Minst 40 nordmenn hjelper kinesere mot OL

Ole Einar Bjørndalen er langt i fra eneste nordmann som trener kinesere mot OL. Flere tidligere skistjerner gjør det samme, men utøverne hadde aldri gått på ski før de kom til Norge.

Kombo, trenere i Kina

NORSK HJELP TIL KINA: Flere tidligere norske skistjerner er engasjert for å gi kinesere trenerhjelp frem til OL.

Foto: NTB-Scanpix

Det er bare litt over to år til Kina skal arrangere vinter-OL i Beijing. For å kunne hevde seg på hjemmebane henter stormakten de beste trenerne fra de ulike idrettene - akkurat slik de hadde stor suksess med før sommer-OL for 11 år siden.

– Det er en ære å ha norske trenere. Vi samarbeider godt og jeg håper vi kan få til en god utvikling fremover, sier Liu Hao, lagleder i det kinesiske skiskytterforbundet.

Kinesiske skiskyttere i bil

BJØRNDALENS ELEVER: Disse kineserne har tidenes mestvinnende skiskytter, Ole Einar Bjørndalen, som trener og er strålende fornøyd med det.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

NRK møtte ham under den kinesiske landslagssamlingen på Lillehammer i september.

På det gamle OL-stadionet ble utøverne trent av selveste Ole Einar Bjørndalen som i høst ble lansert som ny kinesisk landslagstrener i skiskyting, noe Amnesty Norge kritiserte.

Bjørndalen og en kinesisk utøver

BJØRNDALEN PÅ TRENING: Kinas ferske landslagstrener, Ole Einar Bjørndalen, under samlingen på Lillehammer i september.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Verdens mest folkerike nasjon har tradisjonelt vært fryktelig svak i vinteridrett, men ser nå til Norge for å bli bedre med ski på beina. Det er her de henter trenere til langrenn, skiskyting og hopp.

Flere steder i både Norge og utlandet trener nordmenn nå kinesere frem mot OL, flere av dem var selv en gang noen av våre største skistjerner.

Wu Dajing

ENESTE GULL: Wu Dajing tok Kinas eneste OL-gull i Pyeongchang i 2018. Det kom på hurtigløp på skøyter.

Foto: Dimitar Dilkoff / AFP

En undersøkelse NRK har gjort viser at det nå er minst 40 nordmenn som enten jobber fulltid eller deltid med kinesiske utøvere (se faktaboks nederst i saken). Tallet er enda høyere om man tar med alle som bidrar i kortere perioder.

Kinesiske utøvere på rulleski

RULLESKI: Kineserne på Meråker prøvde rulleski for første gang da de kom til skolen i fjor høst.

Foto: Meråker videregående skole

Det er til og med et statlig idrettssamarbeid mellom Norge og Kina. Enkelt sagt er det en avtale som gjør det lettere for norske aktører å samarbeide med kinesiske aktører (se faktaboks nederst i saken), fordi norsk og kinesisk idrett har samlet seg om en felles verdiplattform. Blant annet rundt antidopingarbeid.

Ifølge handlingsplanen i avtalen er hovedformålet «(...) å yte bistand til Kina i deres forberedelser med å arrangere vinter-OL på hjemmebane i 2022.»

Tilbake får Norge blant annet flere trenere med internasjonal erfaring, ifølge Norges idrettsforbund.

Hetland og Meråker

Tor Arne Hetland

SPORTSSJEF: Tidligere landslagstrener Tor Arne Hetland er sportssjef for Kina-prosjektet til Meråker videregående skole.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Disse trenerne hjelper kinesere uten å være direkte ansatt av det kinesiske forbundet.

En av dem er Norges tidligere landslagstrener i langrenn Tor Arne Hetland.

– I norsk idrett er det ikke så mange trenerjobber å leve av, men dette er en mulighet til å kunne gjøre det å skaffe seg verdifull erfaring som trener for fremtiden. Det er nok motivasjonen til mange, sier Hetland som nå jobber for Meråker videregående skole.

Kinesisk utøver melkesyremåling

TEST: Yin Lishu, en av utøverne i Meråker sitt Kina-prosjekt, testes av Rune Tjøsen Talsnes som dokumenterer utviklingen til utøverne. Legg merke til arket på veggen som viser hva som er målet; «Beijing 2022».

Foto: Tor Arne Hetland / Meråker videregående skole

Skolen er blant aktørene som har et Kina-prosjekt og Hetland er ansatt som sportssjef for prosjektet. Med seg i teamet har han åtte andre norske trenere. Fra august og frem til 1. november reiser disse frem og tilbake til Kina, to stykker i to uker av gangen, for å trene de kinesiske utøverne. Noen av utøverne satser langrenn, andre skiskyting. I starten av november kommer så alle til Norge for en seks måneder lang samling på snø.

– Kineserne satser knallhardt mot OL på hjemmebane. Det er utstillingsvinduet til idrettsnasjonen Kina. De vil ha det aller aller beste, derfor søker de kompetanse i Norge på langrenn, skiskyting og hopp, sier Hetland.

Kinesiske utøvere på ski

BYSPRINTEN I MOSJØEN: To av de kinesiske utøverne som trenes av teamet til Tor Arne Hetland under Bysprinten i Mosjøen.

Foto: Meråker videregående skole

Kristin Størmer Steira

På Lillehammer har selskapet NTG Kompetanse AS et lignende Kina-prosjekt.

I dette selskapet er tidligere langrennsløper Kristin Størmer Steira daglig leder.

Hun forteller at de har seks fulltidsansatte trenere og to på deltid. I tillegg til en sportsdirektør og to smørere/utstyrsansvarlige på heltid.

Kristin Størmer Steira

DAGLIG LEDER: Tidligere landslagsløper Kristin Størmer Steira tilrettelegger treningshverdagen til de kinesiske utøverne som trenes av NTG Kompetanse AS.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mangler hoppbakker

I tillegg har Norges Skiforbund sitt Kina-prosjekt der de samarbeider med det kinesiske forbundet om å utvikle skihoppere.

Det hele startet med at Kina forsøkte å hente tidligere kombinertsjef Kjetil Strandbråten som ren kinesisk landslagstrener i hopp.

– Men det innebar at jeg skulle flytte til Kina å jobbe der borte. Siden de ikke har hoppanlegg hadde jeg ikke veldig tro på det, sier Strandbråten.

Maren Lundby

INSPIRASJON: Skihopper Maren Lundby viser en gruppe kinesere teknikktrening.

Foto: Norges skiforbund

Men Norges Skiforbund, hvor Strandbråten jobber, ville sjekke hvilke muligheter som lå i et samarbeid.

Det endte med at 22 kinesere kom til Norge i fjor høst. Nå er det åtte igjen og disse har flyttet til Øyer nord for Lillehammer hvor de trenes av et norsk team med Strandbråten som sportslig ansvarlig.

Kinesiske ungdommer vil bli skihoppere

FORKLARER: Kjetil Strandbråten under innendørstrening med de kinesiske hopperne.

Foto: EILIN SPOLÉN JUVA / NRK

I KINA: NRK var med Kjetil Strandbråten da han var i Kina for å finne talenter.

Hadde aldri gått på ski

I motsetning til utøverne som Ole Einar Bjørndalen trener, er kineserne Meråker, NTG Kompetanse og skiforbundet jobber med amatører i vintersport, selv om de har bakgrunn fra andre idretter. Målet er likevel at de skal delta i Beijing-OL om bare drøyt to år.

– For ett år siden hadde ingen av dem gått på verken ski eller rulleski, men vi har fått beskjed om at de skal konkurrere i OL i 2022, sier Trond Evald Hansen, styreleder i NTG Kompetanse AS.

– Da de kom i fjor høst klarte de ikke en gang å stå ned unnarennet på timetersbakken, men nå hopper de i K80-bakken, sier Strandbråten om sine elever.

Kinesiske utøvere hopper for første gang.

SE VIDEO: Se hvordan det gikk da de kinesiske utøverne, som er med i skiforbundets Kina-prosjekt, prøvde seg i en hoppbakke for første gang, høsten 2018.

Vil sjekke mytene

Men det stopper ikke her.

Også på Trysil finner vi en tidligere norsk skistjerne som hjelper kinesere. Gjennom selskapet Trysil Consult AS er Anita Moen ansatt som hovedtrener for en gruppe utøvere. Med seg i teamet har hun datteren Karoline Moen Guidon og Torjus Børsheim.

Anita Moen

TRENER: Tidligere skistjerne Anita Moen trener nå en gruppe kinesiske utøvere.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Både Anita Moen og Børsheim har vært i Kina i løpet av høsten.

– Det er spennende med et nytt land og jeg har hørt en del myter om Kina som jeg vil både avkrefte og bekrefte. Kina vil være en stormakt også i fremtiden så da er det ikke akkurat noen ulempe å ha vært innom landet og følt og sett på hvordan ting fungerer der, sier Børsheim og legger til:

– Når Kina først bestemmer seg for å gjøre noe blir det stort. Det er de opptatt av å vise oss også. Og så håper de at det skal komme noen som kan kjempe om heder og ære i OL.

Erfarne Kina-trenere

Bernhard Rønning

LANDSLAGSUTØVERE: Bernhard Rønning sammen med noen av de kinesiske landslagsløperne i langrenn.

Foto: Privat

Samtidig finnes det flere nordmenn enn bare Bjørndalen som er direkte ansatt av Kina.

De to med lengst fartstid er Bernhard Rønning og Kristian Bjune Sveen. Begge langrennstrenere med ansvar for Kinas profesjonelle langrennsløpere.

NRK møtte ham under den kinesiske landslagssamlingen på Lillehammer i september.

På det gamle OL-stadionet ble utøverne trent av selveste Ole Einar Bjørndalen som i høst ble lansert som ny kinesisk landslagstrener i skiskyting, noe Amnesty Norge kritiserte.

– Jeg har kontrakt ut april 2022, forteller Rønning til NRK på telefon fra Jilin-provinsen.

Kristian Bjune Sveen har ansvaret for regionslaget som omfatter hele den gigantiske Xinjiang-provinsen nordvest i landet. Denne satsingen finansieres av selskapet Swix Kina.

Kristian Bjune Sveen og Dinigeer Yilamuijang

ANSATT AV KINA: Kristian Bjune Sveen trente det kinesiske kvinnelaget under Tour de ski i fjor. Her er han sammen den kinesiske løperen Dinigeer Yilamuijang.

Foto: Terje Pedersen

– Rønning og jeg samarbeider så de beste løperne får gå verdenscup uavhengig av hvilket lag de tilhører, forklarer Sveen som i høst blant annet har hatt med laget på en 70 dager lang samling på snø på New Zealand.

Sveen har også med seg to norske leger, en fysioterapeut og en smører på konsulentkontrakter i deler av sesongen.

I fjor hadde han løpere med i Tour de Ski, mens Rønnings bestemann nådde kvartfinalen på VM-sprinten i Seefeld.

I OL om to år kan disse få selskap av flere kinesere på start.

Takket være god norsk hjelp.

Sportsnyheter

Sikret sin tredje VM-medalje: – Det var ikke helt det jeg hadde håpet på

Jesper Saltvik Pedersen (22) var ikke fornøyd etter å ha sikret seg sølvmedalje i superkombinasjonen.

Siste nytt

 • Norsk lag klare for Paris - Roubaix

  Uno X Pro Cycling har fått plass i det sagnomsuste rittet denne sesongen. Det norske laget får plass på invitasjon fra arrangøren.

  I utgangspunktet er de 18 world tour lagene automatisk med, i tillegg til tre lag fra nivået under. Samtidig deler arrangøren ut invitasjoner til fire lag.

  Uno-X er det eneste norske laget på deltagerlisten i den 119. utgaven av Paris - Roubaix.

  NM sykkel fellestart
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Aubameyang reiser hjem uten å ha spilt i afrikamesterskapet

  Gabon-spillerne Pierre-Emerick Aubameyang og Mario Lemina returnerte mandag til klubbene sine som følge av koronasykdom.

  De to skulle ha spilt for Gabon i afrikamesterskapet, men kom aldri på banen ettersom de testet positivt for koronavirus.

  – Gitt de medisinske problemene Pierre-Emerick og Mario har hatt, har vi i samråd med legen, forbundspresidenten og spillerne tatt avgjørelsen å sende dem tilbake til klubbene sine slik at de kan bli tatt hånd om der, sa Gabon-trener Patrice Neveu på en pressekonferanse i Kameruns hovedstad Yaoundé. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Arsenal v Watford
  Foto: David Klein / Reuters
 • Tidligkamp for Ruud i Australia-åpningen

  Casper Ruud spiller sin førsterundekamp i Australian Open mot Alex Molcan tirsdag morgen norsk tid.

  Det ble klart da arrangøren kom med kampoppsettet for dag to i årets første Grand Slam-turnering.

  Ruud skal spille tredje kamp på Kia Arena, der tirsdagen åpnes med kvinnekampen mellom Robin Anderson og Samantha Stosur klokken 1.00 norsk tid (11.00 Melbourne-tid).

  João Sousa og Jannik Sinner møtes på samme bane før Ruuds kamp kommer i gang. Trolig vil det skje tidligst i 5-6-tiden norsk tid.

  Nordmannen er 8.-seedet i storturneringen på hardcourten i Melbourne. Hans slovakiske motstander er rangert som nummer 74 i verden.

  Casper Ruud
  Foto: Generali Open / Alexander Scheuber

Sendeplan

Kl. Program Kanal