Hopp til innhold

Bråthen går av tidlig i protest – får knallhardt svar av NRK-kommentator: ​​​​​​​ – Det holder nå

Avtroppende hoppsjef Clas Brede Bråthen skulle egentlig jobbe frem til 1. mai. Nå går han av på dagen, noe flere reagerer på.

Clas Brede Bråthen - Jan Petter Saltvedt

KRITISK: NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt (til høyre), er svært kritisk til både fremgangsmåten og timingen til Clas Brede Bråthen.

I en melding han har sendt ut til flere i hoppmiljøet bekrefter han at han har bedt generalsekretær i Norges Skiforbund, Arne Baumann, om å frita ham fra arbeidsplikten ut oppsigelsestiden.

Årsaken er behandlingen landslagstrener Alexander Stöckl har blitt utsatt for.

– For meg å delta i Raw Air uten Alex på plass, opplever jeg som respektløst, og jeg har derfor i dag bedt Arne Baumann om å frita meg fra min arbeidsplikt den resterende tiden av min kontrakt, heter det i meldingen Bråthen har sendt ut.

Clas Brede Bråthen

GÅR AV: Clas Brede Bråthen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

55-åringen har også snakket ut om beslutningen i et større intervju med VG.

– Totalt i strid

Det var i januar Bråthen annonserte at han gir seg som sportssjef for hopplandslaget etter 20 år i jobben. Siden har det stormet rundt både Bråthen, Alexander Stöckl, hopperne og hoppsporten.

Bråthen skulle egentlig jobbe ut oppsigelsestiden som strekker seg til 1. mai, men har nå har valgt å slutte på dagen.

Alexander Stöckl

TØFF TID: Alexander Stöckl, her fra da han gjestet Dagsnytt 18.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

– Det er trist at Clas slutter på den måten. Jeg kan ikke si så mye mer om det, sier en preget Alexander Stöckl til NRK fredag kveld.

Bråthen skriver i meldingen han sendte ut at det handler om verdier.

– Helt siden gjenoppbyggingen av norsk hoppsport startet i 2001 har jeg ønsket å bidra til å ivareta våre stolte tradisjoner som hoppnasjon. Visjonen vår om å være «verdens viktigste hoppnasjoner» hadde aldri lykkes uten våre verdier: Respekt, ydmykhet og glede, skriver han, og fortsetter:

– Den behandlingen Alexander Stöckl er utsatt for av de samme personene han dedikerte sine beste år som hopptrener til, opplever jeg som totalt i strid med disse verdiene. Jeg vil understreke at dette har skjedd bak min rygg og mot min vilje. Dette holder jeg ledelsen i HK og ledelsen i NSF ansvarlig for.

Hoppuka 2021-2022

HOPPDUO: Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det holder nå

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, lar seg ikke imponere over timingen til Clas Brede Bråthen.

Den tidlige avgangen ble annonsert bare en liten halvtime etter at Johann André Forfang startet Raw Air-helgen i Holmenkollen med en 2. plass i kvalifiseringen.

Kollen-helgen fortsetter med hopping fra klokken 14.40 lørdag.

Saltvedt poengterer at Holmenkollen-helgen er et stort høydepunkt for de norske hopperne og at dette er med på å ta fokuset vekk fra dem.

jps

KRITISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Når han velger å gjøre dette, på en måte som tar oppmerksomheten fra de hopperne han har uttrykt så mye kjærlighet for, tenker jeg «Det holder nå». Det har vært nok Clas Brede Bråthen nå, og det er på tide at hopperne får den plassen de fortjener, sier Saltvedt.

– Clas Brede Bråthen har gjort veldig mye godt for norsk hoppsport, men det har han ikke gjort i 2024, sier Saltvedt, og understreker:

– Ski-Norge har det siste døgnet tatt farvel med to ganger Braathen, men det er nok bare en av dem som blir savnet på kort sikt.

Halvor Egner Granerud, som selv forsøker å forberede seg til Holmenkollen-helgen, tror heller ikke timingen er noen tilfeldighet.

Han er nok klar over at det han gjør nå lager mer blest, så får vi prøve å løse det på mest mulig måte, sier Granerud til NRK.

Braathen Svindal

Braathen avslører Svindal-tips før comeback: – Tok en lang samtale

Hopperne visste ingenting

Også NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen, stusser over timingen.

– Når vi nå skal i gang med Raw Air og kvalifiseringen akkurat er ferdig i bakken er det en liten bombe Blas Brede kommer med også. Den skaper mer bråk og utenomsportslige saker som utøverne helt sikkert må håndtere, når de egentlig skulle ha fokusert på det sportslige, sier Evensen.

Granerud synes det er synd at Bråthen gir seg på denne måten.

– Det er selvfølgelig synd at han føler det sånn at avgangen hans blir sånn etter alt det fine han har gjort for norsk hoppsport og internasjonal hoppsport gjennom så mange år. Så er det synd at han gir seg på den måten her, sier han til NRK.

Granerud beskriver tidspunktet for denne annonseringen som «litt spesiell»

Verdenscup RAW AIR i Holmenkollen HS 134

STUSSER: Halvor Egner Granerud, her avbildet i Holmenkollen fredag ettermiddag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg antar at det ikke kommer som lyn fra klar himmel. Jeg stusset litt på tidspunktet hvert fall basert på hvordan han har reagert på rare tidspunkt mellom hopprenn tidligere.

– Visste dere noe om dette?

– Nei.

Lang feide

For noen uker siden ble det kjent at hopperne på det norske landslaget hadde sendt et brev til hoppkomiteen der de ba om at det ble gjort endringer i støtteapparatet. Stöckl ble også tilbudt forhandlinger om en sluttpakke for å forlate jobben.

En svært preget Stöckl gjestet noen dager senere Dagsnytt 18, og ble av hopper Johann André Forfang beskyldt for å være «ute på en sympatirunde» i media. Den uttalelsen angret han senere på.

Siden har verken Stöckl eller Bråthen vært å se på hopprenn, selv om rennene har gått sin gang. Også denne helgen, når hoppsirkuset har inntatt Holmenkollen, glimrer de med sitt fravær.

– Vond følelse

NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen, sier fredag kveld at han sitter igjen med en vond følelse.

Johan Remen Evensen er nrks ekspertkommentator i hopp og er tilstede under hele hoppuka.

OVERRASKET: Johan Remen Evensen, NRKs hoppekspert.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Dette er en voldsom vending i denne saken. Det er en dramatisk utvikling og et drøyt valg av Clas Brede, men samtidig så backer han landslagstreneren sin og gir han full støtte, og det kan man forstå. Jeg synes hele denne saken har spunnet helt ut av proporsjoner, sier han, og understreker:

– Det er så mange sider av denne saken her som egentlig gjør at jeg sitter igjen med en vond følelse.

Evensen forklarer videre:

– Den har blitt behandlet i media, noe den kanskje ikke burde ha blitt. Vi må ha respekt for at utøverne har hatt en misnøye de har sagt fra om, og samtidig har man opplevd en behandling av Alexander Stöckl som ikke har vært verdig heller.

Hoppsiger

Blir sjikanert og trua med boikott: – Håpar vi ikkje blir bua ut

Siste nytt

 • England-jobben lyst ut – dette kreves for å bli Southgates erstatter

  Englands fotballforbund (FA) har lagt ut en stillingsannonse i jakten på ny landslagssjef. Fristen for å søke er 2. august.

  Utlysningen ble publisert på FAs nettsider få dager etter at Gareth Southgate trakk seg fra jobben. Han hadde trenerrollen i nesten åtte år.

  FA understreker at de allerede ha en liste med potensielle erstattere, men vil likevel ha en åpen prosess.

  I stillingsinstruksen står det at jobben består av «å lede og utvikle det engelske herrelandslaget til å vinne et mesterskap og være konsekvent rangert som et av de beste lagene i verden».

  Dette er kriteriene FA stiller:

  * Prolisens fra Uefa

  * Betydelig erfaring fra engelsk fotball og en sterk merittliste med resultater i Premier League og/eller ledende internasjonale konkurranser

  * En eksepsjonell leder som forstår og nyter landslagsfotballen

  * Erfaring med å identifisere, håndtere og utvikle engelske spillere

  * Motstandsdyktig og komfortabel i en svært høyprofilert rolle med intens offentlig interesse

  * En merittliste for å skape en presterende og positiv lagkultur

  * Må ha sterke personlige verdier, en integritet og forstå at rollen som landslagssjef kan inspirere en hel nasjon

  (NTB)

  bIpQW1HUI3k
  Foto: AFP
 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal