Hopp til innhold

Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

BEDRE ENN GODTERI: Kjetil Borch sluttet å spise godteri i 2017. Da startet han en blodseriøs satsing mot OL, som i dag endte med sølvmedalje.

– Det hadde vært en skam å si at sølv er nederlag. I dag rodde jeg et kjempebra løp, et taktisk bra løp. Jeg la det opp akkurat som jeg skulle, sier Kjetil Borch.

Den norske 31-åringen greide ikke å henge med på tempoet til Stefanos Douskos, som satte opp et voldsomt tempo halvveis ut i den 2000 meter lange distansen - og rodde inn til et litt overraskende gull. Borch sikret sølvet 1,21 sekunder bak.

– Det er en ting jeg ikke kan gjøre noe med, det er konkurrentene. Man må hylle de som gjør de beste prestasjonene, sier Borch.

Damir Martin tok bronsemedaljen for Kroatia.

wauXyWmIoJs

Gullvinner Stefanos Ntouskos fra Hellas, Kjetil Borch og kroatiske Damir Martin delte pallen.

Foto: Darron Cummings / AP

Krokodillen på hotellsengen

Etterpå var det imidlertid en helt annen historie Borch gjerne ville fortelle til pressen i Tokyo, nemlig historien om da landslagskamerat Olaf Tufte gjorde en gest for ham på et hotellrom i 2017.

Tufte la en godterikrokodille på Borchs pute. Gesten var altså relativt liten, men skulle få enorm betydning for Borch og veien hans til dette OL-sølvet. På denne tiden rodde Borch og Tufte dobbeltsculler sammen. Året før hadde de tatt bronse i OL.

Men Borch var lei hele greia.

olGipB7NTxs

Olaf Tufte har betydd mye for Borch og de andre landslagskameratene. OL var veteranens siste.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg var ganske drittlei. Ikke av Olaf, men lei av å ro med andre. Jeg ville utforske egne evner, få svar på tingene jeg gjør. Jeg seilte i Karibia i tre måneder, lå på stranda og drakk parasolldrinker, forteller Borch, for å illustrere hvordan satsingen hans var på denne tiden.

Men så lå altså den godterikrokodillen fra Tufte plutselig der på hotellsenga hans.

– Han vet at det er det beste jeg vet, sier Borch.

Denne gangen fikk synet av favorittgodteriet ham til å tenke noe helt annet enn at han ville spise den.

– Jeg tenkte fy f… nå er det nok, forteller han.

S52br3d41UE

Borch klemmer vinneren Stefanos Ntouskos.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Masse kaos

Der og da bestemte Borch seg: Nå var det slutt på slaraffenlivet med paraplydrinker og nøling rundt roingen. Og det skulle også bli slutt på godteri.

– Det smaker ingenting, og det er ikke bra for meg. Jeg tenkte at jeg skal gjøre det som er bra for meg. Så da slutta jeg å spise godteri, det har jeg ikke gjort siden 2017, sier Borch om starten på det som skulle bli en ekstremt målrettet og blodseriøs satsing mot OL i 2021.

Borch byttet til singelsculler, fant motivasjonen igjen, og det endte altså i dagens OL-sølv. På veien til OL har han også hatt totalt fire operasjoner, så satsingen har krevd mye av ham.

– Det har vært en hel masse kaos. Men jeg har lært ekstremt mye. Det første jeg gjorde etter at jeg opererte kneet, var å dra på Olympiatoppen for å trene, sier han.

– Dyktig på å fokusere

Borchs trener roser eleven for jobben han har lagt ned.

– Kjetil er dyktig på å fokusere. De to ukene vi har hatt har her han levert hver time, sier Johan Flodin.

Tufte har selv deltatt i OL, men endte uten medaljer. Han har sagt at denne sesongen blir hans siste.

Frem til i dag var bronsen som Broch tok sammen med Tufte i OL i 2016 en av hans største meritter.

I singlesculler har han i tillegg to VM-gull og ett EM-gull, og en OL-medalje i den øvelsen har vært Horten-roerens store mål.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås og Per Svela hentes av Gjert Ingebrigtsen etter løpet i Huelva

Nordås hentet av Gjert Ingebrigtsen etter seieren: – En trist sak for alle parter

Narve Gilje Nordås sier han kan fortsette trenersamarbeidet med Gjert Ingebrigtsen selv om det har blitt ut tiltale mot treneren. Tirsdag kveld forlot de stadion sammen.

Siste nytt

  • Astrid Uhrenholdt Jacobsen venter sitt første barn

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen (37) avslører på Instagram at hun er gravid. På flere bilder viser hun synlig fram babymagen.

    «Vi utvider flokken», skriver den tidligere langrennsstjernen i innlegget.

    Hun har lagt ved flere bilder der hun er ute på tur med kjæresten Ingeborg Djupnes. På det ene peker samboeren mot Jacobsens voksende mage.

    Under innlegget strømmer gratulasjonene inn. Den tidligere golfstjernen Suzann Pettersen er blant dem som har sendt sine lykkønskninger.

    Jacobsen slo gjennom for fullt med VM-gullet i sprint i Sapporo i 2007. Bare uker tidligere hadde hun tatt sin første pallplass i verdenscupen. Det skjedde i sprint i Otepää i Estland.

    Hennes siste verdenscuprenn ble på hjemmebane i Holmenkollen i mars 2020.

    I 2018 var hun med på det norske laget som tok OL-gull i stafett i Pyeongchang. To stafettgull har det også blitt i VM-sammenheng.

    Individuelt har hun to VM-sølv og fem VM-bronser på merittlisten. Jacobsen har også vært på pallen i verdenscupen 56 ganger.

    Etter den aktive karrieren har Jacobsen vært langrennsekspert for NRK og sittet som leder av utøverkomiteen i Norges idrettsforbund. (NTB)

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Red Bull bekrefter: Newey forlater laget

    Det skriver Formel 1-laget på sine nettsider.

    Adrian Newey er sjeftekniker på laget, og er av mange regnet som hjernen bak en av de mest dominante bilene i Formel 1-historien.

    Red Bull har knust resten av Formel 1-sirkuset de siste sesongene, og er på vei til å vinne både førermesterskapet og kontruktørmesterskapet denne sesongen også. Newey har vært i Red Bull i nesten 20 år.

    – Hans visjon og briljans har hjulpet oss til 13 titler på 20 sesonger, sier Red Bull-sjef Christian Horner.

    Flere medier, blant annet BBC og tyske AMuS meldte i forrige uke at Newey slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndteringen av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Elverum klar for sluttspillfinale i håndball

    Elverum tok seg videre til finalen i sluttspillet i håndball etter at de vant 41-30 borte mot Arendal tirsdag kveld.

    Elverum møter Kolstad, som slo ut Drammen i sine semifinalekamper med 2-0. Første finalekamp i best av tre spilles mellom de to lagene 22. mai i Trondheim.

Sendeplan

Kl. Program Kanal