Hopp til innhold

Amnesty advarer Bjørndalen: – Kan bli brukt av Kina

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Amnesty advarer Ole Einar Bjørndalen mot å bli brukt til å dekke over Kinas mørke sider.

Pressemøte med Ole Einar Bjørndalen på Simostranda.

ADVARES: Amnesty advarer Ole Einar Bjørndalen mot å bli brukt av kinesiske myndigheter i sin nye jobb.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidenes mestvinnende skiskytter skal lære bort gamle kunster til det kinesiske landslaget i forberedelsene til Beijing-OL i 2022. Bjørndalen får ansvar for både de kvinnelige og mannlige skiskytterne, mens kona, Darja Domratsjeva, skal bidra for kvinnenes lag. Menneskerettsorganisasjonen Amnesty håper Bjørndalen vet hva han går til.

– Når han tar en sånn jobb er han en del av et storpolitisk spill. Kinas myndigheter skal bruke OL for å underholde en befolkning som har mye å kritisere dem for. Han bør være bevisst på om han blir brukt til å dekke over at Kina bryter menneskerettigheter til høyre og venstre, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

Bjørndalen

– Det har vært en lang prosess. Det har vært mange forespørsler fra Kina over en lang periode. Det har vært en god dialog, sier Bjørndalen om Kina-jobben.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

NRK møtte Bjørndalen på Lillehammer torsdag ettermiddag. Han sier at først og fremst har fokus på idretten, ikke det politiske.

– Det er politikk i stort sett alt. Jeg forholder meg til idretten og at vi kan konkurrere fair play og like forhold. Det er OL om to og et halvt år, alle nasjoner satser knallhardt på det, også Kina, så jeg forholder meg til det, sier Bjørndalen.

Frykter at Bjørndalen blir brukt

Amnesty ser en enorm økning av undertrykkende land som bruker idretten for å skape et bedre bilde av seg selv.

– Idretten brukes ofte for å dekke over de mørke sidene ved samfunnet. Det skal være fotball-VM i Qatar, Russland hadde vinter-OL og sjeiker og prinser kjøper fotballag. Det er en del av et politisk prosjekt for å hvitvaske et begredelig menneskerettighetsrulleblad, fortsetter generalsekretær Egenæs.

Bjørndalen har allerede startet på veien mot Beijing med det kinesiske OL-laget. 45-åringen har vært flere ganger i Kina og er nå i Norge med laget.

Amnesty oppfordrer ikke til boikott av Kina, men opplever i økende grad at idretten ikke tar hensyn til at den er en stor del av politikken.

Oslo Freedom Forum

KRITISK: Generalsekretær i Amnesty, Jon Peder Egenæs, mener idretten brukes for å dekke over brudd på menneskerettigheter.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ole Einar Bjørndalen er en superstjerne, men kommer ikke til å ha innvirkning på kinesisk menneskerettighetspolitikk. Det man kan frykte er at kineserne ønsker å bruke han som ambassadør for at vi skal glemme de negative sidene av Kina.

Diskuterte med idrettsforbundet

Bjørndalen forteller at han har hatt dialog med kineserne i lang tid. Før han bestemte seg har han også diskutert dette med blant annet idrettsforbundet.

NIF har nemlig allerede et samarbeid med Kina før OL i Beijing i 2022.

– Det er et godt samarbeid allerede med utøvere. De (Kina) har investert mye i Norge, både på Lillehammer, Meråker og Trysil. De har gitt mye ressurser der, med tanke på bredden. Det er et godt samarbeid der, det forholder jeg meg til, sier Bjørndalen.

  • Bjørndalens Kina-jobb ble diskutert i Dagsnytt 18 torsdag:

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal