Hopp til innhold

Minst 40 nordmenn hjelper kinesere mot OL

Ole Einar Bjørndalen er langt i fra eneste nordmann som trener kinesere mot OL. Flere tidligere skistjerner gjør det samme, men utøverne hadde aldri gått på ski før de kom til Norge.

Kombo, trenere i Kina

NORSK HJELP TIL KINA: Flere tidligere norske skistjerner er engasjert for å gi kinesere trenerhjelp frem til OL.

Foto: NTB-Scanpix

Det er bare litt over to år til Kina skal arrangere vinter-OL i Beijing. For å kunne hevde seg på hjemmebane henter stormakten de beste trenerne fra de ulike idrettene - akkurat slik de hadde stor suksess med før sommer-OL for 11 år siden.

– Det er en ære å ha norske trenere. Vi samarbeider godt og jeg håper vi kan få til en god utvikling fremover, sier Liu Hao, lagleder i det kinesiske skiskytterforbundet.

Kinesiske skiskyttere i bil

BJØRNDALENS ELEVER: Disse kineserne har tidenes mestvinnende skiskytter, Ole Einar Bjørndalen, som trener og er strålende fornøyd med det.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

NRK møtte ham under den kinesiske landslagssamlingen på Lillehammer i september.

På det gamle OL-stadionet ble utøverne trent av selveste Ole Einar Bjørndalen som i høst ble lansert som ny kinesisk landslagstrener i skiskyting, noe Amnesty Norge kritiserte.

Bjørndalen og en kinesisk utøver

BJØRNDALEN PÅ TRENING: Kinas ferske landslagstrener, Ole Einar Bjørndalen, under samlingen på Lillehammer i september.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Verdens mest folkerike nasjon har tradisjonelt vært fryktelig svak i vinteridrett, men ser nå til Norge for å bli bedre med ski på beina. Det er her de henter trenere til langrenn, skiskyting og hopp.

Flere steder i både Norge og utlandet trener nordmenn nå kinesere frem mot OL, flere av dem var selv en gang noen av våre største skistjerner.

Wu Dajing

ENESTE GULL: Wu Dajing tok Kinas eneste OL-gull i Pyeongchang i 2018. Det kom på hurtigløp på skøyter.

Foto: Dimitar Dilkoff / AFP

En undersøkelse NRK har gjort viser at det nå er minst 40 nordmenn som enten jobber fulltid eller deltid med kinesiske utøvere (se faktaboks nederst i saken). Tallet er enda høyere om man tar med alle som bidrar i kortere perioder.

Kinesiske utøvere på rulleski

RULLESKI: Kineserne på Meråker prøvde rulleski for første gang da de kom til skolen i fjor høst.

Foto: Meråker videregående skole

Det er til og med et statlig idrettssamarbeid mellom Norge og Kina. Enkelt sagt er det en avtale som gjør det lettere for norske aktører å samarbeide med kinesiske aktører (se faktaboks nederst i saken), fordi norsk og kinesisk idrett har samlet seg om en felles verdiplattform. Blant annet rundt antidopingarbeid.

Ifølge handlingsplanen i avtalen er hovedformålet «(...) å yte bistand til Kina i deres forberedelser med å arrangere vinter-OL på hjemmebane i 2022.»

Tilbake får Norge blant annet flere trenere med internasjonal erfaring, ifølge Norges idrettsforbund.

Hetland og Meråker

Tor Arne Hetland

SPORTSSJEF: Tidligere landslagstrener Tor Arne Hetland er sportssjef for Kina-prosjektet til Meråker videregående skole.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Disse trenerne hjelper kinesere uten å være direkte ansatt av det kinesiske forbundet.

En av dem er Norges tidligere landslagstrener i langrenn Tor Arne Hetland.

– I norsk idrett er det ikke så mange trenerjobber å leve av, men dette er en mulighet til å kunne gjøre det å skaffe seg verdifull erfaring som trener for fremtiden. Det er nok motivasjonen til mange, sier Hetland som nå jobber for Meråker videregående skole.

Kinesisk utøver melkesyremåling

TEST: Yin Lishu, en av utøverne i Meråker sitt Kina-prosjekt, testes av Rune Tjøsen Talsnes som dokumenterer utviklingen til utøverne. Legg merke til arket på veggen som viser hva som er målet; «Beijing 2022».

Foto: Tor Arne Hetland / Meråker videregående skole

Skolen er blant aktørene som har et Kina-prosjekt og Hetland er ansatt som sportssjef for prosjektet. Med seg i teamet har han åtte andre norske trenere. Fra august og frem til 1. november reiser disse frem og tilbake til Kina, to stykker i to uker av gangen, for å trene de kinesiske utøverne. Noen av utøverne satser langrenn, andre skiskyting. I starten av november kommer så alle til Norge for en seks måneder lang samling på snø.

– Kineserne satser knallhardt mot OL på hjemmebane. Det er utstillingsvinduet til idrettsnasjonen Kina. De vil ha det aller aller beste, derfor søker de kompetanse i Norge på langrenn, skiskyting og hopp, sier Hetland.

Kinesiske utøvere på ski

BYSPRINTEN I MOSJØEN: To av de kinesiske utøverne som trenes av teamet til Tor Arne Hetland under Bysprinten i Mosjøen.

Foto: Meråker videregående skole

Kristin Størmer Steira

På Lillehammer har selskapet NTG Kompetanse AS et lignende Kina-prosjekt.

I dette selskapet er tidligere langrennsløper Kristin Størmer Steira daglig leder.

Hun forteller at de har seks fulltidsansatte trenere og to på deltid. I tillegg til en sportsdirektør og to smørere/utstyrsansvarlige på heltid.

Kristin Størmer Steira

DAGLIG LEDER: Tidligere landslagsløper Kristin Størmer Steira tilrettelegger treningshverdagen til de kinesiske utøverne som trenes av NTG Kompetanse AS.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mangler hoppbakker

I tillegg har Norges Skiforbund sitt Kina-prosjekt der de samarbeider med det kinesiske forbundet om å utvikle skihoppere.

Det hele startet med at Kina forsøkte å hente tidligere kombinertsjef Kjetil Strandbråten som ren kinesisk landslagstrener i hopp.

– Men det innebar at jeg skulle flytte til Kina å jobbe der borte. Siden de ikke har hoppanlegg hadde jeg ikke veldig tro på det, sier Strandbråten.

Maren Lundby

INSPIRASJON: Skihopper Maren Lundby viser en gruppe kinesere teknikktrening.

Foto: Norges skiforbund

Men Norges Skiforbund, hvor Strandbråten jobber, ville sjekke hvilke muligheter som lå i et samarbeid.

Det endte med at 22 kinesere kom til Norge i fjor høst. Nå er det åtte igjen og disse har flyttet til Øyer nord for Lillehammer hvor de trenes av et norsk team med Strandbråten som sportslig ansvarlig.

Kinesiske ungdommer vil bli skihoppere

FORKLARER: Kjetil Strandbråten under innendørstrening med de kinesiske hopperne.

Foto: EILIN SPOLÉN JUVA / NRK

I KINA: NRK var med Kjetil Strandbråten da han var i Kina for å finne talenter.

Hadde aldri gått på ski

I motsetning til utøverne som Ole Einar Bjørndalen trener, er kineserne Meråker, NTG Kompetanse og skiforbundet jobber med amatører i vintersport, selv om de har bakgrunn fra andre idretter. Målet er likevel at de skal delta i Beijing-OL om bare drøyt to år.

– For ett år siden hadde ingen av dem gått på verken ski eller rulleski, men vi har fått beskjed om at de skal konkurrere i OL i 2022, sier Trond Evald Hansen, styreleder i NTG Kompetanse AS.

– Da de kom i fjor høst klarte de ikke en gang å stå ned unnarennet på timetersbakken, men nå hopper de i K80-bakken, sier Strandbråten om sine elever.

Kinesiske utøvere hopper for første gang.

SE VIDEO: Se hvordan det gikk da de kinesiske utøverne, som er med i skiforbundets Kina-prosjekt, prøvde seg i en hoppbakke for første gang, høsten 2018.

Vil sjekke mytene

Men det stopper ikke her.

Også på Trysil finner vi en tidligere norsk skistjerne som hjelper kinesere. Gjennom selskapet Trysil Consult AS er Anita Moen ansatt som hovedtrener for en gruppe utøvere. Med seg i teamet har hun datteren Karoline Moen Guidon og Torjus Børsheim.

Anita Moen

TRENER: Tidligere skistjerne Anita Moen trener nå en gruppe kinesiske utøvere.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Både Anita Moen og Børsheim har vært i Kina i løpet av høsten.

– Det er spennende med et nytt land og jeg har hørt en del myter om Kina som jeg vil både avkrefte og bekrefte. Kina vil være en stormakt også i fremtiden så da er det ikke akkurat noen ulempe å ha vært innom landet og følt og sett på hvordan ting fungerer der, sier Børsheim og legger til:

– Når Kina først bestemmer seg for å gjøre noe blir det stort. Det er de opptatt av å vise oss også. Og så håper de at det skal komme noen som kan kjempe om heder og ære i OL.

Erfarne Kina-trenere

Bernhard Rønning

LANDSLAGSUTØVERE: Bernhard Rønning sammen med noen av de kinesiske landslagsløperne i langrenn.

Foto: Privat

Samtidig finnes det flere nordmenn enn bare Bjørndalen som er direkte ansatt av Kina.

De to med lengst fartstid er Bernhard Rønning og Kristian Bjune Sveen. Begge langrennstrenere med ansvar for Kinas profesjonelle langrennsløpere.

NRK møtte ham under den kinesiske landslagssamlingen på Lillehammer i september.

På det gamle OL-stadionet ble utøverne trent av selveste Ole Einar Bjørndalen som i høst ble lansert som ny kinesisk landslagstrener i skiskyting, noe Amnesty Norge kritiserte.

– Jeg har kontrakt ut april 2022, forteller Rønning til NRK på telefon fra Jilin-provinsen.

Kristian Bjune Sveen har ansvaret for regionslaget som omfatter hele den gigantiske Xinjiang-provinsen nordvest i landet. Denne satsingen finansieres av selskapet Swix Kina.

Kristian Bjune Sveen og Dinigeer Yilamuijang

ANSATT AV KINA: Kristian Bjune Sveen trente det kinesiske kvinnelaget under Tour de ski i fjor. Her er han sammen den kinesiske løperen Dinigeer Yilamuijang.

Foto: Terje Pedersen

– Rønning og jeg samarbeider så de beste løperne får gå verdenscup uavhengig av hvilket lag de tilhører, forklarer Sveen som i høst blant annet har hatt med laget på en 70 dager lang samling på snø på New Zealand.

Sveen har også med seg to norske leger, en fysioterapeut og en smører på konsulentkontrakter i deler av sesongen.

I fjor hadde han løpere med i Tour de Ski, mens Rønnings bestemann nådde kvartfinalen på VM-sprinten i Seefeld.

I OL om to år kan disse få selskap av flere kinesere på start.

Takket være god norsk hjelp.

Siste nytt

  • Stuttgart berget plassen

    Stuttgart slo Hamburg 6-1 over to kamper i bundesligakvalifiseringen og kan fortsette å kalle seg en toppklubb i tysk fotball. De ledet 3-0 etter første kamp.

    Dermed fortsetter Hamburg på nivå to i tysk fotball. Stuttgart kan på sin side feire fornyet kontrakt i Bundesliga.

    Franske Enzo Millot scoret to ganger for Stuttgart mandag og bidro sterkt til at returkampen aldri ble spesielt nervepirrende for egne fans.

    Sonny Kittel sto bak Hamburgs mål, mens Silas Katompa Mvumpa fastsatte sluttresultatet til 3-1 langt inne i overtiden.

    Mk-1QOreyHQ
    Foto: AFP
  • NHL-klubben signerte nordmann: – Det er helt sjukt

    Den norske landslagslagsspilleren Emil Martinsen Lilleberg er klar for NHL-klubben Tampa Bay Lightning.

    Florida-klubben bekrefter signeringen i sine kanaler mandag kveld. Lilleberg har signert en toårskontrakt.

    Sarpsborg-gutten, som var del av den norske VM-troppen, har tidligere vært aktuell for spill i Arizona Coyotes. Han ble draftet dit for to år siden. I Arizona ble han imidlertid deretter vraket som følge av at det ble oppdaget hjerteproblemer i en medisinsk sjekk.

    – Det er helt sjukt etter den nedturen jeg har hatt med Arizona, og det som skjedde der. Jeg fikk ganske dårlig beskjeder der borte, angående hjertet. De bestemte seg for at de ikke turte på grunn av hjertet, sier Lilleberg til Nettavisen.

    Nå er han klar for spill i NHL.

    Lilleberg har den siste tiden spilt for svenske Oskarshamn. Der har han imponert. Tre mål og totalt tolv målpoeng ble fasiten for backen.

    Sarpsborg-gutten har representert Norge i de tre siste verdensmesterskapene. (NTB)

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Carlsen havnet i sekunddrama i norsk duell – reddet poeng etter armageddon

    Magnus Carlsen sikret viktige poeng i Norway Chess etter seier mot Aryan Tari i armageddon. Det gjør at Carlsen nå står med 7,5 poeng totalt.

    Carlsen har ikke vunnet noen av langsjakkpartiene i turneringen, men har vunnet fem i armageddon. Turneringsseier ser også vanskelig ut for nordmannen. Fabiano Caruana leder med 13,5 poeng.

    Carlsen og Tari måtte ut i armageddon etter at langsjakkpartiet endte med remis. Carlsen på sin side hadde lite tid å rutte med på slutten av partiet, og så på et tidspunkt ut til å nesten tape på tid.

    – For et drama, utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer, da Carlsen akkurat hadde rukket å gjøre sitt trekk.

    Men Carlsen rakk å gjøre sitt trekk, og partiet endte til slutt med remis.

    – Jeg var fornøyd da det stod 11 sekunder og ikke ingenting, sier Carlsen til TV 2.

    Selv om det var Carlsen som havnet i tidsnød, merket også Tari dramatikken i langsjakkpartiet.

    – Et av de mest nervepirrende partiene jeg noen gang har spilt, sa Tari til TV 2 foran avgjørelsen på armageddon.

    Seier i langsjakken gir tre poeng i turneringen. Ved remis blir det ett poeng til hver, i tillegg til at det deles ut et ekstra halvt poeng til den som vinner armageddon. (NRK/NTB)

    Norway Chess
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste