Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

BEDRE ENN GODTERI: Kjetil Borch sluttet å spise godteri i 2017. Da startet han en blodseriøs satsing mot OL, som i dag endte med sølvmedalje.

– Det hadde vært en skam å si at sølv er nederlag. I dag rodde jeg et kjempebra løp, et taktisk bra løp. Jeg la det opp akkurat som jeg skulle, sier Kjetil Borch.

Den norske 31-åringen greide ikke å henge med på tempoet til Stefanos Douskos, som satte opp et voldsomt tempo halvveis ut i den 2000 meter lange distansen - og rodde inn til et litt overraskende gull. Borch sikret sølvet 1,21 sekunder bak.

– Det er en ting jeg ikke kan gjøre noe med, det er konkurrentene. Man må hylle de som gjør de beste prestasjonene, sier Borch.

Damir Martin tok bronsemedaljen for Kroatia.

wauXyWmIoJs

Gullvinner Stefanos Ntouskos fra Hellas, Kjetil Borch og kroatiske Damir Martin delte pallen.

Foto: Darron Cummings / AP

Krokodillen på hotellsengen

Etterpå var det imidlertid en helt annen historie Borch gjerne ville fortelle til pressen i Tokyo, nemlig historien om da landslagskamerat Olaf Tufte gjorde en gest for ham på et hotellrom i 2017.

Tufte la en godterikrokodille på Borchs pute. Gesten var altså relativt liten, men skulle få enorm betydning for Borch og veien hans til dette OL-sølvet. På denne tiden rodde Borch og Tufte dobbeltsculler sammen. Året før hadde de tatt bronse i OL.

Men Borch var lei hele greia.

olGipB7NTxs

Olaf Tufte har betydd mye for Borch og de andre landslagskameratene. OL var veteranens siste.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg var ganske drittlei. Ikke av Olaf, men lei av å ro med andre. Jeg ville utforske egne evner, få svar på tingene jeg gjør. Jeg seilte i Karibia i tre måneder, lå på stranda og drakk parasolldrinker, forteller Borch, for å illustrere hvordan satsingen hans var på denne tiden.

Men så lå altså den godterikrokodillen fra Tufte plutselig der på hotellsenga hans.

– Han vet at det er det beste jeg vet, sier Borch.

Denne gangen fikk synet av favorittgodteriet ham til å tenke noe helt annet enn at han ville spise den.

– Jeg tenkte fy f… nå er det nok, forteller han.

S52br3d41UE

Borch klemmer vinneren Stefanos Ntouskos.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Masse kaos

Der og da bestemte Borch seg: Nå var det slutt på slaraffenlivet med paraplydrinker og nøling rundt roingen. Og det skulle også bli slutt på godteri.

– Det smaker ingenting, og det er ikke bra for meg. Jeg tenkte at jeg skal gjøre det som er bra for meg. Så da slutta jeg å spise godteri, det har jeg ikke gjort siden 2017, sier Borch om starten på det som skulle bli en ekstremt målrettet og blodseriøs satsing mot OL i 2021.

Borch byttet til singelsculler, fant motivasjonen igjen, og det endte altså i dagens OL-sølv. På veien til OL har han også hatt totalt fire operasjoner, så satsingen har krevd mye av ham.

– Det har vært en hel masse kaos. Men jeg har lært ekstremt mye. Det første jeg gjorde etter at jeg opererte kneet, var å dra på Olympiatoppen for å trene, sier han.

– Dyktig på å fokusere

Borchs trener roser eleven for jobben han har lagt ned.

– Kjetil er dyktig på å fokusere. De to ukene vi har hatt har her han levert hver time, sier Johan Flodin.

Tufte har selv deltatt i OL, men endte uten medaljer. Han har sagt at denne sesongen blir hans siste.

Frem til i dag var bronsen som Broch tok sammen med Tufte i OL i 2016 en av hans største meritter.

I singlesculler har han i tillegg to VM-gull og ett EM-gull, og en OL-medalje i den øvelsen har vært Horten-roerens store mål.

Siste nytt

 • Schlierenzauer legger opp

  Den østerrikske skihopperen Gregor Schlierenzauer (31) setter karrierepunktum etter 15 innholdsrike sesonger på toppnivå.

  Schlierenzauer er tidenes mestvinnende hopper i verdenscupen på herresiden med sine 53 individuelle seirer. Det eneste han ikke klarte å vinne i løpet av karrieren var et individuelt OL-gull.

  – Å avslutte den aktive karrieren min er ikke lett for meg etter alt jeg har fått oppleve som utøver. Men det føles som om avgjørelsen tas på riktig tidspunkt, skriver 31-åringen på sin egen blogg.

  Han ble korsbåndskadd sist sesong, og det siste verdenscuprennet hans var i polske Zakopane i januar.

  Østerrikeren tok både sin første og sin siste verdenscupseier på Lillehammer. Debuttriumfen kom i 2006, mens han vant for siste gang i 2014.

  Schlierenzauer tok fire medaljer i OL (1-1-2), tolv medaljer i VM (6-5-1) og fem medaljer i skiflygings-VM (4-1-0). Han vant også hoppuka sammenlagt to ganger. (NTB)

  Gregor Schlierenzauer
  Foto: Kerstin Joensson / AP
 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal