Hopp til innhold

Amnesty advarer Bjørndalen: – Kan bli brukt av Kina

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Amnesty advarer Ole Einar Bjørndalen mot å bli brukt til å dekke over Kinas mørke sider.

Pressemøte med Ole Einar Bjørndalen på Simostranda.

ADVARES: Amnesty advarer Ole Einar Bjørndalen mot å bli brukt av kinesiske myndigheter i sin nye jobb.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidenes mestvinnende skiskytter skal lære bort gamle kunster til det kinesiske landslaget i forberedelsene til Beijing-OL i 2022. Bjørndalen får ansvar for både de kvinnelige og mannlige skiskytterne, mens kona, Darja Domratsjeva, skal bidra for kvinnenes lag. Menneskerettsorganisasjonen Amnesty håper Bjørndalen vet hva han går til.

– Når han tar en sånn jobb er han en del av et storpolitisk spill. Kinas myndigheter skal bruke OL for å underholde en befolkning som har mye å kritisere dem for. Han bør være bevisst på om han blir brukt til å dekke over at Kina bryter menneskerettigheter til høyre og venstre, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

Bjørndalen

– Det har vært en lang prosess. Det har vært mange forespørsler fra Kina over en lang periode. Det har vært en god dialog, sier Bjørndalen om Kina-jobben.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

NRK møtte Bjørndalen på Lillehammer torsdag ettermiddag. Han sier at først og fremst har fokus på idretten, ikke det politiske.

– Det er politikk i stort sett alt. Jeg forholder meg til idretten og at vi kan konkurrere fair play og like forhold. Det er OL om to og et halvt år, alle nasjoner satser knallhardt på det, også Kina, så jeg forholder meg til det, sier Bjørndalen.

Frykter at Bjørndalen blir brukt

Amnesty ser en enorm økning av undertrykkende land som bruker idretten for å skape et bedre bilde av seg selv.

– Idretten brukes ofte for å dekke over de mørke sidene ved samfunnet. Det skal være fotball-VM i Qatar, Russland hadde vinter-OL og sjeiker og prinser kjøper fotballag. Det er en del av et politisk prosjekt for å hvitvaske et begredelig menneskerettighetsrulleblad, fortsetter generalsekretær Egenæs.

Bjørndalen har allerede startet på veien mot Beijing med det kinesiske OL-laget. 45-åringen har vært flere ganger i Kina og er nå i Norge med laget.

Amnesty oppfordrer ikke til boikott av Kina, men opplever i økende grad at idretten ikke tar hensyn til at den er en stor del av politikken.

Oslo Freedom Forum

KRITISK: Generalsekretær i Amnesty, Jon Peder Egenæs, mener idretten brukes for å dekke over brudd på menneskerettigheter.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ole Einar Bjørndalen er en superstjerne, men kommer ikke til å ha innvirkning på kinesisk menneskerettighetspolitikk. Det man kan frykte er at kineserne ønsker å bruke han som ambassadør for at vi skal glemme de negative sidene av Kina.

Diskuterte med idrettsforbundet

Bjørndalen forteller at han har hatt dialog med kineserne i lang tid. Før han bestemte seg har han også diskutert dette med blant annet idrettsforbundet.

NIF har nemlig allerede et samarbeid med Kina før OL i Beijing i 2022.

– Det er et godt samarbeid allerede med utøvere. De (Kina) har investert mye i Norge, både på Lillehammer, Meråker og Trysil. De har gitt mye ressurser der, med tanke på bredden. Det er et godt samarbeid der, det forholder jeg meg til, sier Bjørndalen.

 • Bjørndalens Kina-jobb ble diskutert i Dagsnytt 18 torsdag:

Siste nytt

 • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

  Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

  27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

  – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

  FID276OpxVg
  Foto: NTB
 • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

  I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

  – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

  De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

  Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

  B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

  – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

  Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

  Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

  Kombinert
  Foto: NTB
 • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

  Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

  Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

  Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

  – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

  Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

  Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

  cLJZ5U40J_M
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal