BBC: Sveits-stjernene risikerer to kampers utestengelse

FIFAs straff mot Sveits-spillerne Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri kan bli hard etter at de feiret med å lage «den albanske ørnen» med hendene.

RUSSIA SOCCER FIFA WORLD CUP 2018 Group E Serbia vs Switzerland

POLITISK?: Slik så den ut, håndbevegelsen som nå har ført til at FIFA åpner sak. Både Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri feiret sine scoringer mot Serbia på denne måten.

Foto: LAURENT GILLIERON / Epa

BBC hevder å ha kilder på at FIFA vil undersøke om håndbevegelsen de gjorde etter å ha scoret i 2-1-seieren mot Serbia kan klassifiseres som en provokasjon.

Da kan i så fall straffen bli to kampers utestengelse og en bot, skriver den britiske kringkasteren.

Xhaka og Shaqiri er kanskje de viktigste spillerne til Sveits.

– Det vil være en sportslig krise for Sveits å miste de to, et kjempetap. Det sier seg selv at å miste de to vil gjøre laget svakere, sier NRK-ekspert Carl Erik Torp.

Politisk betent

Bakgrunnen for det hele er at Xhaka og Shaqiri har kosovoalbanske røtter, og forholdet mellom Kosovo og Serbia er som kjent betent. Serbia er en av nasjonene som ikke anser Kosovo som en egen stat.

Derfor mener mange at håndbevegelsen kan tolkes som en provoserende, politisk gest.

Både Xhaka og Shaqiri feiret sine mål mot Serbia med håndbevegelsen som symboliserer «den albanske ørnen», som igjen symboliserer det albanske flagget.

Den tidligere hekkeløperen Christina Vukicevic Demidov gjestet TV2s studio under kampen og bekreftet der at dette er noe mange serbere kan oppfatte som en provokasjon.

– Jeg er serber selv. Jeg kan forstå hvor provoserende det oppfattes for serbere. Det er en ren provokasjon, sa Vukicevic i studioet.

SOCCER-WORLDCUP-SRB-SWI/

Xherdan Shaqiri er en av de viktigste spillerne til Sveits, men må nå kanskje stå over to kamper.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Sportslig krise

FIFA bekreftet lørdag at de har åpnet sak for å se nærmere på målfeiringene.

Dersom de dømmes til to kampers karantene går de glipp av gruppespillsfinalen mot Costa Rica og potensielt også en åttedelsfinale.

– I Shaqiri vil Sveits i så fall miste en som tar frispark og er en offensiv trussel. I Xhaka vil de miste en veldig god midtbanespiller, sier Torp.

Sveits har i utgangspunktet gode sjanser til å gå videre fra gruppespillet etter seier over Serbia og uavgjort mot Brasil.

1 av 11
3,815 visninger

Sveits nær ved å lede kampen

 • Sveits nær ved å lede kampen

  0:16
 • Burde dette vært straffe?

  0:18
 • Sjanse til Sveits

  0:07
 • Stor sjanse til Sveits

  0:23
 • Tadic får en sjanse

  0:16
 • Sveits utligner

  0:49
 • Serbia går raskt opp i ledelsen

  0:16
 • Ble Serbia snytt for straffe?

  0:25
 • Sveits forsøker å gå i ledelsen

  0:12
 • Sveits får en sjanse

  0:12
 • Sveits snur kampen

  0:15

Siste nytt

 • Molde tok seg enkelt videre

  Molde hadde et svært godt utgangspunkt etter at de vant 7-1 hjemme mot islandske KR Reykjavík forrige torsdag. Bortekampen mot hovedstadslaget torsdag ble kun en transportetappe og europaliga-avansementet var aldri truet da Molde spilte 0-0.

  Europa League kvalifisering KR - Molde
  Foto: Árni Sæberg / Morgunblaðið / NTB scanpix
 • Europadrømmen knust for Brann

  Daouda Bamba tente et håp for Brann-avansement i europaliga-kvalifiseringen da han sendte de rødkledde i ledelsen ti minutter etter sidebytte. Men med to sene scoringer fra Shamrock Rovers tapte Lars Arne Nilsens menn 2-1 og 4-3 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Shamrock Rovers - Brann
  Foto: Ryan Byrne / Inpho / NTB scanpix
 • Mikel gir seg på landslaget

  John Obi Mikel avsluttet landslagskarrieren med bronsemedalje med Nigeria i afrikamesterskapet. Den tidligere Lyn-spilleren står oppført med 89 landskamper. Mikel ledet Nigeria til gull i afrikamesterskapet i 2013 og OL-bronse i 2016.

  FILE PHOTO: Africa Cup of Nations 2019 - Group B - Nigeria v Burundi
  Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal