Hopp til innhold

Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

BEDRE ENN GODTERI: Kjetil Borch sluttet å spise godteri i 2017. Da startet han en blodseriøs satsing mot OL, som i dag endte med sølvmedalje.

– Det hadde vært en skam å si at sølv er nederlag. I dag rodde jeg et kjempebra løp, et taktisk bra løp. Jeg la det opp akkurat som jeg skulle, sier Kjetil Borch.

Den norske 31-åringen greide ikke å henge med på tempoet til Stefanos Douskos, som satte opp et voldsomt tempo halvveis ut i den 2000 meter lange distansen - og rodde inn til et litt overraskende gull. Borch sikret sølvet 1,21 sekunder bak.

– Det er en ting jeg ikke kan gjøre noe med, det er konkurrentene. Man må hylle de som gjør de beste prestasjonene, sier Borch.

Damir Martin tok bronsemedaljen for Kroatia.

wauXyWmIoJs

Gullvinner Stefanos Ntouskos fra Hellas, Kjetil Borch og kroatiske Damir Martin delte pallen.

Foto: Darron Cummings / AP

Krokodillen på hotellsengen

Etterpå var det imidlertid en helt annen historie Borch gjerne ville fortelle til pressen i Tokyo, nemlig historien om da landslagskamerat Olaf Tufte gjorde en gest for ham på et hotellrom i 2017.

Tufte la en godterikrokodille på Borchs pute. Gesten var altså relativt liten, men skulle få enorm betydning for Borch og veien hans til dette OL-sølvet. På denne tiden rodde Borch og Tufte dobbeltsculler sammen. Året før hadde de tatt bronse i OL.

Men Borch var lei hele greia.

olGipB7NTxs

Olaf Tufte har betydd mye for Borch og de andre landslagskameratene. OL var veteranens siste.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg var ganske drittlei. Ikke av Olaf, men lei av å ro med andre. Jeg ville utforske egne evner, få svar på tingene jeg gjør. Jeg seilte i Karibia i tre måneder, lå på stranda og drakk parasolldrinker, forteller Borch, for å illustrere hvordan satsingen hans var på denne tiden.

Men så lå altså den godterikrokodillen fra Tufte plutselig der på hotellsenga hans.

– Han vet at det er det beste jeg vet, sier Borch.

Denne gangen fikk synet av favorittgodteriet ham til å tenke noe helt annet enn at han ville spise den.

– Jeg tenkte fy f… nå er det nok, forteller han.

S52br3d41UE

Borch klemmer vinneren Stefanos Ntouskos.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Masse kaos

Der og da bestemte Borch seg: Nå var det slutt på slaraffenlivet med paraplydrinker og nøling rundt roingen. Og det skulle også bli slutt på godteri.

– Det smaker ingenting, og det er ikke bra for meg. Jeg tenkte at jeg skal gjøre det som er bra for meg. Så da slutta jeg å spise godteri, det har jeg ikke gjort siden 2017, sier Borch om starten på det som skulle bli en ekstremt målrettet og blodseriøs satsing mot OL i 2021.

Borch byttet til singelsculler, fant motivasjonen igjen, og det endte altså i dagens OL-sølv. På veien til OL har han også hatt totalt fire operasjoner, så satsingen har krevd mye av ham.

– Det har vært en hel masse kaos. Men jeg har lært ekstremt mye. Det første jeg gjorde etter at jeg opererte kneet, var å dra på Olympiatoppen for å trene, sier han.

– Dyktig på å fokusere

Borchs trener roser eleven for jobben han har lagt ned.

– Kjetil er dyktig på å fokusere. De to ukene vi har hatt har her han levert hver time, sier Johan Flodin.

Tufte har selv deltatt i OL, men endte uten medaljer. Han har sagt at denne sesongen blir hans siste.

Frem til i dag var bronsen som Broch tok sammen med Tufte i OL i 2016 en av hans største meritter.

I singlesculler har han i tillegg to VM-gull og ett EM-gull, og en OL-medalje i den øvelsen har vært Horten-roerens store mål.

Siste nytt

 • Reiten hjalp Chelsea å vende til seier i byderby

  Chelseas kvinnelag kom tidlig under i det utsatte byderbyet mot West Ham, men Guro Reiten hjalp laget å vende til 3-1-seier.

  Den norske landslagsstjernen hadde assist på Fran Kirbys utligningsmål i slutten av første omgang og var involvert også i Sam Kerrs ledermål i den andre omgangen.

  Dagny Brynjarsdottir nikket West Ham i en tidlig ledelse på hjørnespark mens Kerr sto passiv ved siden av henne. Senere skulle Chelsea vise offensiv kompetanse på hjørnespark, og Kerr fikk sitt første mål på sesongen på et av dem.

  Den engelske landslagsstopperen Millie Bright stusset inn 3-1 på nok et hjørnespark.

  Women's Super League - Chelsea v Manchester City
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • RBK røk ut tross sjokkstart mot Real Madrid

  Rosenborgs kvinnelag var levnet få muligheter etter 0-3 hjemme mot Real Madrid, men rystet den spanske klubben i returkampen på vei mot et hederlig tap.

  Real Madrid vendte til 2-1-seier og sikret plass i gruppespillet med sammenlagt 5-1.

  Rosenborg hang veldig godt med i den første omgangen og kom til flere gode muligheter. Ett minutt på overtid i første omgang var det veldig nær 0-2, og da ville det vært kamp igjen om avansement. Skinnes gjenvant ballen inne i feltet, og den spratt til Cesilia Andreassen. Hennes skudd gikk rett utenfor.

  Men ved hjelp av Caroline Weir og Athenea del Castillo snudde spanjolene kampen og er dermed trygt videre til gruppespillet i Mesterligaen.

  Champions League play-off: Rosenborg - Real Madrid.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Innhopp for Maanum da Arsenal slet seg til CL-plass

  Frida Maanum kom inn i sluttfasen og hjalp å dra seieren i land da Arsenal sikret seg plass i mesterligaens gruppespill med 1-0-seier borte mot Ajax.

  London-klubben levde farlig etter 2-2 på hjemmebane i første kamp, men et Ajax-lag med tidligere Vålerenga-profil Sherida Spitse som kaptein ble senket av den nederlandske stjernespissen Viviana Miedema.

  Spissens scoring tidlig i 2. omgang ble kampens eneste, og dermed får Arsenal plass i mandagens trekning av gruppespillet.

  Maanum måtte igjen starte på benken, men hun kom inn for Miedema i det 83. minutt og hjalp Arsenal å tette igjen gjennom resten av ordinær tid og seks tilleggsminutter. (NTB)

  Landslaget i fotball 2022: trening
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste