Hopp til innhold

Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

LØP: Her stormer tilskueren banen med regnbueflagg og flere budskap på t-skjorten.

Kort tid ut i den andre omgangen mellom Portugal og Uruguay stormet en tilskuer banen med et regnbueflagg. Underveis i banestormingen mistet personen flagget, og dommeren tok raskt hånd om det.

Som følge av hendelsen måtte kampen stoppes i en liten periode. Personen ble raskt geleidet ut av banen av flere sikkerhetsvakter.

– Det er dagens mann. Han har fulgt med i mesterskapet, og tar rett og slett saken i egne hender, slår NRK-ekspert Kristoffer Løkberg fast i VM-studio etter kampen.

APTOPIX WCup Portugal Uruguay Soccer

TATT: Mannen ble raskt ført ut av arenaen av vakter.

Foto: Aijaz Rahi / AP

Episoden ble mottatt med høy lyd fra tribunen. Ifølge flere medier er banestormeren italienske Mario Ferri. Han er et kjent navn for flere etter markeringer under fotballkamper. I 2014 stormet han også banen i VM-kampen mellom Belgia - USA, hvor han frontet barn i den brasilianske favelaen.

– Så er det en tilskuer som løper ut på banen med et regnbueflagg. Det er tung symbolikk. Publikum buer mot vaktene som tar denne karen ut av banen, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

Fernandes-dobbel

Noen minutter senere gikk Portugal opp i ledelsen med Bruno Fernandes. Kampenes første scoring var nok ment som et innlegg fra Fernandes side, men ballen gikk rett i mål. Ronaldo var bare centimeter unna å få satt pannebrasken på ballen, men målet ble kreditert til den offensive midtbanespilleren.

– Jeg tror det er et resultat av bra lagarbeidet, og det må vi fokusere på. De to første kampene har laget prestert bra, ikke bare spilleren. Vi bør ikke fokusere på individuelle spillere

Portugal

JUBEL: Rett i overkant av 50 minutter, kort tid etter banestormingen, scoret Fernandes for Portugal.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

På overtiden doblet også samme mann ledelsen fra straffemerket. Fernandes skaffet selv straffen etter en hands innenfor Uruguays 16-meter, og var iskald fra krittmerket. Portugal vant kampen dermed kampen 2–0 og er klar for åttedelsfinale etter sin andre strake gruppespillseier.

Det var fantastisk å få satt han i scene. Han er sterkt delaktig til seieren selvfølgelig, sa Åge Hareide, som etterspurte flere involveringer fra Fernandes i pausen, i NRKs VM-studio.

Fernandes var naturlig nok fornøyd med egen prestasjon etter kampen. Tomålsscoreren hadde ikke fått med seg banestormerens stunt rett før sitt eget ledelsesmål.

Jeg har ikke egentlig noen mening om det. Jeg var fokusert på kampen og så ikke beskjeden. Vi har snakket om det mange ganger, jeg har snakket om det: Vi respekterer alle menneskerettigheter, men det er politiske spørsmål hvor vi ikke har styrken til å endre noe, svarer Manchester United-spilleren på spørsmålet fra NRK.

SE: Høydepunkter fra Portugals 2-0-seier over Uruguay.

– Var jubel

Men tross for Portugal-triumfen, ble kampens store samtaleemne tilskueren som stormet banen med flere tydelig budskap.

Banestormeren var iført en t-skjorte med supermann-logo med teksten «Redd Ukraina» og «Respekt for iransk kvinne» på.

– Det var jubel da han kom inn på. Det kan vi like, uten å bli altfor politiske her, fortsatte Nilssen.

– Det var fint å se reaksjonen fra publikum, fulgte ekspertkommentator Carl-Erik Torp opp med.

SE: Her blir banestormeren lagt i bakken.

Et av de store samtaleemnene under årets VM har vært regnbueeffekter. Flere nasjoner hadde planlagt bruk av kapteinsbind med regnbuefarger under VM i Qatar. I vertslandet er homofili forbudt og ifølge Amnesty kan det straffes med syv år i fengsel.

Etter Fifa kom med trusler om sportslig straff ved bruk av kapteinsbindet, droppet samtlige nasjoner å bruke det. En rekke supportere i Qatar har blitt stoppet i å ta med regnbueeffekter inn på stadionene, til tross for at det før VM var gitt beskjed om at regnbue-symbolet var lov.

Les også: Qatarske fans med tysk stikk – ekspert kallar markeringa «elegant» og «veldig treffande»

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Spain v Germany
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Spain v Germany

Flere har markert

Flere myndighetspersoner, blant dem den tyske innenriksministeren Nancy Faeser, har stilt opp på VM-tribunene med den fargerike kapteinsbindet på armen. Storbritannias idrettsminister Stuart Andrew har varslet at han kommer til å gjøre det samme når England møter Wales i VM tirsdag.

OneLove-kampanjen står opp mot diskriminering og bruker aktivt regnbuefarger for å vise solidaritet med LHBT+-miljøet. I Qatar er homofili forbudt.

Siste nytt

 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Skulle Tsitsipas eller Djokovic vinne årets Australian Open, vil vinneren også ta over som verdensener.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
 • Djokovics far dropper semifinalen etter flaggkontrovers

  Faren til Novak Djokovic hadde tenkt å se sin sønn spille semifinale i Australian Open, men holder seg unna etter uroen som har vært de siste dagene.

  – Familien min har gått gjennom krig, og vi ønsker bare fred. Jeg hadde ingen intensjon om å forårsake slike overskrifter eller forstyrrelser, sier Srdjan Djokovic i en uttalelse.

  Etter at Djokovic slo Andrej Rubljov i kvartfinalen, samlet en gruppe russere seg ved arenaen og viste støtte til Russlands president Vladimir Putin. Etter det har det florert av videoer i sosiale medier hvor pappa Djokovic blant annet holdt et stort russisk flagg mens han poserte for et bilde.

  Det er ikke klart om faren blir å se i en eventuell finale om det blir en ny seier for sønnen fredag.

  I forkant av fredagens semifinale mellom Novak Djokovic og Tommy Paul gikk den ukrainske ambassadøren Vasyl Myrosjnytjenko ut og mente faren burde bli utestengt fra Melbourne Park.

  Russiske flagg har allerede blitt bannlyst fra Australian Open etter at det ble observert blant publikum tidligere i turneringen.

  Tirsdag var det elleve måneder siden Russlands invasjon av Ukraina. (NTB/NRK)

  Australian Open Tennis
  Foto: Dita Alangkara / AP
 • Sagan gir seg som landeveisrytter på toppnivå i 2023

  33 år gamle Peter Sagan nærmer seg slutten av karrieren. På en pressekonferanse i forbindelse med rittet Vuelta a San Juan, kunne han fortelle at årets sesong blir hans siste på toppnivå som landeveisrytter.

  Det skriver Cyclingnews.com.

  Han vil fortsette karrieren også etter 2023, men i 2024 vil det være terrengsyklingen som står i fokus og OL i Paris som blir det store målet. Sagan deltok også i terrengsykling i OL i 2016.

  – Jeg har alltid sagt at jeg ønsker å avslutte karrieren min på terrengsykkelen, siden jeg startet karrieren min på terrengsykkelen, sier Sagan på pressekonferansen.

  Cyclingnews skriver videre at Sagan åpner for å kjøre noen ritt på landeveien også neste år, men at det ikke vil være på øverste nivå.

  – Jeg synes at tilhengerne mine og folket fortjener å få vite nå at dette blir min siste sesong på landeveien, sier Sagan.

  Slovaken er tre ganger verdensmester på landeveien og har blant annet vunnet 12 etapper i Tour de France, syv grønne poengtrøyer i samme ritt og monumentklassikerne Paris-Roubaix og Flandern rundt én gang hver.

  Sagan sykler for tiden på det franske TotalEnergies-laget, sammen med blant andre Edvald Boasson-Hagen.

  Peter Sagan
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste