NRK Meny
Normal

Bjørgen tilbake i toppslag: – Hun ødelegger festen for svenskene

Marit Bjørgen var overlegen på den 2,5 km lange prologen i friteknikk i Falun, og skuffet det svenske publikummet da hun fratok hjemmehåpet Charlotte Kalla seieren.

Marit Bjørgen var overlegen på dagens prolog. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Bjørgen overlegen på prologen

– Hun ødelegger festen for svenskene!, ropte NRK-kommentator Jann Post da Bjørgen passerte målstreken 4,4 sekunder foran hjemmehåpet Charlotte Kalla, som ble nummer to.

Bjørgen tar dermed over ledelsen i minitouren i Falun fra Justyna Kowalczyk, som ble nummer fem.

Amerikanske Kikkan Randall havnet på tredje.

Tok over ledelsen i minitouren

Sykdommen som satte henne ut utenfor rennene i Drammen og Holmenkollen har ikke gått ut over formen til trønderjenta, som følte seg svært pigg på fredagens prolog.

– Det var et løp som passet meg. Jeg følte meg fin og kunne trykke på. Jeg var litt feig nedover, men kunne kjøre på igjen da jeg kom inn på stadion, sa Bjørgen til NRK etter seieren.

– Det er bestandig moro å vinne.

Hun gikk hardt ut fra start på og lå ved første passeringspunkt 1,2 sekunder foran Justyna Kowalczyk. Charlotte Kalla leverte en god avslutning på sitt løp, men ikke like god som Bjørgens, som økte avstanden ned til den svenske jenta.

God norsk dag

Totalt var det seks norske jenter blant de elleve beste i Falun.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (4), Heidi Weng (6), Celine Brun-Lie (9), Ingvild Flugstad Østberg (10) og Therese Johaug (11) sørget for en svært god norsk dag i Sverige.

– Jeg er veldig fornøyd med kjøringen oppover, men nedover blir det for dårlig. Jeg terper mye på det på trening, men så kommer det renn og jeg blir så pysete. Det var ikke noe guts nedover, sa Heidi Weng til NRK etter sin 6.-plass.

Prologen i fare

Det var sent torsdag kveld usikkert om flesteparten av løperne skulle gå prologen i Falun, etter stor misnøye med løypen.

Løypene som skal brukes lørdag og søndag ble endret torsdag, men utøverne var ikke fornøyde med at fredagens prologløype var uendret.

Utøverne mente den lange og svingte utforkjøringen etter «Mørdarbakken» også måtte endres i prologen. Selv om prologen ikke er en fellesstart, mente utøverne at dette var for farlig.

Arrangøren bestemte seg fredag morgen for å høre på løperne og kutte ut halvparten av løypen. Dermed stilte alle til start som vanlig i prologen.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal