NRK Meny
Normal

– Noen mennesker gjør ting du ikke trodde var mulig

VAL DI FIEMME (NRK.no): Hoppsjef Clas Brede Bråthen ville ledd av deg hvis du sa for ett år siden at Anders Jacobsen skulle bli nummer to i hoppuka og ta VM-bronse. Det samme ville Jacobsen selv.

Anders Jacobsen

Anders Jacobsen kronet en glimrende comeback-sesong med VM-bronse på torsdag. – Det er nesten bare Anders i historien som har tatt et hvileår og kommet tilbake som han har gjort, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Hvis du hadde sagt for to år siden at Anders skulle få til dette, hadde jeg sagt at du undervurderer hoppsporten. Det mener jeg nesten fortsatt. Men det finnes mennesker som Anders Jacobsen som gjør ting du ikke trodde var mulig, sier Clas Brede Bråthen til NRK.no.

Hoppsjefen hadde god grunn til å være fornøyd etter Jacobsens VM-bronse i Val di Fiemme på torsdag.

For bare 16 måneder siden var den tildigere hoppukevinneren pensjonert og deltager i «Skal vi danse». For 13 måneder siden var han NRK-ekspert under VM i Vikersund. Nå er han en av de største skihopperne i 2012/2013-sesongen.

– Jeg hadde ikke trodd det jeg heller, innrømmer Anders Jacobsen litt forlegent.

– Det er lov å drømme stort

28-åringen annonserte comebacket sitt i februar 2012 ved å si at han «skal satse på å bli verdens beste skihopper igjen».

– Jeg har et stort hjerte for skihopping og har store drømmer. Jeg tenker det er lov å drømme stort. Det er mye lettere å jobbe mot en drøm enn et mål, mål er så resultatorienterte. Det er lettere å jobbe med følelser enn mål, sier Anders Jacobsen etter VM-bronsen.

Bare to måneder etter han la opp, begynte han å trene målbevisst. «Pensjonisten» Anders Jacobsen løp fem kilometer på godt under 20 minutter.

– Det er nesten bare Anders Jacobsen i historien som har tatt et hvileår og kommet tilbake som han har gjort. Men det skal sies at det hvileåret til Anders inneholdt veldig mye trening, sier Clas Brede Bråthen.

– Hva er det med Anders Jacobsen som gjør at han greier å komme tilbake så fort?

– Det er mange faktorer, men jeg tror den viktigste er den intense viljen til å få til noe. Han har noe spesielt, sier Bråthen.

Fikk ikke fripass til landslaget

Jacobsen måtte slåss for å få tilbake plassen på landslaget. Han måtte vise at han mente alvor med comebacket gjennom en lang, hard sommer før han ble tatt ut i troppen, noe han takker landslagsledelsen for i dag.

Selv visste 28-åringen at han mente alvor, men det var perfekt å beholde outsider-rollen i noen måneder ekstra.

Dermed kunne han starte sesongen uten altfor store forventninger. Han fant flyten tidlig.

Da Jacobsen fikk nye ski rett før hoppuka, var han så rå på trening at han satte ned farten flere hakk bare for å vise konkurrentene at han var overlegen.

– Viljen kan også være en fiende

Så kom seirene på rekke og rad. To fantastiske triumfer i hoppuka, inkludert det han omtaler som karrierens aller beste hopp. Så en ny seier i Zakopane og lagseier i Oberstdorf.

– Hvorfor det skjer på enkelte dager, det kan være tilfeldigheter. Men jeg tror mye handler om personlighet, den der intense viljen som til tider også kan være en fiende, sier Clas Brede Bråthen.

Etter hoppuka kom det nemlig en liten nedtur, og det kan fort være skjebnesvangert for en «intens» følelseshopper. Jacobsen mislyktes i Vikersund og måtte starte litt på nytt.

Den første halvdelen av VM var en liten katastrofe, med 19.-plass i normalbakken, vraking fra mixed lagkonkurranse og svak hopping den første treningsdagen i storbakken.

Anders Jacobsens treningsprogresjon

Det skjedde noe med Anders Jacobsen da hopperne flyttet over i den store bakken i Val di Fiemme. Her er progresjonen hans i de seks treningsomgangene på mandag og tirsdag. Tallene er plasseringen blant konkurrentene i hver av omgangene.

Foto: Grafikk NRK / Reuters

Ny og forandret Jacobsen

Bråthen mener at Jacobsen anno 2011 kunne fått trøbbel med å reise seg etter en slik VM-åpning. Men i 2013 tok Jacobsen «samling i bånn» og snudde trenden - på volleyballbanen, av alle ting.

– Han har forandret seg mye siden 2011. Han hater fortsatt å tape, så humøret etter normalbakkerennet var ikke akkurat perfekt. Men han legger det bak seg, jobber og jobber og jobber, og tar frem konkurransenervene i en beinhard konkurranse i dag, sier Bråthen.

– Det er typisk Jacobsen.

Anders Jacobsen var rørt etter VM-bronsen i storbakken. Etter å ha slitt i hoppbakkene i Val di Fiemme, løsnet det endelig da det gjaldt som mest.
Reporter: Anders Engeland. Foto/Redigering: Margret Helland.

Video: Se en rørt Anders Jacobsen fortelle om hvem som har betydd mest for ham i comeback-sesongen.

Siste nytt

 • Mowinckel inn til sjetteplass

  Ragnhild Mowinckel leverte karrierebeste i fredagens verdenscuprenn i utfor. I Cortina endte hun på sjetteplass, 1,07 bak italienske Sofia Goggia, som vant på hjemmebane.

  Lindsey Vonn ble nummer to, mens Mikaela Shiffrin ble treer.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Lett match for Nadal

  Topprangerte Rafael Nadal fikk en enkel jobb i tredje runde av Australian Open. Spanjolen slo bosnieren Damir Dzumhur i strake sett med sifrene 6-1, 6-3, 6–1.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Kjempeledelse på Lundby

  Maren Lundby utklasset konkurrentene i 1. omgang av verdenscuprennet i Zao fredag formiddag norsk tid.

  Hun hoppet 101,5 meter, og leder med 19,3 poeng på nummer to, Chiara Hölzl fra Østerrike. Verdenscuptoer Katharina Althaus hopper ikke i Zao.

  Maren Lundby

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G, menn
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
VM skiflyging: Kvalifisering
V-cup skøyter: 500 m menn
Vinterstudio
Vinterstudio
EM kunstløp: Menn