NRK Meny
Normal

Besseberg hevder IBU har beviser mot dopingmistenkte skiskyttere

OSLO/NOVE MESTO (NRK): IBU-president Anders Besseberg garanterer handling mot russerne dersom bevisene er sterke nok.

Anders Besseberg

BEVIS: Anders Besseberg i IBU mener det finnes bevis mot de dopingmistenkte russiske skiskytterne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Torsdag ga Martin Fourcade, verdens beste skiskytter, en klar oppfordring til IBU at de må være knallharde med juksemakere etter at det ble avslørt at 31 russiske skiskyttere mistenkes for doping av WADA.

Ole Einar Bjørndalen er trygg på at det internasjonale skiskytterforbundet rydder opp i dopingsskandalen rundt russiske utøvere. I dag ble det en overraskende vinner på kvinnenes sprint da russiske Tatiana Akimova vant.

TROR PÅ OPPRYDDING: Ole Einar Bjørndalen tror det blir ryddet opp i dopingskandalen i Russland. Se tv-reportasjen her.

Ekstraordinært styremøte

Anders Besseberg forteller til NRK at skiskytternes løperkomite er informert om saken og påpeker at det må bevises juks før løpere kan straffes. En ekspertgruppe skal nå vurdere saken før det blir et ekstraordinært styremøte i IBU til uken.

– Jeg hadde et klart inntrykk av at de forstod situasjonen, og at vi nå gjør det som er mulig for at vi kan dømme de som skal dømmes der hvor vi har beviser, forteller Besseberg til NRK, og utdyper:

– Personlig tror jeg vi har en god del beviser, men det er ikke meg alene som avgjør. Jeg er litt informert, uten at jeg vil si det i noe intervju med deg.

– Går det mot en utestengelse?

– Det er helt umulig å si. Det kan jeg ikke bekrefte. Vi har fått tilleggsinformasjon fra WADA som ikke ligger inne i rapporten til McLaren, og da mener jeg at vi har relativt mye bevismateriale.

Besseberg ønsker ikke å være konkret på hvilke bevis de skal ha mot de mistenkte russiske skiskytterne, men eventuelle sanksjoner kan bli klare før verdenscupen begynner igjen i januar.

– Ønsker å ha en ren idrett

Ole Einar Bjørndalen

VIL HA FAKTA: – Er det bare ti prosent av det som har kommet frem nå som er sant, er det likevel tragisk, sier Ole Einar Bjørndalen som er med i IBUs utøverkomité. Han er opptatt av å få på det rene hva som er sant og ikke sant i dopingmistanken mot russisk idrett.

Foto: Lovric, Primoz / NTB scanpix

Ole Einar Bjørndalen er med i løperkomiteen, og har fått mange henvendelser fra andre utøvere. Han opplever at IBU tar saken på alvor og selv tenker han ikke på en boikott av verdenscupen slik Fourcade vurderer.

– Vi vil til bunns og vil vite hva som er konkret og hva som er rykter. Er det fakta i alt det som er kommet frem? Er det fakta er det tragisk hele greiene, sier Bjørndalen til NRK.

Nordmannen er klar på at han ønsker at ting skal bli gjort på riktig måte og i riktig rekkefølge. Skiskytteren har ingen formening om hva som eventuelt bør være riktig straff om IBU har bevisene som kan føre til at russerne bør utestenges.

– WADA har gjort en undersøkelse. IBU er det neste forbundet for det som gjelder oss i skiskyting, forteller Bjørndalen.

Siste nytt

 • TV 2: IOC avviser Bjørndalen-plass

  Det er ikke aktuelt at Ole Einar Bjørndalen kan få friplass til OL av IOC, melder TV 2.

  – Det er ingen invitasjonsplasser i de olympiske vinterleker, sier en talsperson for IOCs medieteam til TV 2.

  NRK meldte tirsdag at IOC vurderte å gi Bjørndalen en friplass i OL.

  Ole Einar Bjørndalen
  Foto: Sven Hoppe / AP
 • Pietilä-Holmner legger opp

  Den svenske alpinisten Maria Pietilä-Holmner har bestemt seg for å legge opp. Hun har ikke klart å komme tilbake etter en ryggskade. Holmner debuterte i verdenscupsammenheng allerede som 16-åring i 2002. Hun har fått med seg 207 verdenscuprenn.

  Maria Pietilä Holmner
  Foto: Pontus Lundahl / Tt / NTB scanpix
 • Ewan vant på hjemmebane

  Australieren Caleb Ewan vant 2.-etappe av etapperittet Tour Down Under. Han overtok samtidig ledertrøyen i rittet. Lagkameraten Daryl Impey ble nummer to. Tyske André Greipel ble tidlig frakjørt og mistet dermed sin sammenlagtledelse til Ewan.

  Caleb Ewan
  Foto: David Mariuz / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM kunstløp: Menn kortprogram (Ukommentert)