NRK Meny
Normal

Bekreftet: Sjakk-VM blir i New York

Det er nå bekreftet: Magnus Carlsen skal spille sjakk-VM i New York i november i år.

Magnus Carlsen

NYC: Magnus Carlsen har vært mye i New York. Her er han på Columbus Circle i 2013.

Foto: Svendsen, Jo Vemund / NTB scanpix

– New York er strålende. Vi vet ikke så mye om detaljene ennå, men dette har potensiale til å bli spektakulært, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Det har lenge ligget i kortene at USA skal arrangere sjakk-VM 2016. Nå kan NRK fortelle at det endelige valget har falt på New York, og at kampen skal spilles i november i år.

Det bekrefter worldchess.com.

– Hvilket bedre sted kan man ha det enn i byen der parkene ofte er befolket med sjakkentusiaster? skriver New Yorks borgermester Bill de Blasio.

Det er selskapet Agon som arrangerer VM. De har tidligere satset på å gjøre sjakken mer glamorøs og publikumsvennlig.

Espen Agdestein

FORNØYD: Carlsens manager, Espen Agdestein.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg tror både TV-kanaler og de største avisene der borte kommer til å være interessert. Det er viktig for å øke sjakkinteressen. Et VM i sjakk er en global happening, og det har potensiale til å stimulere sjakkinteressen, sier Agdestein.

VM går over 12 runder og spilles mellom 11. og 30. november. Carlsen og utfordreren skal spille om en premiepott på minst en million dollar, og arrangøren regner med at over en milliard seere vil følge matchen på TV.

NRK har senderettighetene for sjakk-VM fram til 2020.

Kan bli amerikaner

Kampen skal spilles mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og vinneren av den såkalte kandidatturneringen i Moskva i vinter. Flere amerikanere er med i turneringen, blant annet sterke Fabiano Caruana.

– Nå blir det veldig spennende å se om det blir en amerikansk utfordrer, sier Agdestein.

Mindre tidsforskjell enn i LA

Los Angeles var lenge en av de heteste kandidatene til å arrangere VM, men byen ligger så langt vest i USA at tidsforskjellen til Norge ville blitt stor. Magnus Carlsen har tidligere uttalt at han synes det er viktig at norske seere får med seg kampen.

– Det passer utmerket for norske TV-seere med tidssonen i New York. Dessuten er det lett å komme seg dit, og det er et bra sted for publikum, sier Espen Agdestein.

Vil utnytte interessen på skolene

Manageren forteller at New York har et forhold til både sjakk og til Magnus Carlsen fra før.

– Magnus har gjort mye der borte, alt fra å være lærer på sjakk-camp til å spille oppvisningspartier på konferanser foran hele Wall Street. Han er veldig populær der. Dessuten har New York et forhold til sjakk. Alle skolene der borte har en eller annen form for sjakkprogram.

– Sjakk er veldig populært i New York, men mest på skolenivå. Nå kan vi koble den interessen med det ypperste nivået av sjakk, sier han.

Siste nytt

 • Moyes tok sitt første poeng

  I sitt andre forsøk etter at han ble ansatt som manager, maktet David Moyes å lede West Ham til poeng. Fredag spilte laget 1-1 hjemme mot Leicester. Marc Albrighton og Cheikhou Kouyaté sto for scoringene.

  Moyes
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal