NRK Meny
Normal

Bjørndalens «revolusjon»: – Tror jeg kan gå opptil ti sekunder raskere

Ole Einar Bjørndalen (40) går stadig nye veier for å bli en bedre skiskytter. Nå vil veteranen ta i bruk bøyde staver for å sikre raskere fremdrift i skisporet.

Bjørndalen med bøyd stav

BJØRNDALENS NYE VÅPEN: Ole Einar Bjørndalen (innfelt) hevder han kan spare rundt 10-15 sekunder på å gå med bøyde staver neste vinter.

Foto: NQSport/NTBscanpix

– Det er blitt så utrolig tett i internasjonal skiskyting. Fra 1.- til 7.-plass skiller det ofte svært få sekunder. Jeg tror jeg kan gå opptil ti sekunder raskere med denne staven på en 10-kilometer. Det er for meg veldig mye, sier Bjørndalen under et pressetreff onsdag.

Bjørndalen med bøyde staver

SYNLIG BØY: Ole Einar Bjørndalens nye staver er bøyd like under grepet. Her fra onsdagens pressetreff i Oslo.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Bøyde skistaver har vært et kjent fenomen i alpinsporten, men nå kan det se ut som at skiskytterne og langrennsløperne følger etter.

Skaper bedre fremdrift

Ifølge stavprodusenten Exel, et finsk firma som har produsert skistaver i mer enn 40 år, har den bøyde «kurvestaven» vist 17 prosent mer fremdriftskraft i hvert stavtak i forhold til en tradisjonell, rett stav.

Staven vil dermed gi mer kraft i hvert skyv og sikre bedre akselerasjon.

Bjørndalen sier han ønsker å bruke staven allerede til vinteren.

– Jeg fikk muligheten til å teste det for noen uker siden. Det er et produkt jeg aldri har sett maken til. Det var spennende, det var noe helt annet og jeg følte jeg fikk mer kraft mot underlaget, forklarer Bjørndalen til NRK.no.

– Jeg har testet dem både på ski og ved laboratoriumet til Toppidrettssenteret, og jeg har fått de svarene jeg ønsket, sier han videre.

 • Har du troen på Bjørndalens nye staver? Del din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Gir lavere puls

40-åringen har stor tro på at den bøyde staven kan sikre ham verdifulle sekunder i løypa.

– Jeg har gjort mange tester, så jeg har veldig troen på dette. Jeg tenker også videre utvikling. Det er ikke denne staven jeg skal bruke om ett år. Dette er bare starten, sier han.

Bjørndalen hevder han også går bedre teknisk med de nye stavene.

– Gjennom testing av Exel kurvestav har jeg opplevd at jeg får litt lavere laktatnivå og litt lavere puls i forhold til med samme belastning med tradisjonell stav. Forskjellene er marginale – men marginaler er godt nok for meg, sier han.

Foreløpig er det kun Bjørndalen som har signert for å gå med stavene. Men produsentene sier de forventer en større etterspørsel også blant andre løpere etter dagens lansering.

To sesonger til

Bjørndalen har fylt 40 år, men er fullt motivert for å fortsette elitesatsingen. I vinter ble han olympisk mester både på sprinten og i mixed-stafett i Sotsji-OL.

Simostranda-løperen har uttalt at han tenker å legge opp etter VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016.

Les også: Bjørndalen gurgler vodka for å holde seg frisk

Bjørndalens bøyde staver

STOR FORSKJELL: På dette bildet illustreres forskjellen mellom en rett stav og Exels nye 'kurvestaver'.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport