Hopp til innhold

Bjørndalen mangler det meste til sitt nye lag - jakter smøreteam i Norge

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Det nærmer seg sesongstart, og Kinas trener Ole Einar Bjørndalen har ennå ikke greid å sette sammen et smøreteam til sitt nye lag.

Ole Einar Bjørndalen

KINA-TRENER: Ole Einar Bjørndalen jobber for å få alt på plass til sesongen begynner.

Torsdag slapp Bjørndalen den overraskende nyheten om at han er blitt den nye landslagssjefen for det kinesiske OL-laget i skiskyting.

Fredag var skiskytterlegenden på treningssamling i Lillehammer med noen av utøverne sine. De siste ukene har han jobbet hardt for å kunne stable det kinesiske laget på beina til sesongstart.

Men mye gjenstår.

– Per dags dato er det ingenting, sier han til NRK.

– Fra ski til staver og smøreteam. Vi har jo bare holdt på en måneds tid med det, men det begynner å nærme seg nå, så det blir spennende å se hva vi greier å lande på, innrømmer Bjørndalen.

Les også: Amnesty advarer Bjørndalen: – Kan bli brukt av Kina

Erik Bartlet Kulstad tv og Torstein Torgersen th

BJØRNDALEN-HJELPERE: Erik Bartlett Kulstad (t.v.) og Tobias Torgersen (t.h.).

– Ikke enkelt

Noe er riktignok kommet på plass. Bjørndalen og Darja Domratsjeva har begge underskrevet kontrakter på at de skal jobbe med det kinesiske laget frem mot OL.

Bjørndalen blir hovedtrener, med ansvar for både kvinnenes og mennenes lag, mens kona, Domratsjeva, får ansvar for kvinnenes lag.

De to får også med seg nordmennene Tobias Retvik Torgersen, Anders Bratli og Erik Bartlett Kulstad i støtteapparatet.

Men smørere mangler altså det kinesiske laget, og det begynner så smått å bli kritisk for Bjørndalen og laget hans.

– Vi må jo finne riktige mennesker og riktig team. Det er ikke enkelt når det er sent på året og veldig mange smøreteam er satt, innrømmer han.

Bjørndalen utelukker ikke at han tar med seg flere nordmenn til Kina - om han finner noen som kan være med.

– Vi har mange gode folk i Norge, men problemet med mange av de gode norske smørerne er at de har jobb i dag. Så det er mulig at vi må se utenfor Norges grenser også. Men den største ressursen ligger i Norge.

Kinesiske landslaget skiskyting

GOD STEMNING: Ingenting å si på humøret til de kinesiske utøverne og tolkene fredag.

– Ferrari og Fiat

Den ferske treneren ler rått når han blir bedt om forklare forskjellen på et lag med og uten smøreteam.

– Det blir som å kjøre en Ferrari og en Fiat 500, smiler han.

I tillegg er det også visse språkutfordringer i det nye samarbeidet. Bjørndalen og trenerteamet må blant annet få hjelp av tolk i kommunikasjonen med utøverne sine under treningsøktene.

– Det blir mye gjennom tolk, men jeg synes det går fint. Men det er en læringsprosess. Jeg er vant å til å coache på norsk, i tillegg må vi lære opp tolkene til å forstå skisporten. Det er en prosess som tar litt tid, sier Kulstad.

Det er altså store utfordringer som ligger foran Bjørndalen og hans trenere, og ifølge ham selv er det en nesten umulig oppgave han nå tar fatt på.

Men jeg hadde ikke tatt jobben hvis det ikke var muligheter, understreker han.

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

Siste nytt

 • Hauger på 6.-plass i Monaco

  Dennis Hauger kjørte et godt hovedløp i Monaco og plukket nye poeng i Formel 2-sammendraget med en 6.-plass.

  Det avsluttet en god helg for nordmannen som ble nummer tre i sprintløpet samme sted lørdag. Hauger var nummer åtte etter kvalifiseringen og kjørte seg opp to plasser i hovedløpet.

  Han tapte en plass i starten, trolig fordi han kjørte på en hardere dekktype enn flere av sine konkurrenter. Dekkvalget gjorde at 21-åringen fra Aurskog kunne vente lenge med å gjøre sitt pitstopp.

  Hauger valgte å bytte dekk etter 32 av 42 runder og traff greit med det. Han kom ut på banen igjen på 8.-plass og passerte senere to biler som var inne for å skifte dekk.

  Hauger hadde dessuten raskeste runde på Monaco-banen og fikk et ekstra poeng for det.

  Zak O'Sullivan vant løpet etter å ha kjørt solid og truffet perfekt med taktikken. Han gjorde sitt pitstopp sent mens det var såkalt virtuell sikkerhetsbil i løpet.

  Isack Hadjar ble nummer to, mens Paul Aron tok 3.-plassen. De ligger begge foran Hauger i Formel 2 sammenlagt.

  Kvalifiseringsvinner Richard Verschoor hadde et uhell underveis og forsvant ut av løpet.

  (©NTB)

  Dennis Hauger
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Skarstein slått i Luzern

  Birgit Skarstein (35) fikk tøff kamp i singlescullerfinalen i verdenscupen i sveitsiske Luzern og endte på 3.-plass.

  Tyskeren Manuela Diening, som tok sølv bak Skarstein i EM tidligere i vår, vant finalen. Hun kom i mål på tiden 10.01,03 og var knappe sekunder raskere enn Moran Samuel fra Israel.

  Skarstein fikk det tøft på slutten og ble slått med sju sekunder. Hun ledet løpet halvveis.

  Det er ikke ofte den norske pararoeren blir slått. Hun er regjerende mester i både Paralympics, VM og EM. Om tre måneder skal hun i aksjon i Paralympics i Paris. (NTB)

  Pressetreff med roerne foran VM i Tsjekkia
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • PSG cupmester for 15. gang

  Paris Saint-Germain er etter to år fransk cupmester i fotball igjen. Tittelen ble sikret med 2-1 over Lyon i finalen lørdag.

  PSG kunne på finalearenaen i Lille juble for sin 15. cuptittel. Marseille er nærmest med sine ti. PSG fikk også tatt cuptrofeet tilbake etter at Nantes og Toulouse vant de to siste årene.

  Ousmane Dembélé og Fabián Ruiz sørget for 2-0-ledelse til pause. Selv om Jake O'Brien reduserte ti minutter etter hvilen, kunne PSG til slutt juble. PSG vant også ligaen denne sesongen med ni poeng ned til Monaco.

  Superstjernen Kylian Mbappé spilte lørdag sin siste kamp for PSG etter som kontrakten utløper 30. juni. Spissen er sterkt ryktet til Real Madrid.

  Ci3ukuYs-sw
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal