Hopp til innhold

Reagerer på Kallas astmahemmelighet: – Vi tok på oss all skyld

På grunn av kritikken mot norsk langrenn, holdt Charlotte Kalla det hemmelig at hun også hadde begynt med astmamedisin. Marit Bjørgen skulle ønske utenlandske konkurrenter hadde stått fram.

asd

HADDE ASTMA: Marit Bjørgen og Charlotte Kalla konkurrerte mot hverandre i en årrekke. Begge hadde astma. Men bare Bjørgen snakket åpent om det.

I sin selvbiografi, som ble lansert i forrige uke, avslører Kalla at hun opplevde hjerterytmeforstyrrelser under verdenscupåpningen i Ruka i 2016. Dagen før hadde den svenske stjerna begynt å bruke en astmamedisin, etter å ha blitt diagnostisert med astma på senhøsten.

I ettertid ble det konkludert med at hjerteproblemene kunne ha vært utløst av kombinasjonen astmamedisin, koffeintabletter og at det var sesongens første konkurranse.

«Vi valgte å aldri snakke åpent om at jeg testet astmamedisin før løpet i Ruka. Ikke engang de andre løperne på landslaget visste, jeg våget ikke si noe til dem», sier Kalla i boka.

I intervju med NRK forklarer hun hvorfor:

Fordi det i forkant – mellom sommeren og høsten – hadde vært mye debatt rundt bruk av astmamedisin. Derfor føltes det ikke aktuelt å fortelle hva jeg mistenkte var årsaken, sier hun.

EEgCuhNMuQg

TRØBBEL: Kalla i møte med Sveriges lege Per Andersson i Ruka 2016.

Foto: NTB

Sundby dømt

Debatten hun refererer til handlet om bruken av astmamedisin i norsk langrenn. I juli det året ble det kjent at Martin Johnsrud Sundby hadde fått en dopingdom for feil bruk av astmamedisin.

Da hadde det i flere år kommet stikk mot norske langrennsløpere – med Marit Bjørgen som den mest profilerte – for bruken av astmamedisin.

I forbindelse med OL i Vancouver i 2010 sendte Bjørgens erkerival Justyna Kowalczyk følgende stikk via polske medier: «Jeg forbereder meg i løypene og ikke på apoteket.»

I kjølvannet av Sundby-saken ble det satt ned et utvalg som skulle granske bruken av astmamedisin i norsk langrenn. Det gikk ikke upåaktet hen i andre land der langrenn er en stor idrett.

Doping Ruka langrenn

HETSET: Slik ble de norske utøverne ønsket velkommen til Ruka i 2016.

Foto: / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / Aftonbladet

Møtt av dopingplakat

Da de norske langrennsløperne kom til verdenscupåpningen i finske Ruka, ble de møtt av en plakat der det sto «DDR Norway Ski Team = Doping Team».

Det var den samme plakaten Kalla ble møtt av da hun skulle teste ut astmamedisin. Derfor sa hun ingenting.

Følte du at det på det tidspunktet var tabu å bruke astmamedisin?

Ja, det var mange spørsmål som kretset rundt det og veldig mye fokus på bruk av astmamedisin.

Bjørgen følte dette tabuet sterkt på kroppen. Derfor kan hun skjønne at Kalla ikke gikk ut med det.

Ja, jeg kan for så vidt det. Det var jo tema både rundt meg og astmamedisin som starter helt fra 2011. Det har vært mye negativitet rundt det og mye skriving rundt det, sier hun til NRK.

Les også Kalla tar oppgjør med ufrivillig TV-kyss: – Opprørende og forkastelig

Bjørgen: – Vi tok all skyld

Samtidig legger ikke Bjørgen skjul på at hun skulle ønske Kalla hadde gjort det motsatte.

– Jeg synes jo Norge tok mye av belastninga, for jeg selv visste jo at det var mange andre nasjoner og utøvere som brukte astmamedisin som aldri sto fram. Det var vi som tok på oss all skyld, sier hun, og viser hermetegn i lufta når hun sier «skyld».

Bjørgen forteller at hun stadig vekk så utøvere fra andre nasjoner som medisinerte seg i oppvarmings- og startområde.

Så jeg visste jo det. Vi kunne ikke si det, men jeg hadde håpet at folk hadde stått fram og vært mer åpne om det, erkjenner tidenes mestvinnende langrennsløper.

Kowalczyk og Bjørgen

FIKK KRITIKK: Justyna Kowalczyk var flere ganger kritisk til Marit Bjørgens bruk av astmamedisin.

Foto: Lise Åserud / NTB

Selv var hun gjennom hele karrieren åpen om sin medisinbruk, også da hun måtte ha medisinsk fritak fra dopingreglene for å kunne bruke medisinen som fungerte for henne.

– Jeg følte jeg det var godt å være ærlig om det, og jeg visste at jeg hadde alt på det tørre, jeg hadde fått godkjennelse gjennom FIS og jeg hadde vært igjennom tester. Jeg var såpass redusert at jeg fikk godkjent medisin, sier Bjørgen.

Les også Kallas årelange hemmelighet gjør Bjørgen trist: – Jeg er litt sjokkert

86hhqZ4TiBM

Kalla: – De fikk stå i skuddlinjen

Redusert var Kalla også da hun begynte med astmamedisin i 2016. Men i boka avslører hun at hun også tidligere i karrieren ble satt på astmamedisin. Da droppet hun det, fordi hennes egen opplevelse var at det ikke var nødvendig.

Charlotte Kalla, boklansering i Stockholm

FORSTÅR: Charlotte Kalla innser at norske astmatikere måtte tåle kritikk hun selv slapp unna ved aldri å avsløre sin diagnose.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Konfrontert med Bjørgens uttalelser, sier Charlotte Kalla at hun aldri tenkte på at utøvere fra andre nasjoner burde stått fram.

– Men det har du rett i, de fikk stå i skuddlinjen og svare på spørsmål, selv om forekomsten av astmamedisinering er veldig vanlig blant langrennsløpere, sier Kalla til NRK.

Bekymret for unge astmatikere

Det forskes stadig på om astmamedisin kan ha en prestasjonsfremmende effekt for utøvere som ikke har astma.

Les også Måper av Kallas historie: Hevdar spåkvinne spådde Johaugs dopingsak

Charlotte Kalla og Therese Johaug

Både Bjørgen og Kalla kan skrive under på at det har en effekt for astmatikere, som uten medisin må konkurrere med nedsatt lungekapasitet. Derfor vil Bjørgen ha bort tabuet.

– Det er mye negativitet rundt det, og det kan påvirke unge utøvere som har behov for det, men som ikke tør å bruke det. Det blir jo litt som Charlotte, som ikke tør å fortelle at hun har blitt såpass redusert at hun trenger medisin, og det er synd. Jeg liker heller at vi kan være ærlige og åpne om ting, sier Marit Bjørgen.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal