Carlsen om erkerivalen: – Han virker imponerende. Ofte er det bare tull

Vladimir Kramnik (38) var et av Magnus Carlsens store forbilder. Nå fnyser Carlsen av russerens store selvbilde.

Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik

Magnus Carlsen (bak, t.h.) fyrer mot Vladimir Kramnik. Her er de to under London Chess i 2012.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Vladimir Kramnik

Vladimir Kramnik er rangert som verdens tredje beste sjakkspiller for øyeblikket. Han har vært i verdenstoppen i en årrekke.

Foto: HENNING KAISER / AFP

– Kramnik tror at han vet alt, sier Magnus Carlsen.

Det glimter litt ekstra til i verdensmesterens øyne når NRK.no spør ham om verdenstreer Vladimir Kramnik.

Etter halvspilt VM-kvalik er legendariske Kramnik en av de store favorittene til å møte Carlsen til tittelkamp i november. Men nordmannen var ikke over seg i beundring da NRK.no snakket med ham i Oslo et par uker før den pågående VM-kvaliken.

Tvert imot benyttet han anledningen til å slenge litt med leppa.

– Det er veldig imponerende hvordan Kramnik lirer av seg forskjellige varianter og så videre, og det er ikke så lett å gjennomskue hvis man ikke kan gamet ordentlig selv. Men hvis man ser litt dypere, er det ofte bare tull, sier Carlsen.

– Han spiller alltid veldig prinsipielt. Den kanskje største forskjellen mellom meg og ham, er at han gjør veldig mye mer feil. Ofte er det sånn at han tror han har rett, mens jeg har rett, fortsetter bæringen.

Sjakkens store rivaler

Kramnik tok en litt heldig seier mot Shakhriyar Mamedyarov på fredag, og nå ligger han rett bak Vishwanathan Anand og Levon Aronian i teten.

Laster Twitter-innhold

Dermed kan man begynne å drømme om et VM-oppgjør mellom Carlsen og Kramnik i november - et oppgjør som får sjakkelskere til å bli våte i munnen.

38-åringen er nemlig det nærmeste Magnus Carlsen kommer en erkerival.

De to har hatt en rekke tøffe oppgjør – ikke minst utenfor brettet.

** Våren 2010, kvelden før et parti, skrev Magnus Carlsen på sin Facebook-side at «Magnus Carlsen is going to crush Kramnik like a bug». Det endte med et flaut tap for nordmannen.

** I oktober 2010 uttalte Kramnik til Sport Express at Carlsen var hans «klient», en ganske nedsettende beskrivelse av at hvordan han hadde stålkontroll på Carlsen.

** Sjakk er en «gentleman’s sport» hvor spillerne sjelden viser følelser, men i Hallgeir Opedals bok om Carlsen beskriver han hvordan nordmannen jublet av glede på bakrommet etter å ha slått russeren. «Jeg slo Kramnik!», ropte Carlsen ifølge Opedal.

** Kramnik har flere ganger uttalt at Carlsens høye rating er «unaturlig». I juli 2011 uttalte Kramnik at Carlsen har så høy rating fordi han velger turneringene sine med omhu.

** Under VM-kvaliken i fjor var det nesten dødt løp mellom Carlsen og Kramnik, men nordmannen vant så vidt etter det han kaller sin tøffeste sjakkopplevelse.

** I april i fjor uttalte Kramnik at Carlsen er overvurdert, og at både han selv og Levon Aronian er like sterke som nordmannen – til tross for at de på det tidspunktet var milevis bak på ratingen.

** I Aftenposten i forrige uke fikk Carlsen spørsmål om Kramniks lange erfaring. Nordmannen svarte kjølig at «Kramnik har mer erfaring med å spille dårlig også».

Vladimir Kramnik og Magnus Carlsen

Vladimir Kramnik og Magnus Carlsen har hatt mange intense oppgjør, både på og utenfor brettet. Her er de i Wijk aan Zee-turneringen i 2011.

Foto: KOEN SUYK / Afp

Carlsen: – Han gjør veldig mye feil

Nå kaster verdensmesteren altså enda en vedkubbe på bålet.

– 13 år gamle Magnus Carlsen kjøpte alt han sa. Ikke jeg, sier den 23 år gamle sjakkongen med et djevelsk smil.

Carlsen er rask med å påpeke at 38-åringen fra det russiske området Krasnodar Kraj er en sterk spiller som er interessant å møte.

– Han er veldig selvsikker. Han er ikke redd for noen. Han tror ikke jeg er bedre enn ham, han tror ikke Aronian er bedre enn ham og han tror ikke Anand er bedre enn ham. Han taper faktisk en del mot Nakamura, men han tror i hvert fall ikke Nakamura er bedre enn ham, sier nordmannen.

Legendarisk veteranspiller

Vladimir Kramnik er et av de virkelig store navnene innen sjakken. Han ble verdensmester i klassisk sjakk da han slo selveste Garri Kasparov i 2000.

Russeren beholdt tittelen i en årrekke, og fram til 2006 var han en av to verdensmestre (det fantes to forskjellige VM på starten av 2000-tallet).

I 2006 og 2007 var den prinsippfaste og grundige stjernespilleren den ubestridte eneren. 38-åringen er dermed den siste som satt på sjakktronen før Vishwanathan Anand og Magnus Carlsen.

Han var også historiens yngste verdensener - før Carlsen slo rekorden hans i 2010.

Mener Carlsen så opp til Kramnik

Espen Agdestein

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Espen Agdestein forklarer hvordan unge Magnus Carlsen så opp til Kramnik, og at det er mye av grunnen til rivaleriet mellom de to stjernespillerne.

– Det kommer til uttrykk på forskjellige måter. Kramnik var en helt for Magnus da Magnus var yngre, og så falt vel kanskje litt av glorien av da Magnus oppdaget at en del av de tingene Kramnik sa ikke var sannheter likevel, sier Carlsens manager til NRK.no.

– Hva slags ting snakker vi om?

– For eksempel kan Kramnik snakke om og beskrive sine egne partier på en veldig overbevisende måte. Men nå har Magnus blitt så god at han ser gjennom den fine fasaden, og det har vel gjort at han har forandret litt syn på Kramnik, sier Agdestein.

– Hvordan er Magnus Carlsen etter et tap mot Kramnik?

– Nå er det jo ganske lenge siden Magnus har tapt mot ham. Men jeg tror han liker det veldig dårlig. Han liker aldri å tape, men det er noen ganger han blir ekstra sur, ler Espen Agdestein.

Magnus Carlsen uttalte seg også om Vladimir Kramnik på YouTube på onsdag. I sin oppsummering av VM-kvaliken sa han blant annet at Kramnik spilte med for mye følelser mot Veselin Topalov:

Sportsnyheter

Lunde og Stabrun kommenterer fra hotellrommet

Her kommenterer Stabrun Smith og Lunde den norske nedturen fra hotellrommet

NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith har testet positivt på korona og kommenterte derfor torsdagens sprint i Östersund fra hotellrommet. Der fikk de se de norske kvinnene bli fragått i sporet da Marte Olsbu Røiseland ble beste norske på 12. plass.

Siste nytt

 • Trøbbel for Østerrikes VM-lag

  Fire spillere på Østerrikes landslag i håndball har blitt koronasmittet, melder dansk TV2. Fra før er treneren hjemme etter positiv test før avreise. Kanalen får opplyst om smittetilfellene av Østerrikes pressesjef.

  VM starter torsdag og klokken 18 møter Østerrike Kina i første kamp. Østerrike har kun tolv spillere til disposisjon. Norge spiller sin første kamp mot Kasakhstan fredag.

  Denmark Austria Women Handball
  Foto: Henning Bagger / AP
 • Seks nordmenn til kortbane-VM

  Norges Svømmeforbund sender seks utøvere til kortbane-VM svømming i Abu Dhabi før jul. Alle er menn. Ingeborg Vassbakk Løyning har meldt sykdomsforfall.

  Troppen: Henrik Christiansen (Lambertseter), Tomoe Zenimoto Hvas (Bærumsvømmerne), André Klippenberg Grindheim (Hamar), Nicholas Savola Lia (Bærumsvømmerne), Jon Jøntvedt (Bryne), Markus Lie (Bergensvømmerne).

  Mesterskapet arrangeres 16. til 21. desember.

  Russia European Short Course Swimming Championships
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Ennå usikkerhet rundt Davos-helg

  Den sveitsiske arrangører jobber fremdeles med å sikre at utenlandske utøvere kan delta i verdenscuprennene i langrenn i Davos neste helg.

  Den siste utviklingen i koronapandemien har ført til at Sveits har innført en regel om ti dager karantene om du kommer fra land der omikron-varianten av covid-19 er påvist.

  Norge er et av landene, og i og med at verdenscupsirkuset er på Lillehammer denne helgen, vil ikke verdenscupen kunne bli arrangert om de ikke får unntak fra reglene.

  Fredag ble det klart at neste helgs verdenscuparrangement i alpint i St. Moritz har fått unntaket, men renndirektør Pierre Mignerey i Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyser til NRK at det ikke er tatt noen avgjørelse for rennene i Davos.

  – Myndighetene tar for seg sak for sak og vurderer arrangementenes koronaprotokoll, sier han.

  Tour de ski 2019/20
  Foto: Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal