach (70) er klar for en dukkert i Seinen før sommerlekene i Paris 2024.

    – Jeg har ikke mottatt en invitasjon ennå, men jeg bader gjerne hvis jeg får det. Jeg håper det ikke er for kaldt, sa Bach under fredagens pressekonferanse.

    Paris-ordfører Anne Hidalgo skal svømme i Seinen sammen med den franske presidenten, Emmanuel Macron, og flere av OL-sjefene før lekene for å bevise at vannkvaliteten i elven har blitt bedre.

    Hidalgo har uttalt at hun kommer til å hoppe ut i vannet i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

    Før OL blir Seinen, som er sterkt forurenset, renset for enorme kostnader. Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i elven under lekene, som starter 26. juli.

    Fra sommeren 2025 vil publikum også få lov til å svømme i Seinen i enkelte områder, noe som har vært forbudt siden 1923. (NTB)

    Thomas Bach IOC
    Foto: AP
  • Mol/Berntsen ute av verdenstouren i Brasilia – tapte mot amerikansk duo

    Sandvolleyballduoen Hendrik Mol og Mathias Berntsen er ute av verdenstouren i Brasilia etter tap i to strake sett mot et amerikansk lag.

    Natt til lørdag tapte Mol og Berntsen 21-19, 21-15 mot Miles Partain og Andy Benesh. Vinneren fikk plass i cupspillet.

    Dermed er den norske duoen ute.

    Nordmennene møtte det amerikanske paret etter å ha tapt klart for de brasilianske hjemmefavorittene George og Andre – noe som var deres andre strake tap i gruppespillet.

    Nordmennene kvalifiserte seg til hovedturneringen ved å vinne to kamper onsdag.

    Norges stjerneduo Anders Mol og Christian Sørum mister både denne og flere andre turneringer etter at Mol brakk beinet under trening i mars. Han har fått operert inn en skinne i leggen.

    Mol og Sørum er regjerende OL-mestere og har lekene i Paris som årets hovedmål.

    Turneringen i Brasilia er årets tredje av ni elite-16-turneringer. (NTB)

    Hendrik Mol
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Ingebrigtsen-rival om ordkrigen: – Lar ikke noen bagatellisere karrieren min

    Det har vært mye frem og tilbake mellom Josh Kerr og Jakob Ingebrigtsen etter at Kerr spurtslo Ingebrigtsen i VM-finalen på 1500 meter i fjor.

    Ingebrigtsens kommentar om at Kerr bare var «den neste fyren» førte til en rekke kommentarer frem og tilbake i høst. I vinter sa Ingebrigtsen at han hadde slått Kerr med bind for øynene etter at Kerr løp inn til bestenotering i verden på to engelske mil innendørs.

    Kerr har på sin side blant annet sagt at Ingebrigtsen mangler manerer og oppfører seg respektløst.

    I en podkast utgitt torsdag trakk Ingebrigtsen frem at han mente han ville vinne enkelt i OL, så fremt han ikke ble syk eller skadet. I samme podkast uttalte han også at noen av konkurrentene var «drittsekker og idioter».

    I et intervju publisert i The Times fredag, er Kerr tydelig på hvorfor han har tatt til motmæle mot Ingebrigtsen.

    – Jeg kommer alltid til å si det jeg tenker og jeg lar ikke noen bagatellisere karrieren min med kommentarene deres. Jeg vil kjempe tilbake med mine egne kommentarer. Jeg vil kjempe tilbake med resultater, sier Kerr.

    Briten trekker det frem som en grunn til at han velger å stille i Eugene 25. mai, hvor han møter Ingebrigtsen over én engelsk mil.

    – Jeg har respekt for konkurrentene mine, men jeg er ikke ute etter å få venner. Det virker til å irritere folk, men det er greit. Det er den jeg er, sier Kerr.

    Ingebrigtsen Kerr
    Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal