Hopp til innhold

Brady (43) løftet Buccaneers til historisk superbowlseier: – Jeg gir meg ikke nå

43-årige Tom Brady førte Tampa Bay Buccaneers til 31-9-seier over Kansas City Chiefs og har dermed flere superbowlseirer enn noen klubb.

Super Bowl LV - Tampa Bay Buccaneers v Kansas City Chiefs

VANT IGJEN: Tom Brady vant søndag Superbowl for sjuende gang da han førte Tampa Bay Buccaneers til seier over tittelforsvarer Kansas City Chiefs.

Foto: Brian Snyder / Reuters

Etter å ha vunnet seks av ni finaler med New England Patriots feiret Brady sin sjuende tittel i første sesong som Bucs-spiller. Ingen av ligaens klubber har vunnet Superbowl flere enn seks ganger.

– Jeg vil ikke sammenligne denne tittelen med de andre, men jeg gir meg ikke nå. Jeg kommer tilbake, sa Brady etter seieren.

Han ble kåret til mest verdifulle spiller (MVP) i Superbowl for femte gang, to flere enn noen annen.

– Jeg er så stolt av alle gutta. Vi kom til kampen med selvtillit, og vi sto skulder ved skulder. Vi visste at det ville ende slik, sa Brady.

For Buccaneers var det tittel nummer to, 18 år etter den første. Bak klubben står Glazer-familien som også eier fotballklubben Manchester United.

– Som min far sa, må man spørre en som har vært der før om veien videre. Vi fant ham, sa avdøde Malcolm Glazers sønn under troféoverrekkelsen.

Patrick Mahomes og hans Chiefs kom til finalen som tittelforsvarer og favoritt, men 25-åringen som av mange er lansert som Bradys etterfølger i rollen som verdens beste quarterback var i store deler av kampen redusert til statist.

Brady kastet tre touchdownpasninger, alle i første halvdel, mens Chiefs måtte nøye seg med tre trepoengspark i hele kampen.

Rob Gronkowski jubler etter å ha scoret touchdown for Tampa Bay Buccaneers i Superbowl mot Kansas City Chiefs søndag.

Rob Gronkowski jubler etter å ha scoret touchdown for Tampa Bay Buccaneers i Superbowl mot Kansas City Chiefs søndag.

Foto: Stephen M. Dowell / AP

Upløyd mark

I ni tidligere Superbowl-kamper (alle for New England Patriots) hadde Brady aldri tidligere regissert et touchdown i 1. periode, men med 41 sekunder igjen fintet han ut forsvaret og leverte ballen til Rob Gronkowski, som tok den inn i målsonen.

Gronkowski var en av Bradys viktigste medspillere i Patriots. Han la opp for to år siden, men ombestemte seg da Brady signerte for Bucs. Det var 13. gang de samarbeidet om et touchdown i sluttspiller, noe som er ny rekord. Nummer 14 kom i 2. periode

Chiefs reduserte til 6-14 med ett minutt igjen av første halvdel, men med bare én timeout flyttet Brady laget sitt i posisjon og økte ledelsen med en TD-pasning til Antonio Brown noen få sekunder før pause.

The Weekend sto for pauseunderholdningen under årets Superbowl mellom Tampa Bay Buccaneers og Kansas City Chiefs.

PAUSEUNDERHOLDNING: The Weekend sto for pauseunderholdningen under årets Superbowl.

Foto: Chris Carlson / AP

Utklasset

Harrison Butker reduserte til 9-21 med sitt tredje trepoengspark, men etter et nytt Brady-regissert angrep løp Leonard Fournette inn hjemmelagets fjerde touchdown. Foranledningen var en ny lang pasning fra Brady til Gronkowski.

Mahomes hadde ikke marginene på sin side. To ganger kastet han det som burde vært TD-pasninger, men som gikk mellom hendene på mottakeren og traff ham i ansiktsmasken.

Mens Brady leverte tre TD-pasninger, ble Mahomes stående med to pasninger til motspiller.

Chiefs-quarterbacken, som i fjor sommer signerte en 10-årskontrakt verd 502 millioner dollar (4,3 milliarder kroner), hadde aldri tapt en NFL-kamp med tosifret antall poeng før søndagens duell med Brady.

Buccaneers var første lag i Superbowls 55-årige historie som spilte finalen på sin egen arena. Det skjedde foran 22.000 tilskuere. Det er det laveste tilskuertall noensinne, men likevel føltes det som en seier i en sesong hvor de fleste kamper som følge av pandemien ble spilt uten publikum.

NFL greide mot alle odds å gjennomføre samtlige kamper i grunnserie og sluttspill.

Kvinnelig dommer for første gang

Dommer Sarah Thomas fikk oppmerksomhet i forkant av finalen. Hun er nemlig den første kvinnelige dommeren som dømmer i Superbowl.

Hun har gjennom årene skaffet seg solid erfaring, og hun ble også historisk som første kvinne til å dømme college-fotball, i tillegg til Seniorbowl, som er college-finalen i amerikansk fotball.

Chiefs Buccaneers Super Bowl Football

HISTORISK: Sarah Thomas var søndag første kvinne i dommerteamet i Superbowl i amerikansk fotball.

Foto: Chris O'meara / AP

I 2015 ble Thomas den første kvinnen til å bli ansatt som dommer i NFL på heltid.

Selv har hun aldri vært opptatt av å være en barrierebryter.

– Det har aldri vært målet mitt, men jeg er beæret over å være det. Uansett om man er jente eller gutt, så er rådet mitt å gå for ting fordi du elsker det, ikke fordi du vil bevise noe eller ønsker anerkjennelse for det, har Thomas sagt.

Les også: Ble advart mot de «gamle gubbene» – nå skriver dommeren historie foran 100 millioner seere

Viasports NFL-ekspert Arnstein Friling sa før kampen til NRK at han trodde den kvinnelige dommeren ville ha en positiv effekt på sporten.

– Det har alltid vært og er fortsatt en «machokultur» i amerikansk fotball. Jeg tror en slik milepæl kan være med å forandre litt på det, sa Friling.

Siste nytt

 • Målfest for Wild – Zuccarello med assist

  Minnesota Wild slo Seattle Kraken 5–1 natt til tirsdag og forlenget poengrekken til tolv kamper på rad.

  Mot Kraken sendte Jack Middleton Wild i ledelsen allerede i første periode da han satte pucken i mål etter 15 minutter med spill.

  I andre periode og fortsatte festen for Wild, og Matt Boldy sørget for å øke ledelsen med ytterligere to mål.

  Boldy ble kampens helt, da han også i tredje periode dunket inn et mål for Wild, og sendte de opp i en 4–0 ledelse mindre enn ett minutt inn i perioden.

  Med assist fra Mats Zuccarello tok Ryan Hartman Wild videre opp til 5-0, før Kraken fikk sitt eneste mål i kampen.

  Kampen endte med en komfortabel seier for Wild med 5–1. Før kampen hadde Wild tatt poeng i elleve kamper på rad. Med seieren forlenget de den rekken.

  Mats Zuccarello fikk vel 18 minutter på isen for Wild i tirsdagens kamp. (NTB)

  Kraken Wild Hockey
  Foto: Craig Lassig / AP
 • Sverige-sjefen stormet ut av intervju: – Dere snakker dritt

  De svenske fotballherrene vant oppskriftsmessig 5-0 hjemme mot Aserbajdsjan i den andre runden i EM-kvalifiseringen mandag kveld.

  Etter kampen ble det likevel svært dårlig stemning i Viaplays fotballstudio, hvor Sveriges landslagstrener Janne Andersson var på besøk.

  – Dere snakker dritt etter en 5-0-seier. Det er så dårlig, tordnet han.

  Andersson slo spesielt hardt tilbake mot fotballekspert Bojan Djordic etter å ha fått spørsmål om hvorfor ikke Jesper Karlsson fikk spille mer.

  Krangelen eskalerte videre, hvor Djordic fortalte Andersson at «du representerer ti millioner mennesker». Treneren svarte med å spørre «hvem representerer du?».

  – Sverige så klart, svarte Djordic.

  Han er født i Serbia, men er oppvokst i Sverige og har representert landet på U21-landslaget.

  – Forsøker du å si at jeg burde spilt for Serbia? spurte han Andersson, som til slutt forlot intervjuet.

  RB Leipzig-spiller Emil Forsberg scoret 1-0 i første omgang, før et selvmål fra gjestene sørget for 2-0 etter 65 minutter.

  Med ti minutter igjen la Viktor Gyökeres på til 3-0, før Jesper Karlsson og Anthony Elanga scoret 4-0 og 5-0 helt på tampen.

  Dermed fikk Sverige en solid opptur etter 0-3-tapet mot Belgia i forrige kvalifiseringskamp.

  De øvrige resultatene i mandagens EM-kvalifiseringskamper:

  Nederland 3-0 Gibraltar, Polen 1-0 Albania, Moldova 0-0 Tsjekkia, Østerrike 2-1 Estland, Ungarn 3-0 Bulgaria, Montenegro 0-2 Serbia.

  UEFA EURO 2024 Qualifiers - Group F - Sweden v Belgium
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Storhamar best i amper semifinale – Vålerenga med kniven på strupen

  Det femte oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga i semifinaleserien i NM-sluttspillet endte med 3-0-seier til hjemmelaget, som dermed leder 3-2 sammenlagt.

  Det betyr at Vålerenga må vinne hjemme i Jordal Amfi førstkommende onsdag for at drømmen om NM-finale mot Stavanger Oilers skal leve videre.

  Allerede før to minutter var unnagjort av mandagens kamp på Hamar, tente det til etter en tøff takling fra hjemmelagets Martin Rønnild. Hele fire spillere måtte ta en tur ut på sidelinjen i kjølvannet av klammeriet på isen.

  – Ikke glad i hverandre Storhamar og Vålerenga, konkluderte TV 2s hockeyekspert Erik Follestad på Twitter underveis i kampen.

  Kort tid etter tumultene åpnet vertene scoringsballet. David Booth satte pucken i mål etter slurvete forsvarsspill fra bortelagets Stefan Espeland.

  Drøye ti minutter senere maktet Storhamar å utnytte én mann mer på isen da Jacob Berglund la på til 2-0, som også var resultatet etter første periode.

  I andre periode var begge lag farlig frempå ved flere anledninger, men verken Storhamar eller Vålerenga fant veien til nettmaskene. Tross målløs andreperiode gikk det som i den første tidvis hardt for seg mellom de to kamphanene.

  Gjestene forsøkte febrilsk å skaffe seg en viktig redusering i den tredje og siste perioden, og fikk en gylden mulighet med 5 mot 3 i en liten periode. Det klarte de imidlertid ikke å utnytte, og til slutt var det Storhamar som satte inn 3-0 på tampen.

  – Det er svakt 5 mot 3. Da er denne kjørt. Et Vålerenga som av en eller annen grunn virker blottet for selvtillit - og har gjort det siden 1-0, skrev Viaplays Kasper Wikestad på Twitter i den tredje perioden.

  Samtlige av de fem oppgjørene så langt har endt med hjemmeseier. For Vålerengas del må den trenden fortsette på onsdag dersom det skal bli NM-finale for Oslo-laget.

  NM sluttspill menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste