Hopp til innhold

Bekreftet: Sjakk-VM blir i New York

Det er nå bekreftet: Magnus Carlsen skal spille sjakk-VM i New York i november i år.

Magnus Carlsen

NYC: Magnus Carlsen har vært mye i New York. Her er han på Columbus Circle i 2013.

Foto: Svendsen, Jo Vemund / NTB scanpix

– New York er strålende. Vi vet ikke så mye om detaljene ennå, men dette har potensiale til å bli spektakulært, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Det har lenge ligget i kortene at USA skal arrangere sjakk-VM 2016. Nå kan NRK fortelle at det endelige valget har falt på New York, og at kampen skal spilles i november i år.

Det bekrefter worldchess.com.

– Hvilket bedre sted kan man ha det enn i byen der parkene ofte er befolket med sjakkentusiaster? skriver New Yorks borgermester Bill de Blasio.

Det er selskapet Agon som arrangerer VM. De har tidligere satset på å gjøre sjakken mer glamorøs og publikumsvennlig.

Espen Agdestein

FORNØYD: Carlsens manager, Espen Agdestein.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg tror både TV-kanaler og de største avisene der borte kommer til å være interessert. Det er viktig for å øke sjakkinteressen. Et VM i sjakk er en global happening, og det har potensiale til å stimulere sjakkinteressen, sier Agdestein.

VM går over 12 runder og spilles mellom 11. og 30. november. Carlsen og utfordreren skal spille om en premiepott på minst en million dollar, og arrangøren regner med at over en milliard seere vil følge matchen på TV.

NRK har senderettighetene for sjakk-VM fram til 2020.

Kan bli amerikaner

Kampen skal spilles mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og vinneren av den såkalte kandidatturneringen i Moskva i vinter. Flere amerikanere er med i turneringen, blant annet sterke Fabiano Caruana.

– Nå blir det veldig spennende å se om det blir en amerikansk utfordrer, sier Agdestein.

Mindre tidsforskjell enn i LA

Los Angeles var lenge en av de heteste kandidatene til å arrangere VM, men byen ligger så langt vest i USA at tidsforskjellen til Norge ville blitt stor. Magnus Carlsen har tidligere uttalt at han synes det er viktig at norske seere får med seg kampen.

– Det passer utmerket for norske TV-seere med tidssonen i New York. Dessuten er det lett å komme seg dit, og det er et bra sted for publikum, sier Espen Agdestein.

Vil utnytte interessen på skolene

Manageren forteller at New York har et forhold til både sjakk og til Magnus Carlsen fra før.

– Magnus har gjort mye der borte, alt fra å være lærer på sjakk-camp til å spille oppvisningspartier på konferanser foran hele Wall Street. Han er veldig populær der. Dessuten har New York et forhold til sjakk. Alle skolene der borte har en eller annen form for sjakkprogram.

– Sjakk er veldig populært i New York, men mest på skolenivå. Nå kan vi koble den interessen med det ypperste nivået av sjakk, sier han.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

 • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

  Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

  Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

  EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

  Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

  Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

  Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

  Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • KFUMs opprykkshelt forlenget til 2026

  Remi-André Svindland (26) har skrevet under en ny kontrakt med KFUM Oslo. I fjor scoret han målet som sendte klubben til Eliteserien.

  Avtalen strekker seg til 2026, opplyser KFUM i en melding på X. Det er en utvidelse på ett år.

  Svindland har spilt for «Kåffa» siden 2020. Forrige sesong utmerket midtbanemannen seg ved å bli matchvinner i Oslo-derbyet mot Skeid og sikre KFUM et sensasjonelt opprykk fra 1. divisjon.

  26-åringen står med 15 mål på 122 kamper for KFUM. (NTB)

  1. divisjon i fotball 2023: KFUM-Skeid (1-0)
  Foto: Frederik Ringnes / NTB
 • Casper Ruud til kvartfinale i Barcelona

  Casper Ruud viste solid tennis da han banket australske Jordan Thomson i strake sett og tok seg til kvartfinalen i ATP500-turneringen i Barcelona.

  Ruud vant med sifrene 6-1 og 6-4.

  De tunge forholdene med svært høy luftfuktighet på Barcelona-grusen passet nok Ruud best. 25-åringen feide over Thomson i det første settet, som han avgjorde etter bare en drøy halvtime.

  Det andre settet ble langt jevnere, men Ruud styrte likevel kampen dit han ville. Da han brøt til 4-3-ledelse, var det ikke lenger noen tvil.

  Ruud har i likhet med Jannik Sinner og Grigor Dimitrov vunnet alle sine to første kamper i de turneringene han har spilt i år.

  Thompson og Ruud hadde møttes fire ganger før og sto med to seirer hver før torsdagens oppgjør. Ruud tapte for australieren i finalen i Los Cabos tidligere i år, men den turneringen gikk på hardcourt.

  Den italienske 23-åringen Matteo Arnaldi blir Ruuds motstander i kvartfinalen. (NTB)

  Casper Ruud i Barcelona
  Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal