Hopp til innhold

Bjørgen tilbake i toppslag: – Hun ødelegger festen for svenskene

Marit Bjørgen var overlegen på den 2,5 km lange prologen i friteknikk i Falun, og skuffet det svenske publikummet da hun fratok hjemmehåpet Charlotte Kalla seieren.

Marit Bjørgen var overlegen på dagens prolog. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Bjørgen overlegen på prologen

– Hun ødelegger festen for svenskene!, ropte NRK-kommentator Jann Post da Bjørgen passerte målstreken 4,4 sekunder foran hjemmehåpet Charlotte Kalla, som ble nummer to.

Bjørgen tar dermed over ledelsen i minitouren i Falun fra Justyna Kowalczyk, som ble nummer fem.

Amerikanske Kikkan Randall havnet på tredje.

Tok over ledelsen i minitouren

Sykdommen som satte henne ut utenfor rennene i Drammen og Holmenkollen har ikke gått ut over formen til trønderjenta, som følte seg svært pigg på fredagens prolog.

– Det var et løp som passet meg. Jeg følte meg fin og kunne trykke på. Jeg var litt feig nedover, men kunne kjøre på igjen da jeg kom inn på stadion, sa Bjørgen til NRK etter seieren.

– Det er bestandig moro å vinne.

Hun gikk hardt ut fra start på og lå ved første passeringspunkt 1,2 sekunder foran Justyna Kowalczyk. Charlotte Kalla leverte en god avslutning på sitt løp, men ikke like god som Bjørgens, som økte avstanden ned til den svenske jenta.

God norsk dag

Totalt var det seks norske jenter blant de elleve beste i Falun.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (4), Heidi Weng (6), Celine Brun-Lie (9), Ingvild Flugstad Østberg (10) og Therese Johaug (11) sørget for en svært god norsk dag i Sverige.

– Jeg er veldig fornøyd med kjøringen oppover, men nedover blir det for dårlig. Jeg terper mye på det på trening, men så kommer det renn og jeg blir så pysete. Det var ikke noe guts nedover, sa Heidi Weng til NRK etter sin 6.-plass.

Prologen i fare

Det var sent torsdag kveld usikkert om flesteparten av løperne skulle gå prologen i Falun, etter stor misnøye med løypen.

Løypene som skal brukes lørdag og søndag ble endret torsdag, men utøverne var ikke fornøyde med at fredagens prologløype var uendret.

Utøverne mente den lange og svingte utforkjøringen etter «Mørdarbakken» også måtte endres i prologen. Selv om prologen ikke er en fellesstart, mente utøverne at dette var for farlig.

Arrangøren bestemte seg fredag morgen for å høre på løperne og kutte ut halvparten av løypen. Dermed stilte alle til start som vanlig i prologen.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal