Hopp til innhold

– Hvis FIS ikke endrer løypene, starter vi ikke!

FALUN (NRK.no): De norske langrennsløperne frykter det blir fullt kaos i de nye løypene i Falun, som skal brukes både når verdenscupen avgjøres denne helgen og under VM i 2015, og truer med startnekt.

Bjørge og Rønning

Eldar Rønning kaller løypene i Falun for en parodi, mens Marit Bjørgen savner de gamle løypene i Falun.

Foto: NTB Scanpix

Kikkan Randall

Kikkan Randall er representant for løperne, ble det bestemt under møtet. Hun har levert en klage til FIS, signert av alle løperne.

Foto: NRK

– De nye løypene i Falun er rett og slett en parodi. Ufattelig at ingen har sett dette før, og at man tenker å arrangere fellesstart her!, skrev Eldar Rønning på sin Twitter-profil, før han fulgte opp med følgende tweet:

– Løpermøte i Falun! Setter krav til FIS om at hvis ingenting gjøres, starter vi ikke!

Landslagets sportssjef Vidar Løfshus bekrefter overfor NRK.no at det kan ende med at de norske løperne ikke stiller til start.

Etter møtet sier Kristin Størmer Steira til at alle nasjoner var representert under møtet, og at en klage har blitt underskrevet av samtlige.

– Alle løperne stiller seg bak kravet. Kikkan Randall er ansvarlig for løperne og har laget en klage alle har skrevet under på, sier hun.

I dag tidlig testet de norske langrennsløperne de nye løypene i Falun for første gang. Her skal verdenscupen avgjøres i helgen, hvor Petter Northug har et lite forsprang på Aleksandr Legkov og Dario Cologna.

Det er også disse løypene som skal brukes når VM arrangeres i byen om to år.

Frykter massefall

Men ingen virker spesielt imponert - tvert imot frykter flere av løperne at det kan ende i kaos og massefall. Spesielt i den ene, lange nedkjøringen som er bygget ut.

– Hadde vel strengt talt vært en fordel om han som lagde løypene her i Falun noen gang hadde hatt på seg et par langrennski, skriver Pål Golberg.

Artikkelen fortsetter under

SKID-SM 2013 SKIATHLON DAMER WEB_SPORT

De nye løypene i Falun ble brukt første gang under det svenske nasjonalmesterskapet. Her fra damenes fellesstart. Fellesstarten til helgen er nettopp det nordmennene frykter mest.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Også da de norske langrennsjentene møtte pressen i Falun var løypene et tema. Marit Bjørgen la ikke skjul på at hun savner de gamle.

– Nei, hvis jeg skal være ærlig... Man synes kanskje man har ødelagt litt av løypene. Jeg er ikke veldig imponert. Nedkjøringen fra «Mördarbakken» blir en stor utfordring, i alle fall fellesstart. Den er justert litt feil, mener Bjørgen.

Den såkalte «Mördarbakken» er en bratt bakke som etterfølges av en lang nedkjøring. Denne var tidligere ganske slak, men nå er det lagt inn flere svinger.

– Vi var mange som kanskje ristet på hodet og lurer på hvordan det blir å gå fellesstart i de løypene, medgir Kristin Størmer Steira.

– Kan bli trangt og kaos

Vidar Løfshus

Vidar Løfshus bekrefter at møtet fant sted og at det er fare for at enkelte utøvere nekter å starte i Falun.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
Steira

– Vi var mange som kanskje ristet på hodet og lurer på hvordan det blir å gå fellesstart i de løypene, medgir Kristin Størmer Steira.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

NRKs langrennskommentator Jann Post utdyper hva løperne mener.

– De frykter at renn kan bli ødelagt av fall, og frykter vel litt for sin egen helse. Det gjelder først og fremst nedkjøringen etter den såkalte «Mördarbakken». Det er veldig bratte bakker og ganske smalt, og de ser for seg at det kan bli trangt og kaos når mange kommer samtidig i en fellesstart, sier han.

Løypene har blitt brukt i en årrekke, men ble bygd om før denne sesongen. Tidligere var utforkjøringene inn mot mål veldig slake, og dette ønsket man å endre.

Post tviler på løypene ser ut som i dag når VM arrangeres om to år.

– Noe sier meg at siste ord er ikke sagt i den diskusjonen, sier Post.

Løperne skal gjennom nedkjøringen i samtlige av de tre gjenstående verdenscuprennene som arrangeres fra fredag til søndag denne helgen.

– Rekker ikke endre før helgen

– Vi tar med oss tilbakemeldingene fra nordmennene. Vi kommer til å be om tilbakemelding fra alle nasjoner uansett, og nordmennene hører vi så klart på. Men før helgen rekker vi nok ikke å gjøre noe uansett, sier generalsekretær i Falun, Anki Kjellberg til NRK.no.

Tidligere i vår ble de nye løypene brukt for første gang i det svenske nasjonalmesterskapet. Kjellberg forteller at alt gikk fint for seg da, men at de likevel valgte å gjøre justeringer før verdenscupavslutningen.

– Egentlig skulle de kjøre ned hele Mördarbakken, men den kortet vi ned litt, forteller hun.

Northug frykter feilskjær

På herresiden er det svært jevnt mellom Petter Northug, Dario Cologna og Aleksandr Legkov i verdenscupsammendraget.

Northug sier det viktigste for at han skal vinne er å unngå feilskjær, som for eksempel fallene kollegaene hans frykter.

Likevel er Northug omtrent den eneste norske langrennsløperen NRK har snakket med som ikke bekymrer seg nevneverdig over løypene.

– Jeg må ta det som det kommer. Det eneste jeg har gjort i den løypa er å gå og se meg om og tenke ut hvordan jeg skal gå fortest mulig der, sier han.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal