Bjørndalen mangler det meste til sitt nye lag - jakter smøreteam i Norge

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Det nærmer seg sesongstart, og Kinas trener Ole Einar Bjørndalen har ennå ikke greid å sette sammen et smøreteam til sitt nye lag.

Ole Einar Bjørndalen

KINA-TRENER: Ole Einar Bjørndalen jobber for å få alt på plass til sesongen begynner.

Torsdag slapp Bjørndalen den overraskende nyheten om at han er blitt den nye landslagssjefen for det kinesiske OL-laget i skiskyting.

Fredag var skiskytterlegenden på treningssamling i Lillehammer med noen av utøverne sine. De siste ukene har han jobbet hardt for å kunne stable det kinesiske laget på beina til sesongstart.

Men mye gjenstår.

– Per dags dato er det ingenting, sier han til NRK.

– Fra ski til staver og smøreteam. Vi har jo bare holdt på en måneds tid med det, men det begynner å nærme seg nå, så det blir spennende å se hva vi greier å lande på, innrømmer Bjørndalen.

Les også: Amnesty advarer Bjørndalen: – Kan bli brukt av Kina

Erik Bartlet Kulstad tv og Torstein Torgersen th

BJØRNDALEN-HJELPERE: Erik Bartlett Kulstad (t.v.) og Tobias Torgersen (t.h.).

– Ikke enkelt

Noe er riktignok kommet på plass. Bjørndalen og Darja Domratsjeva har begge underskrevet kontrakter på at de skal jobbe med det kinesiske laget frem mot OL.

Bjørndalen blir hovedtrener, med ansvar for både kvinnenes og mennenes lag, mens kona, Domratsjeva, får ansvar for kvinnenes lag.

De to får også med seg nordmennene Tobias Retvik Torgersen, Anders Bratli og Erik Bartlett Kulstad i støtteapparatet.

Men smørere mangler altså det kinesiske laget, og det begynner så smått å bli kritisk for Bjørndalen og laget hans.

– Vi må jo finne riktige mennesker og riktig team. Det er ikke enkelt når det er sent på året og veldig mange smøreteam er satt, innrømmer han.

Bjørndalen utelukker ikke at han tar med seg flere nordmenn til Kina - om han finner noen som kan være med.

– Vi har mange gode folk i Norge, men problemet med mange av de gode norske smørerne er at de har jobb i dag. Så det er mulig at vi må se utenfor Norges grenser også. Men den største ressursen ligger i Norge.

Kinesiske landslaget skiskyting

GOD STEMNING: Ingenting å si på humøret til de kinesiske utøverne og tolkene fredag.

– Ferrari og Fiat

Den ferske treneren ler rått når han blir bedt om forklare forskjellen på et lag med og uten smøreteam.

– Det blir som å kjøre en Ferrari og en Fiat 500, smiler han.

I tillegg er det også visse språkutfordringer i det nye samarbeidet. Bjørndalen og trenerteamet må blant annet få hjelp av tolk i kommunikasjonen med utøverne sine under treningsøktene.

– Det blir mye gjennom tolk, men jeg synes det går fint. Men det er en læringsprosess. Jeg er vant å til å coache på norsk, i tillegg må vi lære opp tolkene til å forstå skisporten. Det er en prosess som tar litt tid, sier Kulstad.

Det er altså store utfordringer som ligger foran Bjørndalen og hans trenere, og ifølge ham selv er det en nesten umulig oppgave han nå tar fatt på.

Men jeg hadde ikke tatt jobben hvis det ikke var muligheter, understreker han.

Siste nytt

 • Aké er klar for Manchester City

  Nathan Aké blir Bournemouths dyraste sal nokosinne, etter at Manchester City skal ha bladd opp med rundt 475 millionar kroner for den tidlegare Chelsea-spelaren.

  – City har vore det beste laget i England det siste tiåret, og det er ein draum å kome hit. Det er eit topplag fullt av spelarar i verdsklasse, seier Aké.

  Nederlendaren var ein del av Bournemouth-laget som rykka ned frå Premier League førre sesong, men blir ikkje med ned til meisterskapsserien.

  Nathan Aké
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Kalassiger for Molde

  Molde stoppa ikkje før dei hadde scora fem gongar i onsdagens eliteseriekamp mot Start, som til slutt enda 5–0. To mål kvar frå Ohi Omoijuanfo og Ola Brynhildsen, samt ein scoring frå Magnus Wolff Eikrem sørga for ein kalassiger på Aker Stadion. 5-0 sigeren gjer at Molde er tilbake på vinnarsporet etter tapet mot Sandefjord førre helg.

  Eliteserien fotball 2020, Molde - Start.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg
 • Går mot norsk trenerduell

  Det går mot en norsk trener duell mellom Ståle Solbakken og Ole Gunnar Solskjær i europaligaens kvartfinale. Det er klart etter at FC København vant sin åttendedelsfinale 3-1 sammenlagt.

  Det skjer så lenge ikke Manchester United roter bort femmålsledelsen de har skaffet når de spiller mot LASK senere i kveld.

  København tapte første åttendedelsfinale og måtte vinne på eget gress mot den tyrkiske seriemesteren Istanbul Basaksehir. Laget til Solbakken vant kampen 3-0 etter to scoringer av Jonas Wind og en av Rasmus Falk.

  Ståle Solbakken
  Foto: Str / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal