Hopp til innhold

Carlsen om Anands comeback: – Surrealistisk

Vishy Anand var slått sønder og sammen. Han var 44 år og en slagen mann. Hvordan i all verden kom han tilbake som VM-utfordrer?

Vishwanathan Anand

Viswanathan Anand fremstod nesten stakkarslig i månedene etter VM-fadesen i fjor. Her er han ved brettet i Zürich.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg er egentlig bare glad det er slutt, sa Viswanathan Anand og flakket med blikket.

Det var februar i Zürich, og inderen hadde nettopp endt nest sist i en turnering to måneder etter det ydmykende VM-tapet mot Magnus Carlsen.

«Vondt å se på», uttalte Anands tidligere trener.

Kroppsspråket og svarene hans i videoen under sier litt om hvor langt nede den femdoble verdensmesteren var.

Se intervju med Vishy Anand fra februar.

Se NRKs intervju med Viswanathan Anand fra februar.

– Altså… På det tidspunktet var det ikke spesielt stor sjanse for at Anand skulle vinne kandidatturneringen, minnes Magnus Carlsen når NRK.no møter ham i en rolig stund før VM i Sotsji som går fra 7. til 28. november.

«Alle» var nemlig enige: 44 år gamle Viswanathan Anand var ferdig etter VM-tapet mot Magnus Carlsen.

«Hvorfor i h******?»

To måneder senere blir dette bildet tatt:

Vishy Anand

Viswanathan Anand har akkurat vunnet VM-kvalifiseringen og blitt Carlsens neste VM-utfordrer. Feiringen skjer på reinsdyrslede i Khanty-Mansijsk.

Foto: Anastasiya Karlovich / FIDE

Den glisende mannen på sleden er altså den samme mannen som ikke vant et eneste parti i VM. Han som ble kritisert av en samlet sjakkverden for defensivt, tannløst spill på hjemmebane mot Magnus Carlsen.

– Hva tenkte du da du skjønte at det ble ham igjen?

– Det er jo surrealistisk. Det føles litt rart å skulle møte ham igjen… I hvert fall føltes det sånn med én gang. Nå har jeg egentlig kommet meg over det, og det føles helt greit at det er Anand. Han har kvalifisert seg og fortjent det, sier Magnus Carlsen.

23-åringen er alltid høflig mot sin indiske konkurrent, men har aldri virket overbegeistret for at det ble revansjeoppgjør mot mannen han knuste i Chennai. Tidligere Carlsen-trener Garry Kasparov mener bæringen er blitt satt i en rar situasjon.

– Dette kan være en stor psykologisk utfordring for Magnus. Det må jo ligge et spørsmål i underbevisstheten hans: «Hvorfor i h****** skal jeg spille mot denne fyren igjen? Jeg slo ham jo ganske nylig!», sier Kasparov engasjert til NRK.no.

Vishy Anand

Viswanathan Anand fremstod etter hvert som mindre og mindre selvsikker i Chennai. Her er han på vei inn til et av partiene.

Foto: Arun Sankar K / Ap

Ja, hvorfor skal Magnus Carlsen egentlig spille mot Anand enda en gang? Når det bare er et år siden han avgjorde VM hele tre partier før slutt, ifølge seg selv uten å behøve å spille på alle strengene han kunne ha spilt på?

Årsaken er en comeback-historie som sjakken nesten ikke har sett maken til.

Overtalt på middag med Carlsen-rival

De første ukene etter VM var ikke Vishy Anand engang sikker på om han skulle fortsette. I et intervju med Times of India uttalte han at han sannsynligvis ikke kom til å stille opp i den såkalte kandidatturneringen, som er kvaliken til neste VM-kamp.

Da NRK.no møtte Anand noen uker senere, fortalte han om en periode med mye tanker, både negative og positive, hjemme i India. Og at han ikke visste hvor veien skulle gå videre.

– Jeg har gjort helt hverdagslige ting, som å hente sønnen min på skolen. Tankene har kvernet rundt. Det har handlet om å komme seg forbi alt som skjedde, og det har handlet om å bestemme hvor jeg skal gå videre, sa 44-åringen.

Men til tross for at han ga et nesten stakkarslig inntrykk i intervjuer, skjønte de aller mest observante allerede i Zürich i februar at Anand hadde rettet blikket fremover. Forberedelsene til VM-kvaliken var i gang.

– Jeg har inntrykk av at han ikke brydde seg om resultatet i Zürich, i hvert fall ikke etter et par runder. Han hadde kun ett mål for øye, nemlig kandidatturneringen, sier Magnus Carlsen.

Vendepunktet hadde kommet under en overraskende middag med Magnus Carlsens erkerival.

Under en turnering i London inviterte Anand kompisen Vladimir Kramnik på middag for å trøste ham etter et dårlig parti. Det endte med at rollene ble snudd og Kramnik ble den som trøstet. Til slutt overtalte han Anand til å stille opp i VM-kvalifiseringen. En oppfordring han nok skulle ønske han kunne ta tilbake et par måneder senere.

Mener Anand trengte trenerbytte

Henrik Carlsen, Tarjei Joten Svensen og Peter Heine Nielsen

Magnus Carlsens trener, Peter Heine Nielsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Men det er lang vei fra å bestemme seg for å stille til å faktisk vinne VM-kvalifiseringen. Hvordan kunne Anand heve spillet sitt så mye på så kort tid?

Peter Heine Nielsen kjenner Anand bedre enn de fleste. Han var en av de nærmeste støttespillerne da inderen var verdens klart beste sjakkspiller i en årrekke. Dansken var likevel ikke i nærheten av å forutse comebacket i vinter.

– Jeg ble veldig, veldig overrasket. Det tror jeg han ble selv også, sier den nåværende Carlsen-treneren til NRK.no.

I ettertid ser Heine Nielsen likevel noen trekk ved Anands personlighet som gjorde at inderen kunne reise seg igjen etter det han kaller sin karrieres største nedtur.

– Da jeg var i teamet hans, kom han stadig tilbake selv om ikke alt gikk i hans retning. Du kan se noe av det samme i comebacket i kandidatturneringen. Han har et ekstremt høyt bunnivå, sier Heine Nielsen.

Den høyreiste sjakktreneren peker også på at Anand kan ha hatt godt av å få nye folk rundt seg.

– Anand var helt suveren da han tok sine to første VM-titler. Men så begynte en nedtur, noe jeg kanskje var en av grunnene til. Det kan henge sammen med tretthet i teamet, og det kan skyldes at vi gjorde ting på en bestemt måte. Det var veldig effektivt på et tidspunkt, men avkjøltes. Han hadde nok bruk for nye krefter.

– Under kandidatturneringen i år virket det som om han hadde jobbet mye med nye planer, og da gikk det bedre igjen, sier treneren.

For avhengig av datamaskiner?

Den indiske journalisten Susan Ninan følger Anand tett for Times of India. Hun mener det hjalp at Anand har sin styrke i at han kan ekstremt mye sjakkteori.

– Han er virkelig eksepsjonell når det kommer til kunnskap om spillet. Det er noe man ikke kan ta fra ham. Dessuten er han en person som har beina på bakken og vet nøyaktig hva han forventer av seg selv, sier Ninan til NRK.no.

Anand selv mener kan ha blitt for avhengig av sjakkdatamaskiner, og at mye snudde da han endret hvordan han jobber med sjakken.

Dessuten uttalte han i et uvanlig åpent intervju med Times of India at han trengte å komme seg langt unna sjakken.

– Jeg greier ikke peke på én klar årsak til at det snudde for meg. Men jeg tror kanskje det hjalp at jeg stoppet å følge med på sjakk i en periode. Jeg fant ut at det var viktigere å komme seg igjen mentalt. Tross alt blir man slått i bakken av et sånt resultat, sa Anand.

Kvalik-sjokket

Anand

Det er lett å glemme hvordan Viswanathan Anand herjet på sitt beste. Her er han etter VM-seieren mot Vladimir Kramnik i 2008. Peter Heine Nielsen mener forberedelsene de gjorde til den kampen er blant sjakkhistoriens aller beste.

Foto: Hermann J. Knippertz / AP

Eks-verdensmesteren kom til den forblåste skiskytterbygda Khanty-Mansijsk helt uten forventningspress - og med noen triks i ermet som han hadde forberedt til VM, men ikke fikk sjansen til å bruke mot Carlsen. Mot alle odds slo han storfavoritten Levon Aronian i første parti. Hyggelig for ham, tenkte nok konkurrentene - før de skjønte at Anand hadde tenkt til å beholde teten helt til mål.

Ingen forstod helt hva som var i ferd med å skje før veteranen plutselig hadde avgjort turneringen.

– Jeg ante ikke hva jeg skulle forvente. Jeg skal ikke legge skjul på at dette er en av de hyggeligste overraskelsene jeg har hatt i det siste, sa inderen etterpå med det som må ha vært sjakkhistoriens dårligst skjulte glis.

– Dette er et av de mest utrolige comebackene i sjakkhistorien, sa Peter Heine Nielsen forbløffet.

Heldig kvalikhelt

Samtidig er det ikke til å unngå å nevne at 44-åringen hadde en god dose flaks. To av favorittene var ute av spill allerede før turneringen: Hikaru Nakamura, mannen som kalte Magnus Carlsen for Sauron, hadde ikke greid å kvalifisere seg. Det hadde heller ikke Fabiano Caruana, som i etterkant har vist at han er verdens klart nest beste sjakkspiller.

I tillegg begynte de to favorittene, Aronian og Kramnik, å gjøre nærmest utrolige tabber.

– Dette er virkelig rart. Jeg kan ikke huske sist så mange av verdens beste sjakkspillere har gjort så mange åpenbare feil. Total blackout, sa sjakk-kommentator Lawrence Trent til NRK.no.

– Det som skjer er nesten mirakuløst. Hvorfor er Kramnik og Aronian så svake? spurte NRK-kommentator Torstein Bae, og dro konklusjonen selv:

– Det er vanskelig å se noen annen grunn enn at de ikke takler presset. Sjakk er en fullstendig psykologisk sport, og det finnes flere eksempler på store mestere som bukker under når det gjelder som mest. At Vishy Anand skulle lede denne turneringen nå, er helt utrolig, sier Bae.

Etter å ha fått høre hver dag i flere måneder at han var for gammel, var det plutselig 44-åringens rutine som løftet ham da de andre sviktet.

– De som sa at Anand burde legge opp, bør være flaue, skrev Garry Kasparov på Twitter mens Anand suste rundt på reinsdyrslede i Khanty.

Flaks, vil kanskje noen si. En tiger med nye klør, mente andre.

Graf Carlsen Anand

Slik har styrkeforholdet mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand utviklet seg siden VM (i ratingpoeng). – Jeg tror styrkeforholdet mellom dem er ganske likt, sier Peter Heine Nielsen.

Foto: Marius Lubbe / NRK

Mener Anand kan fullføre tidenes comeback

Siden kandidatturneringen har Anand vunnet enda en turnering. Og etter alle solemerker brukt hundrevis av timer på å forberede seg på det som kan bli en utrolig revansj.

– Jeg har fått selvtilliten tilbake. Jeg vet at jeg kommer til å gjøre ting annerledes selv om jeg skulle gjøre noen av de samme feilene, sier han til Times of India.

– Anand har vært ganske stødig og gjort lite feil i de fleste turneringer i år. Samtidig tror jeg den forrige VM-matchen er en bedre pekepinn på hvordan det vil gå, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Inderen ville ikke vært den første aldrende verdensmesteren som fikk revansj mot en yngre utfordrer. Carlsen er smertelig klar over hva som skjedde i VM i 1961, da Mikhail Botvinnik (49) tok tilbake VM-tittelen året etter han mistet den til Michael Tal (24).

– Det blir en helt ny match, som kommer til å leve sitt eget liv. Men hvis noen har en psykologisk fordel, er det utvilsomt meg, smiler Magnus Carlsen.

Mannen som kjenner både Anand og Carlsen best, Peter Heine Nielsen, holder Carlsen som favoritt. Men tør ikke avskrive Anand. I hvert fall ikke hvis han får en like bra start som i kandidatturneringen.

– Det blir litt som en fotballkamp. Hvis den utvikler seg i Anands retning, blir det mer spennende enn man skulle tro. Da kan Anand vinne, sier han.

Siste nytt

 • Overgangsvinduet er lukket – Chelsea hentet Enzo Fernández for rekordsum

  Den argentinske vidundergutten Enzo Fernández (22) bytter ut Benfica med Premier League-klubben Chelsea.

  Benfica meldte natt til onsdag at klubben har inngått avtale med Chelsea om salg av Fernández for 121 millioner euro, som er en million mer enn spillerens utkjøpsklausul.

  Overgangssummen er ny rekord i engelsk fotball. (NTB)

 • Medier: Chelsea signerer VM-vinner for rekordsum

  Chelsea er i ferd med å hente Benfica-stjerne Enzo Fernández, ifølge overgangsguru Fabrizio Romano, samt medier som The Telegraph.

  Det skal være snakk om rekordstor overgangssum i Premier League-sammenheng, med en prislapp som skal ligge på nesten 1,3 milliarder norske kroner.

  Det meldes også om en vanvittig lengde på kontrakten. Den skal strekke seg til sommeren 2031, altså i åtte og et halvt år.

  Fernández var en av de store profilene til Argentina da de sikret VM-tittelen i desember, og ryktene om en mulig Chelsea-overgang har versert de siste ukene.

  Nå kan det altså se ut til at blåtrøyene får viljen sin.

  Ifølge Roman skal Fernández fly til England i løpet av de neste timene og bli presentert som Chelsea-spiller.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Final - Argentina v France
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Longstaff skjøt Newcastle til ligacupfinale

  To tidlige scoringer av Sean Longstaff gjorde at returkampen mot Southampton i ligacupen aldri ble spennende. Newcastle er i finale for første gang på 47 år.

  Newcastle vant 2-1 på hjemmebane og kan se fram til finale på Wembley 26. februar.

  Det røde kortet til Bruno Guimarães ti minutter før full tid var et skår i gleden. Han fikk først gult for en stygg stempling mot Samuel Edozie, men etter en tur ved VAR-monitoren byttet dommeren til rødt.

  Dessuten fikk Alexander Isak en hodesmell. Svensken måtte byttes ut igjen ikke lenge etter at han kom inn.

  Newcastle møter mest sannsynlig Manchester United i finalen. United skal onsdag forsvare 3-0-ledelse fra bortekampen mot Nottingham Forest. (NTB)

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Owen Humphreys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste