Carlsens manager: – Dette er veldig uheldig

Det er full forvirring rundt Magnus Carlsens VM-kamp mot Viswanathan Anand i Sotsji. Nå vil team Carlsen gjøre nye forsøk på å endre opplegget.

Espen Agdestein

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, beskriver situasjonen rundt VM-kampen som usikker. Her er Agdestein under sjakk-OL i Tromsø.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Tidligere torsdag ble det kjent at team Carlsen har søkt om å utsette VM-kampen i november.

Søknaden er allerede avslått av Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), ifølge Dagbladet som først omtalte saken.

Men team Carlsen gir seg ikke. De er langt fra fornøyde med opplegget rundt kampen som i utgangspunktet skal spilles 7. november.

– Det er flere forhold som gjør at vi ønsker å utsette kampen. Det er mye usikkerhet rundt den og det er ingen god løsning å spille i Sotsji i november, sier Magnus Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no torsdag ettermiddag.

Han bekrefter at de har sendt et brev til FIDE med ønske om en utsettelse.

Kan nekte å signere kontrakten

Ifølge Agdestein er den spente politiske situasjonen i Ukraina en av grunnene til ønsket, men det er ikke alt.

Magnus Carlsen ser til venstre vekk fra brettet mens han spiller sjakk

Magnus Carlsen, her fra OL i Tromsø, ønsker ikke å spille VM-kampen mot Viswanathan Anand i Sotsji 7. november slik som oppsatt.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Det er mye usikkerhet rundt selve arrangementet også, sier Agdestein.

Ifølge Carlsen-manageren dreier mye av usikkerheten seg om selskapet som har kjøpt VM-kampen og står som arrangør. Magnus Carlsen og hans team aner svært lite om selskapet.

– FIDE vil ikke en gang si hvem som eier det, forteller Agdestein.

Team Carlsen skal bruke fredagen på å finne ut hva de nå gjør videre. De har fremdeles ikke signert kontrakten som kreves for å spille VM-kampen.

– Er det et alternativ at dere ikke signerer?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Nå vil vi se nærmere på hvordan vi kan diskutere dette med partene videre for å få til en bedre løsning.

Det russiske sjakkforbundet er ifølge Agdestein også en part her siden de skal være med å arrangere VM-kampen.

Vil ha forutsigbarhet

Det er bare litt over to måneder til VM-kampen angivelig skal spilles. To måneder før fjorårets VM-kamp i indiske Chennai var alt klappet og klart.

Agdestein liker svært dårlig situasjonen som har oppstått rundt årets VM-kamp.

– Det er veldig uheldig å ha en så uavklart situasjon. Forutsigbarhet er viktig, sier han.

– Ikke et politisk spørsmål

Det har vært mye usikkerhet rundt VM-kampen de siste månedene.

Magnus Carlsen håpet i det lengste at valget av ny sjakkpresident skulle bedre situasjonen, men til verdensmesterens fortvilelsetapte hans favoritt, Garry Kasparov, valget mot den sittende og kontroversielle presidenten Kirsan Iljumzjinov.

Et av Kasparovs valgkampløfter var å flytte VM-kampen vekk fra Sotsji. Iljumzjinov er på sin side en god venn av Russlands president Vladimir Putin og har hele tiden ønsket en kamp i Sotsji velkommen.

Tidligere torsdag omtalte FIDE-presidenten avslaget på Carlsens søknad slik, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass:

– Jeg fikk et brev fra Carlsens manager der det var snakk om å flytte matchen. Jeg vil understreke at det ikke var snakk om å bytte sted, bare om å forandre datoen. Derfor mener jeg dette ikke er et politisk spørsmål.

Siste nytt

 • God Ødegaard i viktig seier

  Martin Ødegaard hadde en fot med i spillet da Real Sociedad greide å bryte ned et defensivt solid Valladolid-lag og sikre 1-0-seier i La Liga.

  Nordmannen var involvert i mye, spesielt i 2. omgang.

  Målscorer var imidlertid Adnan Januzaj. Den tidligere Manchester United-spillerens nikk fra kort hold var ustoppelig for keeper Jordi Masip.

  Seieren fører Real Sociedad opp til 3.-plass før resten av helgens serierunde spilles, med like mange poeng som Atlético Madrid og Sevilla på plassene bak. Fram til Barcelona og Real Madrid er det henholdsvis 12 og 10 poeng.

  Martin Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Kvinnenes Big Air avlyst

  Kvinnenes Big Air-renn, som skulle sendes kl 13 lørdag, er blitt avlyst på grunn av vanskelige værforhold, opplyser arrangøren. Mennenes renn kl 20 lørdag kveld skal imidlertid etter planen gå som planlagt, blir det sagt.

 • Disse hopper lagkonkurransen

  Landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut Daniel-André Tande, Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann André Forfang til lørdagens lagkonkurranse i Lahti. Tande ble nummer tre i fredagens individuelle renn, kun slått av Stefan Kraft og Karl Geiger.

  Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Lahti Ski Games 2020
  Foto: Lehtikuva / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal