Carlsen kan glemme ny trippel på Idrettsgallaen

Magnus Carlsen ble kongen av Idrettsgallaen med tre priser i 2014, men under vinterens utgave kan det bli maks to turer opp på scenen når «åpen klasse» fjernes.

Magnus Carlsen med trofeet etter sin tredje VM-seier.

MESTEREN: Magnus Carlsen med beviset på at han er verdens beste sjakkspiller også i 2016.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Klassene er lagt om og «åpen klasse» er tatt bort, bekrefter Halvor Lea, som er jurykonsulent for Idrettsgallaen, foran den 15. utgaven av den populære gallaen.

Det er dårlig nytt for den ferske verdensmesteren Magnus Carlsen - dersom han bryr seg om prisutdelingen i Hamar OL-Amfi 7. januar.

26-åringen blir heller ikke i år nominert til for eksempel «årets mannlige utøver» siden Norges Sjakkforbund ikke er medlem av NIF.

– En stor idrettsmann

Vibeke Ekeland Grønn er visepresident i Norges Sjakkforbund. Hun mener det er synd «åpen klasse» forsvinner siden Carlsen naturlig nok ville vært en av favorittene.

– Magnus Carlsen fortjener alle prisene han kan få. For oss er han en av de aller største vi har i Norge. Han er en god ambassadør for sjakken og en stor idrettsmann uansett hvilke priser han vinner, sier Grønn til NRK.

Suzann Pettersen og Magnus Carlsen vant utøvernes pris. Reporter Marius Skjelbæk intervjuer dem her på svensk, etter oppfordring fra en seer. Send utfordringer og innspill ved å bruke emneord #nrksport i sosiale medier eller nettpraten på NRK.no/idrettsgalla.

– Tror du han hadde vunnet «åpen klasse»?

– Han kunne vunnet, men Magnus Carlsen klarer seg fint uansett, svarer Grønn og smiler.

Carlsen var nominert i kategorien «årets navn» flere ganger uten å vinne før han på gallaen i 2014 gjorde storeslem med trippelen «årets navn», «åpen klasse» og «utøvernes pris» (delt med Suzann Pettersen).

Fjerner tre klasser

Også i 2015 gikk sjakkmesteren til topps i «åpen klasse». Nå fjernes denne og to andre klasser blant annet for å gjøre Idrettsgallaen mer effektiv.

– Det er en totalvurdering med to hovedbegrunnelser. Den ene er behovet for å redusere antall klasser (og lengden på gallaen). Den andre at «åpen klasse» innimellom har vært kritisert av ulike idretter for å være en B-klasse. Styret for Idrettsgallaen og juryen har ment at den har vist et større mangfold i toppidretten. Nå blir «årets kvinnelige utøver» og «årets mannlige utøver» noe utvidet og forsterket, forklarer Halvor Lea.

– I tillegg til å ta bort «åpen klasse», blir det kun èn lagklasse - «årets lag» - som blir forsterket mens årets teamprestasjon og årets lagspiller blir tatt ut. Lagspillere vil i spesielle tilfeller kunne nomineres i «årets kvinnelige utøver» og «årets mannlige utøver», fortsetter han.

Suzann Pettersen og Magnus Carlsen vant utøvernes pris. Reporter Marius Skjelbæk intervjuer dem her på svensk, etter oppfordring fra en seer. Send utfordringer og innspill ved å bruke emneord #nrksport i sosiale medier eller nettpraten på NRK.no/idrettsgalla.

Siste nytt

 • Tre nye nordmenn TDF-klare

  Sykkellaget UAE Team Emirates bekreftet i dag sitt Tour de France-lag på Twitter. Der er som ventet Alexander Kristoff, men han får også med seg to andre nordmenn. Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen er også tatt ut til å kjøre treukersrittet.

  AFP_1F97YQ
  Foto: DIRK WAEM / AFP
 • Åpner disiplinærsak mot Kamerun

  FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun i kjølvannet av 0-3-tapet mot England i åttedelsfinalen i VM. Det internasjonale fotballforbundet skal nå undersøke om VM-laget brøt regelverket og om de kan straffes for usportslig opptreden.

  France England Cameroon WWCup Soccer
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Slik blir cupkvartfinalene

  Kvartfinalene i cupen ble akkurat trukket på NRK. De spilles slik:

  KFUM Oslo–Odd, Ranheim–Fram Larvik, Mjøndalen–Haugesund og Aalesund–Viking.

  Cupkamp mellom Viking og Stabæk.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal