Hopp til innhold

– De burde være flaue

Mange avskrev Vishwanathan Anand (44) etter VM-tapet mot Magnus Carlsen. Men etter tre drømmeresultater på søndag er han i ferd med å sjokkere sjakkverdenen.

Vishwanathan Anand

Vishwanathan Anand vant sitt parti på søndag - mens begge hovedutfordrerne tapte. Her er han i Zürich tidligere i år.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

De fleste i sjakkmiljøet avfeide 44-åringens hete start i VM-kvaliken som et blaff, men søndag viste inderen at han er den kanskje aller største favoritten til å møte Magnus Carlsen til VM-kamp i november.

Anand vant sitt parti mot Veselin Topalov, mens begge de tøffeste utfordrerne hans tapte sine partier.

Tidligere sjakkverdensmester Garri Kasparov mener alle som avskrev Anand burde ta en lang titt i speilet.

– Som pensjonist er det godt å se den eldste i feltet gjøre det bra. De som sa Anand burde legge opp bør være flaue, skriver russeren på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Motbeviser tvilerne

Peter Doggers

Peter Doggers, redaktør i Chess.com.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Peter Doggers, redaktør i Chess.com, er glad på Anands vegne. Han mener inderen nå er den største favoritten til å møte Carlsen i VM i november.

– Det er fint å se at de som sa at han burde legge opp etter Chennai blir motbevist, sier journalisten, som følger turneringen tett.

– Jeg er ikke overrasket over at han kan spille på dette nivået, men det er rett og slett utrolig at han viser det ni runder på rad, etter å ha spilt mye dårligere de siste to årene. Han har ikke hatt en sånn lang rekke glimrende partier på lenge, sier Doggers til NRK.no.

– Hvordan vil du beskrive spillet hans her?

– Dette er den Vishy som slo Kramnik i 2008, den Vishy som vant i Mexico i 2007. Han er rett og slett veldig sterk og veldig stabil. Han er den eneste ubeseirede spillere i turneringen, og han har ikke vært i en eneste dårlig posisjon, sier Doggers.

Mange skeptikere

Flere sjakk-kjennere var ute etter VM og uttalte at Anand var på vei ned, og at han aldri kom til å komme tilbake på toppnivå igjen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae var overrasket over at inderen i det hele tatt ville stille i VM-kvaliken.

– Det vil være vanskelig å komme tilbake til toppnivået igjen etter en så lang periode med forholdsvis svake resultater, uttalte Bae da Anand annonserte at han skulle stille i turneringen.

Magnus Carlsens trener, Peter Heine Nielsen, sa at det er vondt å se på Anand spille.

1,5 poeng til gode

Men nå snuser altså Anand for alvor på en ny kamp på den aller største scenen.

Både verdenstoer Levon Aronian og verdenstreer Vladimir Kramnik måtte nemlig se seg slått i sine partier i VM-kvaliken på lørdag.

Dermed er Anand ett helt poeng foran nestemann på lista med bare fem partier igjen. En solid ledelse, og i praksis står det enda bedre til:

Anand ligger nemlig foran Aronian på innbyrdes oppgjør, så armeneren må spille 1,5 poeng bedre enn inderen for å gå forbi.

Kramnik ligger et halvt poeng bak Aronian igjen, så den tidligere VM-vinneren fra India har i praksis 1,5 poeng til gode på begge konkurrentene.

Det kan regnes som en bunnsolid ledelse i sjakk.

– Nå ligger dette i Anands hender, skriver Marc Crowther, redaktør i nettstedet The Week In Chess, på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Stormesteren Harikrishna skriver at det snart er klart for revansjeoppgjør mellom Carlsen og Anand:

Laster Twitter-innhold

PS: VM-kvaliken er selvfølgelig langt fra avgjort. I fjorårets turnering snudde det meste i de aller siste rundene, da favorittene spilte overraskende svakt.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal