Hopp til innhold
Kommentar

Qatar er her for å bli

VM i 2022 kunne virke som endemålet for Qatars fotballplan. Med nye rapporter om interesse i Manchester United kan turneringen bare bli starten.

United Qatar

OPPKJØP: Er Qatar, her ved Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, i ferd med å kjøpe opp Manchester United?

Når herrene som styrer Qatar først investerer i fotball, pleier de å tenke stort. I 2010 fikk de VM. I 2012 tok de full kontroll over det franske storlaget Paris Saint-Germain.

Nå hevder flere britiske medier at investorer fra Qatar er interessert i Manchester United.

Bildet er komplisert og rapportene sier ulike ting, men de er alle enige om at noen i Qatar vil pøse penger inn i et nytt lag, helst i Premier League. Den amerikanske Glazer-familien, som eier United, la klubben ut for salg i november.

I desember var styreleder Avram Glazer i Doha for å møte mulige investorer fra Qatar, ifølge nettsiden The Athletic. Men hvem er de mulige investorene?

Og vil noen av dem få lov til å kjøpe United?

Interessert emir

Minst fire store medier i Storbritannia har skrevet om interesse fra Qatar. Det har før vært rapporter om qatarsk interesse i Tottenham, men nå er altså United på agendaen.

Så langt har Qatars investeringer i fotballen kommet fra kongefamilien som styrer landet, hvor sjefen er emiren Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. Eieren av PSG er Qatar Sports Investments (QSI). Dette er en del av Qatar Investment Authority (QIA), som er statens investeringsfond.

PSGs eierskap er altså knyttet opp mot emiren. Dette har betydning for hvem som kan kjøpe United.

Ifølge reglene til Det europeiske fotballforbundet (UEFA) kan ikke to klubber med samme majoritetseier møtes i samme turnering. Så om staten Qatar skal kjøpe United og delta i Mesterligaen, må de selge PSG.

Likevel sier flere medier at investorer knyttet til staten Qatar vurderer å by på United.

12ksiqsO9DU

VM: Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani sammen med Lionel Messi da argentineren fikk overrakt VM-trofeet.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Avisen The Times skriver at et fond knyttet til kongefamilien er interessert, og at de vurderer et bud innen 17. februar, en dato United har satt som frist for skriftlige bekreftelser på bud. The Times har før skrevet at staten Qatar vil inn i Premier League. Visstnok er ikke de som vurderer å by på United nå, knyttet til QSI.

Daily Mail hevder at det dreier seg om «private» investorer, igjen uten tilknytning til QSI. The Guardian rapporterer at selve emiren er interessert i United. Også The Athletic har skrevet at emiren vil investere i Premier League, og at det finnes interesse i United.

Nyhetsbyrået AP melder at QSI jobber med andre internasjonale investorer for å kjøpe en del av en engelsk klubb, som for eksempel United, og at et fullt oppkjøp er uaktuelt.

Journalisten Ben Jacobs, fra CBS, skriver at alle de ulike investorene det er snakk om til syvende og sist vil jobbe sammen om et bud, med samarbeid fra staten, og at sjansene er størst for at de prøver å ta over hele klubben.

Det eneste alle disse rapportene har til felles, er at investorer i Qatar er interessert i United.

Så spørs det om et oppkjøp i det hele tatt vil være mulig.

Premier League under press

Det første hinderet vil være Premier League, som må godkjenne salget. Ligaen har kriterier for hvem som får eie en klubb, men har fått kritikk for å ikke være strenge nok.

I oktober 2021 tillot de Saudi-Arabias oljefond (PIF) å ta over Newcastle United, etter at fondet overbeviste ligaen om at staten ikke ville blande seg inn i klubbdriften. Dette til tross for at fondets styreleder er kronprins Mohammed bin Salman, som styrer landet.

Premier League fikk knallhard kritikk fra flere kanter, spesielt fra menneskerettighetsorganisasjoner.

_KeRXEmP-4s

STYRELEDER: Kronprins Mohammed bin Salman er også styreleder i fondet som eier Newcastle.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Senere denne måneden skal den britiske regjeringen foreslå planer om et selvstendig organ som skal være med på å styre Premier League, noe ligaen selv ikke ønsker. Som Saudi-Arabia er Qatar et land med flere brudd på menneskerettigheter, mishandling av migrantarbeidere og diskriminering av homofile.

Om Premier League tillater noen med tilknytning til Qatars stat å ta over United, vil kritikken øke. Amnesty har allerede sagt at et bud på United fra Qatar «svært sannsynlig» er en fortsettelse av statens sportsvasking.

Trenger nye regler

Om investorene kommer seg forbi dette hinderet, må de overbevise UEFA om at de ikke har tilknytning til QSI, som eier PSG.

Flere av kildene som har pratet med avisene, har sørget for å skape distanse mellom de mulige investorene og staten Qatar. Men selv om investorene skulle være private, vil det fort oppstå skepsis når folk vet at kongefamilien styrer alt i Qatar, og at investering i fotball er en nasjonal strategi.

Likevel finnes det argumenter som Qatar kan bruke mot UEFA.

Det har allerede vært en lignende sak. I 2017 etterforsket UEFA lagene RB Salzburg og Leipzig, som begge skulle delta i Mesterligaen i 2017–18. Begge ble eid av energidrikken Red Bull. Etter endringer fra de to lagene ga UEFA grønt lys.

I 2018 møttes RB Salzburg og Leipzig i Europaligaen.

vd5Ir9bBAwk

RØDE OKSER: Salzburg og Leipzig møttes til kamp.

Foto: MATTHIAS RIETSCHEL / Reuters

Om selve emiren skal kjøpe United, må UEFA mest sannsynlig endre reglene for at United skal spille i Mesterligaen. Det vil neppe skje.

Eller vil det?

Reddende engel

Qatar har stor innflytelse i UEFA. Da 12 av Europas største klubber prøvde å stifte superligaen i april 2021, var PSG en av de to største lagene som nektet å bli med. Det andre var Bayern München (hvor en av sponsorene er det statlige flyselskapet Qatar Airways).

Superligaen var livsfarlig for UEFA, som risikerte å miste sine mest populære klubber fra den lukrative Mesterligaen. For president Aleksander Čeferin var det krise.

Den reddende engelen for Čeferin ble qatarske Nasser al-Khelaifi, president i PSG og QSI, som har tette bånd til emiren. Han er også sjef for BeIN SPORTS, det qatarske TV-nettverket som har kjøpt rettigheter til Mesterligaen av UEFA for flere regioner.

dgJHlvhs4Ik

EIER: Al-Khelaifi sammen med PSG-stjernen Kylian Mbappé.

Foto: Michel Spingler / AP

Al-Khelaifi slaktet superligaen og tok UEFAs side. Da superligaen kollapset, ble han ny president i ECA, en organisasjon uavhengig av UEFA som representerer Europas ledende klubber.

Al-Khelaifi sitter også i den mektige eksekutivkomitéen i UEFA. I EM i 2021 var en av sponsorene Qatar Airways.

Om noen fra staten Qatar skulle prøve å påvirke UEFAs regler, har de en alliert på innsiden.

Travle naboer

Disse faktorene gjør det vanskelig å utelukke noe som helst. Qatar har gode grunner til å fortsette inntoget i internasjonal fotball.

Staten ønsker flere økonomiske bein å stå på, siden naturgassen som gjør landet så rikt, en dag vil ta slutt. Suksess i fotball kan lede oppmerksomheten bort fra diverse brudd på menneskerettigheter. Qatar anser VM som en stor suksess.

Men nå er VM over. Naboene Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har hver sine lag i England: Newcastle og Manchester City. Saudi-Arabia vil attpåtil ha VM i 2030 sammen med Egypt og Hellas, og Bin Salman er venn med FIFA-president Gianni Infantino. Nylig kom det frem at Saudi-Arabias turistbyrå skal sponse VM for kvinner i sommer. Saudi-Arabia skal også arrangere Asiamesterskapet i 2027.

Les også En skandale – uansett utfall

Erling Braut Haaland og Khaldoon Al Mubarak

Qatar? De eier «bare» PSG, pluss 22 prosent av aksjene i den portugisiske klubben Braga.

Sjefen for QIA, Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud, sa i januar at «ingen skulle bli overrasket» om Qatar investerer mer i fotballen. Det har før vært rykter om diskusjoner med Tottenham også, uten at de har ført til noe.

Uansett: Alt tyder på at Qatar er i fotballen for å bli. Skulle et bud på United bekreftes, vil kontroversene florere, men Qatar er vant med slikt.

For en stat som sikret seg VM foran USA, vil et kjøp neppe fremstå som umulig.

Les også Bare sløsing kan gjøre dette jevnt

Mudryk

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal