Hopp til innhold

Bø om Fourcades elleville hvilepuls: – Får håpe han er i live

Martin Fourcade kommer med et skremmeskudd til Norge før OL-sesongen.

Tarjei Bø

IKKE BEKYMRET: Tarjei Bø blir ikke skremt av Martin Fourcades bilde av franskmannens lave hvilepuls. Selv ligger han på rundt 35 slag i minuttet.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Forrige uke la den franske skiskytterstjernen ut dette bildet på sosiale medier:

Martin Fourcade
Foto: Skjermdump Instagram @martinfourcade

Bildet viser angivelig at Fourcade på det laveste når en hvilepuls på bare 25 slag i minuttet.

– Det første jeg tenkte var «Trener du ikke? Ligger du bare og sover?», sier Tarjei Bø til NRK med glimt i øyet.

Til sammenligning har nordmannen en hvilepuls på rundt 35, ifølge ham selv.

– Det er ganske lavt, men jeg er ikke i nærheten av det han (Fourcade) har. Jeg får håpe han er i live, han kan ikke komme så mye lavere enn det der før det blir farlig tror jeg, fleiper nordmannen.

Under Instagram-bildet spør den franske tennisspilleren Caroline Garcia om alt er bra med skiskytteren.

– Så langt er alt bra, svarer franskmannen etterfulgt av et smilefjes som ler.

Martin Fourcade og Tarjei Bø

TRENTE SAMMEN: Tarjei Bø trente litt sammen med Martin Fourcade da franskmannen bodde i Norge sommeren 2015.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Tror nesten ikke på det

Men NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid tror ikke franskmannen bare gjør dette for moro skyld.

– Dette er ment som et skremmeskudd. Han er i hvert fall ikke syk, overtrent eller i dårlig form for da hadde aldri hvilepulsen vært så lavt, sier Skjelbreid.

– Hvis jeg hadde vært konkurrenten hans hadde jeg tenkte at «her har jeg ikke mye slingringsmonn å gå på». Men pulsen er så lav at jeg nesten har problemer med å tro det er sant, legger hun til.

Men ifølge professor i treningsfysiologi, Jostein Hallén, er det mulig.

– Det er riktignok det laveste jeg har sett, men det er ikke umulig, sier Hallén til NRK.

urn:newsml:dpa.com:20090101:170207-99-194260

VERDENS BESTE: Martin Fourcade har vunnet verdenscupen seks år på rad og er den største gullfavoritten før OL-sesongen starter.

Foto: Martin Schutt / DPA

Arvelig

Selv om godt trente personer generelt har lav hvilepuls er ikke hvilepulsen alltid en god indikator på formen, ifølge Hallén.

– Mange tror hvilepuls er ensbetydende med hvor god form du er i, men en veldig stor del av hvilepulsen er arvelig bestemt.

Man kan altså ha lav hvilepuls selv om man ikke er i veldig god form.

– For å få så lav hvilepuls som Fourcade har, må du både være genetisk disponert for det og du må være godt trent. Men dette er helt i grenseland for hva som er sannsynlig å oppnå for en frisk person uten å gå på medisiner, sier Hallén.

Han er klar på at Fourcade aldri kunne hatt lav puls hvis han ikke hadde vært i god form.

Jostein Hallén

EKSPERT: Jostein Hallén er professor i treningsfysiologi ved Norges idrettshøgskole.

Foto: Privat

Tarjei Bø er likevel ikke bekymret.

– Heldigvis har ikke hvilepulsen mye å si. Selv om det (Fourcades hvilepuls) er imponerende blir jeg ikke mer bekymret enn jeg var fra før.

PS! Enkelt forklart har toppidrettsutøvere generelt lav hvilepuls fordi hjertet er så sterkt at det trenger færre slag enn hos utrente for å pumpe blodet rundt i kroppen.

Siste nytt

 • Målfest for Wild – Zuccarello med assist

  Minnesota Wild slo Seattle Kraken 5–1 natt til tirsdag og forlenget poengrekken til tolv kamper på rad.

  Mot Kraken sendte Jack Middleton Wild i ledelsen allerede i første periode da han satte pucken i mål etter 15 minutter med spill.

  I andre periode og fortsatte festen for Wild, og Matt Boldy sørget for å øke ledelsen med ytterligere to mål.

  Boldy ble kampens helt, da han også i tredje periode dunket inn et mål for Wild, og sendte de opp i en 4–0 ledelse mindre enn ett minutt inn i perioden.

  Med assist fra Mats Zuccarello tok Ryan Hartman Wild videre opp til 5-0, før Kraken fikk sitt eneste mål i kampen.

  Kampen endte med en komfortabel seier for Wild med 5–1. Før kampen hadde Wild tatt poeng i elleve kamper på rad. Med seieren forlenget de den rekken.

  Mats Zuccarello fikk vel 18 minutter på isen for Wild i tirsdagens kamp. (NTB)

  Kraken Wild Hockey
  Foto: Craig Lassig / AP
 • Sverige-sjefen stormet ut av intervju: – Dere snakker dritt

  De svenske fotballherrene vant oppskriftsmessig 5-0 hjemme mot Aserbajdsjan i den andre runden i EM-kvalifiseringen mandag kveld.

  Etter kampen ble det likevel svært dårlig stemning i Viaplays fotballstudio, hvor Sveriges landslagstrener Janne Andersson var på besøk.

  – Dere snakker dritt etter en 5-0-seier. Det er så dårlig, tordnet han.

  Andersson slo spesielt hardt tilbake mot fotballekspert Bojan Djordic etter å ha fått spørsmål om hvorfor ikke Jesper Karlsson fikk spille mer.

  Krangelen eskalerte videre, hvor Djordic fortalte Andersson at «du representerer ti millioner mennesker». Treneren svarte med å spørre «hvem representerer du?».

  – Sverige så klart, svarte Djordic.

  Han er født i Serbia, men er oppvokst i Sverige og har representert landet på U21-landslaget.

  – Forsøker du å si at jeg burde spilt for Serbia? spurte han Andersson, som til slutt forlot intervjuet.

  RB Leipzig-spiller Emil Forsberg scoret 1-0 i første omgang, før et selvmål fra gjestene sørget for 2-0 etter 65 minutter.

  Med ti minutter igjen la Viktor Gyökeres på til 3-0, før Jesper Karlsson og Anthony Elanga scoret 4-0 og 5-0 helt på tampen.

  Dermed fikk Sverige en solid opptur etter 0-3-tapet mot Belgia i forrige kvalifiseringskamp.

  De øvrige resultatene i mandagens EM-kvalifiseringskamper:

  Nederland 3-0 Gibraltar, Polen 1-0 Albania, Moldova 0-0 Tsjekkia, Østerrike 2-1 Estland, Ungarn 3-0 Bulgaria, Montenegro 0-2 Serbia.

  UEFA EURO 2024 Qualifiers - Group F - Sweden v Belgium
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Storhamar best i amper semifinale – Vålerenga med kniven på strupen

  Det femte oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga i semifinaleserien i NM-sluttspillet endte med 3-0-seier til hjemmelaget, som dermed leder 3-2 sammenlagt.

  Det betyr at Vålerenga må vinne hjemme i Jordal Amfi førstkommende onsdag for at drømmen om NM-finale mot Stavanger Oilers skal leve videre.

  Allerede før to minutter var unnagjort av mandagens kamp på Hamar, tente det til etter en tøff takling fra hjemmelagets Martin Rønnild. Hele fire spillere måtte ta en tur ut på sidelinjen i kjølvannet av klammeriet på isen.

  – Ikke glad i hverandre Storhamar og Vålerenga, konkluderte TV 2s hockeyekspert Erik Follestad på Twitter underveis i kampen.

  Kort tid etter tumultene åpnet vertene scoringsballet. David Booth satte pucken i mål etter slurvete forsvarsspill fra bortelagets Stefan Espeland.

  Drøye ti minutter senere maktet Storhamar å utnytte én mann mer på isen da Jacob Berglund la på til 2-0, som også var resultatet etter første periode.

  I andre periode var begge lag farlig frempå ved flere anledninger, men verken Storhamar eller Vålerenga fant veien til nettmaskene. Tross målløs andreperiode gikk det som i den første tidvis hardt for seg mellom de to kamphanene.

  Gjestene forsøkte febrilsk å skaffe seg en viktig redusering i den tredje og siste perioden, og fikk en gylden mulighet med 5 mot 3 i en liten periode. Det klarte de imidlertid ikke å utnytte, og til slutt var det Storhamar som satte inn 3-0 på tampen.

  – Det er svakt 5 mot 3. Da er denne kjørt. Et Vålerenga som av en eller annen grunn virker blottet for selvtillit - og har gjort det siden 1-0, skrev Viaplays Kasper Wikestad på Twitter i den tredje perioden.

  Samtlige av de fem oppgjørene så langt har endt med hjemmeseier. For Vålerengas del må den trenden fortsette på onsdag dersom det skal bli NM-finale for Oslo-laget.

  NM sluttspill menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste