Hopp til innhold

Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

LØP: Her stormer tilskueren banen med regnbueflagg og flere budskap på t-skjorten.

Kort tid ut i den andre omgangen mellom Portugal og Uruguay stormet en tilskuer banen med et regnbueflagg. Underveis i banestormingen mistet personen flagget, og dommeren tok raskt hånd om det.

Som følge av hendelsen måtte kampen stoppes i en liten periode. Personen ble raskt geleidet ut av banen av flere sikkerhetsvakter.

– Det er dagens mann. Han har fulgt med i mesterskapet, og tar rett og slett saken i egne hender, slår NRK-ekspert Kristoffer Løkberg fast i VM-studio etter kampen.

APTOPIX WCup Portugal Uruguay Soccer

TATT: Mannen ble raskt ført ut av arenaen av vakter.

Foto: Aijaz Rahi / AP

Episoden ble mottatt med høy lyd fra tribunen. Ifølge flere medier er banestormeren italienske Mario Ferri. Han er et kjent navn for flere etter markeringer under fotballkamper. I 2014 stormet han også banen i VM-kampen mellom Belgia - USA, hvor han frontet barn i den brasilianske favelaen.

– Så er det en tilskuer som løper ut på banen med et regnbueflagg. Det er tung symbolikk. Publikum buer mot vaktene som tar denne karen ut av banen, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

Fernandes-dobbel

Noen minutter senere gikk Portugal opp i ledelsen med Bruno Fernandes. Kampenes første scoring var nok ment som et innlegg fra Fernandes side, men ballen gikk rett i mål. Ronaldo var bare centimeter unna å få satt pannebrasken på ballen, men målet ble kreditert til den offensive midtbanespilleren.

– Jeg tror det er et resultat av bra lagarbeidet, og det må vi fokusere på. De to første kampene har laget prestert bra, ikke bare spilleren. Vi bør ikke fokusere på individuelle spillere

Portugal

JUBEL: Rett i overkant av 50 minutter, kort tid etter banestormingen, scoret Fernandes for Portugal.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

På overtiden doblet også samme mann ledelsen fra straffemerket. Fernandes skaffet selv straffen etter en hands innenfor Uruguays 16-meter, og var iskald fra krittmerket. Portugal vant kampen dermed kampen 2–0 og er klar for åttedelsfinale etter sin andre strake gruppespillseier.

Det var fantastisk å få satt han i scene. Han er sterkt delaktig til seieren selvfølgelig, sa Åge Hareide, som etterspurte flere involveringer fra Fernandes i pausen, i NRKs VM-studio.

Fernandes var naturlig nok fornøyd med egen prestasjon etter kampen. Tomålsscoreren hadde ikke fått med seg banestormerens stunt rett før sitt eget ledelsesmål.

Jeg har ikke egentlig noen mening om det. Jeg var fokusert på kampen og så ikke beskjeden. Vi har snakket om det mange ganger, jeg har snakket om det: Vi respekterer alle menneskerettigheter, men det er politiske spørsmål hvor vi ikke har styrken til å endre noe, svarer Manchester United-spilleren på spørsmålet fra NRK.

SE: Høydepunkter fra Portugals 2-0-seier over Uruguay.

– Var jubel

Men tross for Portugal-triumfen, ble kampens store samtaleemne tilskueren som stormet banen med flere tydelig budskap.

Banestormeren var iført en t-skjorte med supermann-logo med teksten «Redd Ukraina» og «Respekt for iransk kvinne» på.

– Det var jubel da han kom inn på. Det kan vi like, uten å bli altfor politiske her, fortsatte Nilssen.

– Det var fint å se reaksjonen fra publikum, fulgte ekspertkommentator Carl-Erik Torp opp med.

SE: Her blir banestormeren lagt i bakken.

Et av de store samtaleemnene under årets VM har vært regnbueeffekter. Flere nasjoner hadde planlagt bruk av kapteinsbind med regnbuefarger under VM i Qatar. I vertslandet er homofili forbudt og ifølge Amnesty kan det straffes med syv år i fengsel.

Etter Fifa kom med trusler om sportslig straff ved bruk av kapteinsbindet, droppet samtlige nasjoner å bruke det. En rekke supportere i Qatar har blitt stoppet i å ta med regnbueeffekter inn på stadionene, til tross for at det før VM var gitt beskjed om at regnbue-symbolet var lov.

Les også: Qatarske fans med tysk stikk – ekspert kallar markeringa «elegant» og «veldig treffande»

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Spain v Germany
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Spain v Germany

Flere har markert

Flere myndighetspersoner, blant dem den tyske innenriksministeren Nancy Faeser, har stilt opp på VM-tribunene med den fargerike kapteinsbindet på armen. Storbritannias idrettsminister Stuart Andrew har varslet at han kommer til å gjøre det samme når England møter Wales i VM tirsdag.

OneLove-kampanjen står opp mot diskriminering og bruker aktivt regnbuefarger for å vise solidaritet med LHBT+-miljøet. I Qatar er homofili forbudt.

Siste nytt

 • Tidligere Molde-spiller fikk Premier League-debuten

  Fredag kveld var det duket for et lokalmøte da Chelsea tok imot Fulham på eget gress.

  Det kom aldri noen scoringer i Premier League-kampen på Stamford Bridge.

  Tidligere Molde-spiller David Datro Fofana entret banen med et kvarter igjen av kampen da han erstattet Mason Mount. Med ti minutter igjen av kampen nærmet 20-åringen seg mål og rundet Bernd Leno. Han fikk åpent mål, men skuddet ble klarert.

  Rekordsigneringen Enzo Fernández stilte fra start under kveldens møte og var ikke beskjeden da han valgte å fyre av et skudd mot mål. Chelsea-fansen reiste seg opp fra setene for å se den nye talismanen sørge for seier, men det lot seg ikke skje.

  Etter et målløst resultat var lagene tvunget til å dele på poengene. Chelsea klatret opp til 9.-plass med 30 poeng mens Fulham inntok 6.-plassen med 32 poeng. (NTB)

  Fofana
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Ingen norsk jubeldag i Davis Cup

  Det ville ikke veien for de norske tennisspillerne i Davis Cup-møtet med Serbia. Viktor Durasovic og Andreja Petrovic var begge i aksjon fredag, men tapte.

  Det endte i et bittert tap for Viktor Durasovic fredag da han møtte serbiske Laslo Djere i Davis Cup på Hasle i Oslo. 25-åringen tapte med sifrene 3-6, 6–4 og 6–7 (8–10) etter 2.42 timers spill.

  For lagkameraten Andreja Petrovic gikk det ikke bedre da han tapte 1-6, 3–6 mot Miomir Kecmanovic tidligere fredag kveld. (NTB)

  Tennis Davis Cup: Norge - Serbia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Diskusjonen rundt Den internasjonale olympiske komités innflytelse i norsk idrett har skapt overskrifter den siste uken, spesielt etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt et omstridt innlegg undet et møte med IOC.

  Flere er kritiske til at de norske IOC-medlemmene Jacobsen og Kristin Kloster Aasen også sitter i styret til Norges Idrettsforbund. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener dobbeltrollen er svært problematisk fordi IOCs verdier ikke alltid samsvarer med interessene til norsk idrett.

  Nå har Norges idrettsforbund (NIF) har nedsatt en gruppe som skal utrede samorganiseringen av forbundets styre og Norges olympiske komité.

  Torsdag skrev NRK at NIF ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste