Mener Bjørndalen kan ta over som IBU-president

HOLMENKOLLEN (NRK): Nordmannen Anders Besseberg (72) stiller ikke til gjenvalg som skiskytterpresident, og mener Ole Einar Bjørndalen er en potensiell arvtager.

Ole Einar Bjørndalen

– BJØRNDALEN KAN TA OVER: Anders Besseberg mener Ole Einar Bjørndalen har det som skal til for å bli en god president i Det internasjonale skiskytterforbundet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg tror Ole Einar Bjørndalen kunne klart å gå fra aktiv utøver og direkte inn som president, svarer Anders Besseberg på NRKs spørsmål om tidenes vinterolympier har det som skal til for å takle en slik jobb dersom han legger opp etter denne sesongen.

Besseberg begrunner uttalelsen med at Bjørndalen har erfaring som leder for skiskytternes utøverkomite i 16 år, men understreker at det optimale trolig vil være om Bjørndalen i første omgang blir styremedlem i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) - dersom han i det hele tatt ønsker slike verv.

– At han kan gå inn i styret og være en viktig person der er jeg hundre prosent sikker på. Jeg har hatt veldig mye med Bjørndalen å gjøre i sammenheng med utøverkomiteen, og vi ser jo i andre store forbund at utøvere kommer inn og gjør en god jobb, sier den avtroppende presidenten i IBU.

Anders Besseberg

26 ÅR: Anders Besseberg har sittet som president i Det internasjonale skiskytterforbundet i 26 år. Nå er det slutt. Her er han under OL i Pyeongchang tidligere i vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Jakter etterfølger

Selv har Besseberg en plan om å slutte som president.

– Planen er at jeg ikke stiller som kandidat igjen, sier Anders Besseberg til NRK.

Besseberg har vært president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) siden 1992. En ny president skal velges på IBU-kongressen i september, men der kommer altså ikke Besseberg til å stille til gjenvalg.

Nordmannen sier til NRK at han allerede har informert både det norske og det internasjonale skiskytterforbundet om avgjørelsen.

Han legger likevel til ett forbehold:

– Det er at vi får på plass en dyktig etterfølger. Jeg jobber med det nå, sier han.

– Det er jo også mange som har sagt til meg at jeg må ta en periode til fordi det fortsatt er turbulens i Det internasjonale skiskytterforbundet er turbulens etter McLaren-rapporten og det som skjedde i Sotsji, sier Besseberg, og sikter til Russlands manipulering av dopingprøver.

Den avtroppende presidenten mener at det ikke er en god nok grunn til å fortsette.

– Mange mener at jeg må fortsette til disse sakene er borte fra bordet.

Maktkamp mot Tikhonov

72-åringen har flere ganger tidligere sagt at han ikke vil fortsette, men likevel blitt overtalt. Senest i 2014. Da for å forhindre at den gamle russiske skiskytteren Alexander Tikhonov skulle komme til makten.

Tikhonov har flere ganger forsøkt å vippe Besseberg ned fra tronen, men nordmannen har ikke villet gi seg så lenge det har vært en reell mulighet for at russeren skulle overta sjefsstilling.

Kritikk

Besseberg og IBU har denne sesongen fått kritikk for at de lar russiske Tjumen få beholde verdenscupavslutningen selv om Russland ikke har et godkjent antidopingbyrå.

Den amerikanske verdensmesteren Lowell Bailey har gått hardt ut mot Besseberg og IBU-styret og sagt at «vi mister troen på IBUs evne og vilje til å forsvare rene utøvere».

– Vi har jo også sett at advokaten til Grigory Rodtsjenkov, som er den virkelige skurken her, gikk ut og kalte IOC-president Thomas Bach for en idiot, så Baileys uttalelse ser jeg på som et amerikansk ekko i tråd med Rodtsjenkov-advokatens uttalelse.

Siste nytt

 • Uavgjort for Ødegaards Vitesse

  Nederlandske Vitesse og Martin Ødegaard spilte 1–1 borte mot Utrecht i den første kvalifiseringskampen til europaligaen fredag. Vertene tok ledelsen etter 18 minutter, før Tim Matavz utlignet etter et Ødegaard-hjørnespark før pause.

  AFP_1FG2X3
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Norge U20 tapte VM-åpningen

  Norge tapte 1-3 mot Uruguay i sin første kamp i U20-VM i Polen fredag. Søramerikanernes Darwin Nunez satte et nydelig skudd i nettet etter 22 minutter, før Francisco Ginella økte etter svakt, norsk forsvarsspill åtte minutter senere. Christian Dahle Borchgrevink reduserte like etter pause, men tre minutter før full tid punkterte Brian Rodriguez kampen. Norge møter New Zealand på mandag.

 • Verdensrekord i debuten

  Sprinter Salum Kashafali løp inn til verdensrekord under et parafriidrettsstevne i Sveits fredag. Rekordtiden var 10,58. Dette var 25-åringens debut i parafriidrett, og han stiller i klassen T-12 for svaksynte.

  Salum Kashafali
  Foto: Norges friidrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal