NRK Meny
Normal

Bekreftet: Sjakk-VM blir i New York

Det er nå bekreftet: Magnus Carlsen skal spille sjakk-VM i New York i november i år.

Magnus Carlsen

NYC: Magnus Carlsen har vært mye i New York. Her er han på Columbus Circle i 2013.

Foto: Svendsen, Jo Vemund / NTB scanpix

– New York er strålende. Vi vet ikke så mye om detaljene ennå, men dette har potensiale til å bli spektakulært, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Det har lenge ligget i kortene at USA skal arrangere sjakk-VM 2016. Nå kan NRK fortelle at det endelige valget har falt på New York, og at kampen skal spilles i november i år.

Det bekrefter worldchess.com.

– Hvilket bedre sted kan man ha det enn i byen der parkene ofte er befolket med sjakkentusiaster? skriver New Yorks borgermester Bill de Blasio.

Det er selskapet Agon som arrangerer VM. De har tidligere satset på å gjøre sjakken mer glamorøs og publikumsvennlig.

Espen Agdestein

FORNØYD: Carlsens manager, Espen Agdestein.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg tror både TV-kanaler og de største avisene der borte kommer til å være interessert. Det er viktig for å øke sjakkinteressen. Et VM i sjakk er en global happening, og det har potensiale til å stimulere sjakkinteressen, sier Agdestein.

VM går over 12 runder og spilles mellom 11. og 30. november. Carlsen og utfordreren skal spille om en premiepott på minst en million dollar, og arrangøren regner med at over en milliard seere vil følge matchen på TV.

NRK har senderettighetene for sjakk-VM fram til 2020.

Kan bli amerikaner

Kampen skal spilles mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og vinneren av den såkalte kandidatturneringen i Moskva i vinter. Flere amerikanere er med i turneringen, blant annet sterke Fabiano Caruana.

– Nå blir det veldig spennende å se om det blir en amerikansk utfordrer, sier Agdestein.

Mindre tidsforskjell enn i LA

Los Angeles var lenge en av de heteste kandidatene til å arrangere VM, men byen ligger så langt vest i USA at tidsforskjellen til Norge ville blitt stor. Magnus Carlsen har tidligere uttalt at han synes det er viktig at norske seere får med seg kampen.

– Det passer utmerket for norske TV-seere med tidssonen i New York. Dessuten er det lett å komme seg dit, og det er et bra sted for publikum, sier Espen Agdestein.

Vil utnytte interessen på skolene

Manageren forteller at New York har et forhold til både sjakk og til Magnus Carlsen fra før.

– Magnus har gjort mye der borte, alt fra å være lærer på sjakk-camp til å spille oppvisningspartier på konferanser foran hele Wall Street. Han er veldig populær der. Dessuten har New York et forhold til sjakk. Alle skolene der borte har en eller annen form for sjakkprogram.

– Sjakk er veldig populært i New York, men mest på skolenivå. Nå kan vi koble den interessen med det ypperste nivået av sjakk, sier han.

Siste nytt

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap
 • Fotballtreneren Henri Michel er død

  Den tidligere franske landslagssjefen i fotball, Henrik Michel, døde tirsdag 70 år gammel. Han ledet Frankrike til OL-gull i Los Angeles i 1984 og var også trener for VM-laget som tok bronse i 1986-VM.

  Henri Michel
  Foto: Issouf Sanogo / AFP
 • Ancelotti favoritt til Italia-jobb

  Carlo Ancelotti er favoritt til å ta over som Italias landslagssjef i fotball. Ifølge flere italienske aviser er han tilbudt jobben. Ancelotti fikk sparken i Bayern München i slutten av september etter 0–3 for PSG i mesterligaen.

  Carlos Ancelotti
  Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma