Bjørgen får ikke konkurrere i år – glemte å registrere seg i dopingtestsystem

Marit Bjørgen gjennomfører tester på nivå med den råsterke 2018-sesongen hennes. Hun er i kjempeform – og kunne prøvd seg mot langrennseliten allerede til helgen. Men en aldri så liten tabbe gjør at hun uansett er uaktuell.

Y-5SYmDMFkA

IMPONERER: Marit Bjørgen, her fra en rulleskikonkurranse i høst.

Foto: Jil Yngland / NTB

Og selv om hun for en tid tilbake ikke hadde tenkt å stille på Beitostølen til helgen, kunne hun i det minste vært aktuell og holdt muligheten åpen for en duell med langrennseliten.

– Jeg kommer nok ikke til å gå der. Jeg har vært ute av antidopingprogrammet. Jeg la opp da jeg la opp. Og jeg må være på det programmet i et halvt år, sier Bjørgen til NRK og smiler.

– Jeg var litt sent ute.

– Litt naivt

Hun forteller at det først var en stund etter hun hadde lansert comebackplanene i langløpslaget til brødrene Aukland at hun fikk spørsmål om hun var tilbake i det såkalte Adams-systemet. Det hadde hun rett og slett ikke tenkt på og måtte undersøke.

F8R5tYByFho

TO MINUTTER BAK JOHAUG: Marit Bjørgen over målstreken på Tryvann i Oslo i september. Der var hun bak Therese Johaug.

Foto: Jil Yngland / NTB

Adams fungerer ifølge Antidoping Norge som en elektronisk kalender for å registrere aktiviteter. Informasjonen er tilgjengelig for Antidoping Norge, utøverens internasjonale særforbund og WADA. Den benyttes for å gjennomføre uanmeldte dopingkontroller.

Bjørgen fikk beskjed om at hun måtte være en del av dersom hun hadde mål om å gå renn godkjent av FIS (Det internasjonale skiforbundet).

– Jeg trodde det holdt at jeg sa ifra at jeg er tilgjengelig for testing med å si at jeg skal gå noen langløp. Jeg trodde ikke jeg skulle tilbake på Adams, kanskje litt naivt fra min side. Så jeg tar dette på min kappe, sier 40-åringen.

På grunn av forglemmelsen er det heller ikke sikkert Bjørgen får stilt i Marcialonga i månedsskiftet januar/februar 2021. Et renn hun gjerne skulle gått for å forberede seg til sesongens hovedmål: Vasaloppet i mars. Vasaloppet vil hun imidlertid rekke.

Samme intervaller som i 2018

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener det ville vært en spennende duell om Bjørgen stilte til helgen. Han har fått med seg at 40-åringen har forbedret sin egen form kraftig på kort tid.

Før hun startet å trene systematisk mot Vasaloppet i mai, trente Bjørgen rundt fire-fem timer i uken. Nå er det helt annerledes. Bjørgen sier mengden nå er tredoblet og opp mot 15 timer uken. Hun løper og staker, prøver å få til to-tre intervalløkter i uken. Ellers går det i langturer og styrke.

På grunn av pandemien og mindre jobb ellers, så har hun rett og slett har mer tid til å trene. Resultatene så hun også på testene.

– Jeg har noen målinger på mølla. Jeg springer de samme intervallene som jeg gjorde før OL i 2018, røper Bjørgen. Det var for øvrig sesongen Marit Bjørgen ble tidenes vinterolympier etter to gull, ett sølv og to bronse i Pyeongchang.

Norsk stafettlag?

Hun vil ikke spekulere i noen ting om hva en god form kan føre til. 40-åringen påpeker at hun har vært ute av langrennssirkuset i to år og gjentar at hun trives med å trene en gang om dagen og slippe to økter hver dag.

Deretter sier Bjørgen at dersom hun skal tilbake til verdenscupen, så må hun legge ned en enda større innsats. Og trene to ganger om dagen – noe hun er glad hun slipper nå.

– Den tiden er forbi, slår hun fast.

Men ekspertisen er ikke enig med Bjørgen i akkurat dét.

– Jeg tror Marit ville kvalifisert seg for det norske stafettlaget i VM i Oberstdorf. Hun er god nok til det, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

– 40 år er ikke for gammelt

Han ble blant annet dypt imponert over at 40-åringen kun var to minutter bak Therese Johaug i det som var et rent motbakkeløp på rulleski i sommer.

Bjørn forteller at de store treningsmengdene Bjørgen har lagt ned frem til 2018, gjør at hun har et helt unikt grunnlag. Han påpeker også at hun har kommet tilbake etter én fødsel tidligere – like sterk som før.

3ToKjtvBGRY

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her sammen med kommentatorkollega Jann Post.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Hvis motivasjonen og gløden har kommet tilbake, som det tyder på at Marit har fått nå, så er det ingen fysiske begrensninger. 40 år er ikke for gammelt.

På spørsmål om Bjørgen må trene to ganger om dagen for å satse på verdenscupnivå, slik hun selv hevder, svarer NRK-eksperten «nei».

– Men hun må trene smart og godt de øktene hun gjennomfører. Hun bør nok trene en økt om dagen i snitt. Enkelte helger kan hun trene to ganger om dagen, eller dra på en mini-samling, foreslår han.

Ingen dialog

Langrennssjef Espen Bjervig forteller at han ikke har snakket med Bjørgen om noe comeback i noe som helst renn til vinteren.

Når NRK spør om hun kan være et alternativ på et stafettlag, slik Torgeir Bjørn mener hun er god nok for, svarer Bjervig slik:

– Vi vet hvor god Marit er når hun er i form. Men det har ikke vært dialog om at hun ønsker et comeback i verdenscupen. Men ingenting hadde vært mer morsomt enn det, sier han.

Sportsnyheter

Dramatisk da glassplate falt på banen: – Det er en skandale

Bare flaks hindret personskade da en glassplate falt ned på banen like før håndballkampen mellom Sverige og Ungarn.

Stöckl tok ansvar etter norsk kaosåpning: – Det ble for mye for meg

Daniel-André Tande ble sendt i ambulanse etter et stygt fall. Det preget landslagssjefen såpass at han gjorde en tabbe som kostet Johann André Forfang finaleomgangen.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen til finale

  Magnus Carlsen spilte 2-2 i den siste semifinaleduellen mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij. Dermed er nordmannen klar for finale i Champion Chess Tour. Carlsen ledet foran lørdagens møte. I finalen møter han amerikanske Wesley So.

  Magnus Carlsen
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Leeds med kruttsterk borteseier

  Nyopprykkede Leeds tok en sterk borteseier med 1-0 over Everton lørdag. Brasilianeren Raphinha avgjorde med et langskudd etter en sjansefest av de sjeldne. Leeds er etter lørdagens seier oppe på 11.-plass.

  Leeds United's Raphinha
  Foto: Jon Super / AP
 • AaFK rykker ned etter nytt tap

  Aalesund rykker ned fra Eliteserien etter årets sesong. Det siste håpet for tangotrøyene ble slukket med 1-3-tap borte mot Brann. Daouda Bamba scoret alle målene for vertene.

  Aalesund står med kun 11 poeng etter 26 runder i årets eliteseriesesong.

  Daouda Bamba
  Foto: Marit Hommedal / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal