Bislett Games skulle flyttes – i stedet løper Warholm for verdensrekord

Smitteverntiltak satte i utgangspunktet en effektiv stopper for Bislett Games. Nå blir det likevel stjernetreff på Bislett på den opprinnelige stevnedatoen 11. juni med Karsten Warholm, brødrene Ingebrigtsen og en svensk verdensrekordholder.

Warholm

FÅR LØPE: Bislett-sjef Steinar Hoen har gjort det mulig å la Karsten Warholm løpe på Bislett uten å bryte smittevernreglene.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix

7. april opplyste kulturminister Abid Raja at alle idrettsarrangementer i Norge var avlyst fram til 15. juni, som følge av smitteverntiltakene mot koronapandemien. Det var nedslående nyheter for Bislett Games, som er terminfestet 11. juni.

På en pressekonferanse torsdag bekreftet Bislett-sjef Steinar Hoen at det likevel blir Bislett Games 11. juni.

– Dette er «Impossible Games». Som navnet sier: Dette var umulig, men vi gjorde det likevel, sier Hoen.

Tomme tribuner

I og med at arrangementet må forholde seg til gjeldende tiltak, blir det ikke et normalt friidrettsstevne.

Blant annet vil det være umulig å ha publikum inne på arenaen.

– Siden arrangementet må gå for tomme tribuner, vil publikum være hjemme i stuene i de tusen hjem. NRK vil vise «Impossible Games» direkte, opplyser Hoen.

Også selve konkurranseformatene vil være annerledes enn normalt, og det vil være adskillig færre deltakere enn det vanligvis er i Bislett Games.

Men de største norske stjernene, med brødrene Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal i spissen, vil være på startstrek.

Rekordforsøk

I fjor satte Karsten Warholm europeisk rekord på 400 meter hekk under Bislett Games. I årets stevne skal han gå for verdensrekorden på 300 meter hekk, meldte Bislett-general Steinar Hoen på torsdagens pressekonferanse.

Forsøket gjøres i et sololøp; han skal løpe helt alene.

Ifølge Steinar Hoen blir det eventuelt den 70. verdensrekorden som er satt på Bislett.

– Det er en verdensrekord, men samtidig er det en alternativ distanse, 300 meter hekk. Men jeg tenkte at det passer veldig godt inn i et sånt konsept. Det er alltid gøy å skrive seg inn i historiebøkene, det er litt av det som er ekstra stas med å ha kommet på dette nivået. Vi liker ikke å garantere, men ettersom vi skal være med og redde Bislett kan vi i hvert fall gå ut litt hardt, så får vi se om det blir et stort fall eller om det blir god stemning, sier Warholm.

Overfor NRK påpeker Warholm at det faktisk ikke engang er en offisiell verdensrekord på 300 meter hekk, men en bestenotering på 34,48 som tilhører Chris Rawlinson.

– Jeg kommer til å savne alt som gjør Bislett Games til Bislett Games, den stemninga folk er med på å skape. Derfor må jeg ta en rekord som henger litt lavere nede på treet, men som er vanskelig og ei utfordring, så jeg synes vi har funnet en veldig fin middelvei her, sier Warholm.

HISTORISK LØP: Karsten Warholm satte europarekord på 400 meter hekk på Bislett i fjor sommer.

Gir bort eventuell bonus

I likhet med øvrige deltakere får ikke Warholm startpenger på Bislett i år. Derimot kan det bli en bonus om han setter verdensrekord.

– Hvis jeg tar bonusen, skal jeg donere alt til en koronavennlig organisasjon. Dette er noe jeg gjør på dugnad, som alle andre i landet, og jeg vil gjøre alt for å levere en god idrettsprestasjon, sier Warholm.

Brødrene Ingebrigtsen

KOMMER TIL BISLETT: Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen.

Hvilken distanse (eller distanser) brødrene Ingebrigtsen løper, er foreløpig ikke endelig avklart.

Karoline Bjerkeli Grøvdal skal løpe for norsk rekord på 3000 meter. Det gjør hun alene, men med et lys foran seg i løpebanen som til enhver til viser hvordan hun ligger an sammenlignet med gjeldende norgesrekord på 8.31,75 – satt av Grete Waitz så langt tilbake som 17. juli 1979. Grøvdals bestenotering på distansen er 8.37,58.

– Skal jeg klare det, må jeg være i mitt livs form. Men jeg synes det er kult å sette meg et høyt mål, sier Grøvdal.

Ifølge Steinar Hoen er teknologien som skal hjelpe Grøvdal godkjent, slik at en eventuell norsk rekord vil bli tellende.

Verdensrekordholder i stavduell

Men det kommer også utenlandske stjerner til Bislett. Den største av dem er svenskamerikanske Armand Duplantis, som allerede har satt to verdensrekorder i stavsprang i år. Gjeldende verdensrekord på 6,18 satte han i Glasgow 15. februar.

KVtueJLKR_4

BRENNHET: Armand Duplantis har satt to verdensrekorder i stavsprang så langt i år. Nå kommer han til Bislett.

Foto: ANDY BUCHANAN

Han skal konkurrere mot det norske stavhåpet Sondre Guttormsen. Når den ene av dem hopper, legges en presenning på madrassen, for å unngå smitte.

I tillegg utfordres de av den franske veteranen Renaud Lavillenie, som skal hoppe i sin egen hage.

Fra Sverige kommer også verdens beste diskoskaster i fjor, Daniel Ståhl, for å konkurrere mot Ola Stunes Isene. Isene etablerte seg i verdenstoppen forrige sesong, og 14. april la han ut en video på Instagram av at han satte ny personlig rekord på trening med 67,80. Hans offisielle personlige rekord er 67,78. Også svenskenes andre toppkaster, Simon Pettersson, deltar i konkurransen.

Svensk motstand blir det også for Hedda Hynne, som løper 600 meter mot Lovisa Lindh.

De norske hekkeløperne Isabelle Pedersen og Amalie Iuel møtes også til duell på 200 meter hekk. Både Hynne/Lindh og Pedersen/Iuel kommer til å ha to tomme baner mellom seg når de løper.

Verdensrekordholder Salum Kashafali, som er svaksynt, skal forsøke seg på en ny topptid på 100 meter.

Diamond League bekreftet for øvrig torsdag at alle planlagte Diamond League stevner i juni, men unntak for det alternative stevnet på Bislett, er utsatt.

Siste nytt

 • Engen og Minde semifinaleklare

  Med Ingrid Syrstad Engen og Kristine Minde fra start vant Wolfsburg komfortabelt 3-0 over 2.-divisjonslaget Gütersloh i den tyske cupens kvartfinale.

  I semifinalen venter nok et 2.-divisjonslag i Arminia Bielefeld, som sensasjonelt slo ut Sand i kvartfinalen.

  Semifinalene spilles 10. og 11. juni, finalen 4. juli.

  Engen
  Foto: Peter Morrison/AP Photo
 • Forren vurderer «lokkende» tilbud

  Avisen Expressen hevder at Vegard Forren har et tilbud fra IFK Göteborg. Til Nettavisen sier midtstopperen at han har et konkret tilbud han vurderer.

  Forren vil ikke si hvilken klubb eller liga det er snakk om.

  – Jeg har et tilbud jeg vurderer. Jeg skal ta en god prat med familien om det, sier Forren til Nettavisen.

  Den svenske avisen Expressen skrev onsdag at IFK Göteborg har tilbudt Forren kontrakt og at han har fått frist til slutten av uken med å svare.

  Forrens kontrakt med Molde ble forrige uke avsluttet på grunn av en personalsak. Han har i intervju med TV 2 og Romsdals Budstikke vært åpen om sine spilleproblemer og om at han lånte penger fra Moldes botkasse for å gjøre opp spillegjeld.

  rRPXsMGLtcE
  Foto: Terje Bendiksby
 • Haaland usikker til Hertha-kampen

  Erling Braut Haaland fikk også onsdag behandling mens lagkameratene trente, men Borussia Dortmund har ikke gitt opp å få ham på banen mot Hertha Berlin.

  Det melder flere tyske medier onsdag ettermiddag, deriblant lokalavisa Ruhr Nachrichten og velrenommerte Kicker.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet.

  Ifølge Kicker er det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn.

  DGHWt6lkdpE
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal