Hopp til innhold

Kasparov: – Jeg gir sjakken ti mill! Iljumzjinov: – Dere får 20 mill av meg!

OSLO/TROMSØ (NRK.no): Kampen om å bli ny sjakkpresident ble mandag ettermiddag rene budrunden.

Kasparov og Kirsan

Avstemningen på ny sjakkpresident har startet. Det blir enten sjakklegenden Garry Kasparov (t.v.), eller den sittende presidenten Kirsan Iljumzjinov.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg hører denne businessmannen fra USA skal gi ti millioner i morgen. Derfor, ikke i morgen, men i dag, garanterer jeg 20 millioner dollar til FIDE!

Slik lød Kirsan Iljumzjinovs begeistrede appell under presidentvalget til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) mandag ettermiddag.

Til tordnende applaus og forbløffede latterutbrudd trumfet han valgløftene til sin motkandidat Garry Kasparov.

Noen minutter tidligere hadde legendariske Kasparov lovet sporten ti millioner fra sin amerikanske sponsor dersom han blir valgt.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Lo og klappet

Dermed ble det en slags budrunde i det største auditoriet på Universitetet i Tromsø, som huser mandagens valg.

Presidenten fortsatte å love penger til både afrikanske forbund og - faktisk - Kasparovs eget sjakkfond.

Delegatene i salen trodde nesten ikke sine egne ører. Flere lo og klappet om hverandre.

– Politikk - hva skal man si? utbrøt en afrikansk delegat rett ved NRK.nos reporter.

Garry Kasparov

Garry Kasparov mener Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) ikke henger med i tiden, og at han er mannen som kan skape en ny giv. Her er han under mandagens presidentvalg.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Amper stemning

Den inbitte presidentkampen avgjør hvem som skal få ansvar for å legge til rette for Magnus Carlsen de neste fire årene.

Sjakklegenden Garry Kasparov kjemper mot den sittende presidenten Kirsan Iljumzjinov, som har styrt forbundet i 19 år.

Både Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein har gjentatte ganger uttalt at de ønsker en ny president. De mener Garry Kasparov kan åpne det vestlige markedet for sjakk, noe Iljumzjinov i stor grad har mislyktes med de siste 19 årene. Presidenten fra den lille russiske republikken Kalmykia har sin styrke i kontaker mot Russland og Østen.

Valglokalet åpnet klokken ni mandag morgen, og hele dagen har det vært amper stemning mellom de to leirene. Det har blitt ropt og skreket mellom salen og ordstyrerne, og Kasparov og staben hans har rettet kraftige og konkrete korrupsjonsanklager mot Iljumzjinovs regime.

Elfenbenskystens delegat, Essis Essoh, forlot blant annet valglokalet i protest etter han ble nektet å stille kritiske spørsmål.

– Ekstremt nervøs

Før kandidatenen startet å by over hverandre, fortalte Kasparov at han var preget av stundens alvor.

– Jeg er ekstremt nervøs i dag. Jeg har utkjempet mange viktige kamper ved brettet, men denne er helt annerledes. Det er ikke 64 ruter, men 174, sa den tidligere verdensmesteren med henvisning til de 174 medlemslandene som skal stemme.

Etter at Kasparov hadde brukt store deler av sin taletid på å skryte av «Garry Kasparov Chess Foundation», stjal presidenten showet der også.

– Nå har alle fått vite om makten til «Kasparov Chess Foundation». Allerede i 2003 sponset jeg Kasparov. Nå vil jeg også vil være sponsor for dette fondet - jeg setter over 100.000 euro i dag, sa Iljumzjinov - til mer applaus og latter.

Delegater hilser på hverandre i salen der ny sjakkpresident skal velges

SE VIDEO: Her stopper møtelederne fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) spørsmålene fra Elfenbenskystens delegat Essis Essoh. (Mobilvideo: Anders Engeland/NRK).

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal