Bjørndalen mangler det meste til sitt nye lag - jakter smøreteam i Norge

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Det nærmer seg sesongstart, og Kinas trener Ole Einar Bjørndalen har ennå ikke greid å sette sammen et smøreteam til sitt nye lag.

Ole Einar Bjørndalen

KINA-TRENER: Ole Einar Bjørndalen jobber for å få alt på plass til sesongen begynner.

Torsdag slapp Bjørndalen den overraskende nyheten om at han er blitt den nye landslagssjefen for det kinesiske OL-laget i skiskyting.

Fredag var skiskytterlegenden på treningssamling i Lillehammer med noen av utøverne sine. De siste ukene har han jobbet hardt for å kunne stable det kinesiske laget på beina til sesongstart.

Men mye gjenstår.

– Per dags dato er det ingenting, sier han til NRK.

– Fra ski til staver og smøreteam. Vi har jo bare holdt på en måneds tid med det, men det begynner å nærme seg nå, så det blir spennende å se hva vi greier å lande på, innrømmer Bjørndalen.

Les også: Amnesty advarer Bjørndalen: – Kan bli brukt av Kina

Erik Bartlet Kulstad tv og Torstein Torgersen th

BJØRNDALEN-HJELPERE: Erik Bartlett Kulstad (t.v.) og Tobias Torgersen (t.h.).

– Ikke enkelt

Noe er riktignok kommet på plass. Bjørndalen og Darja Domratsjeva har begge underskrevet kontrakter på at de skal jobbe med det kinesiske laget frem mot OL.

Bjørndalen blir hovedtrener, med ansvar for både kvinnenes og mennenes lag, mens kona, Domratsjeva, får ansvar for kvinnenes lag.

De to får også med seg nordmennene Tobias Retvik Torgersen, Anders Bratli og Erik Bartlett Kulstad i støtteapparatet.

Men smørere mangler altså det kinesiske laget, og det begynner så smått å bli kritisk for Bjørndalen og laget hans.

– Vi må jo finne riktige mennesker og riktig team. Det er ikke enkelt når det er sent på året og veldig mange smøreteam er satt, innrømmer han.

Bjørndalen utelukker ikke at han tar med seg flere nordmenn til Kina - om han finner noen som kan være med.

– Vi har mange gode folk i Norge, men problemet med mange av de gode norske smørerne er at de har jobb i dag. Så det er mulig at vi må se utenfor Norges grenser også. Men den største ressursen ligger i Norge.

Kinesiske landslaget skiskyting

GOD STEMNING: Ingenting å si på humøret til de kinesiske utøverne og tolkene fredag.

– Ferrari og Fiat

Den ferske treneren ler rått når han blir bedt om forklare forskjellen på et lag med og uten smøreteam.

– Det blir som å kjøre en Ferrari og en Fiat 500, smiler han.

I tillegg er det også visse språkutfordringer i det nye samarbeidet. Bjørndalen og trenerteamet må blant annet få hjelp av tolk i kommunikasjonen med utøverne sine under treningsøktene.

– Det blir mye gjennom tolk, men jeg synes det går fint. Men det er en læringsprosess. Jeg er vant å til å coache på norsk, i tillegg må vi lære opp tolkene til å forstå skisporten. Det er en prosess som tar litt tid, sier Kulstad.

Det er altså store utfordringer som ligger foran Bjørndalen og hans trenere, og ifølge ham selv er det en nesten umulig oppgave han nå tar fatt på.

Men jeg hadde ikke tatt jobben hvis det ikke var muligheter, understreker han.

Siste nytt

 • Jansrud droppar verdscupopninga

  Kjetil Jansrud kjem ikkje til å køyre verdscupopninga i Sölden i Austerrike helga. Det opplyser alpinisten til NRK i kveld. – Det har med fleire ting å gjere, men mest fordi forma i storslalåm ikkje er på det nivået som den bør vere, seier 34-åringen. 24-år gamle Marcus Monsen overtek plassen til Jansrud.

  FIS Alpine Skiing World Cup Finals - Men's Downhill training
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • – Kippe legger opp

  Romerikes Blad melder at Lillestrøm-profilen Frode Kippe legger opp etter 20 sesonger i klubben. Forsvarsveteranen skal nå inn i trenerteamet til LSK, som toppspillerutvikler, skriver avisen. Klubben holder pressekonferanse klokken 13.00. Kippe har spilt 440 kamper for Lillestrøm, men denne sesongen har han bare vært på banen i 15 seriekamper.

  – Jeg har vært gammel i ti år og alt har sin slutt. Jeg har hatt et ønske om å spille fotball så lenge som mulig, og føler for så vidt at jeg har fått gjort det. Følte alt lå til rette for at dette var tiden for å sette punktum. Jeg ser tilbake på en utrolig fantastisk tid, både her og da jeg var i England, sier Kippe til NRK.

  – Jeg har ikke gjort annet enn å spille fotball i voksenalder, nå skal jeg gå over i en ny rolle fra neste år, som toppspillerutvikler. Der skal jeg få lov til å følge opp unggutta, vi har veldig mange spennende unggutter fra 16 til 21 år, som jeg skal ta ekstra vare på. Jeg tror det blir viktig for klubben og ha egne talenter som tar steget opp, der har ikke Lillestrøm vært gode nok og jeg skal prøve å hjelpe dem med det i årene som kommer.

  Eliteserien fotball menn 2019, Lillestrøm - Tromsø (4-0)
  Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
 • Zucca tilbake med målgivende

  Etter å ha vært ute i fire kamper med skade, var Mats Zuccarello tilbake på isen da Minnesota Wilds slo Edmonton Oilers 3-0 i NHL. Nordmannen stod for den målgivende pasningen på første scoring, i det som var Wilds tredje seier på ni kamper.

  – Dette var den beste kampen jeg har spilt her. Jeg følte at jeg ikke har vært i kampsituasjon på en stund, men det gikk bra. Seieren gir selvtillit, sier Zuccarello til Aftenposten etter sitt første målpoeng for sesongen.

  DCQcY77atFU
  Foto: Brace Hemmelgarn / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal