Hopp til innhold

Bjørgen kopierte Johaug - avgjorde tremila etter få minutter

HOLMENKOLLEN (NRK): Marit Bjørgen gjentok Therese Johaugs maktdemonstrasjon fra i fjor. Etter bare tre av 30 kilometer hadde hun en luke så stor at konkurrente var sjanseløse i Holmenkollen.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

OVER MÅL MED ET SMIL: Marit Bjørgen gikk alene nesten hele tremila i Holmenkollen og vant til slutt med over to minutter.

Laster innhold, vennligst vent..

– Det var et veldig bra løp, men jeg har følt lettere tremiler, sier Bjørgen til NRK.

Men det så ganske lett ut likevel. For kvinnene hadde bare gått i rundt fem minutter da Bjørgen fikk en luke til konkurrentene. Etter tre kilometer hadde VM-dronninga allerede et forsprang på nesten 10 sekunder.

– Jeg følte meg ganske trygg på at det skulle gå min vei, innrømmer Bjørgen.

Så fortsatte hun å øke. 20 sekunder foran. 30 sekunder foran. Ett minutt. To minutter. I mål var Bjørgen med andre ord helt suveren, to minutter og fem sekunder foran finske Krista Pärmäkoski.

Nesten som Johaug

Therese Johaug Holmenkollen 2016

REKORD: Therese Johaug vant tremila i Kollen i fjor soleklart.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

For et år siden satt Therese Johaugs rekord da hun vant tremila i Holmenkollen med 3 minutter og 46 sekunder. Tiden da var 1.24,55. Få trodde det skulle være mulig å gjenta, men selv om Bjørgens tidsdifferanse ikke var like stor - var det et superløp hun leverte.

På stadion bukket hun til det jublende hjemmepublikum. Tiden i mål viste imponerende 1.22,59. Det var Bjørgens sjette seier i Holmenkollen, og 36-åringen er den eldste som vinner tremila der.

– Hun er fenomenal, slår Jann Post fast.

Så etter Marius på veien

– Det føles alltid godt å levere her, sier Bjørgen i seiersintervjuet med FIS.

– Du vant med så mye at du kunne nesten hatt med deg Marius?

– Hehe, jeg så faktisk etter ham blant publikum. Jeg tror han er ute med pappaen sin, svarer Bjørgen.

Det er likevel én ting hun gjerne skulle endret på. Mer folk langs løypa.

– Det var flere her da jeg trente ved Frognerseteren i går. Jeg tror folk er slitne og ligger hjemme i fosterstilling i dag. Neste år håper jeg vi jentene også får gå lørdag, sier Bjørgen.

– Det skjønner jeg, men det er krevende med alle øvelsene og at det skal gå på TV også videre. Vi får se på det igjen neste år, sier arrangementssjef i Skiforbundet, Terje Lund.

Weng ikke sterk nok i spurten

World Cup Holmenkollen 2017.

SPURTSLÅTT: Heidi Weng ble nummer fire.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

På tremila i VM tok Bjørgen gullet foran tre av lagvenninnene. Slik ble det ikke på hjemmebane, for flere av de norske kvinnene hadde problemer med å henge på tempoet.Pärmäkoski tok til slutt andreplassen, foran Kerttu Niskanen - som var sterkere enn Heidi Weng i spurten.

– Det var bare å la Bjørgen gå. Det var tungt fra start og jeg har gruet meg til denne dagen i hele år. Jeg blir som regel fire i Kollen og er sykt fornøyd, sier verdenscupleder Weng.

Ingvild Flugstad Østberg ble tredje beste norske kvinne, på åttendeplass.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si om Marit lenger jeg. Det er så imponerende, helt rått. Hun kunne sikkert vunnet med mer også, skryter hun.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal