Hopp til innhold

Bjørndalens «revolusjon»: – Tror jeg kan gå opptil ti sekunder raskere

Ole Einar Bjørndalen (40) går stadig nye veier for å bli en bedre skiskytter. Nå vil veteranen ta i bruk bøyde staver for å sikre raskere fremdrift i skisporet.

Bjørndalen med bøyd stav

BJØRNDALENS NYE VÅPEN: Ole Einar Bjørndalen (innfelt) hevder han kan spare rundt 10-15 sekunder på å gå med bøyde staver neste vinter.

Foto: NQSport/NTBscanpix

– Det er blitt så utrolig tett i internasjonal skiskyting. Fra 1.- til 7.-plass skiller det ofte svært få sekunder. Jeg tror jeg kan gå opptil ti sekunder raskere med denne staven på en 10-kilometer. Det er for meg veldig mye, sier Bjørndalen under et pressetreff onsdag.

Bjørndalen med bøyde staver

SYNLIG BØY: Ole Einar Bjørndalens nye staver er bøyd like under grepet. Her fra onsdagens pressetreff i Oslo.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Bøyde skistaver har vært et kjent fenomen i alpinsporten, men nå kan det se ut som at skiskytterne og langrennsløperne følger etter.

Skaper bedre fremdrift

Ifølge stavprodusenten Exel, et finsk firma som har produsert skistaver i mer enn 40 år, har den bøyde «kurvestaven» vist 17 prosent mer fremdriftskraft i hvert stavtak i forhold til en tradisjonell, rett stav.

Staven vil dermed gi mer kraft i hvert skyv og sikre bedre akselerasjon.

Bjørndalen sier han ønsker å bruke staven allerede til vinteren.

– Jeg fikk muligheten til å teste det for noen uker siden. Det er et produkt jeg aldri har sett maken til. Det var spennende, det var noe helt annet og jeg følte jeg fikk mer kraft mot underlaget, forklarer Bjørndalen til NRK.no.

– Jeg har testet dem både på ski og ved laboratoriumet til Toppidrettssenteret, og jeg har fått de svarene jeg ønsket, sier han videre.

  • Har du troen på Bjørndalens nye staver? Del din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Gir lavere puls

40-åringen har stor tro på at den bøyde staven kan sikre ham verdifulle sekunder i løypa.

– Jeg har gjort mange tester, så jeg har veldig troen på dette. Jeg tenker også videre utvikling. Det er ikke denne staven jeg skal bruke om ett år. Dette er bare starten, sier han.

Bjørndalen hevder han også går bedre teknisk med de nye stavene.

– Gjennom testing av Exel kurvestav har jeg opplevd at jeg får litt lavere laktatnivå og litt lavere puls i forhold til med samme belastning med tradisjonell stav. Forskjellene er marginale – men marginaler er godt nok for meg, sier han.

Foreløpig er det kun Bjørndalen som har signert for å gå med stavene. Men produsentene sier de forventer en større etterspørsel også blant andre løpere etter dagens lansering.

To sesonger til

Bjørndalen har fylt 40 år, men er fullt motivert for å fortsette elitesatsingen. I vinter ble han olympisk mester både på sprinten og i mixed-stafett i Sotsji-OL.

Simostranda-løperen har uttalt at han tenker å legge opp etter VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016.

Les også: Bjørndalen gurgler vodka for å holde seg frisk

Bjørndalens bøyde staver

STOR FORSKJELL: På dette bildet illustreres forskjellen mellom en rett stav og Exels nye 'kurvestaver'.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal