Bekreftet: Sjakk-VM blir i New York

Det er nå bekreftet: Magnus Carlsen skal spille sjakk-VM i New York i november i år.

Magnus Carlsen

NYC: Magnus Carlsen har vært mye i New York. Her er han på Columbus Circle i 2013.

Foto: Svendsen, Jo Vemund / NTB scanpix

– New York er strålende. Vi vet ikke så mye om detaljene ennå, men dette har potensiale til å bli spektakulært, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Det har lenge ligget i kortene at USA skal arrangere sjakk-VM 2016. Nå kan NRK fortelle at det endelige valget har falt på New York, og at kampen skal spilles i november i år.

Det bekrefter worldchess.com.

– Hvilket bedre sted kan man ha det enn i byen der parkene ofte er befolket med sjakkentusiaster? skriver New Yorks borgermester Bill de Blasio.

Det er selskapet Agon som arrangerer VM. De har tidligere satset på å gjøre sjakken mer glamorøs og publikumsvennlig.

Espen Agdestein

FORNØYD: Carlsens manager, Espen Agdestein.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg tror både TV-kanaler og de største avisene der borte kommer til å være interessert. Det er viktig for å øke sjakkinteressen. Et VM i sjakk er en global happening, og det har potensiale til å stimulere sjakkinteressen, sier Agdestein.

VM går over 12 runder og spilles mellom 11. og 30. november. Carlsen og utfordreren skal spille om en premiepott på minst en million dollar, og arrangøren regner med at over en milliard seere vil følge matchen på TV.

NRK har senderettighetene for sjakk-VM fram til 2020.

Kan bli amerikaner

Kampen skal spilles mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og vinneren av den såkalte kandidatturneringen i Moskva i vinter. Flere amerikanere er med i turneringen, blant annet sterke Fabiano Caruana.

– Nå blir det veldig spennende å se om det blir en amerikansk utfordrer, sier Agdestein.

Mindre tidsforskjell enn i LA

Los Angeles var lenge en av de heteste kandidatene til å arrangere VM, men byen ligger så langt vest i USA at tidsforskjellen til Norge ville blitt stor. Magnus Carlsen har tidligere uttalt at han synes det er viktig at norske seere får med seg kampen.

– Det passer utmerket for norske TV-seere med tidssonen i New York. Dessuten er det lett å komme seg dit, og det er et bra sted for publikum, sier Espen Agdestein.

Vil utnytte interessen på skolene

Manageren forteller at New York har et forhold til både sjakk og til Magnus Carlsen fra før.

– Magnus har gjort mye der borte, alt fra å være lærer på sjakk-camp til å spille oppvisningspartier på konferanser foran hele Wall Street. Han er veldig populær der. Dessuten har New York et forhold til sjakk. Alle skolene der borte har en eller annen form for sjakkprogram.

– Sjakk er veldig populært i New York, men mest på skolenivå. Nå kan vi koble den interessen med det ypperste nivået av sjakk, sier han.

Sportsnyheter

Treneren knakk fullstendig sammen etter sensasjonell seier – to nordmenn på pallen

34 år gammel skulle Dave Ryding bli før han tok sin aller første verdenscupseier. Det fikk treneren hans til å bryte sammen i snøen.

VM snøsport for parautøvere

Vilde Nilsen cruiset inn til nytt VM-gull: – Jeg har jobbet hardt mentalt

Vilde Nilsen sikret sitt andre gull i VM, da hun spurtet inn til seier på lørdagens klassiske sprint.

Siste nytt

 • Norge klar for VM i curling

  Norge slo Latvia 8-6 i den avgjørende omspillskampen i VM-kvalifiseringen og sikret seg plass i mesterskapet i Canada i mars.

  Seieren satt på det andre av to forsøk på å sikre seg en VM-billett i omspillet. Norge vant alle kampene i grunnspillet, men tapte tidligere lørdag 6-7 for Danmark.

  Dermed måtte de gjøre opp om den andre tilgjengelige VM-plassen mot latvierne.

  Foruten skip Marianne Rørvik spiller Mille Haslev Nordbye, Eirin Mesloe og Martine Rønning for Norge. (NTB)

 • Rubljov ute av Australian Open

  Marin Cilic nådde finalen i Australian Open i 2018, men var underdog mot Andrej Rubljov i årets tredje runde. Det endte likevel med seier til kroaten.

  24 år gamle Rubljov er nummer fem på verdensrankingen, men skulle få slite mot sin langt mer meritterte motstander.

  Cilic, som vant US Open i 2014, slo Rublev med settsifrene 7-5, 7-6 (7-2), 3-6, 6-3. Han avanserer til fjerde runde. Der venter canadiske Felix Auger-Aliassime.

  Cilic er rangert som nummer 29 på ATP-rankingen, men var helt oppe på 3.-plass i 2018 etter å ha nådd finalen i Australian Open. Den endte med tap for Roger Federer, i sveitserens hittil siste Grand Slam-seier.

  Australian Open Tennis
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Hovland i tetkampen

  Viktor Hovland gikk lørdagens runde i Abu Dhabi-mesterskapet på to slag under par. Den norske golfstjernen ligger tre slag bak lederen i europatourturneringen.

  Nordmannen er med i seierskampen foran siste dag i Abu Dhabi. Han ligger på delt 4.-plass med totalt åtte slag under par, mens Jamieson er elleve under og duoen Shane Lowry og Thomas Pieters ligger to slag foran Hovland.

  Vinneren av turneringen i Abu Dhabi stikker av med en premiesjekk på 11,8 millioner kroner. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal