Hopp til innhold

Solberg har holdt sykdommen skjult i et år - trodde karrieren var over

Utad har det vært vanskelig å legge merke til. Men denne sesongen har Petter Solberg vært så medtatt at han har måttet legge seg mellom hvert eneste heat han har kjørt.

solberg

HAR GJENNOMFØRT: Petter Solberg har greid å gjennomføre en strålende sesong, men mellom konkurransene har livet blitt helt forandret på grunn av sykdommen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

I snart et år har Petter Solberg holdt på en hemmelighet.

Bare familie og venner har visst om hva som egentlig har foregått, i tillegg til en del av konkurrentene. De har nemlig lurt på hva som har skjedd med den ellers så sosiale Solberg, som gjennom hele karrieren har vært glad i å bli igjen etter konkurranser for å slå av en prat med de andre førerne.

Denne sesongen har ikke Solberg orket å være sosial.

Det hele startet da han i fjor hadde en ulykke under konkurransene i Latvia. Solberg krasjet stygt og ble innlagt på sykehus i Riga. Der ble hele kroppen hans undersøkt. Media trykket bilder av en forslått Solberg, og skrev om det brukne kragebeinet hans.

Men legene hadde funnet noe mer. På bilder av Solbergs lunger så de en brun flekk.

Trodde slappheten skyldtes alderen

– Etter ulykken hadde Petter veldig vondt, og det var først etter den vi merket at det var noe mer. Før det hadde vi egentlig ikke merket det, sier Pernilla Solberg, Petter Solbergs kone og teamsjef.

Hun hadde riktignok lagt merke til at mannen hadde vært litt slappere i tiden før ulykken.

– Jeg tenkte at det var alderen, sier hun og smiler.

Avskjedsselskap for Ole Einar Bjørndalen.

Pernilla og Petter Solberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK møter ekteparet på verkstedet deres i Torsby. De har bestemt seg for å fortelle om sykdommen nå. Solberg har kjørt en sesong uten å fortelle offentlig hvor preget han i perioder egentlig har vært.

– Det er en del som har visst om det, men hadde jeg pratet mer om det hadde det kanskje gått utover sporten min. Nå har det gått ett år, og jeg har det mye bedre. Da kan jeg snakke mer om det, sier Solberg.

Etter at legene oppdaget den brune flekken ble det flere undersøkelser av Solberg. Etter litt frem og tilbake fikk han til slutt en diagnose: Sarkoidose.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er Sarkoidose «en sykdom som kan ramme mange organer, men først og fremst lungene. Knuteliknende betennelser finnes spredt. Opptil halvparten er uten symptomer, men noen vil trenge langvarig behandling med kortison».

Sover mellom heatene

For Solberg har sykdommen først og fremst gjort at han blir fort veldig sliten, og dernest har den gått utover synet. Dette er grunnen til at han har begynt å gå med briller.

– Synet er ganske bra nå. Det er litt sånn tåke, men det blir bedre utover dagen. Brillene hjelper veldig. Jeg får klarere og mer presisjon i synet, forklarer han.

Det merkverdige med det hele er at det utad ikke har vært mulig å se at noe har vært galt med rallycrossføreren. Solberg har levert en strålende sesong.

Det vises jo ikke på TV at han nå må gå rett til bussen og legge seg mellom hvert eneste heat.

– Jeg har unngått alt av intervjuer under løp og sånt. Da har jeg ligget i senga mellom heatene. Jeg har liksom ikke energi til noe. Det eneste jeg har fokusert på er kjøringa. Det har gått bra, kanskje ikke 110 prosent, men bra med tanke på situasjonen. Man har bare måttet ta noen valg, sier Solberg.

Han er kjent for å være proppfull av energi, men slik er det ikke lenger.

– Han er mye piggere enn han har vært, men han blir fortsatt veldig sliten. Det går opp og ned. På de dårligste dagene, og det er ofte i forbindelse med trening, da går han bare ut av bilen og rett inn i bussen og legger seg. Da må vi bare hente ham når han skal ut igjen, sier Pernilla Solberg.

petter og oliver

Solbergs sønn Oliver er selv blitt en god sjåfør. Solberg har forsøkt så godt han har greid å følge ham på konkurranser gjennom sesongen.

Foto: Carl Andreas Wold

Vurderte å gi seg

Solberg har vært usikker på om det egentlig er mulig å være rallycrossjåfør når man har det sånn. Spesielt etter VM-runden i svenske Höljes i juli var tvilen sterk - så sterk at Solberg trodde karrieren var over.

– Etter det løpet begynte vi å se etter andre sjåfører, for hvis det ble ett steg verre visste jeg at det ikke ville gå mer, forteller han.

Men det ble aldri nødvendig. I stedet for å bli verre, ble Solberg litt og litt bedre.

– Nå føler jeg meg veldig bra. Kanskje ikke 110 prosent, men det er ikke lenger aktuelt å se etter andre førere, sier han.

Kona roser mannen for hvordan han har løst den vanskelige situasjonen.

– Man burde tenke at dette går ikke, han er helt ferdig, men likevel har han gjort en helt fantastisk sesong. Det har vært helt enestående. Men jeg vet at han vil så mye mer, sier hun.

SAFRICA-CAPETOWN-MOTORSPORT-RALLYCROSS

Solberg tror ikke han har kjørt nevneverdig dårligere til tross for sykdommen. - Jeg har rettet all fokus mot kjøringen, sier han.

Foto: RODGER BOSCH / AFP

Vil kjøre minst én sesong til

Nå tror Solberg at han har funnet ut hva som må til for å holde sykdommen i sjakk, i tillegg til medisinen han har fått av legene som jevnlig følger ham opp.

– Alt kan hjelpe. Det er mye med kosthold, og å finne balansen med ro og søvn, det siste mye mer enn før, sier han, og legger til:

– Jeg har lest alt om sykdommen på mange språk, og prøvd å lære. Jeg har prøvd å gjøre det helt etter boka, og det føler jeg har hjulpet. Det er helt fantastisk å ha funnet ut av det, for ting endrer seg drastisk for meg nå, energi-nivået og alt.

Sykdommen har ikke endret noe på motivasjonen til den norske veteranen. Han ser fortsatt for seg å kjøre minst én sesong til. Og det er ingen tvil om at han fortsatt holder nivået, sykdommen til tross.

Solberg ligger nemlig foreløpig på tredjeplass i VM-sammendraget, bak lederen Johan Kristoffersen og norske Andreas Bakkerud.

Snart skal førerne tilbake til Riga for å kjøre VM-runder, samme sted som Solberg hadde ulykken som førte til at han oppdaget sykdommen. Siste runde er i Cape Town i slutten av november.

Solberg-teamet er trygge på at det kan ende med en topp-plassering til slutt, også i år.

– Han har litt igjen til sitt aller beste nivå. Men om du sammenligner med før i år, så er han på det beste han har vært hele året, sier Pernilla Solberg.

Siste nytt

  • Stabæk-fansen etter tekniske undersøkelser: Hevder ingen supportere kom med rasistiske utsagn

    I eliteseriekampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt 5. november hevdet Bodø/Glimt-spiller Brice Wembangomo at han hadde blitt utsatt for grov rasisme fra tribunen.

    – Personlig hørte jeg det ikke, mens Brice går bort til dommeren og gir beskjed om at det blir ropt «jævla svarting» etter ham, sa Patrick Berg til TV 2 etter kampen.

    – Jeg skyter en ball i hodet på «Mush» med et uhell, og så hører jeg de roper masse dritt til meg, sa Wembangomo selv til TV 2.

    Stabæks supportergruppe, Stabæk Support, lovet å ta saken på største alvor og finne ut hva som hadde skjedd. De har nå avsluttet sin undersøkelse.

    Etter å ha hørt igjennom, analysert og gjort tekniske undersøkelser av flere lydklipp og snakket med folk til stede på tribunen, spillere, støtteapparat og andre involverte, konkluderer de med følgende:

    – Vi kan ikke finne spor i lydmaterialet som stemmer med det Brice Wembangomo har anklaget supporterne for.

    – Heldigvis er det hevet over enhver rimelig tvil at det ikke var noen av våre supportere som puttet de ordene der.

    Det skriver styreleder Bjørnar Posse Sandboe, på vegne av styret i Stabæk Support.

    Sandboe sier også de forsøkte å kontakte og samarbeide med Bodø/Glimt tre ganger i etterkant av kampen, men ikke fått noe svar.

    Bodø/Glimts daglige leder Frode Thomassen applauderer Stabæk for måten de har tatt tak i saken.

    De har fått overført lydklippet, men sier det er umulig å høre hva som blir sagt.

    – Det viktigste er at klubbene forfølger sakene og spillerne må bli hørt og trodd på. Vi er stolt av Brice som sa ifra. Det er krevende saker hvor man må ha håndfaste bevis, sier Thomassen.

    Thomassen sier at de har hatt kontakt med Stabæk Fotball, og ikke Stabæk Support.

    – Vi beklager at vi ikke har svart å e-posten fra Support-gruppa. Det er likevel enormt viktig å understreke at vi har gjort en undersøkelse og det er synd dersom Stabæk sier noe annet.

    Han understreker at Bodø/Glimt har gjort det de kan for å avdekke dette og tar det på største alvor.

    Selv om undersøkelsene ikke har kunnet bevise noe er Thomassen klar på at det ikke betyr at det ikke har skjedd.

    – Skal du anklage folk for rasisme må du være 100 prosent sikker på hva som har blitt sagt. Det har vi ikke kunnet avdekke her, sier Thomassen med bakgrunn i lydklippet de har hørt.

    NRK har forsøkt å få en kommentar fra Brice Wembangomo via Glimt, men klubben skjermer spillerne før kveldens oppgjør mot Lugano.

    Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen og trener Bob Bradley i Stabæk snakker til fansen under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Bodø/Glimt på Nadderud stadion i Bærum.
    Foto: NTB
  • Skiforbundet utsatte budsjettvedtak: – Vi må stramme til litt

    Onsdag var det styremøte i Skiforbundet, hvor blant annet budsjettet for 2024 sto på agendaen. Til tross for at møtet varte i godt over én time mer enn de avsatte seks timene, ble det ikke fattet noe endelig vedtak rundt budsjettet.

    – Vi hadde gode og konstruktive diskusjoner. Vi hadde grener som presenterte sine budsjett. Vi har kommet langt, men vi valgte å utsette den endelige behandlingen til 19. desember, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug til NRK.

    – Hvordan synes du Skiforbundets økonomiske situasjon ser ut nå?

    – Det er ingen tvil om at den er krevende. Vi bruker egentlig mer enn vi har fått inn akkurat nå, men vi ser også positivt på det. Vi har tatt tak i det, og vi ser muligheter. Vi satser på å få i land et bra budsjett, men vi må stramme til litt.

    Generalsekretær Arne Baumann omtaler Skiforbundets økonomiske situasjon som «utfordrende».

    For en måned siden viste prognosene til Skiforbundet et driftsunderskudd for 2023 på 10,6 millioner, ifølge dokumenter som NRK har sett. På onsdagens styremøte ble det presentert en fersk økonomirapport. Baumann sier følgende om prognosen for 2023:

    – Prognosen er svakt ned, men det er et tall som er innenfor kontrollerbare former.

    Onsdag skulle også grenene med høy andel usikre inntekter presentere mulig kuttiltak.

    – Jeg synes de fleste grenene, også administrasjonen ved krets, har jobbet godt med planene sine. De har en situasjonsforståelse som jeg tror vi er ganske enig om, og jobber for å få på plass et budsjett uten altfor stor risiko, og et trygt budsjett for 2024, sier Baumann.

    Spesielt for hopp er det store usikre inntekter. Lederen av hoppkomiteen, Stine Korsen, presenterte tiltakene på vegne av hoppgrenen.

    – Føler dere i hopp at dere er forpliktet til å levere på disse tiltaksplanene for kutt, hvis dere ikke får inn usikre inntekter?

    – Vi, som alle andre, må bidra til at Skiforbundet er tilbake i en god balanse. Selvfølgelig må vi det. Så må man da være opptatt av den totale bærekraften til hver gren. Det er store forskjeller mellom disse grenene i Skiforbundet og det må våre modeller ivareta på en god måte. Så ja, vi bidrar, og så håper vi på gode prosesser der man ivaretar aktivitetsbehovet i hver gren, sier Korsen.

    Skistyret utsatte behandlingen av saken knyttet til mandat og medlemmer av landslagsutvalget.

    Tove Moe Dyrhaug
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Aalesund-spiller brakk beinet på trening

    Aalesund-talentet Henrik Melland (18) var uheldig på onsdagens trening og pådro seg et beinbrudd.

    Det bekrefter Aalesund på sin nettside.

    «Det går etter forholdene bra med Henrik, og han vil bli operert i løpet av dagen», heter det i pressemeldingen.

    Beinbruddet skal ha kommet etter en duell på onsdagens treningsøkt.

    Midtbanespilleren har notert seg i 19 eliteseriekamper og 20 cupoppgjør for Aalesund denne sesongen. (NTB)

    Henrik Melland
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal