Carlsen fikk stående applaus av forbløffet sjakkpresse

ZÜRICH (NRK.no): Trollmannen fra Lommedalen dro enda en vill snuoperasjon ut av hatten. For motstanderne må det føles som han har ni liv, mener ekspertene.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen gliser idet han får rungende applaus under pressekonferansen i Zürich.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Ja, Nakamura gjorde en stygg tabbe. Men dette var helt klart takket være Magnus også. Det ene offeret han gjorde på b2 var helt genialt, sier stormester og sjakkjournalist Ian Rogers til NRK.no.

Carlsen snudde en fullstendig håpløs posisjon – med under én prosent vinnersjanse ifølge noen av sjakkcomputerne – til en mirakuløs seier mot sjakkens løse kanon, Hikaru Nakamura.

Mener mye av æren var Carlsens

Det var lett å få inntrykk av at Carlsen ikke gjorde noe spesielt, for kampen snudde da Nakamura gjorde to enorme tabber i det 37. og 40. trekket. Flaks, mente han selv.

Men det ville ikke sjakkekspertisen gå med på.

Yannick Pelletier

Sjakkommentator Yannick Pelletier.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Da kommentator Yannick Pelletier utbrøt «gratulerer!» under pressekonferansen, stod nærmest hele sjakkpressen oppreist og ga nordmannen en rungende applaus.

– Det var ikke et typisk Carlsen-parti selvfølgelig, for han havner under direkte angrep og ekstremt press. Nakamura fortjente å vinne dette, men Magnus gjorde alt for å sette ham i problemer, sier Pelletier imponert når NRK.no snakker med ham etter partiet.

Sammenligner Carlsen med Nadal

Også australske Ian Rogers er tydelig på at Carlsen skal ha mye av æren for Nakamuras tabber.

– Magnus sa han ofret på b2 ut av desperasjon, men det var veldig, veldig kreativt. Nakamura greide ikke avgjøre, og det er det en grunn til, sier stormester Rogers kontant.

– Det var som å se Nadal slå Federer. Magnus bare fortsetter å sende ballen tilbake gang etter gang, og til slutt kommer det en feil. Det er alltid forferdelig å se Federer tape, og sånn var det å se på Nakamura i dag også, sier veteranjournalisten.

– Ville noen andre sjakkspillere greid å overleve dette uten tap?

– Nei, for jeg tror ikke andre ville vært så desperate så tidlig. Han forstod at ting gikk skikkelig dårlig, og at han måtte forandre spillet sitt og skape noe motspill.

– Det er veldig godt spilt, sier Rogers.

– Nå tror rivalene at Carlsen har ni liv

Dirk Jan ten Geuzendam

Sjakkredaktør Dirk Jan ten Geuzendam.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i sjakkbladet New In Chess, mener Magnus Carlsens gjentatte, «umulige» redningsoperasjoner er i ferd med å gi ham et stort psykologisk overtak.

– Hvis man får til slike redninger flere ganger, er det som å spille motstandernes hjerne et puss. På dette nivået må man nesten slå folk flere ganger for å vinne et parti, og nå begynner vel folk snart å tro at han har ni liv. Det er et psykologisk fordel, sier den mangeårige sjakkjournalisten.

Misfornøyd selv

Selv var Carlsen først og fremst misfornøyd med at han spilte seg inn i en kritisk posisjon de første 35 trekkene.

– Jeg prøvde bare å holde meg i live så lenge som mulig. Det var eneste tanken: Å holde ut ett trekk til og ett trekk til, aldri gi ham muligheter til å avgjøre direkte. Men jeg var virkelig ikke særlig optimistisk, sier Carlsen, tydelig fortsatt litt misfornøyd med den svake åpningen.

– Hadde du kanskje lagt en liten felle for ham da partiet snudde?

– Nei, jeg hadde ikke noen spesiell felle. Jeg prøvde bare å holde ut ett trekk av gangen. Det eneste som var i hodet på meg, var å ikke gi ham noen enkel vinst. Men stillingen var dårlig – jeg kunne bli matt når som helst, sier Carlsen – etter partiet som altså endte med stående applaus.

Nakamura mot Carlsen

Magnus Carlsen var helt på kanten av stupet, men reddet seg inn med klokt spill - og et par tabber av motstander Hikaru Nakamura.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Superduoen til semifinale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for semifinale i verdsserieturneringa i sandvolleyball i mexicanske Cancun etter 2-0-siger over Arthur/Guto måndag.

  Etter å ha vunne innleiinga av turneringa, sparte ikkje den norske superduoen på noko i kvartfinalen. Dei vann til slutt med settsifra 21-14 og 21-14.

  Dermed skal duoen til semifinale som blir spela natt til tysdag. Der møter dei den tsjekkiske duoen Perusic/Schweiner som slo russiske Semenov/Leshukov 2-1.

  Turneringa er den første nordmennene spelar på halvanna år. Mol har slite med skade i fleire månader.

  Anders Mol og Christian Sørum
  Foto: Alejandro Gutiérrez Mora / Fivb / NTB
 • Klopp: - Eg har ikkje endra meining

  Liverpool-manager Jürgen Klopp er klar på at han framleis ikkje er tilhengar av planane om ein ny europeisk superliga i fotball.

  Det sa tyskaren då han blei intervjua av Sky Sports før Premier League-møtet med Leeds.

  Klopp har tidlegare uttrykt skepsis mot planane om ein lukka europeisk superliga.

  – Eg har ikkje endra meining. Eg høyrde om dette for første gong i går. Vi har fått litt informasjon, men ikkje mykje, for å være ærleg. Det er mest det ein meir eller mindre kan lese om i aviser, sa Klopp før kampen måndag.

  – Vi har ikkje vore involvert i nokon prosessar, verken eg eller spelarane. Vi visste ikkje om det. No er fakta ute, så får vi sjå korleis det utviklar seg, sa Klopp.

  Jürgen Klopp
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Handball-sluttspelet er avlyst

  Handballen kuttar sluttspelet i eliteserien, på grunn av korona-restriksjonanen.

  Forbundet håpar å avslutte sesongen med ein finalekamp mellom Vipers og Storhamar i kvinneklassen i løpet av mai. Forbundet håper også å kunne avvikle cupfinalen mellom Vipers og Sola.

  I klassen for menn blir sluttspelet heilt avlyst. Der håpar forbundet å kunne avvikle tre kvalifiseringskampar om opprykk.

  I begge klassene blir det 14 klubbar neste sesong.

  Vipers Henny Ella Reistad under eliteseriekampen i håndball mellom Vipers Kristiansand og Storhamar Håndball Elite.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal