Hopp til innhold

Amnesty advarer Bjørndalen: – Kan bli brukt av Kina

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Amnesty advarer Ole Einar Bjørndalen mot å bli brukt til å dekke over Kinas mørke sider.

Pressemøte med Ole Einar Bjørndalen på Simostranda.

ADVARES: Amnesty advarer Ole Einar Bjørndalen mot å bli brukt av kinesiske myndigheter i sin nye jobb.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidenes mestvinnende skiskytter skal lære bort gamle kunster til det kinesiske landslaget i forberedelsene til Beijing-OL i 2022. Bjørndalen får ansvar for både de kvinnelige og mannlige skiskytterne, mens kona, Darja Domratsjeva, skal bidra for kvinnenes lag. Menneskerettsorganisasjonen Amnesty håper Bjørndalen vet hva han går til.

– Når han tar en sånn jobb er han en del av et storpolitisk spill. Kinas myndigheter skal bruke OL for å underholde en befolkning som har mye å kritisere dem for. Han bør være bevisst på om han blir brukt til å dekke over at Kina bryter menneskerettigheter til høyre og venstre, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

Bjørndalen

– Det har vært en lang prosess. Det har vært mange forespørsler fra Kina over en lang periode. Det har vært en god dialog, sier Bjørndalen om Kina-jobben.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

NRK møtte Bjørndalen på Lillehammer torsdag ettermiddag. Han sier at først og fremst har fokus på idretten, ikke det politiske.

– Det er politikk i stort sett alt. Jeg forholder meg til idretten og at vi kan konkurrere fair play og like forhold. Det er OL om to og et halvt år, alle nasjoner satser knallhardt på det, også Kina, så jeg forholder meg til det, sier Bjørndalen.

Frykter at Bjørndalen blir brukt

Amnesty ser en enorm økning av undertrykkende land som bruker idretten for å skape et bedre bilde av seg selv.

– Idretten brukes ofte for å dekke over de mørke sidene ved samfunnet. Det skal være fotball-VM i Qatar, Russland hadde vinter-OL og sjeiker og prinser kjøper fotballag. Det er en del av et politisk prosjekt for å hvitvaske et begredelig menneskerettighetsrulleblad, fortsetter generalsekretær Egenæs.

Bjørndalen har allerede startet på veien mot Beijing med det kinesiske OL-laget. 45-åringen har vært flere ganger i Kina og er nå i Norge med laget.

Amnesty oppfordrer ikke til boikott av Kina, men opplever i økende grad at idretten ikke tar hensyn til at den er en stor del av politikken.

Oslo Freedom Forum

KRITISK: Generalsekretær i Amnesty, Jon Peder Egenæs, mener idretten brukes for å dekke over brudd på menneskerettigheter.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ole Einar Bjørndalen er en superstjerne, men kommer ikke til å ha innvirkning på kinesisk menneskerettighetspolitikk. Det man kan frykte er at kineserne ønsker å bruke han som ambassadør for at vi skal glemme de negative sidene av Kina.

Diskuterte med idrettsforbundet

Bjørndalen forteller at han har hatt dialog med kineserne i lang tid. Før han bestemte seg har han også diskutert dette med blant annet idrettsforbundet.

NIF har nemlig allerede et samarbeid med Kina før OL i Beijing i 2022.

– Det er et godt samarbeid allerede med utøvere. De (Kina) har investert mye i Norge, både på Lillehammer, Meråker og Trysil. De har gitt mye ressurser der, med tanke på bredden. Det er et godt samarbeid der, det forholder jeg meg til, sier Bjørndalen.

 • Bjørndalens Kina-jobb ble diskutert i Dagsnytt 18 torsdag:

Siste nytt

 • Eilertsen til slopestylefinale

  Hanne Eilertsen var sjette best i kvalifiseringen og er klar for fredagens slopestylefinale i verdenscupen i snowboard i Mammoth Mountain. Eilertsen fikk 72,71 for sitt første forsøk, og det holdt til finaleplass. De åtte beste gikk videre.

  Vinter-OL i Beijing 2022: Medietreff snowboard
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Zachariassen matchvinner for Ferencváros

  Kristoffer Zachariassen ble byttet inn og scoret vinnermålet da Ferencváros vant 3-1 over Paks.

  Den ungarske kampen strammet grepet om serieledelsen.

  Det var en utsatt kamp som ble spilt onsdag, og med borteseieren har Ferencváros 12 poengs luke på tabelltopp når alle lagene har spilt 17 kamper.

  Hjemmelaget ledet ved pause, men trener Stanislav Tsjerstjesov gjorde grep som skulle vise seg å lykkes. I det 55. minutt byttet han inn Marquinhos og Zachariassen.

  Ferencváros utlignet i det 72. minutt. Tolv minutter senere scoret Zachariassen ledermålet med assist fra Marquinhos. Det var nordmannens sjette seriemål for sesongen.

  Ryan Mmaee fastsatte resultatet med et straffespark i siste minutt.

  Tokmac Nguen startet kampen for Ferencváros, men ble byttet ut like før slutt.

  Fotball, trening med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Vellykket operasjon for Conte

  Tottenham-manager Antonio Conte må ta en pause fra trenergjerningen etter at han nylig ble rammet av sterke magesmerter. Onsdag ble han operert.

  – Takk for alle de fine meldingene. Operasjonen gikk bra, og jeg føler meg allerede bedre, skrev Conte på Instagram onsdag kveld.

  – Jeg ser fram til å være tilbake på feltet med laget, men først må jeg komme meg.

  Tottenham opplyste tidligere onsdag på Twitter at Conte har fått diagnosen kolecystitt, betennelse i galleblæren. Det er ikke kjent hvor lang pause Conte må ta.

  Antonio Conte
  Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste