Hopp til innhold

Carlsen tok sitt 50. parti uten tap: – Nå dominerer han fullstendig

Magnus Carlsen avsluttet Shamkir Chess med en ny imponerende seier. Verdensmesteren hadde allerede sikret sammenlagtseieren i turneringen.

Magnus Carlsen

FORTSETTER STORSPILLET: Magnus Carlsen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Dette er Magnus på sitt gamle. Han leverer et nytt kjempeparti, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Verdensmesteren står nå med 50 partier på rad uten tap etter tirsdagens avsluttende parti mot Aleksander Gristsjuk.

Etter 39 trekk var det over. Gristsjuk havnet etter hvert i tidstrøbbel og ga opp.

– Magnus spilte fantastisk bra i dag, sa den russiske sjakkstjernen etter at partiet var over.

Laster Twitter-innhold

Mer aggressiv

Også søndagens kamp mot Anish Giro og mandagens seier over Sergej Karjakin imponerte sjakkpublikum.

På kun 39 trekk beseiret Carlsen Karjakin i den åttende runden i Shamkir Chess. Med det sikret han også turneringsseieren - med en runde igjen å spille. Søndag brukte han 38 trekk.

Torstein Bae mener mye av suksessen skyldes at Magnus Carlsen har blitt en mer aggressiv spiller.

– Han dominerer fullstendig og gjennomfører en av sine aller fremste turneringer. Hans beste turnering var i Nanjing i 2009. Nå dominerer han fullstendig igjen, påpeker Bae.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Carlsen tok til slutt sju av ni mulige poeng i årets Shamkir Chess og vant turneringen for fjerde gang av fire mulige. Han seiret også i 2014, 2015 og 2017.

– Helt ærlig - de siste par dagene har vært virkelig moro, sa en fornøyd Magnus Carlsen om turneringen mandag.

Allerede 20. april går verdensmesteren løs på sin neste oppgave, Grenke-turneringen i Tyskland.

Jakter magisk grense

Carlsen har lenge jaktet det som har vært en magisk grense i sjakkverdenen på 2900 ratingpoeng. Ingen har noensinne passert den poengsummen tidligere.

Russeren Garry Kasparov var i sin tid den første til å passere 2800 ratingpoeng, og Magnus Carlsen er så langt den eneste som virkelig har vært i nærheten av å passere neste milepæl, altså 2900 poeng.

Det virker stadig mer som et oppnåelig mål for nordmannen.

Før møtet med Aleksander Gristsjuk tirsdag var Carlsen oppe i 2856,8 poeng på rankingen. Etter seieren står han med 2860,8 ratingpoeng.

Bakgrunn: Pilen pekte nedover, men nå tror eksperten at Carlsen prøver å bli historisk

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har vunnet Shamkir Chess fire ganger.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

3Ry212LE9OE

Mener Graham Hansen bør vinne Gullballen etter finalebragd: – Tallene taler for seg selv

Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen kunne juble for mesterligatriumf etter å ha slått Lyon 2–0. Nå mener eksperter at sistnevnte bør vinne gullballen.

Siste nytt

 • PSG cupmester for 15. gang

  Paris Saint-Germain er etter to år fransk cupmester i fotball igjen. Tittelen ble sikret med 2-1 over Lyon i finalen lørdag.

  PSG kunne på finalearenaen i Lille juble for sin 15. cuptittel. Marseille er nærmest med sine ti. PSG fikk også tatt cuptrofeet tilbake etter at Nantes og Toulouse vant de to siste årene.

  Ousmane Dembélé og Fabián Ruiz sørget for 2-0-ledelse til pause. Selv om Jake O'Brien reduserte ti minutter etter hvilen, kunne PSG til slutt juble. PSG vant også ligaen denne sesongen med ni poeng ned til Monaco.

  Superstjernen Kylian Mbappé spilte lørdag sin siste kamp for PSG etter som kontrakten utløper 30. juni. Spissen er sterkt ryktet til Real Madrid.

  Ci3ukuYs-sw
  Foto: AP
 • Leverkusen sikret sesongens andre trofé – vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen

  Xabi Alonsos menn fikk revansj etter det sure tapet i europaligafinalen da Leverkusen vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen lørdag kveld.

  Onsdag gikk Leverkusen på sesongens første tap. Det skjedde parodisk nok i sesongens nest siste tap og finalen i europaligaen. Før det sto de med 51. strake seire. Det sikret dem også klubbhistoriens første tittel i Bundesliga.

  Lørdagens seier over Kaiserslautern kronet dermed sesongen med deres andre trofé. Sist de vant den tyske cupen var helt tilbake i 1992/93-sesongen.

  ECe9rMy5mqc
  Foto: AP
 • Henrik Ingebrigtsen langt bak i siste løp før EM-uttaket

  Henrik Ingebrigtsen løp inn tiden 13.26,92 under et stevne i Brussel lørdag kveld. EM-kravet ligger på 13.20,00, men Ingebrigtsen er formelt kvalifisert da han har løpt innenfor kravet i kvalifiseringsperioden.

  Forbundet vekter imidlertid resultater fra 2024 tyngre, og Ingebrigtsen kjemper mot flere andre løpere om en plass på EM-laget.

  Han ble tidlig løpt fra hovedfeltet i Brussel, og kom til slutt inn på en 14.-plass. Franskmannen Yann Schrub vant løpet på tiden 13.04,20.

  Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er selvskrevne på 5000-meterlaget under EM i Roma som sendes på NRK fra 7. til 12. juni. Norge har allerede fire utøvere som er kvalifisert, men det er kun to ledige plasser igjen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal