Hopp til innhold

Britisk forretningsmann utfordrer Qatar – har lagt inn bud på Manchester United

Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani har i dag bekreftet at han har lagt inn bud på den engelske storklubben. Sent fredag kveld melder britiske medier at også Sir Jim Ratcliffe har lagt et inn bud på klubben.

Jim Ratcliffe

UTFORDRER: Sir Jim Ratcliffe utfordrer Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani, og har lagt inn bud på Manchester United.

Foto: BERTRAND GUAY / AFP

Fredag 17. februar 23:00 norsk tid var satt som en slags frist for de interesserte å legge inn sine bud av eierne Glazers.

Nå bekrefter Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani, sønn av den tidligere statsministeren av Qatar, at han har lagt inn bud på klubben.

– Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani kan i dag bekrefte at han har lagt inn et bud for å kjøpe 100 prosent av Manchester United Football Club, skriver han i en pressemelding gjengitt av Financial Times.

– Målet er å gjøre slik at klubben kommer tilbake til gamle høyder både på og utenfor banen og vi vil – først og fremst – sørge for at fansen er hjertet til Manchester United igjen, står det videre.

Sent fredag kveld melder The Telegraph og The Athletic at også Sir Jim Ratcliffe har lagt inn bud på klubben med sitt selskap Ineos.

L'Equipe-journalist Löic Tanza skriver at budet fra sjeiken verdt 4,5 milliarder euro, noe som tilsvarer rundt 4 milliarder pund. Det er sagt at Glazer-familien ønsker seg opp mot 6 milliarder pund for klubben.

Dermed er det ikke sikkert at budet fra Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani blir godtatt av Glazers. Ifølge Sky Sports-reporter Kaveh Solhekol, så selger ikke Glazers med mindre de mottar et kjempestort bud.

Les også: Qatar er her for å bli

United Qatar
United Qatar

PSG er også Qatar-eid

Videre i pressemeldingen skriver Bin Hamad Al Thani at budet vil komme helt gjeldfri via hans eget fond.

– Vi vil investere i fotballagene, treningsanlegget, stadionet og infrastrukturen rundt den, supporteropplevelsene og lokalsamfunnet rundt klubben, står det videre i pressemeldingen.

Den franske storklubben PSG har også eiere fra Qatar, med sterke forbindelser til myndighetene. Uefa har et regelverk som sier at en eier ikke kan eie to klubber samtidig. Derfor må Qatar prøve å skille budet på United og eierskapet av PSG.

Jassim Bin Hamad Al Thani er styreformann i en av Qatars største banker, Qatar Islamic Bank. Ifølge Panja er dette måten Qatar ønsker å komme seg unna regelverket til Uefa.

Det qatarske investeringsfondet er Qatar Islamic Bank største aksjonær på 17 prosent, men Jassim Bin Hamad Al Thani hevder budet kommer fra privat rikdom.

Redbull Salzburg og RB Leipzig stod i samme situasjon i 2017. Begge klubbene er eid av energidrikkonsernet Red Bull. De klarte å overbevise Uefa om at de to klubbene var uavhengig av hverandre, etter noen små justeringer.

– Forventer kaos

Selv om det nå er lagt inn bud fra Qatar, så er det mange supportere som ikke ønsker Qatarske eiere i Manchester United.

Jeg forventer kaotiske tilstander om klubben selges til Qatar, sier Dag Langerød, ansvarlig redaktør i united.no til NRK før budet fra Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani var bekreftet.

Inntrykket han har fått fra sosiale medier, innad i egen supporterklubb og blant lokale fans, er at man ikke ønsker Qatar som eiere.

– Jeg tror vi får se mye av det samme som skjedde i 2005 da Glazers kjøpte klubben. Jeg har hørt flere si at om Qatar kjøper klubben, så er det slutt mellom meg og United.

The Athletic har også hatt en spørreundersøkelse ute, og der svarte to av tre at de ønsket Sir Jim Ratcliffe som eier.

Dag Langerød

FORVENTER KAOS: Ansvarlig redaktør i united.no, Dag Langerød, liker ikke tanken på at favorittklubben hans snart kan bli eid av Qatar.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Glazers-familien ble møtt med store protester og måtte forlate Old Trafford i pansrede kjøretøy da de kjøpte klubben.

Ifølge Langerød så har supporterklubben sendt ut en spørreundersøkelse, der kun 2 prosent av supporterne ønsker eiere fra Midtøsten. Det gjelder både eiere fra Qatar, Dubai og Saudi-Arabia.

– Inntrykket mitt er at det er enda sterkere motstand hos den britiske fansen som går på kamp.

Jeg tror fansen er så opptatt av at klubben drives riktig. Da hjelper det ikke om nye eiere skulle investere i laget, i anlegg og i nærområdene. For man vet at med eiere fra Qatar, så vil emiren alltid ha en finger med i spillet. Man kan si mye galt om eiere fra USA, men det er ikke Trump eller Biden som er inne og byr på klubben, sier Langerød.

Old Trafford

NYE EIERE?: Det kan bli nye eiere på Old Trafford.

Foto: Jon Super / AP

Budkrig

Det er ikke bare Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani som er interesserte i å kjøpe det mange mener er verdens største fotballklubb. Sir Jim Ratcliffe har offisielt gått ut og sagt at han ønsker å kjøpe Manchester United.

70-åringen er en livslang Manchester United-supporter, og eier selskapet Ineos som driver med petroleum. Ineos er også deleier i Formel 1-laget Mercedes, og eier det franske laget Nice.

– Det gjør vondt å snakke om andre eiere enn Sir Jim Ratcliffe, når vi vet at han er vokst opp i Manchester, vært supporter av klubben hele livet, og har midlene til å kjøpe klubben, sier Langerød.

Jim Ratcliffe

UNITED-SUPPORTER: Sir Jim Ratcliffe er en livslang Manchester United-supporter, og har sagt at han ønsker å kjøpe klubben.

Foto: BERTRAND GUAY / AFP

I tillegg til Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani og Ratcliffe, så skriver Daily Mail at Tesla-gründer og Twitter-eier Elon Musk følger med i kulissene.

Musk har tidligere skrønet med at han kommer til å kjøpe storklubben på Twitter, men nå skal det ifølge den britiske avisen ligge noe mer seriøst bak.

Det sies også at et amerikansk konsortium er interessert i klubben, og at det er interesse fra Saudi-Arabia.

Om disse fire skulle havnet i en budkrig om Manchester United, vil det være rått parti til fordel for QIA. Ifølge Forbes er Ratcliffe verdt 15.1 milliarder dollar (ca. 152 milliarder norske kroner), mens Musk er verdt 187.2 milliarder dollar (ca. 1.8 billioner norske kroner).

Det er småpenger i forhold til det qatarske investeringsfondet, som ifølge Bloomberg er verdt 450 milliarder dollar (ca. 4.5 billioner norske kroner). Emiren skal også være Manchester United-supporter, skriver samme nettsted.

Glazers Out fra Manchester United supportere

PROTESTER: Manchester United-supporterne har protestert mot eierne lenge.

Foto: OLI SCARFF / AFP

Upopulære Glazers

Manchester United eies av Glazer-familien, som kjøpte klubben i 2005. Da var det Malcom Glazer som kjøpte klubben, men han gikk bort i 2014. Da overtok sønnene Avram og Joel Glazer over aksjene fra faren.

Men det er først og fremst Joel og Avram Glazer som har vært mest fremtredende i sine roller i Manchester United. De andre rapporteres om at ikke er interessert.

Manchester Evening News skriver at Joel og Avram ser på mulighetene for å kjøpe ut resten av familien. Det kan også endre planene om å selge hele klubben, for de skal være skeptiske til å selge.

Siste nytt

 • Henrik Ingebrigtsen imponerte – slo egen bestetid

  Henrik Ingebrigtsen løp inn til personlig bestenotering på 5000 meter i belgiske Oordegem lørdag. Tiden var på 13.13,99.

  Hans tidligere personlige beste på distansen var 13:15,38.

  32-åringens prestasjon er imponerende etter en lang skadehistorikk over flere år. Ingebrigtsen løp også inn til solide 7.51,09 på 3000 meteren i Moelv forrige søndag.

  Narve Gilje Nordås imponerte også i belgiske Oordegem på 1500-meteren. 3.34,70 lød tiden.

  Pressekonferanse Bislett Games
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Aursnes og Benfica sikret seriegullet i Portugal

  Fredrik Aursnes og Benfica tok sitt 38. ligagull da de slo Santa Clara 3-0 lørdag. Tittelen var deres første siden 2019.

  Gonçalo Ramos og Rafa Silva sendte hjemmelaget i føringen før pause. I det 60. minutt fastsatte Alejandro Grimaldo sluttresultatet da han var sikker fra ellevemetersmerket.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen for Lisboa-laget. Nordmannen har notert seg for to mål og fem målgivende på 28 kamper denne sesongen og har vært en av de sentrale spillerne på veien mot seriegullet.

  Andreas Schjelderup satt også på benken for Benfica.

  Porto kunne ta igjen rødtrøyene hvis resultatene gikk deres vei lørdag. Men da Benfica vant sin kamp holdt det ikke med 3-0-seier over Vioria Guimarares og de blåkledde endte som nummer to.

  Braga har sikret seg tredjeplassen, mens Sporting endte som nummer fire.

  Pacos Ferreira og øylaget Santa Clara må belage seg på nedrykk. (NTB)

  Portugal Soccer Portuguese League
  Foto: Armando Franca / AP
 • Storspill fra Hovland

  Viktor Hovland storspilte på dag tre av PGA-turneringen i Texas. Etter en tung start på turneringen, slo han virkelig tilbake med seks birdier. Det ble også to bogeys på nordmannen, blant annet på nest siste hull, men han klatret likevel fra 29. til en delt 10.-plass da han var ferdig med nest siste runde.

  I skrivende stund er det argentinske Emiliano Grillo som leder, 10 under par. Den tredje runden er ikke ferdigspilt.

  Viktor Hovland
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste