Verdensmester ut mot IBU: – Ingen seriøs kamp mot doping

HOCHFILZEN (NRK): Amerikanske Lowell Bailey er svært skuffet over at Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ikke straffer Russland sportslig. Han hevder flere løpere deler misnøyen.

Bailey

KRITISK: Lowell Bailey mener det internasjonale skiskytterforbundet burde ta mye mer tak i dopingsaken mot Russland.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AFP

– Dette er et signal på at IBU ikke tar kampen om rene konkurranser seriøst, sier Lowell Bailey til NRK.

Skiskytteren har vært en av de sterkeste kritikerne av Russland etter at flere rapporter hevder det var systematisk doping i landet, særlig under Sotsji-OL.

Da det i forrige uke ble kjent at IOC utestenger Russland fra vinterens OL, gikk amerikaneren ut og krevde at også Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) skulle reagere mot Russland.

Dét gjorde de søndag, men avgjørelsen om å nedgradere landet til et provisorisk IBU-medlem er kun en politisk avgjørelse og får ingen sportslige konsekvenser.

Det reagerer Bailey sterkt på.

– Jeg kan si at løperne ikke er fornøyde med avgjørelsen. Vi mister troen på IBUs evne og vilje til å forsvare rene utøvere, sier han, og legger til:

– De (IBU) tar ingen meninsfulle skritt på veien mot å straffe Russland for hva de gjorde i Sotsji.

– De bør fratas verdenscup

Det er spesielt to ting amerikaneren, som tok VM-gull i fjor, mener IBU nå kunne gjort for å vise at de tar kampen mot doping seriøst.

South Korea Biathlon World Cup

Bailey ble verdensmester under forrige VM.

Foto: Lee Jin-man / AP

For det første vil han at Russland skal miste startplasser i verdenscupen. Dette er en ny regel i årets sesong, men den har ikke tilbakevirkende kraft og Russland kan derfor ikke straffes for tidligere dopingdommer.

Dessuten mener Bailey at IBU burde fratatt russerne verdenscuprunden i Tjumen som avslutter årets sesong i slutten av mars.

– Ved å velge å ikke gjøre noe av dette sender IBU-styret en klar melding om at de ikke er villige til å forsvare rene konkurranser og rettigheter til rene utøvere.

IBU: Mangler bevis

IBU og president Anders Besseberg offentliggjorde søndagens avgjørelse på en pressekonferanse i Hochfilzen.

Da sa presidenten følgende om avgjørelsen om å ikke frata Russland verdensuprunden i Tjumen:

– Det er et arrangement som er tildelt tidligere og som ikke har noe med denne saken å gjøre. Vi kan ta det tilbake, men har ingen grunn til det nå.

Besseberg argumenterte også med at IBU foreløpig ikke har bevis på at russisk skiskyting har vært involvert i det omfattende dopingprogrammet i landet.

Dette til tross for at den russiske varsleren og tidligere sjefen for Moskva-laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov, har hevdet at den russiske skiskytterpresidenten var en av dem han samarbeidet med om jukset.

Varsleren er blitt trodd på sin forklaring både av Det internasjonale antidopingbyåret (Wada) og Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), som utestengte Russland.

– Det er et utsagn, men ikke bevist, sier Besseberg til NRK.

Siste nytt

 • Bayern trener får tre nye år

  Hansi Flick får fornyet tillit og har signert en ny kontrakt som hovedtrener i den tyske klubben Bayern München- fram til sommeren 2023.

  Flick ble Bayern München-trener som en mellomløsning da Niko Kovac fikk sparken i november.

  Bundesliga - Bayern Munich v FC Augsburg
  Foto: Michael Dalder / Reuters
 • Ugyldig hyttetillatelse

  Nils Jakob Hoff og kjæresten Therese Johaug har ifølge VG oppholdt seg på en hytte på Sjusjøen etter at hytteforbudet fra myndighetene kom på plass.

  Hoff skriver i en e-post til VG at han for tiden er i en turnustjeneste på et legekontor i Lillehammer, og at han hadde søkt om tillatelse til at han og Johaug kunne bo på hytta som befinner seg på Sjusjøen. Søknaden ble innvilget av kommunen.

  Hytta på Sjusjøen ligger ikke i Lillehammer kommune, men i Ringsaker kommune. Dermed er tillatelsen ugyldig.

  Hytteforbudet tillater ikke kommunene å gi dispensasjon til å bo på hyttene sine.

  – Der har både vi og han tatt feil. Vi har gjort en feil og oppdaget den ikke, sier kommunikasjonssjef Kjersti Morset i Lillehammer kommune

  – Som en beklagelse, og i solidaritet med alle som har ofret og mistet i denne tiden, har vi derfor donert 15.000 kroner, svarende til boten for å bryte hytteloven, til Røde Kors. Vi handlet i god tro, og det var aldri vår intensjon å ikke bidra til vår felles dugnad, sier Hoff til VG

  Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff i 2016.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Premier League utsatt igjen

  Den øverste divisjonen i England er utsatt på ubestemt tid. Det bekreftes i en pressemelding fra Premier League.

  Premier League vil starte opp igjen når det er trygt å spille fotball igjen forteller dem i pressemeldingen.

  Kampene ble i første omgang utsatt til 4. april. Det tok imidlertid ikke lang tid før man ble enige om å vedta en ytterligere pause til 30. april. Nå er den som nevnt utsatt igjen på ubestemt tid.

  Mesut Özil
  Foto: Stuart MacFarlane / Arsenal FC via Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal