Hopp til innhold

– Større følelsesmenneske enn han uttrykker

Magnus Carlsen (22) har vunnet to VM-partier på rad. Likevel legger han lokk på følelsene. Helt til han kommer på hotellrommet.

Carlsen og Anand

Magnus Carlsen viser sjelden eller aldri følelser etter å ha vunnet sjakkpartier. Her fra pressekonferansen etter det første VM-partiet mot Vishy Anand (t.v.).

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg kan love deg at han jubler vilt på bakrommet. Men foran pressen og foran motstanderen er det ingen kultur for å vise følelser, sier Hallgeir Opedal til NRK.no.

Magnus Carlsen og Vishy Anand

KALD SOM EN FISK: Magnus Carlsen trekker aldri på smilebåndet mens partiene pågår.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Opedal har skrevet bok om Magnus Carlsen, og har fulgt sjakkyndlingen verden rundt over flere år.

Han har som flere andre også lagt merke til Carlsens manglende entusiasme over den vanvittige suksessen på sjakkbrettet.

Etter seks av tolv VM-partier leder Carlsen 4–2 på poeng, og har ifølge flere eksperter langt på vei avgjort kampen om VM-tittelen.

Men Carlsen har på ingen måte gitt fra seg noe jubelbrøl helt ennå (se avgjørelsen i det sjette partiet nederst i artikkelen).

– Å juble er for primitive mennesker, sier Simen Agdestein til NRK.no.

Sjakktradisjon å ikke juble

Selv nå de siste to dagene, der Carlsen har tatt to strake partiseire på nærmest sensasjonelt vis, har sjakkgeniet virket nokså uberørt av det hele.

Mens norske eksperter og TV-seere har jublet høyt når partiene på utrolig vis har bikket Magnus Carlsens vei, har 22-åringen fra Bærum fremstått ydmyk og iskald på de påfølgende pressekonferansene.

– Jeg var litt heldig at han gikk i fella mi, uttalte Carlsen etter lørdagens sjette parti, med et ørlite smil i munnviken.

Hallgeir Opedal

Hallgeir Opedal har fulgte Carlsen over hele verden.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Opedal mener det er typisk sjakkspillere å skylde på flaks når man vinner.

– Enten så er det flaks eller så var man heldig. Det er helt vanlige uttalelser på pressekonferanser etter sjakkpartier. Det er liksom sånn kulturen er. Man skal fremstå litt mutt og uberørt uansett om man vinner eller taper, sier Opedal.

– Hvorfor er det sånn?

– Det er en kultur som sitter dypt forankret i sjakksporten. Hvis du viser glede, vil sjakkspillere se på deg og tenke «hvem er det du tror du er?». Det er bare sånn det er, sier Opedal.

Simen Agdestein, Norges nest beste sjakkspiller gjennom tidene, forklarer bakgrunnen for den manglende entusiasmen slik:

– Sjakk er en «gentleman»-idrett. Man skal ha respekt for motstanderen, som sitter på den samme pressekonferansen og har det forferdelig. Det handler om å ikke gni det inn når man vinner, sier Agdestein til NRK.no.

– Får man ikke et behov for å juble når man vinner? Som når man scorer i fotball?

– Jeg har scoret mål på landslaget, så jeg kjenner følelsen. Det bruser godt i kroppen. Men å vinne i sjakk gir en annen gledesfølelse. Når man vinner i sjakk er alt i harmoni, og man er både fornøyd og lettet over at det gikk bra. Når man taper, er alt helt forferdelig, sier Agdestein, som altså har åtte landskamper for Norge i tillegg til sjakkarrieren.

VIDEO: Se Magnus Carlsen på pressekonferansen etter lørdagens parti

(artikkelen fortsetter under videoen)

Viswanathan Anand var tydelig preget på pressekonferansen, mens Magnus Carlsen var naturlig nok fornøyd.

VIDEO: Vishy Anand hisset seg opp over et journalistspørsmål på pressekonferansen.

Jublet vilt på bakrommet

Forfatteren og journalisten Opedal har imidlertid flere eksempler på at Carlsen er et større følelsesmenneske enn han gir uttrykk for i rampelyset.

En episode skiller seg ut fra resten.

– Det var etter en turnering i Nederland. Carlsen hadde vunnet et parti mot Vladimir Kramnik (verdens tredje beste spiller journ.anm.), og svarte vanlig kort og mutt på den påfølgende pressekonferansen. Så møtte han en kamerat på bakrommet – og sammen brølte de av glede! «Jeg slo Kramnik!» jublet Carlsen. Hehe, det var et ganske utrolig øyeblikk, mimrer Opedal.

Carlsen viser imidlertid ikke bare følelser når det går bra. Opedal forteller at Carlsen sparket hull i en hotellvegg etter et bittert tap for noen år siden.

Magnus Carlsen smiler

UVANLIG BLID: Her smiler Magnus Carlsen bredt etter et av VM-partiene. Det er sjelden kost i sjakkverden.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Han er absolutt et følelsesmenneske. Men som han har sagt til meg: Ofte er han så sliten etter partiene at han knapt orker å smile. Det er en vanvittig påkjenning å sitte seks-sju timer i dyp konsentrasjon, sier Opedal.

Mer enn vanlig

Opedal mener Carlsen sjelden har vist så mye følelser som under pressekonferansene i sjakk-VM.

– Det høres nesten rart ut, men jeg har aldri sett ham så glad som nå under VM, faktisk. Etter lørdagens seier smilte han jo bredt. Og det sier jo en del om Magnus, sier Hallgeir Opedal, og legger til:

– Og jeg kan se for meg at han brølte høyt når han kom opp på suiten sin. Der var det nok en lang rekke «high-fives», sier Opedal.

Sjakk-VM fortsetter med det sjuende partiet mandag klokken 10.30. Da skal Carlsen igjen spille med svarte brikker. Agdestein mener det hadde vært rart om Carlsen skulle juble vilt allerede. Kampen er på ingen måte ferdigspilt, sier han.

– Magnus kan ikke drive å juble nå. Han skal holde fokus på det han skal gjøre, og ikke «senke guarden». Det er ingenting å juble for ennå, sier Agdestein.

VIDEO: Her innser Anand nederlaget

Magnus Carlsen vant det sjette partiet, og leder nå 4-2 mot Viswanathan Anand.

Her gir Anand seg

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal