Hopp til innhold

Carlsen fikk stående applaus av forbløffet sjakkpresse

ZÜRICH (NRK.no): Trollmannen fra Lommedalen dro enda en vill snuoperasjon ut av hatten. For motstanderne må det føles som han har ni liv, mener ekspertene.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen gliser idet han får rungende applaus under pressekonferansen i Zürich.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Ja, Nakamura gjorde en stygg tabbe. Men dette var helt klart takket være Magnus også. Det ene offeret han gjorde på b2 var helt genialt, sier stormester og sjakkjournalist Ian Rogers til NRK.no.

Carlsen snudde en fullstendig håpløs posisjon – med under én prosent vinnersjanse ifølge noen av sjakkcomputerne – til en mirakuløs seier mot sjakkens løse kanon, Hikaru Nakamura.

Mener mye av æren var Carlsens

Det var lett å få inntrykk av at Carlsen ikke gjorde noe spesielt, for kampen snudde da Nakamura gjorde to enorme tabber i det 37. og 40. trekket. Flaks, mente han selv.

Men det ville ikke sjakkekspertisen gå med på.

Yannick Pelletier

Sjakkommentator Yannick Pelletier.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Da kommentator Yannick Pelletier utbrøt «gratulerer!» under pressekonferansen, stod nærmest hele sjakkpressen oppreist og ga nordmannen en rungende applaus.

– Det var ikke et typisk Carlsen-parti selvfølgelig, for han havner under direkte angrep og ekstremt press. Nakamura fortjente å vinne dette, men Magnus gjorde alt for å sette ham i problemer, sier Pelletier imponert når NRK.no snakker med ham etter partiet.

Sammenligner Carlsen med Nadal

Også australske Ian Rogers er tydelig på at Carlsen skal ha mye av æren for Nakamuras tabber.

– Magnus sa han ofret på b2 ut av desperasjon, men det var veldig, veldig kreativt. Nakamura greide ikke avgjøre, og det er det en grunn til, sier stormester Rogers kontant.

– Det var som å se Nadal slå Federer. Magnus bare fortsetter å sende ballen tilbake gang etter gang, og til slutt kommer det en feil. Det er alltid forferdelig å se Federer tape, og sånn var det å se på Nakamura i dag også, sier veteranjournalisten.

– Ville noen andre sjakkspillere greid å overleve dette uten tap?

– Nei, for jeg tror ikke andre ville vært så desperate så tidlig. Han forstod at ting gikk skikkelig dårlig, og at han måtte forandre spillet sitt og skape noe motspill.

– Det er veldig godt spilt, sier Rogers.

– Nå tror rivalene at Carlsen har ni liv

Dirk Jan ten Geuzendam

Sjakkredaktør Dirk Jan ten Geuzendam.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i sjakkbladet New In Chess, mener Magnus Carlsens gjentatte, «umulige» redningsoperasjoner er i ferd med å gi ham et stort psykologisk overtak.

– Hvis man får til slike redninger flere ganger, er det som å spille motstandernes hjerne et puss. På dette nivået må man nesten slå folk flere ganger for å vinne et parti, og nå begynner vel folk snart å tro at han har ni liv. Det er et psykologisk fordel, sier den mangeårige sjakkjournalisten.

Misfornøyd selv

Selv var Carlsen først og fremst misfornøyd med at han spilte seg inn i en kritisk posisjon de første 35 trekkene.

– Jeg prøvde bare å holde meg i live så lenge som mulig. Det var eneste tanken: Å holde ut ett trekk til og ett trekk til, aldri gi ham muligheter til å avgjøre direkte. Men jeg var virkelig ikke særlig optimistisk, sier Carlsen, tydelig fortsatt litt misfornøyd med den svake åpningen.

– Hadde du kanskje lagt en liten felle for ham da partiet snudde?

– Nei, jeg hadde ikke noen spesiell felle. Jeg prøvde bare å holde ut ett trekk av gangen. Det eneste som var i hodet på meg, var å ikke gi ham noen enkel vinst. Men stillingen var dårlig – jeg kunne bli matt når som helst, sier Carlsen – etter partiet som altså endte med stående applaus.

Nakamura mot Carlsen

Magnus Carlsen var helt på kanten av stupet, men reddet seg inn med klokt spill - og et par tabber av motstander Hikaru Nakamura.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB
 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal