Hopp til innhold

Mener rettferdigheten seiret da Carlsen tok VM-tittelen

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen smilte bredt etter å ha tatt VM-gull i hurtigsjakk for første gang siden 2015.

Magnus Carlsen

SMIL: Magnus Carlsen ble omringet av fans i Moskva etter VM-gullet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Det er en veldig lettelse etter å ha mislykkes i hurtigsjakken så mange år på rad nå. Det er veldig, veldig deilig, sier Magnus Carlsen.

Han gikk gjennom hele turneringen uten å tape. I det siste ble Carlsen enig med Hikaru Nakamura om remis allerede etter 22 spilte trekk. Det holdt til at nordmannen tok sin ellevte VM-tittel totalt. Det er hans tredje hurtigsjakk-tittel.

Leontxo Garcia

SJAKKEKSPERT: Leontxo Garcia har fulgt Magnus Carlsen i en årrekke, og roser ham etter VM-gullet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Dette var veldig imponerende. Han spilte best sjakk, og resultatene var enestående. Ikke bare ble han verdensmester, han burde også hatt en pris for måten han kjempet på. Han kritiserte konkurrentene, og rettferdigheten seiret da han vant, sier Leontxo Garcia, sjakkjournalist i El País og kommentator under VM i Moskva.

Garcia sikter til Carlsens kritikk etter dag to, der han mente konkurrentene var kyniske da de spilte raske remiser.

SEIER: Her blir det remis mot Nakamura, og Carlsen vinner VM.

Seiersoppskriften: Ikke «tilte»

Carlsen endte på 11,5 poeng. Det er tangering av poengrekorden i hurtigsjakk-VM.

– Det harket litt første halvannen dag her. Men jeg følte at innstillingen min var veldig god gjennom turneringen, smiler Carlsen.

Det var liten tvil om at hurtigsjakk-tittelen var etterlengtet. Etter seieren gikk Carlsen gjennom et folkehav på arenaen i Moskva. Han signerte autografer, stilte opp på bilder og ble intervjuet av en masse av journalister.

Nettopp denne tålmodigheten var en nøkkel, mener pappa Henrik Carlsen.

– Jeg var klar på at jeg ikke skulle miste tålmodigheten. At jeg ikke skulle spille for hardt på vinst. Jeg ville heller nøye meg med noen remiser underveis, sier Carlsen til NRK.

– Det har vært en mental utfordring i år å nullstille seg. Han må være litt mer tålmodig mot relativt svakere spillere. De er mer enn gode nok til å presse ham hvis han ikke er for forsiktig. Det han sier om å spille klokt og ikke «tilte» er suksessoppskriften. Men formen har ikke vært helt topp. Han var bedre i India og Elfenbenskysten tidligere i år, her har han jobbet mye mer, sier pappa Henrik.

– Det ble perfekt

Magnus Carlsen

KUNNE SMILE: Magnus Carlsen var naturligvis svært fornøyd med å ta sin tredje VM-tittel i hurtigsjakk.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

En av årsakene til denne tålmodigheten er samtidig at Carlsen har unngått tap. Det ga både selvtillit og en ro som han merket han fikk bruk for ved brettet.

– Jeg har unngått flausene jeg har hatt de første dagene tidligere. Jeg unngikk tap, det er det viktigste. Det at jeg har greid å unngå tap gjorde meg veldig rolig. Jeg vet at hvis jeg ikke taper, så er det aldri for sent, sier Carlsen.

– Tap gjør også noe med psyken. Det ble veldig mye remiser i starten, men jeg vet at det aldri er for sent å vinne noen på rad. Jeg har hatt relativt god kontroll hele turneringen. Gjennomføringen totalt er jeg veldig fornøyd med, legger han til.

Nervøs i starten

Allerede før dagen startet snakket Henrik Carlsen om at sønnen nok var litt preget av stundens alvor. Det påpekte også hovedpersonen selv .

– Det var veldig intenst. Jeg merker det er siste dagen, det er en helt annen spenning i rommet og for meg selv. Det bar partiet også preg av, at det begge spillerne var litt nervøse. Det var ikke nødvendigvis dårlig spill, men det var kanskje noen beslutninger vi begge gjorde som var litt på den trygge siden, sa Magnus Carlsen.

Men etter hvert som dagen gikk, klarte Carlsen å holde nervene i sjakk. Samtidig møtte han spillere som måtte vinne for å henge med i tetkampen.

– Det ble perfekt. I dag møtte jeg folk som trengte å slå meg. Det greide jeg å utnytte. Jeg likte veldig godt å spille med den ledelsen jeg hadde før i dag, sier Carlsen.

Allerede søndag skal Carlsen spille VM i lynsjakk. Og selvtilliten er det i hvert fall ikke noe å si på før den turneringen.

– Jeg har veldig bra selvtillit for den. Jobben er bare halvgjort her, jeg er sulten på mer.

 • Se seiersintervjuet med Magnus Carlsen her:

Siste nytt

 • Regn kan skape trøbbel i Tour de France – fare for torden

  Sol og 25 grader kan raskt erstattes av kraftige regnbyger under fredagens åpningsetappe i Tour de France i København.

  – Dessverre kommer det en front med nedbør som treffer en gang mellom 17 og 18. Det kan fort bli kraftige lokale byger. Sol og varme kan være plagsomt, men regn er jo det verste med fare for skade. Det skumleste er at det er fare for tordenbyger, forteller meteorolog Roar Teigen til kanalen.

 • Ny offside-teknologi i fotball-VM

  I årets VM i fotball skal det innføres halvautomatisert offsideteknologi som skal varsle dommeren raskere og være mer nøyaktig.

  Det kunngjorde Fifa på sine nettsider fredag.

  Den nye teknologien er en videreutvikling av VAR (Video Assistant Referee) som har blitt implementert i verdensfotballen de senere årene og skal gjøre det lettere for VAR-bussen å kontakte dommeren med mer nøyaktige bilder av en offsidesituasjon.

  Fifa skal ha jobbet med prosjektet de siste tre årene, skriver NTB.

 • Tottenham kjøper Richarlison fra Everton

  Richarlison (25) forlater Everton for Premier League-kollega Tottenham. Den brasilianske spissen kan komme til å koste over 600 millioner kroner.

  Richarlison og Everton har lagt bak seg en forferdelig sesong som endte med at de til slutt greide å holde seg i Premier League.

  Kommende sesong skal han spille mesterliga med Tottenham. Klubben bekrefter overgangen på sine nettsider fredag.

  Richarlison har spilt for Everton de fire siste sesongene etter overgangen fra Watford. (NTB)

  Premier League - Everton v Crystal Palace
  Foto: CARL RECINE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste