Hopp til innhold

Carlsens manager: – Dette er veldig uheldig

Det er full forvirring rundt Magnus Carlsens VM-kamp mot Viswanathan Anand i Sotsji. Nå vil team Carlsen gjøre nye forsøk på å endre opplegget.

Espen Agdestein

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, beskriver situasjonen rundt VM-kampen som usikker. Her er Agdestein under sjakk-OL i Tromsø.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Tidligere torsdag ble det kjent at team Carlsen har søkt om å utsette VM-kampen i november.

Søknaden er allerede avslått av Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), ifølge Dagbladet som først omtalte saken.

Men team Carlsen gir seg ikke. De er langt fra fornøyde med opplegget rundt kampen som i utgangspunktet skal spilles 7. november.

– Det er flere forhold som gjør at vi ønsker å utsette kampen. Det er mye usikkerhet rundt den og det er ingen god løsning å spille i Sotsji i november, sier Magnus Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no torsdag ettermiddag.

Han bekrefter at de har sendt et brev til FIDE med ønske om en utsettelse.

Kan nekte å signere kontrakten

Ifølge Agdestein er den spente politiske situasjonen i Ukraina en av grunnene til ønsket, men det er ikke alt.

Magnus Carlsen ser til venstre vekk fra brettet mens han spiller sjakk

Magnus Carlsen, her fra OL i Tromsø, ønsker ikke å spille VM-kampen mot Viswanathan Anand i Sotsji 7. november slik som oppsatt.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Det er mye usikkerhet rundt selve arrangementet også, sier Agdestein.

Ifølge Carlsen-manageren dreier mye av usikkerheten seg om selskapet som har kjøpt VM-kampen og står som arrangør. Magnus Carlsen og hans team aner svært lite om selskapet.

– FIDE vil ikke en gang si hvem som eier det, forteller Agdestein.

Team Carlsen skal bruke fredagen på å finne ut hva de nå gjør videre. De har fremdeles ikke signert kontrakten som kreves for å spille VM-kampen.

– Er det et alternativ at dere ikke signerer?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Nå vil vi se nærmere på hvordan vi kan diskutere dette med partene videre for å få til en bedre løsning.

Det russiske sjakkforbundet er ifølge Agdestein også en part her siden de skal være med å arrangere VM-kampen.

Vil ha forutsigbarhet

Det er bare litt over to måneder til VM-kampen angivelig skal spilles. To måneder før fjorårets VM-kamp i indiske Chennai var alt klappet og klart.

Agdestein liker svært dårlig situasjonen som har oppstått rundt årets VM-kamp.

– Det er veldig uheldig å ha en så uavklart situasjon. Forutsigbarhet er viktig, sier han.

– Ikke et politisk spørsmål

Det har vært mye usikkerhet rundt VM-kampen de siste månedene.

Magnus Carlsen håpet i det lengste at valget av ny sjakkpresident skulle bedre situasjonen, men til verdensmesterens fortvilelsetapte hans favoritt, Garry Kasparov, valget mot den sittende og kontroversielle presidenten Kirsan Iljumzjinov.

Et av Kasparovs valgkampløfter var å flytte VM-kampen vekk fra Sotsji. Iljumzjinov er på sin side en god venn av Russlands president Vladimir Putin og har hele tiden ønsket en kamp i Sotsji velkommen.

Tidligere torsdag omtalte FIDE-presidenten avslaget på Carlsens søknad slik, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass:

– Jeg fikk et brev fra Carlsens manager der det var snakk om å flytte matchen. Jeg vil understreke at det ikke var snakk om å bytte sted, bare om å forandre datoen. Derfor mener jeg dette ikke er et politisk spørsmål.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal