Hopp til innhold

Bråthen går av tidlig i protest – får knallhardt svar av NRK-kommentator: ​​​​​​​ – Det holder nå

Avtroppende hoppsjef Clas Brede Bråthen skulle egentlig jobbe frem til 1. mai. Nå går han av på dagen, noe flere reagerer på.

Clas Brede Bråthen - Jan Petter Saltvedt

KRITISK: NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt (til høyre), er svært kritisk til både fremgangsmåten og timingen til Clas Brede Bråthen.

I en melding han har sendt ut til flere i hoppmiljøet bekrefter han at han har bedt generalsekretær i Norges Skiforbund, Arne Baumann, om å frita ham fra arbeidsplikten ut oppsigelsestiden.

Årsaken er behandlingen landslagstrener Alexander Stöckl har blitt utsatt for.

– For meg å delta i Raw Air uten Alex på plass, opplever jeg som respektløst, og jeg har derfor i dag bedt Arne Baumann om å frita meg fra min arbeidsplikt den resterende tiden av min kontrakt, heter det i meldingen Bråthen har sendt ut.

Clas Brede Bråthen

GÅR AV: Clas Brede Bråthen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

55-åringen har også snakket ut om beslutningen i et større intervju med VG.

– Totalt i strid

Det var i januar Bråthen annonserte at han gir seg som sportssjef for hopplandslaget etter 20 år i jobben. Siden har det stormet rundt både Bråthen, Alexander Stöckl, hopperne og hoppsporten.

Bråthen skulle egentlig jobbe ut oppsigelsestiden som strekker seg til 1. mai, men har nå har valgt å slutte på dagen.

Alexander Stöckl

TØFF TID: Alexander Stöckl, her fra da han gjestet Dagsnytt 18.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

– Det er trist at Clas slutter på den måten. Jeg kan ikke si så mye mer om det, sier en preget Alexander Stöckl til NRK fredag kveld.

Bråthen skriver i meldingen han sendte ut at det handler om verdier.

– Helt siden gjenoppbyggingen av norsk hoppsport startet i 2001 har jeg ønsket å bidra til å ivareta våre stolte tradisjoner som hoppnasjon. Visjonen vår om å være «verdens viktigste hoppnasjoner» hadde aldri lykkes uten våre verdier: Respekt, ydmykhet og glede, skriver han, og fortsetter:

– Den behandlingen Alexander Stöckl er utsatt for av de samme personene han dedikerte sine beste år som hopptrener til, opplever jeg som totalt i strid med disse verdiene. Jeg vil understreke at dette har skjedd bak min rygg og mot min vilje. Dette holder jeg ledelsen i HK og ledelsen i NSF ansvarlig for.

Hoppuka 2021-2022

HOPPDUO: Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det holder nå

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, lar seg ikke imponere over timingen til Clas Brede Bråthen.

Den tidlige avgangen ble annonsert bare en liten halvtime etter at Johann André Forfang startet Raw Air-helgen i Holmenkollen med en 2. plass i kvalifiseringen.

Kollen-helgen fortsetter med hopping fra klokken 14.40 lørdag.

Saltvedt poengterer at Holmenkollen-helgen er et stort høydepunkt for de norske hopperne og at dette er med på å ta fokuset vekk fra dem.

jps

KRITISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Når han velger å gjøre dette, på en måte som tar oppmerksomheten fra de hopperne han har uttrykt så mye kjærlighet for, tenker jeg «Det holder nå». Det har vært nok Clas Brede Bråthen nå, og det er på tide at hopperne får den plassen de fortjener, sier Saltvedt.

– Clas Brede Bråthen har gjort veldig mye godt for norsk hoppsport, men det har han ikke gjort i 2024, sier Saltvedt, og understreker:

– Ski-Norge har det siste døgnet tatt farvel med to ganger Braathen, men det er nok bare en av dem som blir savnet på kort sikt.

Halvor Egner Granerud, som selv forsøker å forberede seg til Holmenkollen-helgen, tror heller ikke timingen er noen tilfeldighet.

Han er nok klar over at det han gjør nå lager mer blest, så får vi prøve å løse det på mest mulig måte, sier Granerud til NRK.

Braathen Svindal

Braathen avslører Svindal-tips før comeback: – Tok en lang samtale

Hopperne visste ingenting

Også NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen, stusser over timingen.

– Når vi nå skal i gang med Raw Air og kvalifiseringen akkurat er ferdig i bakken er det en liten bombe Blas Brede kommer med også. Den skaper mer bråk og utenomsportslige saker som utøverne helt sikkert må håndtere, når de egentlig skulle ha fokusert på det sportslige, sier Evensen.

Granerud synes det er synd at Bråthen gir seg på denne måten.

– Det er selvfølgelig synd at han føler det sånn at avgangen hans blir sånn etter alt det fine han har gjort for norsk hoppsport og internasjonal hoppsport gjennom så mange år. Så er det synd at han gir seg på den måten her, sier han til NRK.

Granerud beskriver tidspunktet for denne annonseringen som «litt spesiell»

Verdenscup RAW AIR i Holmenkollen HS 134

STUSSER: Halvor Egner Granerud, her avbildet i Holmenkollen fredag ettermiddag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg antar at det ikke kommer som lyn fra klar himmel. Jeg stusset litt på tidspunktet hvert fall basert på hvordan han har reagert på rare tidspunkt mellom hopprenn tidligere.

– Visste dere noe om dette?

– Nei.

Lang feide

For noen uker siden ble det kjent at hopperne på det norske landslaget hadde sendt et brev til hoppkomiteen der de ba om at det ble gjort endringer i støtteapparatet. Stöckl ble også tilbudt forhandlinger om en sluttpakke for å forlate jobben.

En svært preget Stöckl gjestet noen dager senere Dagsnytt 18, og ble av hopper Johann André Forfang beskyldt for å være «ute på en sympatirunde» i media. Den uttalelsen angret han senere på.

Siden har verken Stöckl eller Bråthen vært å se på hopprenn, selv om rennene har gått sin gang. Også denne helgen, når hoppsirkuset har inntatt Holmenkollen, glimrer de med sitt fravær.

– Vond følelse

NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen, sier fredag kveld at han sitter igjen med en vond følelse.

Johan Remen Evensen er nrks ekspertkommentator i hopp og er tilstede under hele hoppuka.

OVERRASKET: Johan Remen Evensen, NRKs hoppekspert.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Dette er en voldsom vending i denne saken. Det er en dramatisk utvikling og et drøyt valg av Clas Brede, men samtidig så backer han landslagstreneren sin og gir han full støtte, og det kan man forstå. Jeg synes hele denne saken har spunnet helt ut av proporsjoner, sier han, og understreker:

– Det er så mange sider av denne saken her som egentlig gjør at jeg sitter igjen med en vond følelse.

Evensen forklarer videre:

– Den har blitt behandlet i media, noe den kanskje ikke burde ha blitt. Vi må ha respekt for at utøverne har hatt en misnøye de har sagt fra om, og samtidig har man opplevd en behandling av Alexander Stöckl som ikke har vært verdig heller.

Hoppsiger

Blir sjikanert og trua med boikott: – Håpar vi ikkje blir bua ut

Siste nytt

  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP
  • Roing: Juel og Solbakken til A-finale i EM

    Jonas Juel og Erik Solbakken skal kjempe om EM-medaljer i dobbeltsculler i ro-EM i Ungarn.

    De to nordmennene er klare for A-finale i sin klasse etter å ha blitt nummer tre i semifinalen lørdag. 3.-plassen holdt akkurat til å gå videre til A-finalen, men til gjengjeld var avstanden ned til 4.-plasserte Frankrike nesten tre sekunder.

    Tysklands Jonas Gelsen og Marc Weber vant semifinalen foran en italiensk båt. Juel og Solbakken ble slått med snaut ni sekunder av vinnerbåten.

    Juel og Solbakken er tatt ut til EM på bekostning av Oscar Helvig og Kristoffer Brun. De to sistnevnte har sørget for at én norsk dobbeltsculler er kvalifisert for OL i Paris, og det er ennå ikke avklart hvilken duo som får konkurrere der.

    I verdenscupregattaen i italienske Varese nylig var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    Ro-EM kan du se på NRK.

    (©NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Norges cheerleadere nest best i verden: – En utrolig VM-dag

    Fredag var de de norske seniorlagene i aksjon i VM i cheerleading i Orlando, USA, og de leverte en rekke flotte prestasjoner.

    Norge sikret seg sølvmedalje i en av de gjeveste kategoriene, og fikk igjen bekreftet sin posisjon som en sterk nasjon innen sporten.

    – For en utrolig VM-dag vi har hatt! Våre seniorlag har virkelig vist hva norsk cheerleading står for, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av Norges Amerikanske Idretters Forbund.

    Etter at de norske juniorlagene torsdag sikret seg sølv og to bronsemedaljer, var det seniorenes tur til å skinne på fredag. Norges lag leverte også veldig sterkt her.

    – Med sterk innsats og lagånd viste våre utøvere at de er å regne med på verdensscenen. Resultatet markerer en betydelig prestasjon, og vi ser frem til å bygge videre på dette og fortsette å utvikle sporten i Norge, avslutter han.

    y

Sendeplan

Kl. Program Kanal