Mener Bjørndalen kan ta over som IBU-president

HOLMENKOLLEN (NRK): Nordmannen Anders Besseberg (72) stiller ikke til gjenvalg som skiskytterpresident, og mener Ole Einar Bjørndalen er en potensiell arvtager.

Ole Einar Bjørndalen

– BJØRNDALEN KAN TA OVER: Anders Besseberg mener Ole Einar Bjørndalen har det som skal til for å bli en god president i Det internasjonale skiskytterforbundet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg tror Ole Einar Bjørndalen kunne klart å gå fra aktiv utøver og direkte inn som president, svarer Anders Besseberg på NRKs spørsmål om tidenes vinterolympier har det som skal til for å takle en slik jobb dersom han legger opp etter denne sesongen.

Besseberg begrunner uttalelsen med at Bjørndalen har erfaring som leder for skiskytternes utøverkomite i 16 år, men understreker at det optimale trolig vil være om Bjørndalen i første omgang blir styremedlem i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) - dersom han i det hele tatt ønsker slike verv.

– At han kan gå inn i styret og være en viktig person der er jeg hundre prosent sikker på. Jeg har hatt veldig mye med Bjørndalen å gjøre i sammenheng med utøverkomiteen, og vi ser jo i andre store forbund at utøvere kommer inn og gjør en god jobb, sier den avtroppende presidenten i IBU.

Anders Besseberg

26 ÅR: Anders Besseberg har sittet som president i Det internasjonale skiskytterforbundet i 26 år. Nå er det slutt. Her er han under OL i Pyeongchang tidligere i vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Jakter etterfølger

Selv har Besseberg en plan om å slutte som president.

– Planen er at jeg ikke stiller som kandidat igjen, sier Anders Besseberg til NRK.

Besseberg har vært president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) siden 1992. En ny president skal velges på IBU-kongressen i september, men der kommer altså ikke Besseberg til å stille til gjenvalg.

Nordmannen sier til NRK at han allerede har informert både det norske og det internasjonale skiskytterforbundet om avgjørelsen.

Han legger likevel til ett forbehold:

– Det er at vi får på plass en dyktig etterfølger. Jeg jobber med det nå, sier han.

– Det er jo også mange som har sagt til meg at jeg må ta en periode til fordi det fortsatt er turbulens i Det internasjonale skiskytterforbundet er turbulens etter McLaren-rapporten og det som skjedde i Sotsji, sier Besseberg, og sikter til Russlands manipulering av dopingprøver.

Den avtroppende presidenten mener at det ikke er en god nok grunn til å fortsette.

– Mange mener at jeg må fortsette til disse sakene er borte fra bordet.

Maktkamp mot Tikhonov

72-åringen har flere ganger tidligere sagt at han ikke vil fortsette, men likevel blitt overtalt. Senest i 2014. Da for å forhindre at den gamle russiske skiskytteren Alexander Tikhonov skulle komme til makten.

Tikhonov har flere ganger forsøkt å vippe Besseberg ned fra tronen, men nordmannen har ikke villet gi seg så lenge det har vært en reell mulighet for at russeren skulle overta sjefsstilling.

Kritikk

Besseberg og IBU har denne sesongen fått kritikk for at de lar russiske Tjumen få beholde verdenscupavslutningen selv om Russland ikke har et godkjent antidopingbyrå.

Den amerikanske verdensmesteren Lowell Bailey har gått hardt ut mot Besseberg og IBU-styret og sagt at «vi mister troen på IBUs evne og vilje til å forsvare rene utøvere».

– Vi har jo også sett at advokaten til Grigory Rodtsjenkov, som er den virkelige skurken her, gikk ut og kalte IOC-president Thomas Bach for en idiot, så Baileys uttalelse ser jeg på som et amerikansk ekko i tråd med Rodtsjenkov-advokatens uttalelse.

Siste nytt

 • Svensson og Midtsjø vant duell

  AZ Alkmaar-spillerne Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø vant den norske duellen mot Martin Ødegaards Vitesse i kvartfinalen i den nederlandske cupen onsdag. Svensson var nest sist på hjemmelagets 1-0-scoring, mens Midtsjø var tredje sist. AZ vant 2-0.

  Landslaget fotball
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • RBK betaler fire millioner for Åsen

  Etter det NRK erfarer måtte Rosenborg ut med fire millioner kroner for å hente Gjermund Åsen fra Tromsø. Ranheim, som var klubben Tromsø i sin tid hentet Åsen fra, har i henhold til en videresalgsavtale krav på én million kroner av overgangssummen.

  Laster Twitter-innhold
 • Bolt legger fotballskoene på hyllen

  Usain Bolt har fra før av lagt løpeskoene på hyllen. Nå gir han også opp drømmen om en karriere på fotballbanen. – Det var moro så lenge det varte, sier verdensrekordholderen på 100 m og 200 m til Reuters. I fjor sommer trente han med Strømsgodset.

  Usain Bolt i Strømsgodset
  Foto: Christian Hellumsand/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal