Brady (43) løftet Buccaneers til historisk superbowlseier: – Jeg gir meg ikke nå

43-årige Tom Brady førte Tampa Bay Buccaneers til 31-9-seier over Kansas City Chiefs og har dermed flere superbowlseirer enn noen klubb.

Super Bowl LV - Tampa Bay Buccaneers v Kansas City Chiefs

VANT IGJEN: Tom Brady vant søndag Superbowl for sjuende gang da han førte Tampa Bay Buccaneers til seier over tittelforsvarer Kansas City Chiefs.

Foto: Brian Snyder / Reuters

Etter å ha vunnet seks av ni finaler med New England Patriots feiret Brady sin sjuende tittel i første sesong som Bucs-spiller. Ingen av ligaens klubber har vunnet Superbowl flere enn seks ganger.

– Jeg vil ikke sammenligne denne tittelen med de andre, men jeg gir meg ikke nå. Jeg kommer tilbake, sa Brady etter seieren.

Han ble kåret til mest verdifulle spiller (MVP) i Superbowl for femte gang, to flere enn noen annen.

– Jeg er så stolt av alle gutta. Vi kom til kampen med selvtillit, og vi sto skulder ved skulder. Vi visste at det ville ende slik, sa Brady.

For Buccaneers var det tittel nummer to, 18 år etter den første. Bak klubben står Glazer-familien som også eier fotballklubben Manchester United.

– Som min far sa, må man spørre en som har vært der før om veien videre. Vi fant ham, sa avdøde Malcolm Glazers sønn under troféoverrekkelsen.

Patrick Mahomes og hans Chiefs kom til finalen som tittelforsvarer og favoritt, men 25-åringen som av mange er lansert som Bradys etterfølger i rollen som verdens beste quarterback var i store deler av kampen redusert til statist.

Brady kastet tre touchdownpasninger, alle i første halvdel, mens Chiefs måtte nøye seg med tre trepoengspark i hele kampen.

Rob Gronkowski jubler etter å ha scoret touchdown for Tampa Bay Buccaneers i Superbowl mot Kansas City Chiefs søndag.

Rob Gronkowski jubler etter å ha scoret touchdown for Tampa Bay Buccaneers i Superbowl mot Kansas City Chiefs søndag.

Foto: Stephen M. Dowell / AP

Upløyd mark

I ni tidligere Superbowl-kamper (alle for New England Patriots) hadde Brady aldri tidligere regissert et touchdown i 1. periode, men med 41 sekunder igjen fintet han ut forsvaret og leverte ballen til Rob Gronkowski, som tok den inn i målsonen.

Gronkowski var en av Bradys viktigste medspillere i Patriots. Han la opp for to år siden, men ombestemte seg da Brady signerte for Bucs. Det var 13. gang de samarbeidet om et touchdown i sluttspiller, noe som er ny rekord. Nummer 14 kom i 2. periode

Chiefs reduserte til 6-14 med ett minutt igjen av første halvdel, men med bare én timeout flyttet Brady laget sitt i posisjon og økte ledelsen med en TD-pasning til Antonio Brown noen få sekunder før pause.

The Weekend sto for pauseunderholdningen under årets Superbowl mellom Tampa Bay Buccaneers og Kansas City Chiefs.

PAUSEUNDERHOLDNING: The Weekend sto for pauseunderholdningen under årets Superbowl.

Foto: Chris Carlson / AP

Utklasset

Harrison Butker reduserte til 9-21 med sitt tredje trepoengspark, men etter et nytt Brady-regissert angrep løp Leonard Fournette inn hjemmelagets fjerde touchdown. Foranledningen var en ny lang pasning fra Brady til Gronkowski.

Mahomes hadde ikke marginene på sin side. To ganger kastet han det som burde vært TD-pasninger, men som gikk mellom hendene på mottakeren og traff ham i ansiktsmasken.

Mens Brady leverte tre TD-pasninger, ble Mahomes stående med to pasninger til motspiller.

Chiefs-quarterbacken, som i fjor sommer signerte en 10-årskontrakt verd 502 millioner dollar (4,3 milliarder kroner), hadde aldri tapt en NFL-kamp med tosifret antall poeng før søndagens duell med Brady.

Buccaneers var første lag i Superbowls 55-årige historie som spilte finalen på sin egen arena. Det skjedde foran 22.000 tilskuere. Det er det laveste tilskuertall noensinne, men likevel føltes det som en seier i en sesong hvor de fleste kamper som følge av pandemien ble spilt uten publikum.

NFL greide mot alle odds å gjennomføre samtlige kamper i grunnserie og sluttspill.

Kvinnelig dommer for første gang

Dommer Sarah Thomas fikk oppmerksomhet i forkant av finalen. Hun er nemlig den første kvinnelige dommeren som dømmer i Superbowl.

Hun har gjennom årene skaffet seg solid erfaring, og hun ble også historisk som første kvinne til å dømme college-fotball, i tillegg til Seniorbowl, som er college-finalen i amerikansk fotball.

Chiefs Buccaneers Super Bowl Football

HISTORISK: Sarah Thomas var søndag første kvinne i dommerteamet i Superbowl i amerikansk fotball.

Foto: Chris O'meara / AP

I 2015 ble Thomas den første kvinnen til å bli ansatt som dommer i NFL på heltid.

Selv har hun aldri vært opptatt av å være en barrierebryter.

– Det har aldri vært målet mitt, men jeg er beæret over å være det. Uansett om man er jente eller gutt, så er rådet mitt å gå for ting fordi du elsker det, ikke fordi du vil bevise noe eller ønsker anerkjennelse for det, har Thomas sagt.

Les også: Ble advart mot de «gamle gubbene» – nå skriver dommeren historie foran 100 millioner seere

Viasports NFL-ekspert Arnstein Friling sa før kampen til NRK at han trodde den kvinnelige dommeren ville ha en positiv effekt på sporten.

– Det har alltid vært og er fortsatt en «machokultur» i amerikansk fotball. Jeg tror en slik milepæl kan være med å forandre litt på det, sa Friling.

Siste nytt

 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • Reserven tok Liverpool vidare

  Liverpool tok seg komfortabelt vidare til den fjerde runden i ligacupen etter at dei slo Norwich 3-0. Takumi Minamino vart kveldens store spelar for gjestane med to mål. Også Divock Origi kunne setje seg på scoringslista. Når Norwich i tillegg bommar på straffe var dei aldri nær ved å utfordre eit reserveprega Liverpool.

  Manchester City tok seg også lett vidare etter at dei slo Wycombe 6-1.

  Carabao Cup - Third Round - Norwich City v Liverpool
  Foto: Paul Childs / Reuters
 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby

Sendeplan

Kl. Program Kanal