Bjørgen kopierte Johaug - avgjorde tremila etter få minutter

HOLMENKOLLEN (NRK): Marit Bjørgen gjentok Therese Johaugs maktdemonstrasjon fra i fjor. Etter bare tre av 30 kilometer hadde hun en luke så stor at konkurrente var sjanseløse i Holmenkollen.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

OVER MÅL MED ET SMIL: Marit Bjørgen gikk alene nesten hele tremila i Holmenkollen og vant til slutt med over to minutter.

Laster innhold, vennligst vent..

– Det var et veldig bra løp, men jeg har følt lettere tremiler, sier Bjørgen til NRK.

Men det så ganske lett ut likevel. For kvinnene hadde bare gått i rundt fem minutter da Bjørgen fikk en luke til konkurrentene. Etter tre kilometer hadde VM-dronninga allerede et forsprang på nesten 10 sekunder.

– Jeg følte meg ganske trygg på at det skulle gå min vei, innrømmer Bjørgen.

Så fortsatte hun å øke. 20 sekunder foran. 30 sekunder foran. Ett minutt. To minutter. I mål var Bjørgen med andre ord helt suveren, to minutter og fem sekunder foran finske Krista Pärmäkoski.

Nesten som Johaug

Therese Johaug Holmenkollen 2016

REKORD: Therese Johaug vant tremila i Kollen i fjor soleklart.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

For et år siden satt Therese Johaugs rekord da hun vant tremila i Holmenkollen med 3 minutter og 46 sekunder. Tiden da var 1.24,55. Få trodde det skulle være mulig å gjenta, men selv om Bjørgens tidsdifferanse ikke var like stor - var det et superløp hun leverte.

På stadion bukket hun til det jublende hjemmepublikum. Tiden i mål viste imponerende 1.22,59. Det var Bjørgens sjette seier i Holmenkollen, og 36-åringen er den eldste som vinner tremila der.

– Hun er fenomenal, slår Jann Post fast.

Så etter Marius på veien

– Det føles alltid godt å levere her, sier Bjørgen i seiersintervjuet med FIS.

– Du vant med så mye at du kunne nesten hatt med deg Marius?

– Hehe, jeg så faktisk etter ham blant publikum. Jeg tror han er ute med pappaen sin, svarer Bjørgen.

Det er likevel én ting hun gjerne skulle endret på. Mer folk langs løypa.

– Det var flere her da jeg trente ved Frognerseteren i går. Jeg tror folk er slitne og ligger hjemme i fosterstilling i dag. Neste år håper jeg vi jentene også får gå lørdag, sier Bjørgen.

– Det skjønner jeg, men det er krevende med alle øvelsene og at det skal gå på TV også videre. Vi får se på det igjen neste år, sier arrangementssjef i Skiforbundet, Terje Lund.

Weng ikke sterk nok i spurten

World Cup Holmenkollen 2017.

SPURTSLÅTT: Heidi Weng ble nummer fire.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

På tremila i VM tok Bjørgen gullet foran tre av lagvenninnene. Slik ble det ikke på hjemmebane, for flere av de norske kvinnene hadde problemer med å henge på tempoet.Pärmäkoski tok til slutt andreplassen, foran Kerttu Niskanen - som var sterkere enn Heidi Weng i spurten.

– Det var bare å la Bjørgen gå. Det var tungt fra start og jeg har gruet meg til denne dagen i hele år. Jeg blir som regel fire i Kollen og er sykt fornøyd, sier verdenscupleder Weng.

Ingvild Flugstad Østberg ble tredje beste norske kvinne, på åttendeplass.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si om Marit lenger jeg. Det er så imponerende, helt rått. Hun kunne sikkert vunnet med mer også, skryter hun.

Siste nytt

 • Sørloth mister landskamper

  Alexander Sørloth mister VM-kvalifiseringskampene mot Tyrkia og Montenegro med skade, melder TV 2 og NTB.

  – Det er ikke noe mer å kommentere annet enn at vi mister en god spiller som i min tid har prestert godt. Det gir andre muligheter, skriver landslagssjef Ståle Solbakken til NTB.

  Sørloth haltet av banen da Real Sociedad vant 3–2 borte mot Granada torsdag. Ifølge TV 2 er det ikke snakk om en alvorlig skade, men likevel nok til at han ikke rekker landskampene.

  Norge møter Tyrkia 8. oktober og Montenegro 11. oktober.

  Alexander Sørloth
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Trekker seg som juryleder

  Bokseren Cecilia Brækhus trekker seg som juryleder i Brobyggerprisen etter Dagbladets saker om tilknytning til en organisasjon i Saudi-Arabia.

  Dagbladet har skrevet at en av årets prisvinnere, Mohammad al-Issa, tidligere justisminister i Saudi-Arabia, leder Muslim World League. Organisasjonen har betalt fire millioner kroner til prisgrunnlegger Aamir J. Sheikh og Kjell Magne Bondevik, som kunngjorde tildelingen av prisen sammen med Sheikh.

  – Jeg gikk inn i dette for å være med på å gjøre noe for å bygge broer mellom ulike kulturer og religioner. Jeg har nå blitt gjort kjent med forhold jeg burde vært informert om tidligere. Disse opplysningene gjør det umulig å fortsette mitt samarbeid med organisasjonen, sier Cecilia Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Mari Sollid Eide / NRK
 • Mol i tenkeboksen

  Sandvolleyballtrener Kåre Mol er usikker på om han skal være med videre, etter stor suksess med Anders Mol og Christian Sørum.

  – Jeg har jo holdt på med dette prosjektet utrolig lenge. Anders og Christian har hatt og har som motto at «dette er kun begynnelsen». Jeg er i en litt annen fase, sier Kåre Mol til NTB.

  Faren til Anders Mol har vært med siden starten av eventyret i 2015, der målet var Tokyo - som endte med gull. I tillegg har de fire EM-gull, VM-bronse og 13 seirer i verdensserien

  – Jeg har bedt om betenkningstid for å se hvor mye jeg orker å være involvert. Jeg har holdt på siden 1996 da kona (Merita) mi spilte. Dette laget er bygget opp fra «scratch». Det har ikke kostet så mye de siste to årene, men innsatsen vi har lagt i det, har vært enormt krevende, sier han.

  Anders og Kåre Mol
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal