Sjakk-Carlsen ikke nominert til Årets mannlige idrettsutøver

Det største samtaleemnet før årets Idrettsgalla-nominasjoner ble offentliggjort, var om sjakkverdensmester Magnus Carlsen (23) ville bli nominert til årets mannlige idrettsutøver. Det ble han ikke.

Idrettsgallaen 2009

FIKK SPESIALPRIS: Magnus Carlsen mottok Idrettsgallaens spesialpris i 2009. Den ferske sjakkverdensmesteren er imidlertid ikke nominert til den gjeve prisen 'Årets Mannlige utøver' i år.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

 • Saken oppdateres med reaksjoner!

Den ferske sjakk-verdensmesteren er nominert i kategoriene «Årets navn» og «Åpen klasse» - men altså ikke i kategorien der Norges fremste idrettsutøvere på herresiden kjemper om heder og ære.

– Carlsen er ikke en del av norsk idrett. Han er en fantastisk utøver, og bedriver noe som grenser opp mot idrett, men foreløpig er han ikke en del av norsk idrett. Derfor ble det sånn, forklarer Idrettsgallaens juryformann Tore Øvrebø overfor NRK.no.

Tore Øvrebø

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er juryformann for Idrettsgallaen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

De nominerte til «Årets Mannlige idrettsutøver» er Anders Bardal (hopp), Emil Hegle Svendsen (skiskyting), Torstein Horgmo (snøbrett), Aksel Lund Svindal (alpint) og Petter Northug (langrenn).

– Jeg synes det er litt synd, men jeg registrerer at han er nominert i to andre kategorier. Det er jeg fornøyd med. Jeg liker det ikke, men jeg forstår hvorfor det blir som det blir, sier president i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, til NRK.no.

 • Se alle nominasjonene lenger ned i artikkelen!

– Utfordring at sjakk ikke er NIF-medlem

Idrettsgallaens jury begrunner Carlsen-vrakingen med at sjakk enn så lenge ikke er en del av det organiserte idretts-Norge.

– Det er en utfordring at Sjakkforbundet ikke er medlem av NIF, men som ved tidligere anledninger, når utøvere er i skjæringspunktet mellom å være idrett eller ikke, har juryen også nominert Magnus Carlsen i «Åpen klasse». Denne klassen har noe videre kriterier, og gir juryen anledning til å vurdere Carlsen sammen med andre prestasjoner på høyt nivå i denne klassen, heter det i juryens begrunnelse.

Juryformann Tore Øvebrø utdyper begrunnelsen overfor NRK.no slik:

– Han er nominert i åpen klasse fordi den kategorien gir den videste definisjonen på hvilke aktiviteter som kan nomineres til en Idrettsgalla-pris. De andre prisene har et smalere definisjonsområde og er sterkere knyttet opp mot tradisjonell idrett, sier Øvrebø.

Det har lenge vært diskutert om Carlsen ville bli Idrettsgalla-nominert eller ikke. For selv om alle er enige om at Magnus Carlsens prestasjon i sjakk-VM var enestående, hersker det fortsatt tvil - i hvert fall på papiret - hvorvidt sjakk er idrett eller ikke.

Norges Sjakkforbund er enn så lenge ikke medlem av Norges Idrettsforbund, selv om partene nylig møttes for å diskutere et samarbeid.

I 2009 fikk Magnus Carlsen en spesialutarbeidet tilleggspris under Idrettsgallaen det året. Sjakkesset har også vært nominert i kategorien «Årets navn» tidligere.

– Det er en viss uenighet i Norge hvorvidt sjakk er idrett eller ikke, og den debatten er jo ikke ferdig. Jeg forstår hvorfor juryen gjør som de gjør, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til NRK.no.

– Juryens hovedprinsipp er at vi ikke diskuterer kandidater, men at nominasjonene taler for seg. Det gjør de også i år. Men ettersom det har vært spesielt fokus på idrettsgallaen og Magnus Carlsens prestasjoner i VM i sjakk, vil vi gjøre et lite unntak i år. Juryens utgangspunkt er at idrettsgallaen utgår fra Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF), og at det er prestasjoner av særforbundenes idrettsutøvere som skal verdsettes, heter det i Idrettsgalla-juryens begrunnelse.

Juryformann Øvrebø innrømmer at Magnus Carlsen var et hett tema under nominasjonsprosessen til juryen.

– Ikke bare Carlsen, det var nesten ingen utøvere som fikk «top score» hos alle, sier han.

VIDEO: Se intervju med juryformann Tore Øvrebø om Carlsen

Juryfornamm for idrettgallaen, Tore Øvrebø forklarer hvorfor sjakkverdensmester Magnus Carlsen ikke er nominert til årets mannlige idrettsutøver. Se intervjuet her.

Idrettsgallaens juryleder Tore Øvrebø forklarer hvorfor Magnus Carlsen ikke ble nominert til "Årets mannlige utøver" på Idrettsgallaen.

Utøverne mener Carlsen er idrettsutøver

Magnus Carlsen

ENORM PRESTASJON: Magnus Carlsen med beviset på at han er nybakt verdensmester i sjakk. Carlsen slo indiske Vishy Anand i sjakk-VM i november.

Foto: BABU / Reuters

Flere idrettsutøvere NRK har vært i kontakt med har stilt seg svært kritisk til den eventuelle utelatelsen av Carlsen fra en av Idrettsgallaens gjeveste priser.

Rallyfører Petter Solberg vant fire priser under gallaen i 2004, og fikk Idrettsgallaens regler omgjort etter sin VM-tittel i rally i 2003. Heller ikke bilsportforbundet er nemlig underlagt Norges Idrettsforbund.

– For meg er det helt tullete dersom Carlsen ikke blir nominert til Idrettsgallaen, uttalte Solberg til NRK.no før nominasjonene ble kjent.

NRK snakket også med en rekke idrettsutøvere om sjakk kan kalles idrett eller ikke. Med noen svært få unntak svarte alle et klart «ja».

– Ja, det er idrett. Det kreves ekstremt mye trening for å bli god i sjakk, og det kreves ekstreme mengder strategi-trening for eksempel. Bare fordi man ikke blir sliten i pusten, betyr ikke at det ikke klassifiserer til idrett. Det er mange idretter som er langt mer strategisk enn slitsomt, uttalte friidrettsutøver Ingvill Måkestad Bovim.

– Det er ikke fysisk, men det er jo veldig mye mentalt. Han jobber mye med seg selv, og det er mange timer du sitter der. Jeg synes man skal kalle det idrett selv om han ikke beveger seg mye, sier håndballspiller Camilla Herrem.

Sjakkpresident Aulin-Jansson understreker hvor vanskelig det er å definere hva idrett egentlig er.

– Det å definere idrett er ikke noen enkel sak. Jeg forstår godt at det kan virke litt rart, men samtidig - når man ikke har en 100 prosent definisjon på hva idrett er, skjønner jeg at folk har forskjellig oppfatning av det, sier Aulin-Jansson.

Carlsen skal dele ut pris

Tirsdag ble det også kjent at Magnus Carlsen skal dele ut én av prisene under årets galla. Det samme skal løperlegenden og London-OL-sjef Sebastian Coe.

Idrettsgallaen arrangeres i Oslo Spektrum 4. januar. Arrangementet sendes på NRK1. Programleder er Anne Rimmen.

Her er nominasjonene:

Årets kvinnelige idrettsutøver:

Tora Berger (skiskyting)
Marit Bjørgen (langrenn)
Therese Johaug (langrenn)
Suzann Pettersen (golf)
Tiril Sjåstad Christiansen (freestyle)

Årets mannlige idrettsutøver:

Anders Bardal (hopp)
Emil Hegle Svendsen (skiskyting)
Torstein Horgmo (snowboard)
Aksel Lund Svindal (alpint)
Petter Northug jr. (langrenn)

Årets lagspiller:

Caroline Graham Hansen (fotball)
Mats Zuccarello-Aasen (ishockey)

Årets lag:

Dobbeltsculler lettvekt, roing (Are Strandli/Kristoffer Brun)
Dobbeltsculler tungvekt, roing (Kjetil Borch/Nils Jakob Skulstad Hoff)
Fotballandslaget, kvinner

Årets Gjennombrudd:

Tiril Sjåstad Christansen (freestyle)
Caroline Graham Hansen (fotball)
Henrik Kristoffersen (alpint)
Are Strandli og Kristoffer Brun (roing)

Årets kvinnelige funksjonshemmede idrettsutøver:

Mariann Vestbøstad Marthinsen (langrenn)
Sarah Louise Rung (svømming)
Birgit Skarstein (roing)

Årets mannlige funksjonshemmede idrettsutøver:

Vegard Dahle (langrenn)
Nils-Erik Ulset (skiskyting)
Tommy Urhaug (bordtennis)

Årets trener:

Johan Flodin (roing)
Egil Gjelland (skiskyting)
Egil Kristiansen (langrenn)
Even Pellerud (fotball)

Årets navn:

Tora Berger (skiskyting)
Marit Bjørgen (langrenn)
Magnus Carlsen (sjakk)
Kjetil Borch og Nils Jakob Hoff (dobbeltsculler tungvekt, roing)
Therese Johaug (langrenn)
Petter Northug jr. (langrenn)
Suzann Pettersen (golf)
Emil Hegle Svendsen (skiskyting)
Aksel Lund Svindal (alpint)
Mats Zuccarello-Aasen (ishockey)
(Det vil bli presentert ytterligere to kandidater senere)

Åpen klasse:

Ole-Kristian Bryhn (skyting)
Magnus Carlsen (sjakk)
Magnus Midtbø (klatring)
Thea Therese Vingmark Næss (kickboxing)
Sigrid Rykhus (Telemark)

Årets forbilde og Årets hederspris har ingen nominerte, og tildeles av hovedjuryen via begrunnelse lest opp på idrettsgallaen. Utøvernes pris organiseres av utøverne selv, uavhengig av hovedjuryen. Årets ildsjel har egen jury.

Hovedjuryen består av: Tore Øvrebø (juryleder), Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Jan-Erik Aalbu, Kjetil André Aamodt og Dag Vidar Hanstad.

Siste nytt

 • Lumanza ferdig i Stabæk

  Midtbanespilleren Tortol Lumanza forlater Stabæk etter nedrykket fra Eliteserien.

  1. divisjonsklubben opplyser mandag på sine nettsider at det er enighet med spilleren om å avslutte samarbeidet.

  Kontrakten er dermed terminert med øyeblikkelig virkning. Videre heter det at partene har kommet til enighet om at dette er den beste løsningen nå.

  Lumanza kom til Bekkestua-klubben første gang i 2017. Året etter gikk ferden videre til tyrkiske Osmanlispor, før det ble comeback i Stabæk i 2019. (NTB)

  Eliteserien fotball, menn (16. Runde): Stabæk - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Ruben Gabrielsen klar for MLS-klubb

  Den norske fotballprofilen Ruben Gabrielsen har signert en toårskontrakt med den amerikanske klubben Austin FC, bekrefter klubben.

  I avtalen Gabrielsen har inngått ligger det også en opsjon på at nordmannen kan bli værende i Major League Soccer-klubben i ytterligere en sesong.

  Forsvarsspilleren har de siste sesongene tilhørt den franske fotballklubben Toulouse. Nylig ble det kjent at kontrakten hans der var terminert.

  Gabrielsen var på lån i FC København i fjor høst. (NTB)

  Trening med landslaget i fotball
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Dortmund bekrefter muskelskade for Haaland

  Erling Braut Haaland pådro seg en muskelskade mot Hoffenheim lørdag. Hvor lenge superspissen er uaktuell for spill, er foreløpig ikke klarlagt.

  Haaland brukte kun seks minutter på å score mot Hoffenheim. Det var hans 80. mål for Dortmund siden han kom til klubben i desember 2019. Etter en drøy time forlot han banen.

  Mandag bekrefter Borussia Dortmund at måltyven har pådratt seg en muskelskade. Han var gjennom medisinske undersøkelser både søndag og mandag.

  – Haaland lider av muskelproblemer, som krever behandling og ytterligere undersøkelser i løpet av de kommende dagene, opplyser Dortmund på sin hjemmeside.

  Det er tredje gang denne sesongen Haaland blir tvunget til å ta en pause med skadeproblemer. Han gikk glipp av tre kamper i september og oktober i fjor på grunn av hoftetrøbbel og ytterligere syv kamper fra slutten av oktober til slutten av november.

  Dortmund vet ikke hvor lenge det vil gå denne gangen før nordmannen er klar for spill igjen.

  – Vi håper at Erling er frisk så snart som mulig og kan fortsette med å gjøre det han elsker mest – å score mål for Dortmund, skriver klubben. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Michael Probst / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal