Hopp til innhold

Verdensmester ut mot IBU: – Ingen seriøs kamp mot doping

HOCHFILZEN (NRK): Amerikanske Lowell Bailey er svært skuffet over at Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ikke straffer Russland sportslig. Han hevder flere løpere deler misnøyen.

Bailey

KRITISK: Lowell Bailey mener det internasjonale skiskytterforbundet burde ta mye mer tak i dopingsaken mot Russland.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AFP

– Dette er et signal på at IBU ikke tar kampen om rene konkurranser seriøst, sier Lowell Bailey til NRK.

Skiskytteren har vært en av de sterkeste kritikerne av Russland etter at flere rapporter hevder det var systematisk doping i landet, særlig under Sotsji-OL.

Da det i forrige uke ble kjent at IOC utestenger Russland fra vinterens OL, gikk amerikaneren ut og krevde at også Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) skulle reagere mot Russland.

Dét gjorde de søndag, men avgjørelsen om å nedgradere landet til et provisorisk IBU-medlem er kun en politisk avgjørelse og får ingen sportslige konsekvenser.

Det reagerer Bailey sterkt på.

– Jeg kan si at løperne ikke er fornøyde med avgjørelsen. Vi mister troen på IBUs evne og vilje til å forsvare rene utøvere, sier han, og legger til:

– De (IBU) tar ingen meninsfulle skritt på veien mot å straffe Russland for hva de gjorde i Sotsji.

– De bør fratas verdenscup

Det er spesielt to ting amerikaneren, som tok VM-gull i fjor, mener IBU nå kunne gjort for å vise at de tar kampen mot doping seriøst.

South Korea Biathlon World Cup

Bailey ble verdensmester under forrige VM.

Foto: Lee Jin-man / AP

For det første vil han at Russland skal miste startplasser i verdenscupen. Dette er en ny regel i årets sesong, men den har ikke tilbakevirkende kraft og Russland kan derfor ikke straffes for tidligere dopingdommer.

Dessuten mener Bailey at IBU burde fratatt russerne verdenscuprunden i Tjumen som avslutter årets sesong i slutten av mars.

– Ved å velge å ikke gjøre noe av dette sender IBU-styret en klar melding om at de ikke er villige til å forsvare rene konkurranser og rettigheter til rene utøvere.

IBU: Mangler bevis

IBU og president Anders Besseberg offentliggjorde søndagens avgjørelse på en pressekonferanse i Hochfilzen.

Da sa presidenten følgende om avgjørelsen om å ikke frata Russland verdensuprunden i Tjumen:

– Det er et arrangement som er tildelt tidligere og som ikke har noe med denne saken å gjøre. Vi kan ta det tilbake, men har ingen grunn til det nå.

Besseberg argumenterte også med at IBU foreløpig ikke har bevis på at russisk skiskyting har vært involvert i det omfattende dopingprogrammet i landet.

Dette til tross for at den russiske varsleren og tidligere sjefen for Moskva-laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov, har hevdet at den russiske skiskytterpresidenten var en av dem han samarbeidet med om jukset.

Varsleren er blitt trodd på sin forklaring både av Det internasjonale antidopingbyåret (Wada) og Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), som utestengte Russland.

– Det er et utsagn, men ikke bevist, sier Besseberg til NRK.

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • Serbisk stjernespiller reiser hjem fra EM

  Serbiske Filip Kostic er ferdigspilt i EM etter kneskaden han pådro seg mot England søndag. Juventus-spilleren er blant nasjonens viktigste spillere.

  Det melder nyhetsbyrået Reuters.

  Juventus-spilleren, som fungerte som vingback mot England, måtte av banen like før pause i søndagens kamp. Nå er det klart at også resten av mesterskapet går uten 31-åringen.

  Det er dårlig nytt for et serbisk lag som trenger poeng i de to neste kampene for å avansere fra gruppe C.

  Torsdag møter de Slovenia, før de avslutter gruppespillet med oppgjøret mot Danmark tirsdag neste uke.

  England leder gruppen med tre poeng, mens Danmark og Slovenia har ett hver. Serbia står uten poeng.

  (NTB)

  NfwgXrZLxzk
  Foto: AP
 • Opprørspoliti brøt inn etter tribunebråk

  En drøy time før kampstart mellom Tyrkia og Georgia ble det hektisk inne på Westfalenstadion i Dortmund. I den ene svingen, som skilte georgiske og tyrkiske tilhengere, måtte opprørspolitiet inn.

  Ifølge New York Times-journalist Tariq Panja hadde det i minuttene før brutt ut en slåsskamp mellom de to ulike gruppene av fans. Videoer fra tribunen viser hvordan flere gjenstander ble kastet mellom de to tribuneområdene, og at det også var fysisk håndgemeng mellom noen av tilskuerne.

  Etter at politiet tok seg inn hos de georgiske supporterne, meldte Panja noen minutter senere at det hele hadde roet seg ned.

  I forkant av kampen har også et voldsomt uvær fått mye oppmerksomhet. Kampen starter 18.00 og sendes på NRK1.

  Tribunebråk
  Foto: AP
 • Karsten Warholm dropper trolig NM: – Krevende å finne plass

  Karsten Warholm blir trolig ikke å se i friidretts-NM neste uke. Mesterskapet i Sandnes arrangeres 27. til 29. juni.

  Warholm tok EM-gull på 400 meter hekk i Roma i forrige uke og har OL i Paris som sitt store mål denne sesongen, hvor han skal prøve å forsvare gullet fra lekene i Tokyo i 2021. Friidretten i OL starter 1. august.

  – NM har alltid vært et viktig arrangement for Karsten. Han vil så langt som det lar seg gjøre stille der. Men i år blir det litt utfordrende med tanke på sesongen, som er veldig tettpakket med stevner og mesterskap, der OL blir det viktigste, skriver Warholms mor og manager, Kristine Haddal til NRK.

  – Det har derfor vært krevende å finne plass til NM i år. Men vi holder alltid mulighetene åpne, så om vi likevel skulle se at det er forenlig med den sportslige planen, så er det mulighet for etteranmelding til arrangementet, skriver Haddal.

  Den opprinnelige påmeldingsfristen gikk ut mandag kveld. På den foreløpige deltakerlisten står heller ikke noen av Ingebrigtsen-brødrene eller Narve Gilje Nordås.

  European Athletics Championships Karsten Warholm
  Foto: Manon Cruz / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal