Hopp til innhold

Bislett Games skulle flyttes – i stedet løper Warholm for verdensrekord

Smitteverntiltak satte i utgangspunktet en effektiv stopper for Bislett Games. Nå blir det likevel stjernetreff på Bislett på den opprinnelige stevnedatoen 11. juni med Karsten Warholm, brødrene Ingebrigtsen og en svensk verdensrekordholder.

Warholm

FÅR LØPE: Bislett-sjef Steinar Hoen har gjort det mulig å la Karsten Warholm løpe på Bislett uten å bryte smittevernreglene.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix

7. april opplyste kulturminister Abid Raja at alle idrettsarrangementer i Norge var avlyst fram til 15. juni, som følge av smitteverntiltakene mot koronapandemien. Det var nedslående nyheter for Bislett Games, som er terminfestet 11. juni.

På en pressekonferanse torsdag bekreftet Bislett-sjef Steinar Hoen at det likevel blir Bislett Games 11. juni.

– Dette er «Impossible Games». Som navnet sier: Dette var umulig, men vi gjorde det likevel, sier Hoen.

Tomme tribuner

I og med at arrangementet må forholde seg til gjeldende tiltak, blir det ikke et normalt friidrettsstevne.

Blant annet vil det være umulig å ha publikum inne på arenaen.

– Siden arrangementet må gå for tomme tribuner, vil publikum være hjemme i stuene i de tusen hjem. NRK vil vise «Impossible Games» direkte, opplyser Hoen.

Også selve konkurranseformatene vil være annerledes enn normalt, og det vil være adskillig færre deltakere enn det vanligvis er i Bislett Games.

Men de største norske stjernene, med brødrene Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal i spissen, vil være på startstrek.

Rekordforsøk

I fjor satte Karsten Warholm europeisk rekord på 400 meter hekk under Bislett Games. I årets stevne skal han gå for verdensrekorden på 300 meter hekk, meldte Bislett-general Steinar Hoen på torsdagens pressekonferanse.

Forsøket gjøres i et sololøp; han skal løpe helt alene.

Ifølge Steinar Hoen blir det eventuelt den 70. verdensrekorden som er satt på Bislett.

– Det er en verdensrekord, men samtidig er det en alternativ distanse, 300 meter hekk. Men jeg tenkte at det passer veldig godt inn i et sånt konsept. Det er alltid gøy å skrive seg inn i historiebøkene, det er litt av det som er ekstra stas med å ha kommet på dette nivået. Vi liker ikke å garantere, men ettersom vi skal være med og redde Bislett kan vi i hvert fall gå ut litt hardt, så får vi se om det blir et stort fall eller om det blir god stemning, sier Warholm.

Overfor NRK påpeker Warholm at det faktisk ikke engang er en offisiell verdensrekord på 300 meter hekk, men en bestenotering på 34,48 som tilhører Chris Rawlinson.

– Jeg kommer til å savne alt som gjør Bislett Games til Bislett Games, den stemninga folk er med på å skape. Derfor må jeg ta en rekord som henger litt lavere nede på treet, men som er vanskelig og ei utfordring, så jeg synes vi har funnet en veldig fin middelvei her, sier Warholm.

HISTORISK LØP: Karsten Warholm satte europarekord på 400 meter hekk på Bislett i fjor sommer.

Gir bort eventuell bonus

I likhet med øvrige deltakere får ikke Warholm startpenger på Bislett i år. Derimot kan det bli en bonus om han setter verdensrekord.

– Hvis jeg tar bonusen, skal jeg donere alt til en koronavennlig organisasjon. Dette er noe jeg gjør på dugnad, som alle andre i landet, og jeg vil gjøre alt for å levere en god idrettsprestasjon, sier Warholm.

Brødrene Ingebrigtsen

KOMMER TIL BISLETT: Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen.

Hvilken distanse (eller distanser) brødrene Ingebrigtsen løper, er foreløpig ikke endelig avklart.

Karoline Bjerkeli Grøvdal skal løpe for norsk rekord på 3000 meter. Det gjør hun alene, men med et lys foran seg i løpebanen som til enhver til viser hvordan hun ligger an sammenlignet med gjeldende norgesrekord på 8.31,75 – satt av Grete Waitz så langt tilbake som 17. juli 1979. Grøvdals bestenotering på distansen er 8.37,58.

– Skal jeg klare det, må jeg være i mitt livs form. Men jeg synes det er kult å sette meg et høyt mål, sier Grøvdal.

Ifølge Steinar Hoen er teknologien som skal hjelpe Grøvdal godkjent, slik at en eventuell norsk rekord vil bli tellende.

Verdensrekordholder i stavduell

Men det kommer også utenlandske stjerner til Bislett. Den største av dem er svenskamerikanske Armand Duplantis, som allerede har satt to verdensrekorder i stavsprang i år. Gjeldende verdensrekord på 6,18 satte han i Glasgow 15. februar.

KVtueJLKR_4

BRENNHET: Armand Duplantis har satt to verdensrekorder i stavsprang så langt i år. Nå kommer han til Bislett.

Foto: ANDY BUCHANAN

Han skal konkurrere mot det norske stavhåpet Sondre Guttormsen. Når den ene av dem hopper, legges en presenning på madrassen, for å unngå smitte.

I tillegg utfordres de av den franske veteranen Renaud Lavillenie, som skal hoppe i sin egen hage.

Fra Sverige kommer også verdens beste diskoskaster i fjor, Daniel Ståhl, for å konkurrere mot Ola Stunes Isene. Isene etablerte seg i verdenstoppen forrige sesong, og 14. april la han ut en video på Instagram av at han satte ny personlig rekord på trening med 67,80. Hans offisielle personlige rekord er 67,78. Også svenskenes andre toppkaster, Simon Pettersson, deltar i konkurransen.

Svensk motstand blir det også for Hedda Hynne, som løper 600 meter mot Lovisa Lindh.

De norske hekkeløperne Isabelle Pedersen og Amalie Iuel møtes også til duell på 200 meter hekk. Både Hynne/Lindh og Pedersen/Iuel kommer til å ha to tomme baner mellom seg når de løper.

Verdensrekordholder Salum Kashafali, som er svaksynt, skal forsøke seg på en ny topptid på 100 meter.

Diamond League bekreftet for øvrig torsdag at alle planlagte Diamond League stevner i juni, men unntak for det alternative stevnet på Bislett, er utsatt.

Siste nytt

 • 16-åring scoret i Lyn-debuten

  Lyn tok seg komfortabelt videre til cupens tredje runde, etter 4-0-seier over Ull/Kisa. Miriam Mjåseth skrev seg først opp på scoringslista da hun limte ballen opp i krysset, og Kristin Holmen sørget for at det stod 2-0 til Lyn til pause.

  Scoringene lot vente på seg i andre omgang, men etter 75 minutter løsnet det igjen. 16 år gamle Tuva Henriksen var iskald alene med keeper og satte inn 3-0, bare syv minutter etter at hun ble byttet inn og fikk A-lagsdebuten for Lyn. Una Søyland punkterte kampen ti minutter før slutt.

  Det ble spilt ti kamper i cupen onsdag, og alle toppserielagene tok seg videre. LSK Kvinner og Brann tok seg begge enkelt videre, begge med 12-0-seiere over henholdsvis Tynset og Loddefjord.

  Vålerenga er også klare for tredje runde etter 9-0 mot Fart. Det samme er Røa, som knuste Runar 8-0.

  John Arne Riise og Avaldsnes fikk seg også et oppløftende resultat etter blytunge 0-10 for Brann i Toppserien. I cupens 2. runde vant Avaldsnes 3-1 over Viking.

 • Beitostølen får verdenscuprenn i langrenn til vinteren

  Beitostølen er inne på langrennskalenderen med verdenscuprenn 9.-11. desember kommende sesong.

  Det ble bestemt i et møte i Det internasjonale skiforbundets (FIS) langrennskomité onsdag kveld. Beitostølen har i mange år arrangert den nasjonale sesongåpningen i langrenn, men ikke faste verdenscuprenn siden 2009.

  Kommende sesong går skistedet inn som arrangør av tre ekstrarenn helgen etter verdenscuprunden på Lillehammer. Det skal gås sprint, distanserenn og stafett på Beitostølen, opplyser Norges Skiforbund.

  – Fantastisk moro. Dette blir et spennende samarbeidsprosjekt for oss. Planen er at vi skal ha flere felles nøkkelpersoner på flere områder, og at vi oppretter en samlet organisasjon for begge rennhelgene, sier arrangørene Per Olav Andersen (Lillehammer) og Erik Østli (Beitostølen). (NTB)

  Sesongåpning på Beitostølen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Finne med hat trick da Brann knuste Voss

  Brann bøttet inn mål og tok seg oppskriftsmessig videre til 2. runde i cupen. I lokaloppgjøret mot Voss vant Bergen-laget 7-0.

  Bård Finne brukte under én time på å få inn hat tricket. Bergenseren scoret sitt første allerede tre minutter inn i kampen. Finne scoret også 2-0 og 4-0-målet. Likevel fikk han seg en bitteliten ripe i lakken, da han bommet på straffe etter 82 minutter.

  Marius Bendiksen Trengereid noterte seg også for to mål for Brann, mens Ole Didrik Blomberg og Markus Haaland scoret de resterende målene.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste