Bislett Games skulle flyttes – i stedet løper Warholm for verdensrekord

Smitteverntiltak satte i utgangspunktet en effektiv stopper for Bislett Games. Nå blir det likevel stjernetreff på Bislett på den opprinnelige stevnedatoen 11. juni med Karsten Warholm, brødrene Ingebrigtsen og en svensk verdensrekordholder.

Warholm

FÅR LØPE: Bislett-sjef Steinar Hoen har gjort det mulig å la Karsten Warholm løpe på Bislett uten å bryte smittevernreglene.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix

7. april opplyste kulturminister Abid Raja at alle idrettsarrangementer i Norge var avlyst fram til 15. juni, som følge av smitteverntiltakene mot koronapandemien. Det var nedslående nyheter for Bislett Games, som er terminfestet 11. juni.

På en pressekonferanse torsdag bekreftet Bislett-sjef Steinar Hoen at det likevel blir Bislett Games 11. juni.

– Dette er «Impossible Games». Som navnet sier: Dette var umulig, men vi gjorde det likevel, sier Hoen.

Tomme tribuner

I og med at arrangementet må forholde seg til gjeldende tiltak, blir det ikke et normalt friidrettsstevne.

Blant annet vil det være umulig å ha publikum inne på arenaen.

– Siden arrangementet må gå for tomme tribuner, vil publikum være hjemme i stuene i de tusen hjem. NRK vil vise «Impossible Games» direkte, opplyser Hoen.

Også selve konkurranseformatene vil være annerledes enn normalt, og det vil være adskillig færre deltakere enn det vanligvis er i Bislett Games.

Men de største norske stjernene, med brødrene Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal i spissen, vil være på startstrek.

Rekordforsøk

I fjor satte Karsten Warholm europeisk rekord på 400 meter hekk under Bislett Games. I årets stevne skal han gå for verdensrekorden på 300 meter hekk, meldte Bislett-general Steinar Hoen på torsdagens pressekonferanse.

Forsøket gjøres i et sololøp; han skal løpe helt alene.

Ifølge Steinar Hoen blir det eventuelt den 70. verdensrekorden som er satt på Bislett.

– Det er en verdensrekord, men samtidig er det en alternativ distanse, 300 meter hekk. Men jeg tenkte at det passer veldig godt inn i et sånt konsept. Det er alltid gøy å skrive seg inn i historiebøkene, det er litt av det som er ekstra stas med å ha kommet på dette nivået. Vi liker ikke å garantere, men ettersom vi skal være med og redde Bislett kan vi i hvert fall gå ut litt hardt, så får vi se om det blir et stort fall eller om det blir god stemning, sier Warholm.

Overfor NRK påpeker Warholm at det faktisk ikke engang er en offisiell verdensrekord på 300 meter hekk, men en bestenotering på 34,48 som tilhører Chris Rawlinson.

– Jeg kommer til å savne alt som gjør Bislett Games til Bislett Games, den stemninga folk er med på å skape. Derfor må jeg ta en rekord som henger litt lavere nede på treet, men som er vanskelig og ei utfordring, så jeg synes vi har funnet en veldig fin middelvei her, sier Warholm.

HISTORISK LØP: Karsten Warholm satte europarekord på 400 meter hekk på Bislett i fjor sommer.

Gir bort eventuell bonus

I likhet med øvrige deltakere får ikke Warholm startpenger på Bislett i år. Derimot kan det bli en bonus om han setter verdensrekord.

– Hvis jeg tar bonusen, skal jeg donere alt til en koronavennlig organisasjon. Dette er noe jeg gjør på dugnad, som alle andre i landet, og jeg vil gjøre alt for å levere en god idrettsprestasjon, sier Warholm.

Brødrene Ingebrigtsen

KOMMER TIL BISLETT: Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen.

Hvilken distanse (eller distanser) brødrene Ingebrigtsen løper, er foreløpig ikke endelig avklart.

Karoline Bjerkeli Grøvdal skal løpe for norsk rekord på 3000 meter. Det gjør hun alene, men med et lys foran seg i løpebanen som til enhver til viser hvordan hun ligger an sammenlignet med gjeldende norgesrekord på 8.31,75 – satt av Grete Waitz så langt tilbake som 17. juli 1979. Grøvdals bestenotering på distansen er 8.37,58.

– Skal jeg klare det, må jeg være i mitt livs form. Men jeg synes det er kult å sette meg et høyt mål, sier Grøvdal.

Ifølge Steinar Hoen er teknologien som skal hjelpe Grøvdal godkjent, slik at en eventuell norsk rekord vil bli tellende.

Verdensrekordholder i stavduell

Men det kommer også utenlandske stjerner til Bislett. Den største av dem er svenskamerikanske Armand Duplantis, som allerede har satt to verdensrekorder i stavsprang i år. Gjeldende verdensrekord på 6,18 satte han i Glasgow 15. februar.

KVtueJLKR_4

BRENNHET: Armand Duplantis har satt to verdensrekorder i stavsprang så langt i år. Nå kommer han til Bislett.

Foto: ANDY BUCHANAN

Han skal konkurrere mot det norske stavhåpet Sondre Guttormsen. Når den ene av dem hopper, legges en presenning på madrassen, for å unngå smitte.

I tillegg utfordres de av den franske veteranen Renaud Lavillenie, som skal hoppe i sin egen hage.

Fra Sverige kommer også verdens beste diskoskaster i fjor, Daniel Ståhl, for å konkurrere mot Ola Stunes Isene. Isene etablerte seg i verdenstoppen forrige sesong, og 14. april la han ut en video på Instagram av at han satte ny personlig rekord på trening med 67,80. Hans offisielle personlige rekord er 67,78. Også svenskenes andre toppkaster, Simon Pettersson, deltar i konkurransen.

Svensk motstand blir det også for Hedda Hynne, som løper 600 meter mot Lovisa Lindh.

De norske hekkeløperne Isabelle Pedersen og Amalie Iuel møtes også til duell på 200 meter hekk. Både Hynne/Lindh og Pedersen/Iuel kommer til å ha to tomme baner mellom seg når de løper.

Verdensrekordholder Salum Kashafali, som er svaksynt, skal forsøke seg på en ny topptid på 100 meter.

Diamond League bekreftet for øvrig torsdag at alle planlagte Diamond League stevner i juni, men unntak for det alternative stevnet på Bislett, er utsatt.

Siste nytt

 • Første siger mot topp fem

  Casper Ruud spelte blant sine mest minneverdige kampar da han slo Stefanos Tsitsipas i den 3. runden i ATP 1000-turneringa i Madrid. Ruud vann 7–6 og 6–4 i to strake sett.

  – Eg prøver berre å spele så godt eg kan. I dag var det ein ny bra kamp frå mi side. Eg har sett Tsitsipass spele betre, sa Casper Ruud til Eurosport etter kampen.

  Grekaren er ingen lettvektar, han ligg på femteplass på verdsrankinga.

  – Ein av dei beste spelarane i verda dei siste vekene er slått av vår mann Casper Ruud. Eg kjenner klumpen i halsen her no, sa Eurosport sin kommentator Christer Francke etter kampen.

  No ventar Alexander Bublik i kvartfinalen. Han er kjend for å spele ganske utradisjonell tennis. Han glimtar blant anna til med underarms-serve til tider.

  – Huff, det blir ein interessant match. Han kan slå dei villaste slag, og dei villaste feil kan ein vel også seie, seier Ruud.

  Sigeren gjer også at Ruud vil gå inn blant dei tjue beste på verdsrankinga. Det er hans beste plassering nokosinne.

  Casper Ruud feirer
  Foto: Oscar Del Pozo / AFP
 • EM-trekningen i håndball

  De norske håndballgutta møter Russland, Slovakia og Litauen i EM neste år. Kampene i gruppespillet spilles i slovakiske Kosice i gruppe F.

  Trekningen ble gjort i Budapest torsdag. 24 lag deltar og spiller kamper i Ungarn og Slovakia.

  Norge har bronse, 7.- og 4.-plass fra de tre siste europamesterskapene. EM spilles i perioden 13. til 30. januar.

  Håndball EM herrer 2020
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Greitt utgangspunkt for Hovland

  Viktor Hovland gjekk første runde i PGA-turneringa i North Carolina på 69 slag etter fire birdiar og to bogeyar. Dermed er han fint plassert. Da han gjekk av banen var han på ein delt åttandeplass.

  Valspar Championship - Final Round
  Foto: Julio Aguilar / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal