Hopp til innhold

Landslagsspillerne risikerer bøter hvis de spiller for klubblaget

Erling Braut Haaland og de andre landslagsspillerne i karantene risikerer å bøtelegges dersom de spiller kamp for klubblagene sine til helgen. Kommuneoverlegen i Oslo stoler på at spillerne ikke gjør det.

Landslaget i fotball trener

IKKE SOM DE HÅPET PÅ: Joshua King, Erling Braut Haaland og resten av landslaget får ikke spille verken mot Romania eller Østerrike. Hvis de spiller for klubblagene sine til helgen, risikerer de å bøtelegges.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Etter utsettelse i siste liten og mye fram og tilbake, bestemte toppledelsen i Norges fotballforbund (NFF) seg sent lørdag for å ikke sende landslaget til Bucuresti for å møte Romania i nasjonsligaen søndag kveld.

Bakgrunnen er at hele laget, inkludert støtteapparatet, er i karantene i ti dager fra fredag etter å ha vært i nærkontakt med koronasmittede Omar Elabdellaoui på landslagssamlingen denne uka.

Søndag ettermiddag bekrefter toppfotballsjef Lise Klaveness overfor NRK at det jobbes med å få et «nødlandslag» på beina til kampen mot Østerrike onsdag.

Lise Klaveness

JOBBER PÅ SPRENG: Toppfotballsjef Lise Klaveness.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi

Haaland og Co er i karantene til over neste helg, men har fått lov til å reise til sine respektive hjemland dersom de drar rett til boligen og blir der ut karantenetiden.

Spørsmålet er hva spillerne gjør når klubblagene starter opp med treninger igjen inn mot neste helg, og ikke minst, hva de gjør når klubblagene skal ut i kamper.

Vil bryte norsk lov

På den ene siden vil klubbene etter all sannsynlighet tillate dem å spille ettersom de kan ta flere koronatester før helgen, men på den andre siden vil de bryte norsk lov – og samtykket som ble gitt av kommuneoverlegen i Oslo – hvis de spiller eller trener.

Fredag sendte landslagslege Asle B. Kjellsen mail til kommuneoverlegen i Oslo, i håp om å få et samtykke til at troppen kunne dra til Romania.

Det fikk han nei på, men Tore W. Steen, ved kommuneoverlegen i Oslo, ga samtykke til at spillerne kunne dra hjem etter en særskilt vurdering, med hjemmel i covid-forskriften.

Holmenkollen skifestival går uten publikum på grunn av spredningen av koronaviruset,

GA SAMTYKKE: Tore W. Steen, ved kommuneoverlegen i Oslo.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Den sier at personer i smittekarantene unntaksvis kan bruke offentlig transport for å komme seg til egnet karantenested etter særskilt vurdering fra kommunelegen.

Da han ga samtykke til dette forutsatte Steen at all spillerne ville reise rett til oppgitt hjemsted og at de oppholder seg der til karantenetiden er utløpt over helgen.

– Denne informasjonen ble gitt til spillerne og de har fått et skriv som de skal ta med seg hjem til klubb, slik at reglene overholdes, sier Lise Klaveness til NRK.

Stoler på spillerne

Samme Steen sier søndag ettermiddag at han stoler på spillerne. På NRKs spørsmål om hvilke sanksjonsmuligheter kommuneoverlegen har hvis spillermne bryter karantenen, svarer han:

– Det tenker jeg er et nok så hypotetisk spørsmål. Oslo kommune har jo ingen sanksjonsmuligheter. Men når spillerne har akseptert dette samtykket vi har gitt, så ligger det implisert at de skal følge betingelsene vi har satt. Da regner jeg med at de gjør det, sier Steen.

Erling Braut Haaland

KAN BØTELEGGES: Erling Braut Haaland kan bøtelegges dersom vi får se mer av dette førstkommende lørdag.

Foto: POOL

Det betyr foreksempel at Erling Braut Haaland må si nei til å spille mot Hertha Berlin lørdag, at Alexander Sørloth må stå over RB Leipzigs oppgjør mot Eintracht Frankfurt samme kveld og at Sander Berge må droppe Sheffield Uniteds kamp mot West Ham søndag.

Politiet sanksjonerer brudd

Advokat John Christian Elden skriver på Twitter søndag ettermiddag at spillerne sannsynligvis kan straffes ettersom de kun har fått samtykke til å dra rett hjem:

John Christian Elden

TYDELIG: John Christian Elden.

Foto: Geir Olsen

– Hvis det er riktig, kan de trolig straffes for falsk forklaring til offentlig myndighet i søknad dersom intensjonen ikke er å sitte i karantene i utlandet i ti dager. Samt at de på vanlig måte kan få coronabot og snus på Gardermoen da vedtaket om unntak vil være ugyldig nullitet, skriver han.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad minnet lørdag på at de som bryter covid-forskriften også bryter norsk lov.

– Brudd på covid-19-forskriften i Norge kan sanksjoneres av politiet, sa han.

Da NRK spurte på hva som kunne skje om landslaget dro til Romania svarte han følgende:

– Det vi har sett eksempler på, er at justismyndighetene har bøtelagt folk for å bryte innreisekarantene for eksempel over grensen til Sverige. Det er opp til justissektoren å håndheve brudd på covid19-forskriften, og hvordan det skal sanksjoneres. Så har vi tilsynsmyndigheter fra helsemyndighetene som følger opp hvordan reglene praktiseres. Vi er bare ute og presiserer hva reglene faktisk sier og hvordan reglene skal tolkes.

Assisterende helsedirektør Espen R. Nakstad i Helsedirektoratet.
Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Lovverket sier at forsettlige eller grovt uaktsomme overtredelser av bestemmelser i koronaforskriften, straffes etter smittevernloven.

Under paragraf 8.1, om straff, sier loven at overtredelse av den eller overtredelse av vedtak gitt med hjemmel i loven straffes med bot eller fengsel i inntil to år.

Siste nytt

 • Kofstad med superrunde i Irland – kjemper i teten

  Golfspiller Espen Kofstad gikk den andre runden av europatourturneringen Irish Open på sju slag under par og ligger foreløpig i delt ledelse.

  Nordmannen er på tolv slag under par og deler ledelsen med amerikanske John Catlin.

  Kofstad åpnet turneringen med fem slag under par, mens han gikk banen på par fredag.

  Lørdag fikk han en kjempestart da han i løpet av de fem første hullene hadde fått fire birdier. Deretter ble det en til på hull nummer ti, før han fikk dagens sjette på det 15. hullet.

  Mange har ikke gått ferdig sin tredje runde.

  Kofstad misset i kvalifiseringen til majorturneringen British Open tidligere denne uken, men med storspill i Irland kan han likevel få plass i den prestisjetunge turneringen.

  Da må han komme innenfor topp ti, og samtidig ikke være bak tre spillere som ikke allerede har kvalifisert seg. Landsmann Viktor Hovland er allerede klar. (NTB)

  Kofstad
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Everton signerte Tarkowski

  James Tarkowski er klar for Everton og har signert en fireårsavtale med Premier League-klubben. Han blir dermed i toppdivisjonen etter at Burnley rykket ned.

  Tarkowski har spilt for Burnley siden overgangen fra Brentford i februar 2016, men etter at nedrykket var et faktum, forlot han dem da kontrakten hans gikk ut.

  – Jeg er veldig glad for å være her. Manageren var en stor faktor i valget, sier Tarkowski, ifølge NTB.

   James Tarkowski
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Ruud og makkeren ute av Wimbledon

  Casper Ruud og hans amerikanske double-partner William Blumberg er ute av Wimbledon-turneringen etter å ha ha tapt for britiske Lloyd Glasspool og Harri Heliovaara fra Finland lørdag ettermiddag.

  Lagene vant to sett hver, noe som gjorde at de måtte ut i et femte og avgjørende sett. Der fulgte de hverandre tett, men Ruud og Blumberg måtte til slutt se seg slått med sifrene 1-6, 6-3, 3-6, 6-3, 4-6.

  Casper Ruud
  Foto: Alberto Pezzali / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste