Hopp til innhold

Verdensmester Carlsens beskjed til Norge: – Tusen takk!

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (22) takker det norske folk for støtten gjennom reisen til verdensmestertittelen.

Parti 10 endte med remis. Det holdt for Magnus Carlsen og han vant sjakk-VM.

SE VIDEO: Her er det historiske øyeblikket hvor Magnus Carlsen blir verdensmester i sjakk.

Agdestein

Carlsen-manager Espen Agdestein kan slippe jubelen løs etter at 22-åringen har blitt verdensmester.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Tusen takk, jeg gleder meg til å komme hjem, sier Carlsen med blikket inn i NRKs kamera.

– Jeg synes det er kjempeartig, svarer han på spørsmål om hva han synes om den voldsomme sjakkfeberen i Norge.

Da var det fullt kaos rundt den nybakte verdensmesteren. Pressen flokket seg rundt og presset seg frem for å få to ord med 22-åringen.

– Det her har generelt vært en kjempeopplevelse, gliser Carlsen til NRK.no.

Hyllet motstanderen

Kun noen minutter tidligere hadde duelleantene stilt til pressekonferanse.

– Jeg vil bare gratulere ham. All ære til ham, sa Anand til pressen i Chennai.

Nordmannen avgjorde VM-kampen på rekordtid. Ikke siden Emanuel Lasker forsvarte tittelen i 1910, har noen klart å ta verdensmestertittelen etter ti partier.

– Det føles godt. Det har vært tøft her og under kandidaturneringen i London, sa Carlsen, som benyttet anledningen til å skryte av Anand.

– Jeg er beæret over å ha spilt mot ham. Han er en av de største. Jeg håper han kommer tilbake til kandidatturneringen, og viser til kvalifiseringen til neste års VM-duell.

Senere beklaget han seieren til det indiske folk, som måtte se helten Anand miste tronen til 22-åringen.

– Jeg vil takke India, og beklage at kampen endte slik den gjorde, sa Carlsen.

  • Se det historiske øyeblikket der Magnus Carlsen blir verdensmester i videovinduet over artikkelen!

Anand kjempet

Carlsen og Anand havnet i en intensiv innspurt, som endte med
at begge byttet til seg ny dronning samtidig. Anand hadde én hest igjen, men til gjengeld hadde Carlsen tre bønder.

Kun noen trekk senere var begge dronningene ute, og brettet ble blottet for brikker. Dermed var det ingen annen utvei enn remis (uavgjort).

Utgangspunktet for fredagens tiende parti var krystallklart: Med remis eller seier var Magnus Carlsen verdensmester.

I tidligere VM-kamper har man ofte sett en rask remis når kampen i praksis er avgjort, og Magnus Carlsen la også opp til remis ved å åpne trygt med hvite brikker.

Anand nektet imidlertid å gi opp, og inderen kjempet lenge for å finne åpningene.

Takket nei til remishint

Men til tross for å ha verdensmesterpresset over seg, var Carlsen aldri i en truet stilling. 22-åringen valgte faktisk å unngå trekkgjentakelse da han hadde sjansen til å sikre remis etter en drøy times spill.

– Jeg er litt småforundret over at han ikke fulgte opp hintet. Jeg hadde håpet at han i hvert fall sjekket om Anand ville gå for remis. Men det gjorde han ikke, sa Carlsen-manager Espen Agdestein til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

Viswanathan Anand (t.v.) gikk for seieren fra start av, men Magnus Carlsen hadde ingen problemer med å holde unna.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tror Anand bløffet

Ved tre trekkgjentakelser hadde nemlig Carlsen vært garantert en rask remis, noe som ville vært nok til å sikre det siste halve poenget han trengte for å bli verdensmester. I stedet valgte nordmannen å kjøre sitt eget løp.

– Jeg tror Magnus gjennomskuet bløffen til Anand her. Anand så at kongetrekket ikke var optimalt, og jeg tror ikke han hadde gjentatt trekket igjen, hvis Magnus hadde gått på bløffen, sa internasjonal stormester Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Johannessen og flere sjakkeksperter trodde på forhånd at partiet ville være raskt ferdig, men Carlsen og Anand fortsatte å kjempe om seieren.

– Typisk Magnus

Carlsen sikret seg etter hvert et betydelig overtak, ifølge analysekalkulatoren, men nordmannen rotet bort mye av forspranget ved å være for aggressiv med E2-bonden i det 30. trekket.

– Magnus kunne avgjort spillet der, så vi er litt overrasket over at han ikke flyttet hesten i stedet. Men han skaffet seg et overtak igjen, og det er typisk Magnus å gå for seieren, sa VM-kommentator Lawrence Trent til NRK.no.

Etter nesten fem timers spill var altså klart: En intensiv sluttduell endte med remis.

– Jeg hadde aldri trodd at denne kampen skulle vare så lenge, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae i studio.

Carlsen er dermed den første vestlige verdensmesteren i sjakk siden 1972, da amerikaneren Bobby Fischer erobret tronen fra Sovjetunionen og Boris Spasskij.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal